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BOARD OF TRUSTEES-MAY NOT CHARGE FEE AS CONDI­
TION PRECEDENT TO FILING OR SUBMISSION OF APPLI­
CATION TO AMEND TOWNSHIP ZONING RESOLUTION­
SEC. 519.12, RC. 

SYLLABUS: 

Under the prov1s10ns of Section 519.12, Revised Code, a board of township 
trustees may not charge a fee as a condition precedent to the filing or submission 
of an application to amend a township zoning resolution. 



609 ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, October 27, 1959 

Hon. James W. Dinsmore, Prosecuting Attorney 

Geauga County, Chardon, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows : 

"A question has been posed as to whether or not a township, 
having adopted a township zoning resolution, can establish and 
charge a fee of $50.00 as a condition precedent for the submission 
of an application to amend the zoning resolution by persons other 
than members of the Township Zoning Commission and the 
Board of Township Trustees. 

"The question is motivated by the fact that the complete 
processing of individual applications for rezoning for their per­
sonal benefit runs in the neighborhood of $150.00 in the township 
raising the issue. 

"Your advice and/or opinion on the question will be appre­
ciated." 

The provisions of the statute relative to township zoning are found in 

Chapter 519., Revised Code. 

Section 519.12, Revised Code, provides the procedure by which 

amendments or supplements to a zoning resolution may be made. Amend­

ments or supplements may be initiated according to this section by motion 

of the township rural zoning commission, by the passage of a resolution 

by the board of township trustees or by the filing of an application therefor 

by one or more of the owners or lessees of property within the area pro­

posed to be changed or affected by the proposed amendment or supplement. 

Thereafter the township zoning commission shall set a date for a public 

hearing after publication of notice. Other procedural steps are set forth 

which do not have application to your question. 

Nowhere in the township zoning statutes can I find any authorization 

for the charging of a fee as a condition precedent for the submission of 

an application to amend a zoning resolution under Section 519.12, supra. 

In this regard it should be noted that the filing of an application to 

amend a zoning resolution is in a different category from an application for 

a zoning permit or certificate requiring inspection or possible supervision 
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to meet zoning resolution requirements, for which a reasonable fee may 

be charged if such fee is incorporated in the zoning resolution. ( See 

Opinion No. 7111, Opinions of the Attorney General for 1956). 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that, under the 

provisions of Section 519.12, Revised Code, a board of township trustees 

may not charge a fee as a condition precedent to the filing or submission 

of an application to amend a township zoning resolution. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




