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OPINION NO. 72-072 

Syllabus: 

1. The superintendent of a city school district has sole 
power to assign or reassign principals to schools ~ithin the 
district, under Section 3319.01, Revised Code, (Opinion Mo. 
2457. Opinions of the Attorney General for 1958, approved and 
followed.) 

The board of education of a city school district does 
not have authority under Section 3313,20, Revised Code, to 
adopt rules and regulations governin~ the assirrJ'Tlent or re­
assignment of 

2. 

principals. 

To: Lee C. Falke, Pros. Atty., Montgomery County, Dayton. Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, August 23, 1972 

I am in receipt of your request for my opinion, which may 
be stated as follows: 

Does the superintendent of a city school 

district have the sole power to assi~n or re­

assign principals to schools within the dis­

trict, and if so, does the board of education 

of a city school district have the authority 

to adopt rules and re~ulations governing such 

assignment or reassi~nrnent? 


Section 3319.01, Revised Code, sets out the powers and duties 
of the superintendent of a city school district and reads, in.part, 
as follows: 

"Such superintendent shall be the execu­

tive officer for the board, direct and assi~n 

teachers and other er.ployees of the schools 

under his pervision, except as provided in
s9section 331 .04 of the Revised Code, assi~n 
the pupils of the schools under his suDer­
vision to the proper schools and grades, pro­
vided that the assignnent of a pupil to a 
school outside of his district or residence 
is approved by the board of the district of 
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residence of such pupil, and r>erform such 

other duties as the board deter~ines." 


(Emnhasis added.) 


This Section provides that the superintendent of a city 
school district is the executive officer of the district and has 
the power to "direct and assign" teachers and other employees of 
the schools under his suoervision. The exceotion as to ~ection 
3319.04, Revised Code, relates to the optional appointnent of a 
business manager, who is given control of all "noneducational 
employees." "Assign", as used in this Section, :.1eans to order 
or prescribe t~ a post or duty. Such meanin~ is readily apparent 
frbm the second usage of the word in Section 3319.01, which ~ives 
the superintendent the power to "assign" pupils to the proper 
schools and grades. Applying this definition to the assi~nment 
of employees in the same Section, the ~uperintendent has the 
power to order or prescribe a certain post or duty for teachers 
and other employees of the schools under his supervision. 

Since your first question involves the assie;ment or re-· 
assignment of principals, it is necessary to deterI11ine whether 
Section 3319,01 applies to principals, In order for this Section 
to apply to principals, they must be included under either 
"teachers" or "other employees." There is some question as to 
whether principals are considered "teachers", because "teacher" 
has been defined to include principals only in certain instances. 
See Sections 3319.09 (A) and 3307.01, Revised Code. However, it 
is not necessary to consider that question here because principals 
certainly fall within "other -employees• under the supervision of 
the superintendent. under Section 3319.01, as do all other ad­
ministrative personnel in the school district. One of MY pred­
ecessors, in Opinion No. 2457, Opinions of the Attorney General 
for 1958, held that the superintendent of a school district has 
the sole authority under Section 3319,01 in the assi~nment of 
teachers. The first branch of the Syllabus of that Opinion reads 
as follows: 

"Under the provision of Section 3319,01, 
Revised Code, the superintendent of a school 
district has the sole authority in the assirn­
ment of teachers, and a board of education is 
without authority in the matter of such assign­
ment either by provision in the contract of 
employment or otherwise." 

Since Section 3319.01 also applies to principals, I must conclude 
that the superintendent has the sole power under such Section to 
assign or reassign principals to schools within the district. 

The argument has been made that the board of education of 
a city school district also has the power to assisn or reassirn 
principals under Section 3319,02, Revised Code, which reads, in 
part, as follows: 

"The board of each city, exernnted village, 
and local school district shai~ apooint princi­
pals ror all hi~h schools and for such other 
schools as the board desi~nates. * * *" 

(Emphasis added,) 

Such an interpretation hin<>;es on the definition of the word 
"appoint" as used in this Section. A readinB of Chapter 3319, 
Revised Code, shows that in Many instances "appoint" is used 
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interchangeably with the word "employ." See Sections 3319,01, 
3319,02, and 3319,07, Revised Code. The rules of statutory con­
struction mandate that tNo statutes be construed so as not to 
conflict 1·11th each other if at all possible, See 50 0. Jur. 2d, 
Statutes, Section~230, and cases cited therein. If "aopoint" 
were defined to mean "assi~n", this would create a conflict 
between Sections 3319,01 and 3319,02 as to whether the sunerin­
tendent or the board of education has the poNer to assi~n· princi­
pals. However, since the ler:islature is presuned not to intend 
to pass conflicting statutes, these Sections must be construed 
in pari materia. Thus the board of education of a city school 
district has the power under ~ection 3319.02 to "appoint" or 
"employ" as many principals as are necessary, and the superin­
tendent of a city school district has the power under Section 
3319,01 to "assign" the principals so employed to the individual 
schools, The superintendent is hired by the board of education 
to be its executive officer because of his professional and 
managerial skills and knowledge, works closely \·11th his employees 
and has final responsibility for the efficient operation of the 
school system. It would be inconsistent with Section 3319,01 for 
the superintendent to be overruled in such Matters by the board 
of education, a group not trained for the administration of school 
personnel, 

Your second question asks ~hether the board of education of 
a city school district has the authority to adopt rules and rer,;u­
lations governing the assiennent or reassi~n~ent of principals, 
Section 3313,20, Revised Code, provides that "the board of educa­
tion shall make such rules and re,:rulations as are necessary for 
its government and the government-of its e"'ployees", and ::ection 
3313,47, Revised Code, provides that "each city, exempted villa~e, 
or local board of education shall have the nana~e~ent and control 
of all of the public schools of whatever nane or character in its 
respective district." However, even thou~h the board of education 
of a city school district has wide discretion in adoptinn; rules 
and regulations, this power does not extend so far as to allo11 
the board to regulate those areas specifically rec;ulated elsewhere 
by the state legislature. 2ection 3319,0l sets out three definite 
powers of the superintendent, and then provides that he shall 
"perform such other duties as the board determines." As discussed 
above, the assignment of principals is one of the po,·1ers reserved 
to the superintendent by the le~islature, Admittedly the board 
can specify "other duties" for the superintendent, but I conclude 
that any rules or regulations adopted by the board of education 
of a city school district ~overninr.- t:1e assir,;nment or reassie;nment 
of principals would be invalid as contrary to Section 3319,01, 
which specifically places this responsibility or. the superintendent. 

In specific answer to your questions it is my opinion, and 
you are so advised, that: 

1, The superintendent of a city school district has sole power 
to assign or reassi~n principals to schools withinG the district, 
under Section 3319,01, Revised Code. (Opinion No. 2457, Opinions of 
the Attorney General for 1958, approved and followed.) 

2. The board of education of a city school district does 
not have authority under Section 3313,20, ~evised Code, to 
adopt rules and regulations ~overning the assign~ent or reassi~n­
ment of principals, 




