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394 OPINIONS 

COUNTY FEE BILL - INCREASED COURT COSTS NOT 
APPLICABLE TO SUITS FILED BEFORE EFFECTIVE DATE­
INCREASED FEES APPLICABLE TO REAL AND PERSONAL 
PROPERTY TAXES TO BE SETTLED SUBSEQUENT TO 
EFFECTIVE DATE-INCREASED FEES APPLICABLE TO IN­
HERITANCE TAX SETTLEMENTS SUBSEQUENT TO EFFEC­
TIVE DATE-AM. H. B. 9, 103RD GENERAL ASSEMBLY. 

SYLLABUS: 

1. Pursuant to the prov1s10ns of Section 1.20, Revised Code, in cases in the 
court of common pleas which have been filed before July 17, 1959, and which are 
terminated after such date, the clerk shall enter costs on his record and render such 
statements for costs for all services in said cases at the rates which were applicable 
under Section 2303.20, Revised Code, at the time such cases were filed, and not at 
the rates applicable under Section 2303.20, Revised Code, as amended by Amended 
House Bill No. 9 of the 103rd General Assembly. (Opinion No. 2270, Opinions of the 
Attorney General for 1947, overruled.) 

2. The county treasurer and the county auditor will be entitled to the increased 
percentage fees specified in Sections 319.54 (A) and 321.26, Revised Code, as 
amended by Amended House Bill No. 9 of the 103rd General Assembly, with regard 
to the last half of 1958 real property and the last half of 1959 personal property 
taxes, on which settlements will occur subsequent to July 17, 1959. 

3. The county treasurer and the county auditor will be entitled to the increased 
percentage fees specified in Sections 319.54 (C) and 321.27, Revised Code, as 
amended by Amended House Bill No. 9 of the 103rd General Assembly, with regard 
to the semiannual settlement of inheritance taxes occurring in September, 1959. 
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Columbus, Ohio, July 14, 1959 

Hon. John T. Corrigan, Prosecuting Attorney 

Cuyahoga County, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"The recently enacted Amended House Bill No. 9, relative 
to fees charged for services rendered by county officers, has occa­
sioned a number of problems for some of the Cuyahoga County 
officials referred to in the Act. In view of the fact that the solu­
tions to these problems have statewide application, your opinion 
is requested on the matters set forth below. 

I. Clerk of Courts. 

"In the custody of the clerk of courts are some 13,000 
pending cases in which court costs have not been billed. In each 
of these cases accrued costs have been duly noted by the clerk 
as each occasion arose. Each cost notation has been made at the 
rate which has been allowed by law during the pendency of these 
cases. It is the practice of the clerk to bill a party or parties for 
costs at the time of disposition of the case or subsequent to such 
disposition. 

"Now Section 2303.20 of the Revised Code, as amended by 
Amended House Bill No. 9 will place in effect, on July 17, 1959 a 
system of rates for costs which not only increases such costs but 
is also substantially different from the method which is currently 
being used by the clerk of the court of common pleas. 

"The clerk indicates an apprehension that considerable con­
fusion may ensue in his administration of his cost department if 
he is required, on and after July 17, 1959, to charge costs at the 
old rate on all cases which are pending prior to July 17, 1959 
and to charge costs at the new rate on all cases which are filed on 
or after July 17, 1959. 

"The question presented, therefore, is: 

"As to cases which have been or will be filed prior to July 
17, 1959, and terminated on or after the said date, shall the clerk 
of the court of common pleas enter costs on his records and 
render statements for costs for all services in said cases at the 
rates in effect at the time said cases were filed or at the rates 
applicable under RC. 2303.20 at the time of disposition of said 
cases? 

II. Auditor and Treasurer. 
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"Revised Code 321.26 and Revised Code 319.54 (A), pro­
viding for percentage fees for the county treasurer and county 
auditor at the time of making real property and personal property 
tax settlements, have also been amended by Amended House Bill 
No. 9 to increase said fees. Likewise, R.C. 321.27 and RC. 
319.54 (C) have been amended to increase the fees of the said 
officials for collecting inheritance taxes. 

"The settlements pertaining to the last half 1958 real estate 
and last half 1959 personal property taxes and the next semi­
annual inheritance tax settlement will occur after July 17, 1959, 
the effective date of the amending Act. 

"In view of these facts the questions propounded are: 

" ( 1.) Will the county treasurer and county auditor be 
entitled to the increased fees specified by Amended House Bill 
No. 9 in regard to the last half 1958 real estate and last half 1959 
personal property taxes, on which the settlements will occur sub­
sequent to July 17, 1959? 

" ( 2.) If the answer to Question No. 1 is negative, will the 
treasurer and auditor be entitled to the increased fees for the 
next succeeding settlements, i.e. for the first half 1959 real estate 
and first half 1960 personal property taxes ? 

" (3.) Will the treasurer and auditor be entitled to the 
increased fees in regard to the next semiannual settlement of 
inheritance taxes, i.e. the settlement which will occur in Septem­
ber, 1959? 

" (4.) If the answer to question No. 3 is negative, must 
the fees of the first semiannual settlement in 1960 be divided as 
to rate according to whether or not the tax was paid before July 
17, 1959 or thereafter? 

"It would be appreciated if an early reply can be supplied 
to the officials concerned so that the continuity of smooth admin­
istration of their offices can be facilitated." 

I note that both branches of your inquiry pertain to fees. It should 

be made plain, however, that with the exception of the designation they 

bear, we are dealing with fees of two kinds, relating to entirely different 

subjects and areas of government. Fees involved in the first branch of 

your inquiry form an integral part of the judicial process whereby the 

respective rights and interests of litigants are determined. The second 

branch of your inquiry, on the other hand, relates to fees established for 

the administration of various units of the executive branch of the govern­

ment, and are used, in effect, as an instrument whereby tax moneys are 

being distributed among such units. The distinction should be kept in 
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mind in connection with the provisions of Section 1.20, Revised Code, 

which are, as will be seen, of paramount importance in the solution of 

both branches of your inquiry. 

Addressing myself to the first branch of your inquiry relating to 

court costs, I find it necessary to explore and discuss several questions 

of law which appear determinative in the solution of the problem in­

volved. These questions are: 

( 1) Are the terms "costs" and "fees", synonymouse with 
each other? 

(2) Does the legislation under consideration relate to 
substantive law, or is it remedial? 

(3) What is the law as to "costs" and "fees" generally? 

(4) Are the provisions of Section 1.20, Revised Code, 
applicable to Section 2303.20, Revised Code? 

Section 2303.20, Revised Code, under consideration here, simply 

states: 

"The clerk of the court of common pleas shall charge the 
following fees and no more. * * *" 

, Then follow the enumeration of the various services and the specific 

fees to be charged. It may be noted that Amended House Bill No. 9 left 

the language of the above introductory paragraph of Section 2303.20, 

Revised Code, unchanged, while the system of computing fees, as pointed 

out in your letter, differs from the one in effect at the present time. 

In 14 American Jurisprudence, page 4, it is stated: 

"The terms 'fees' and 'costs' are sometimes used interchange­
ably, but accurately speaking the term 'fees' is applicable to the 
items chargeable by law between the officer or witnesses and the 
party whom he serves while 'costs' has reference to the expenses 
of litigation as between the parties." (Emphasis added) 

There is ample authority in Ohio law for the proposition that statutes 

relating to costs, in the broader sense of that word, are remedial. See 

State e.1: rel. Michaels v. Morse, 75 Ohio Law Abs., 536, (affirmed in 

165 Ohio St., 599), Flory v. Cripps, 132 Ohio St., 487, 491. I have not 

been able to find an Ohio case in which fees were the subject of contro­

versy and of judicial determination. I do, however, find authoritative sup­

port for considering statutes dealing with fees as remedial law in 12 

Corpus Juris, where it is stated on page 1084: 
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"Statutes regulating costs and fees affect generally the 
remedy, only, and are therefore not unconstitutional as impairing 
the obligation of prior contract." (Emphasis added) 

The character of the statute directly involved having been made clear, 

I can now proceed and examine the law generally applicable to the problem 

at hand. In 1S Corpus Juris, page 23, it is stated : 

"Although there is some authority to the contrary, the right 
to costs and the amount and items taxable are as a general rule 
governed by the statute in force at the time of the termination of 
the action, and not those in force at its commencement, as the 
question of costs is one which is solely of statutory regulation and 
wholly dependent upon it, and as 'alterations in the form of 
procedure are always retrospective, unless there is some good 
reason or other why they should not be.' A party has no vested 
right to costs at the commencement of the action." ( Emphasis 
added) 

To the same general effect are 14 American Jurisprudence, Costs, 

Section 4, and 20 Corpus Juris Secundum, Costs, Section 3. It follows, 

therefore, that if I were to answer your question in the light of the fore­

going statement of the law, it would be incumbent upon me to advise you 

that the clerk of the common pleas court shall charge fees as provided 

in Amended House Bill No. 9 in all cases terminating on July 17, 1959 

and thereafter. 

Pursuing the subject further, however, I also find in 15 Corpus Juris, 

page 24, the following statement. 

"Where a statute relating to costs expressly excepts from 
its operation suits pending at the date it goes into effect, costs 
in such suits will be governed by the previous statutes relating to 
costs." (Emphasis added) 

Section 2303.20, Revised Code, as amended by the 103rd General 

Assembly does not contain such an express exception. In this regard, 

however, Section 1.20, Revised Code, applying to all repeals and amend­

ments of statutes, reads : 

"When a statute is repealed or amended, such repeal or 
amendment does not affect pending actions, prosecutions or pro­
ceedings, civil or criminal. When the repeal or amendment relates 
to the remedy, it does not affect pending actions, prosecutions, or 
proceedings, unless so expressed, nor does any repeal or amend­
ment affect causes of such action, prosecution, or proceedings, 
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existing at the time of such amendment or repeal, unless other­
wise expressly provided in the amending or repealing act." 
( Emphasis added) 

See also Sawyer v. Bancroft, 21 Pickering (38 Mass.), 210. 

As already pointed out herein, Section 2303.20, Revised Code, ts 

clearly remedial, whereby all doubt is removed as to whether or not it is 

covered by the provisions of Section 1.20, Revised Code. Further support 

is found in Woodward v. Eberly, 167 Ohio St., 177, where it was held in 

the first paragraph of the syllabus : 

"Section 1.20, Revised Code, operates as a saving clause as 
to all statutes which amend or repeal prior legislation and makes 
applicable to pending actions the law as it existed before the 
amendment or repeal unless otherwise expressly provided in the 
amending or repealing act." 

I am aware that in Opinion No. 2270, Opinions of the Attorney 

General for 1947 (page 496), where the identical question was under 

discussion, a conclusion different from the one indicated here was reached. 

That conclusion, it appears, was primarily the result of the assumption 
that statutes dealing with court fees are not remedial, without a detailed 

discussion of the question. Therefore, in accordance with the authorities 

cited herein, Opinion No. 2270, Opinions of the Attorney General for 

1947, is overruled. 

I may also note in this connection that the new system of charging 

fees provided for in the amended Section 2303.20, Revised Code, namely, 

the payment of a flat fee of seven dollars and fifty cents for 15 different 

services instead of a fee for each separate step in the proceeding of a case, 

should not cause any difficulty in view of what I believe is the correct 

solution of the problem at hand. 

The second branch of your inquiry relates to Sections 321.26, 

319.54 (A), 321.27 and 319.54 (C), Revised Code, which have also 

undergone substantial changes as a result of the enactment of Amended 

House Bill No. 9, by way of increasing percentage fees for the county 

treasurer and county auditor at the time of making real property and 

personal property tax settlements, and by increasing the fees of the same 

two officials for collecting inheritance taxes at the time settlements are 

made. 
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Examining the specific sections of the Revised Code to which reference 

is made in your letter, I find that Section 319.54 (A) provides for settle­

ment by the county treasurer with the treasurer and auditor of state 

regarding all moneys collected on any tax duplicate of the county other 

than inheritance duplicate and on all moneys received as advance pay­

ments of personal property and classified property taxes. Subsection (C) 

of the same section deals with settlement by the county auditor with the 

auditor of state with regard to moneys collected by the county treasurer 

as inheritance tax. Sections 321.26, Revised Code, covers settlement of 

the county treasurer with the county auditor regarding all moneys col­

lected by the treasurer as provided in Section 319.54 (A), and Section 

321.27, Revised Code, provides for settlement by the county treasurer with 

the county auditor with regard to moneys collected by him under the 

provisions of Section 319. 54 ( C), Revised Code. 

A "settlement" has been defined as a contract between two parties 

by means of which they ascertain the state of the accounts between them 

and strike a balance. Jacobson v. Ely, 57 Ohio St., 450, 457. The determi­

nation of the percentage fees obviously involves nothing more than a 

computation of amounts due each state and county officer in accordance 

with the formula fixed by the General Assembly. A simple, definite duty, 

with respect to which nothing is left to discretion is to be performed as 

the law directs; in other words, what we have is a ministerial act and 

not a proceeding, or an act constituting a part of a proceeding within the 

meaning of Section 1.20, Revised Code. In 38 Ohio Jurisprudence, Taxa­

tion Section, 334, it is stated on page 1143: . 

"The legislature has full authority to regulate the distribution 
of taxes, since the constitutional requirement of uniformity in 
taxation applies only to the levy and assessment of taxes and 
not to the expenditure and distribution of money raised by 
them." (Emphasis added) 

Substantially in point with the question under discussion appears to 

be Cleveland v. Zangerle, 127 Ohio St., 91, where the dispute was as to 

proper distribution of tax moneys under intangible tax law, after such was 

amended, between a municipal corporation on one hand and a county 

auditor, a county treasurer, and trustees of a public library on the other. 

On pages 92 and 93 the court stated : 

"No governmental subdivision of the state has any vested 
right, at least until distribution is made, in any taxes levied and 
in the process of collection. Until such distribution is made the 
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Legislature of Ohio is fully competent to divert proceeds among 
those local subdivisions as it deems best to meet the emergencies 
which it finds to exist. So far as any governmental subdivision of 
the state is concerned here can be no vested right, although a case 
might arise where private interests might intervene and be so 
affected as to give rise to a vested interest. The provisions of Am. 
Sub. Senate Bill No. 239, so far as they relate to the future dis­
tribution of the proceeds of the taxes, are not retrospective but 
prospective, in character, and are not violative of Section 28 of 
Article II of the Constitution; nor can it be said that the city had 
any contractual obligation with the state which was impaired by 
the passage of Am. Sub. Senate Bill No. 239." 

Accordingly, in specific answer to the questions propounded, omitting 

those that need not be answered in the light of the conclusions reached, 

it is my opinion and you are advised: 

1. Pursuant to the provisions of Section 1.20, Revised Code, in 

cases in the court of common pleas which have been filed before July 17, 

1959, and which are terminated after such date, the clerk shall enter costs 

on his record and render statements for costs for all services in said cases 

at the rates which were applicable under Section 2303.20, Revised Code, 

at the time such cases were filed, and not at the rates applicable under 

Section 2303.20, Revised Code, as amended by Amended House Bill 

No. 9 of the 103rd General Assembly. (Opinion No. 2270, Opinions of 
the Attorney General for 1947, overruled.) 

2. The county treasurer and the county auditor will be entitled to 

the increased percentage fees specified in Sections 319.54 (A) and 321.26, 

Revised Code, as amended by Amended House Bill No. 9 of the 103rd 

General Assembly, with regard to the last half of 1958 real property and 

the last half of 1959 personal property taxes, on which settlements will 

occur subsequent to July 17, 1959. 

3. The county treasurer and the county auditor will be entitled to 

the increased percentage fees specified in Sections 319.54 ( C) and 321.27, 

Revised Code, as amended by Amended House Bill No. 9 of the 103rd 

General Assembly, with regard to the semiannual settlement of inherit­

ance taxes occurring in September 1959. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




