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ATTORNEY GENERAL 

FOREIGN CORPORATIONS-FEES TO BE CHARGED NOT 

CREDITED WITH PAYMENTS MADE BY ANOTHER CORPO­

RATION WHOSE ASSETS FIRST CORPORATION ASSUMES. 

SECTION 1703.11-OPINION 4249 OAG 1935 APPROVED AND 

FOLLOWED. 

SYLLABUS: 

Where one of two foreign corporations licensed to transact business in Ohio takes 
over all of the assets and assumes all of the liabilities of the other, the Secretary of 
State, upon receipt of the annual report of the succeeding corporation, and in deter­
mination of the fee to be charged such corporation pursuant to Section 1703.11, Re­
vised Code, is not required or permitted to allow as a credit on such fee, the amount 
previously paid by the absorbed corporation. Opion No. 4249, Opions of the Attorney 
General for 1935, approved and followed. 

Columbus, Ohio, May 25, 1959 

Hon. Ted W. Brown, Secretary of State 

State House, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"In order to properly administer Section 1703.11 of the 
Revised Code of Ohio, I submit to you for your opinion the 
following two questions : 

" ( 1) Where each of two foreign corporations, H and H. R. 
have both been licensed to do business in Ohio, and where H sur­
renders its license to do business in Ohio, and thereafter all of its 
assets and liabilities are purchased by H. R. Corporation, may the 
Secretary of State in determining the fee due as a result of the 
audit of an annual statement of proportion of capital stock for 
H. R. Corporation give a credit for fees previously paid by H. 
Corporation while licensed to do business in Ohio, in the absence 
of a technical merger of the two corporations? 

"(2) If the answer is yes to the above question, what type 
of evidence is required to show the fact that all assets and liabili­
ties of H have been taken over by H. R., where the laws of the 
two foreign states involved do not require the filing of any docu­
ments with the respective Secretaries of State? 
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"We enclose a thermofax copy of a letter of General Counsel 
for Heller Roberts Manufacturing Corporation setting forth the 
position of Counsel and the corporation in this matter." 

While your letter indicates some doubt as to whether the transaction 

outlined constituted a merger of two corporations, it appears from the 

letter of counsel for the H. R. Company that they regard the completed 

transfer of the assets of the H. Company and the surrender of its charter 

as the equivalent of a merger. Quoting from their letter : 

"Under general principles of law, it is recognized that a sale 
of all assets and assumption of all liabilities of one corporation by 
another corporation and the dissolution of the former is essentially 
equivalent to a merger or consolidation of the two corporations 
and that only technical distinctions based upon different statutory 
requirements differentiate the two forms of reorganization." 

In my opinion it would make little difference whether the transaction 

is or is not called a merger. It is a complete consolidation of the two 

companies under the charter of one, with a transfer of all the properties 

of one to the other and an assumption by the latter of all of the liability 

of the former. 

Section 1703.03, Revised Code, provides as follows: 

"No foreign corporation not excepted from sections 1703.01 
to 1703.31, inclusive, of the Revised Code, shall transact business 
in this state unless it holds an unexpired and imcanceled license 
to do so issued by the secretary of state. To procure and maintain 
such a license, a foreign corporation shall file an application, pay 
a filing fee, file annual reports, pay a license fee in initial and 
additional installments, and comply with all other requirements 
of law respecting the maintenance of such license as provided in 
such sections. (Emphasis added) 

Section 1703.04, Revised Code, sets out matters which must be con­

tained in an application for a license by such foreign corporation and 

provides for a filing fee of fifty dollars to be paid to the Secretary of State. 

Section 1703.07, Revised Code (8625-7 G.C.) requires each foreign 

corporation for profit licensed to transact business in this state, to file 

annually with the Secretary of State a report showing, among other 

things, "the location and value of the property owned or used by the 

corporation as shown on its books, both within and without the state, 

given separately." This report must also show the number of its issued 

shares. 
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Section 1703.08, Revised Code, (8625-8 G.C.) provides m part as 

follows: 

"From the annual report and from such other facts as the 
secretary of state ascertains from any further investigation which 
he may make, he shall determine the number of issued shares of 
the corporation represented by property owned or used and busi­
ness transacted in this state, at the beginning of its current annual 
accounting period, * * *" (Emphasis added) 

There follows a formula for ascertaining this number of shares. 

Section 1703.09, Revised Code, (8625-9 G.C.) reads as follows: 

"A foreign corporation not licensed before August 7, 1931, 
to transact business in this state shall pay to the secretary of state, 
as the initial installment of its license fee, a fee based on the num­
ber of its issued shares represented in this state, as shown by its 
first report filed under sections 1703.01 to 1703.31, inclusive, of 
the Revised Code, and as determined in the manner prescribed by 
section 1703.08 of the Revised Code, and such fee shall be the 
same as the fee which a domestic corporation, having authority to 
issue the same number of shares as such foreign corporation has 
represented in this state, is required to pay on filing its original 
articles. In no event, however, shall the fee be less than five 
dollars. Upon the payment of such fee, the corporation may have 
such number of shares represented in this state." 

( Emphasis added) 

Section 1703.11, Revised Code, (8625-11 G.C.) reads in part as 

follows: 

"In the event that any report filed by a foreign corporation 
under sections 1703.01 to 1703.31, inclusive, of the Revised Code, 
subsequent to its first report discloses that such foreign corpora­
tion has represented in this state a number of issued shares in 
excess of the number theretofore determined to be so represented, 
the corporation shall pay to the secretary of state an additional 
installment of the license fee based upon such additional number of 
shares and computed as follows : 

"The secretary of state shall first compute a fee upon the 
entire number of issued shares of such corporation represented in 
this state, as shown by such report, on the basis set forth in section 
1703.09 of the Revised Code. He shall then compute a fee, on the 
same basis, upon the number of issued shares which such corpora­
tion has been authorized theretofore to have represented in this 
state. The fee payable shall be the difference between such two 
fees. 

"* * *" 
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In answering a question based on facts substantially the same as those 

which you have submitted, one of my predecessors in Opinion No. 4249, 

Opinions of the Attorney General for 1935, 554, held : 

"Where the number of issued shares of a foreign corporation 
represented by property owned or used and business transacted 
in this state is increased as a result of another foreign corporation, 
heretofore qualified to do business in Ohio, merging with such 
corporation, in computing the fee based upon such increase under 
Section 8625-11, General Code, no deduction is authorized on 
account of such merging corporation having theretofore paid a fee 
based upon its issued shares being represented by property owned 
or used and business transacted in this state." 

The General Code statutes then in force and discussed in that opinion 

were practically identical with the present section of the Revised Code 

which I have quoted, there having been no amendments of those statutes 

since that time. After reviewing those statutes and referring particularly 

to Section 8625-11 General Code (1703.11, Revised Code) the Attorney 

General said: 

"It is observed that the foregoing section requires the payment 
of a fee as therein set forth when the annual report shows an in­
crease in the number of issued shares of a foreign corporation 
represented by property owned or used and business transacted 
in this state, without any exceptions as to whether or not some 
other corporation which might have merged with the reporting 
corporation had already paid a fee computed upon such increased 
shares. The language of the section is clear and unambiguous. 
The requirement in the first paragraph is 'the corporation shall 
pay to the Secretary of State an additional installment of the 
license fee based upon such number of additional shares.' The 
additional shares upon which the additional installment of the 
license fee is based in the event of an increase in the shares 
represented in this state, can only be the additional shares shown 
by the report of the reporting corporation. The reference again 
in the second paragraph of the foregoing section to 'such corpora­
tion' is clearly to the corporation making the report and not to 
some other corporation. It would undoubtedly be competent for 
the legislature to authorize a deduction under such circumstances 
as are set forth in your communication, but until this is done I 
find no authority therefor. In the case of a merger the individual 
corporate entities concerned may not be lost sight of. 'A' Com­
pany has, as a result of this merger, retained its corporate identity 
and in the absence of specific provision relating to such trans­
action, is in the same position as though it had increased the 
number of its shares represented by property owned or used and 
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business transacted in this state either by increasing its outstand­
ing shares or increasing the proportion of its property and business 
in Ohio. * * * " (Emphasis added) 

I fully concur in the opinion above referred to and the reason upon 

which it is based. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that where one of 

two foreign corporations licensed to transact business in Ohio takes over 

all of the assets and assumes all of the liabilities of the other, the Secretary 

of State, upon receipt of the annual report of the succeeding corporation, 

and in determination of the fee to be charged such corporation pursuant 

to Section 1703.11, Revised Code, is not required or permitted to allow 

as a credit on such fee, the amount previously paid by the absorbed corpora­

tion. Opinion No. 4249, Opinions of the Attorney General for 1935, 

approved and followed. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




