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GENERAL ASSEMBLY - MEMBER - OFFICE COMPATIBLE 

WITH MEMBER, CITY BOARD OF EDUCATION. 

SYDLABUS: 

There is no incompatibility hetween the offices of member of the General Assem­
bly and member of a city hoard of education. 

Columbus, Ohio, December 15, 1955 

Hon. Charles H. Anderson, Prosecuting Attorney 

Trumbull County, Warren, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"I would very much appreciate your opinion with respect to 
the compatibility of the office of a member of the General As­
sembly and a member of a city board of education. In other 
words, could a representative of the state legislature also serve 
as a member of a city board of education? 
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"I have read with considerable interest your 1927 Opinion 
No. 531, found on page 881. In that opinion it was held that a 
member of the General Assembly could also serve as a member 
of a county board of education. One of the controlling points 
was that a member of the county board of education was paid 
expenses as distinguished from compensation. However, R. C. 
3313.12 provides that the board of any school district, other than 
the county school district, may provide for compensation of its 
members in an amount not to exceed three dollars per member 
for regular meetings attended not exceeding twelve meetings in 
any one year." 

In Article II, Section 4, Ohio Constitution, it is provided: 

"No person holding office under the authority of the United 
States, or any lucrative office under the authority of this state, 
shall be eligible to, or have a seat in, the General Assembly; but 
this provision shall not extend to township officers, justices of the 
peace, notaries public, or officers of the militia." 

A somewhat similar limitation is found in Section 101.26, Revised 

Code, as follows: 

"No member of either house of the general assembly, ex­
cept in compliance with this section, shall : 

"* * * (C) Accept any appointment, employment, or office 
from any committee or commission authorized or created by the 
general assembly, or from any executive, or administrative branch 
or department of the state, which provides other compensation 
than actual and necessary expenses. 

"* * * This section does not apply to school teachers, town­
ship officers, justices of the peace, notaries public, or officers of 
the militia." 

The basic questions thus presented are ( 1) whether membership on 

a city board of education is a "lucrative office" or (2) whether such mem­

bership is an "office * * * which provides other compensation than actual 

and necessary expenses." 

Section 3313.12, Revised Code, referred to in your inquiry, reads as 

follows: 

"Each member of the County board of education shall be paid 
five dollars a clay and mileage at the rate of twelve cents a mile 
one way to cover the actual and necessary expenses incurred dur­
ing his attendance upon any meeting of the board not exceeding 
twelve meetings in any one year. Such expenses and the expenses 
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of the county superintendent, itemized and verified, shall be paid 
from the county board of education fund upon vouchers signed 
by the president of the board. 

"The board of any school district other than a county school 
district may provide by resolution for the compensation of its 
members, provided that such compensation shall be paid out of 
current operating funds derived from a local tax which is in 
excess of the tax levy required for participation in additional aid 
from the state public school fund and that such compensation 
shall not exceed three dollars per member for regular meetings at­
tended not exceeding twelve meetings in any one year." 

The second paragraph in this section was formerly set out in Section 

4832-11, General Code, and earlier still was found, in analagous form, 

in Section 4715, General Code. This latter section, until amended in the 

enactment of House Bill No. 8, Ninety-Second General Assembly, 117 

Ohio Laws, 50, (1937) provided a uniform per diem allowance to mem­

bers of all rural boards of education. In the 1937 enactment, however, 

this provision was changed to the authorization, now found in the statute, 

for •boards other than county boards to provide by resolution a per diem 

allowance from funds raised by local taxation. 

Although the present statute refers to the provision of "compensation" 

for members of such boards, when this provision was amended as a portion 

of former Section 4832-11, General Code, in House Bill No. 199, Ninety­

Eighth General Assembly (123 Ohio Laws, 508) (1949) the title of the 

act effecting such change was as follows: 

"To amend sections 4832-11 and 4844-1 of the General Code 
relative to traveling expenses and mileage allowance of superin­
tendents of schools and members of boards of education." 

(Emphasis added.) 

Language used in the title of an act is not controlling, of course, but 

may be referred to for aid in cases of ambiguity. It is believed that such 

ambiguity is present in the instant case by reason of the provision in the 

initial paragraph of Section 3313.12, supra, relative to "actual and necessary 

expenses." This language was under scrutiny in Opinion No. 531, 

Opinions of the Attorney General for 1927, p. 881, the syllabus in which 

reads: 

"There is no constitutional or statutory inhibition preventing 
a member of a county board of education from serving at the 
same time as a member of the General Assembly." 
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In that opinion the writer quoted with approval certain language m 

Opinion No. 1118, Opinions of the Attorney General for 1920, p. 373, m 

which the following statements are made: 

"It is possible that you have in mind the amendment to section 
4734 G. IC., effective September 22, 1919, which amendment stated 
a specific sum that should be allowed to the members of the county 
board of education as their expenses for attendance upon any 
meetings of the county board of education. 

"vVhen the opinion herein quoted from was issued by the 
attorney-general, section 4734 G. C. read as follows: 

" 'Each member of the county board of education shall 
be paid his actual and necessary expenses incurred during 
his attendance upon any meeting of the board. Such ex­
penses, and the expenses of the county superintendent, item­
ized and verified shall be paid from the county board of 
education fund upon vouchers signed by the president of the 
board.' 

"Under the above reading of section 4734, the attorney gen­
eral pronounced the office of member of the county board of 
education as not a lucrative office. Section 4734, which was 
construed in the original opinion herein given, now reads as 
follows: ( 108 0. L. 707) 

" 'Each member of the county board of education shall 
be paid three dollars a day and mileage at the rate of ten 
cents a mile one way, to cover his actual and necessary ex­
penses incurred during his attendance upon any meeting of 
the board. Such expenses, and the expenses of the county su­
perintendent, itemized and verified shall be paid from the 
county board of education fund upon vouchers signed by 
the president of the board.' 

"It would appear therefore that there has been no material 
change in the language of section 4734 G. C., except that the 
necessary expenses incurred had a limitation put upon them after 
September 22, 1919; that is, three dollars per day, and nowhere 
in such section is there any indication that such three dollars is 
to be considered as compensation. 

"Since the section provides for the expenses of the member 
of the county board of education, and not for his compensation, 
it must be held that the office of member of the county board of 
education is not a lucrative office and therefore is not one of those 
offices which fall within those named in Article II, section 4 of 
the constitution of Ohio, which latter offices, where they are 
lucrative ones, are prohibited from being held by a member of the 
general assembly." 
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The pertinent language thus construed is substantially identical with 

that now appearing in the initial paragraph of Section 3313.12, Revised 

Code, and, the reasoning in the 1920 opinion is equally applicable thereto. 

It will be noted that the per diem allowance in the case of county 

board members under the present law is five dollars per meeting not 
exceeding twelve meetings in any year ; and that a mileage allowance is 

provided in addition. These allowances substantially exceed the allow­
able amounts as to members of other board-s of education. This circum­

stance considered in light of the placing of such latter provision in the 
same section with a provision for "actual and necessary expenses," and 
considered also in light of the language in the title of House Bill No. 199, 

supra, seriously suggests an intent only to recompense such members for 

expenses incurred in the discharge of their duties, despite the designation 

of such allowance as "compensation." 

A further reason for the recognition of this intent is found in Article 

II, Section 20, Ohio Constitution, which provides in part: 

"The General Assembly, in cases not provided for in this 
constitution, shall fix the term of office and the compensation of 
all officers ; * * *" 

In Schwing v. McClure, 120 Ohio St., 335, it was held: 

"Members of a board of education of a school district are 
public officers, whose duties are prescribed by law. * * *" 

It is thus to be seen that there is serious doubt of the constitutional 
validity of the provision here involved if it be determined that it relates 

to compensation rather than allowance for expenses. 

It is elementary that as between two poss~ble interpretations of legis­

lative language, that is to be preferred which avoids any conflict with 
constitutional limitations. In the instant case it is not necessary to resolve 

this question, however, for in either case there would be no resulting in­
compatibility either under Article II, Section 4, or Section 101.26, supra. 
This is true for the reason that ( 1) if the per diem provided, by resolution 
of the board under Section 3313.12, supra, is deemed to be an expense 

allowance, then the office is not a lucrative one within the meaning of 

Article IV, Section 4, nor does it fall within the inhibitions of Section 
101.26, Revised Code; and (2) if such per diem is deemed an allowance of 

compensation then the statutory provision in question is invalid, under 
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Article II, Section 20, and the office is thus neither a lucrative one nor 

one which provides compensation in addition to actual and necessary 

expenses. 

For these reasons it is my opm10n that there is no incompatibility 

between the offices of member of the General Assembly and member of a 
city board of education. 

R~spectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




