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OPINION NO. 72-082 

Syllabus: 

1. As a matter of practice, the Secretary of State may 
find, and give notice of insufficient signatures on an orig­
inal petition, proposing a constitutional amendment under 
Article II, Sections la and lg, Ohio Constitution, at any 
time reports from the counties are received by him and he is 
able to determine the insufficiencv. In no event, under the 
provisions of Article II, Section lg, Ohio Constitution, may 
he make a general finding of insufficiency later than the 
fortieth day prior to the election, at which the issue is to 
appear on the ballot. 

2. The filing of additional signatures, after an initial 
finding and notification of insufficient siqnatures by the 
Secretary of State, does not cause the postpone~ent of the 
issue to a later election. 



OAG 72-082 ATTORNEY GENERAL 2-328 

To: Ted W, Brown, Secretary of State, Office of Secretary of State, Columbus, 
Ohio 

Sy: William J. Brown, Attorney General, September 20, 1972 

I am in receipt of your request for m·, opinion, respecting 
ce~tain matters that have arisen in connection with an initiative 
petition filed with you, proposing an amendment to the Constitu­
tion of Ohio. 

It appears froM the body of your letter and from later sup­
plied information, that such petition was presented to you on 
August 9, 1972, and was accepted for filing (apparently under 
authority of Thrailkill, et al. v. Smith, 106 Ohio St. 1 (1922), 
as to timeliness) on the basis that~petition contained suf­
ficient ostensibly valid signatures to warrant forwarding the 
various part-petitions to the boards of elections pursuant to 
Section 3519.16, Revised Code. Thereafter, the vc.rious boards 
examined and checked the part-petitions and signatures and com­
municated their findings to you by Means of their official certi­
fications, transmitting therewith the ~art-Petitions previously 
received from vou. Protests, hy hoth op~onents and proponents of 
the measure, were filed in various counties, questioning the 
findings of the boards in such r.ounties and, it appears, you 
returned the part-petitions affected by the protests to the 
appropriate counties, retaining in your possession, however, the 
certifications by the local boards. As of the date of your letter, 
there a~peared to you to be basis for belief that the petition 
was supported by an insufficient number of valid signatures. 

In liqht of those facts, your auestions were stated as 
follows: · 

"L May I now notify the conunittee as to the 
insufficiency of the petition or must I wait until 
all of the protests have been resolved so that I 
can determine the full extent of the insufficiency? 

"2. If at the time of the first publication 
of the advertising required by Article II, Section 
lg, of the Ohio Constitution the signatures on the 
petition are still proven insufficient amt au­
thorized to advise the boards of elections not to 
advertise the issue and to remove the issue from 
the ballot until and if it subsequently becomes 
qualified by virtue of the filing of additional 
signatures within the 10 day period? 

"3. If I notify the committee that their 
petition does not contain a sufficient number of 
valid signatures and inform them of the extent 
of the insufficiency, shall the issue be submit­
ted at the first regular or general election that 
occurs more than 90 days after the date when the 
additional signatures are filed during the 10 dav 
period, or must the issue be presented at the 1972 
general election because the petition was initially 
filed on August 9, 1972? 

"4, Is the first Tuesday after the first Monday 
in Fay, 1972, a regular election within the meaning 
of Article II, Section la, of the Ohio Constitution?" 
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The questions relate to the provisions of Article II, Sections 
la and lg, Ohio Constitution, and to Section 3519.16, Revised Code. 
Section 3519.15, Revised Code, is also a part of the overall 
procedure. In pertinent part, these are as follows: 

Section la 

"The first aforestated power reserved by 

the people is designated the initiative, and 

the signatures of ten per centum of the 

electors shall be reouired upon a petition 

to propose an amendment to the constitution. 

When a petition signed by the aforesaid 

reouired number of electors, shall have been 

filed with the secretary of state, and veri ­
fied as herein provided, proposing an amend­
ment to the constitution, the full text of 

which shall have been set forth in such peti ­

tion, the secretar~ of state shall submit for 

the approval or reJection of the electorsl the 

proposed amendment, in the manner hereina ter 

provided, at the next succeeding, regular or 

general electu,n in ant year occurring subse­

quent to ninet~ davs a ter the filing of such 

aetition. The initiative petitions, above 

escribed, shall have printed across the top 


thereof: 'Amendment to the Constitution Proposed 

by Initiative Petition to be Submitted Directly 

to the Electors. '" (Emphasis added.) 


Section lg 

"Any initiative, supplementary or refer­

endum petition may be presented in separate 

parts but each part shall contain a full and 

correct copy of the title, and text of the law, 

section or item thereof sought to be referred, 

or the proposed la,-, or proposea amendment to 

the constitution. ***The petition and 

signatures upon such petitions, so verified, shall 

be presumed to he in all respects sufficient, un­

less not later than forty days before the election, 

it shall be otherwise proved and in such event ten 

additional days shall be allowed for the filing of 

additional signatures to such petition. No law or 

amendment to the constitution submitted to the 

electors by initiative and qupplernentary ~etition 

and receiving an affirmative majority of the votes 

cast thereon, shall be held unconstitutional or 

void on account of the insufficiency of the peti ­

tions by which such submission of the same was 

procured; nor shall the rejection of anv law sub­

mitted by referendum petition be held invalid for 

such insufficiency. ***The law, or nroposed 

law, or proposed amendment to the constitution, 

together with the arguments and explanations, not 

exceeding a total of three hundred words for each, 

and al~o the arguments and explanations, not ex­

ceeding a total of three hundred words against 

each, shall be published once a week for five con­

secutive weeks preceding the election, in at least 

one newspaper of general circulation in eac;1 county 
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of the state, where a newspaper is published. Un­
less otherwise provided by law, the secretary of 
state shall cause to be placed upon the ballots, 
the title of any such law, or proposed law, or 
proposed amendment to the constitution, to be sub­
mitted. He shall also cause the ballots so to be 
printed as to permit an affirmative or negative 
vote uoon each law, section of law, or item in a 
iaw l!l.ppropriating money, or proposed law, or 
proposed amendment to the constitution. * * *" 

Sections 3519.15 and 3519.16, Revised Code, read a~ 
follows: 

Section 3519.15 

"Whenever any initiative or referendum peti­
tion has been filed with the secretarv of state, 
he shall forthwith separate the part-petitions 
by counties and transmit such part-petitions to 
the boards of elections in the respective counties. 
The several boards shall proceed at once to as­
certain whether each part-petition is properly 
verified, and whether the names on each part­
petition are on the registration lists of such 
county, or whether the persons whose names ap­
pear on each part-petition are eligible to vote 
in such county, and to determine any repetition 
or duplication of signatures, the number of il­
legal signatures, and the omission of anv neces­
sary details required by law. The boards shall 
make note opihsite guch signatures and submit 
a report to e secretafy,of state indicating
the sufficiency or--rri"su ficiencv of such sig­
natures and indicating whether or not each part­
~tltion is properiy verified, eliminating, for 
toe purnose of such report, all signatures on 
any part=i)etition which is not properly verified. 

"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added.) 

Section 3519.16 

"If the circulator of any part-petition, the 
committee interested therein, or any elector files 
with the board of elections a protest against the 
board's finding.s made pursuant to section 3519 .15 
of the Revised Code, then the board shall proceed 
to establish the sufficiencv or insufficiencv of 
the si?natures and ~f the verification thereof in 
an action·before the court of common pleas in the 
county. Such action must be brought within three 
days after the protest has been filed, and the case 
.shall be heard forthwith by a judge of such court 
whose decision shall be certified to the board. 
The signatures which are adjudged sufficient or 
the part-petitions which are adjudged properly 
verified shall be included with the others by the 
board, and those found insufficient and all those 
part-petitions which are adjudged not properly 
verified shall not he included. The properly 
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verified part-petition, toqether with the report 

of the board, shaTrlJe returned to the secretary 

of state not less than fiftv days before the elec­

tion, provided that in the case of an initiated 

Iaw"""to be presented to the qeneral assembly the 

boards shall proillptlv check and return the peti ­

tions together with their report. The secretary 

of state shall notifv the chairman of the commit­

tee in charge of the- circufation as to the suf­

Tfciency or insufficiency of the petition and the 

extent of the insufficiencv. If the petition is 

found insufficient because of an insufficient 

number of valid signatures, such committee shall 

be allowed ten additional days after such notifi ­

cation by the secretary of state for the filing 

of additional signatures to such petition. The 

part-petitions of the supplementary petition which 

appear to the secretary of state to be properlv 

verified, upon recej~t thereof by the secretary 

of state, shall forthwith be forwarded to the 

boards of the several counties together with the 

part-petitions of the original petition which 

have been properly verified, and shall be immed­

iately examined and passed upon as to the validity 

and sufficiency of the signaturP.s thereon by each 

of such boards and returned within five dayo to 

the secretary of state with the board's report. 

No signature on a supplementary part-petition 

which is the same as a signature on an original 

part-petition shall be·counted. The nw,,ber of 

signatures in both the original and supplementary 

petitions, properly verified, shall he usen by 

the secretary of state in determining the total 

number of signatures to the petition which he 

shall record and announce. If thev are suf­

ficient, then such amendment, proposed bv law, or 

law shall be placed on the ballot as required 

by law. If the petition is found insufficient, 

the secretarv of state shall notifv the commit­

tee in charge of the circulation of the petition." 


(Emphasis added.) 

In a decision announced September 7, 1972, State, ex rel. 
Tullefi, et al., v. Brown, Case No. 72-623, The Suprer;1e Court of 
Ohio ad occasion toconsiner provisions of the same consti ­
tutional and statutory Sections. The majoritv indicated no 
question concerning the constitutionality of such statutory 
provisions. Accordingly, and also in keepinc with mv own duties 
as a nonjudicial officer of the state, I must assume the pro­
visions of Section 3519,16 to be valid in all resnects. 

Your first question pertains to the date on which you may 
determine, and give notification, that the initiative petition 
is, or is not, supported by sufficient valid signatures. Related 
to that general question is the effect, if any, of the pendency 
of protest actions on the establishment of such date. 

It appears froIII the procedure set out in Section 3519.16 and 
the language of Article II, Section lg, that your finding and 
notification of insufficiencv must be made on or before the 
fortieth day prior to the election. Section 3519.lf is silent on 
that time limit. It must therefore be concluded that a determina­
tion of the fact of insufficiency of the ir.itiative petition ~ay 
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be made no later than the fortieth day prior to the election. 

At the other end of the time period, however, stands the 
provision of Section 3519.16, allowing the boards of elections, at 
least where protests become involved, up to fifty days before the 
election to report to the Secretary of State. It follows that, as 
a practical matter in most circumstances, the determination of 
sufficiency must be made between the fiftieth and the fortieth day 
prior to the general election. 

It is conceivable, of course, that some counties may not be 
able to complete the work in time to report on or before such 
fiftieth day before the election. It would be inappro~riate, how­
ever, to speculate. on such contingency, particularly in light of 
my understanding that your questions do not contemplate any legal 
problems that might arise on failure of the county authorities to 
comply with the clear rnandate of the law. 

On the other hand, situations can arise in which a determina­
tion might be made before the fiftieth day, so.that delay until that 
time is not necessary in all cases. For example, all certifica­
tions and reports could be received from the boards of elections 
earlier than required. In that case, the basic data would be the 
same on the fifty-first day as on the forty-ninth or even the 
fortieth day before the election. 

In appears that a determination and notification of insuf­
ficiency cannot be made, as contemplated in Section 3519.16, with­
out also certifying the extent of the insufficiency. The word 
"extent" would seem to contemplate a determination of the number 
of signatures by which the petition falls short of the required 
total. That determination, of course, would not be possible under 
Section 3519.16, until all certifications and reports have been 
returned by the boards of elections, and, as stated, we may reason­
ably assume that such certifications and reports will be received 
on time. If, in the remote contingencv, such reoorts are not re­
ceived on tirne, however, it may be that such Section cannot be 
fully implemented by you. I express no opinion on that possibility. 

I must conclude that where protests are filed, the determin­
ation and notification of insufficiency of the petition and the 
extent thereof must ordinarily be made between the fiftieth and 
fortieth day before the election. The fact of insufficiency (per­
haps without reference to the extent thereof) may not be determined, 
however, later than the fortieth such day. 

Your second question relates to the propriety of initiating 
the publication of the proposal, and the arguments for and against 
it, at sometime before determination is made of the sufficiency 
or insufficiency of the oetition. Since receiving your letter, 
it appears that you have resolved that issue to your satisfaction 
by instructing the boards of elections to prepare to make such 
publication and have also taken related action respecting the 
preparation of arguments and the for!'l of ballot. Under these cir­
cumstances, I must conclude that you have withcrat·'tl your request 
for opinion on that auestion. I must add that no criticism of your 
decision, or agreement or disagreement with it, should be inferred 
from the immediately foregoing recitation of facts. 

Your third. question has to do with the date of the election 
at which a petition with sufficient signatures may cause an issue 
to be placed on the ballot. !·tore particularly, I understand you 
to ask whether or not the submission of additional signatures, 
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within ten days after a determination of insufficiency respecting 
the original number, begins a new ninety-day period under Article 
II, Section la. 

Both Article II, Section lg and Section 3519.16, contemplate 
the submission of additional signatures within a ten-day period, 
following a determination that a petition initiallv accepted for 
ffling by the Secretary of State, is later found to contain an 
insufficient number of valid signatures. In The State ex rel. Il6v. ~yers, 127 Ohio St. 171 (1933), it was held that the date oft e 
filing of the petition established the number of valid signatures 
required in terms of the gubernatorial election preceding that date, 
which nurnl-er could be reached by totalling the original and addi­
tional signatures, even though the additional ones were filed after 
an intervening gubernatorial election. The court said, at page 173: 

"***The provision of Section lg of 

Article II of the Constitution, that 'ten 

additional davs shall be allowed for the 

filing of additional signatures to such peti ­

tion,' must be considered in construing Sec­

tion la of the same Article, and it must 

therefore be determined that but a sinqle 

petition is contemplated, for any s~~,1e­

mental action of the proponents is referred 

to as 'filing of additional signatures to 

such petition.'* * *" 


Therefore, the ninety-day period referred to in Article II, 
Section la, commenced in the present case on August 9, 1972, when 
fhe'petitions·were filed, and is not affected by the filin<J of ad­
ditional signatures pursuant to Article II, Section lg, for the 
purposes of correcting an insufficiency. In the present case, 
therefore, the submission of additional siqnatures would not act 
to postpone the date the issue \o70Uld be placed on the ballot, as­
suming, of course, that total valid signatures, original and ad­
ditional, were sufficient in number. See Opinion No. 753, Ooinions 
of the Attorney General for 1949. 

I must conclude, therefore, that the submission of additional 
signatures within the ten-day period prescriheo, would not ooerate 
to postpone the placing on the ballot of an issue supportec ulti ­
mately by a sufficient number of valid signatures, i.e., total 
valid signatures contained in both the original and additional 
part-petitions. 

In light of my response to your third auestion, no reply to 
the fourth question is required. 

In specific answer to your questions it is mv opinion, and 
you are so advised, that: 

1. As a matter of practice, the Secretary of State mav find, 
and give notice of insufficient signatures on an original peti ­
tion, pro~osing a constitutional amendment under Article II, Sec­
tions la and lg, Ohio Constitution, at anv time reports from the 
counties are received by him and he is able to determine the in­
sufficiency. In no event, under the provisions of Article II, 
Section lg, Ohio Constitution, may he make a qeneral finding of 
insufficiency later than the fortieth day ~rior to the election, 
at which the issue is to appear on the ballot. 

2. The filing of additional signatures, after an initial 
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finding and notification of insufficient siqnatures hv the Sec
tary of State, does not cause the postponement of the issue to a 
later election. 




