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EDUCATION: EMPLOYEE, NON-PROFESSIONAL 

CONTRACT OF EMPLOYMENT, TERM-§3319.081, RC-AFTER 

ONE YEAR OF SERVICE, DIVISIONS (A) OR (B), §3319.081 RC 
CONTROL-INVESTS PROPERTY RIGHTS IN EMPLOYEES-

1954 OAG 3917, p. 294 NOT DECLARATIVE OF LAW SINCE 

ENACTMENT OF §3319.081 RC. 

SYLLABUS: 

1. Pursuant to Section 3319.0&1, Revised Code, employees with at least one year 
of service in the school district, if rehired, must be rehired under a contract of em­
ployment as provided in divisions (A) or (B) which contract of employment invests 
in suoh employees property rights which cannot be divested except as provided in 
said section. 

2. Since the enactment of Section 3319.081, Revised Code, that portion of the 
ruling in Opinion No. 3917, Opinions of the Attorney General for 1954, page 294, 
relating to employees hired as provided in divisions (A) and (B) of such section, is 
no longer declarative of the law. 

Columbus, Ohio, August 22, 1957 

Hon. James A. Rhodes, Auditor of State 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"A State Examiner of a school district has requested an ,inter­
pretation of the effect of the provisions of Section 3319.081 R. C. 
in connection with the employees of a County Board of Education. 

"In your opinion dated June 2, 1954, OAG No. 3917, page 
294, you held that, employees appointed or employed by the 
County Board of Education did not hold their positions by con­
tract and have no vested interest or private right of property in 
their positions. 

"However, Section 3319.081 provides that in all school dis­
tricts where the provisions of R. C. 143.01 to 143.08 inclusive do 
not apply, a contract system of employment as provided in that 
section is to be followed. 

"A formal opinion is requestion, as to whether or not the 
effect of the above cited opinion, 3917 has been superseded by 
the enactment of Section 3319.081 R .C." 
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In the opinion to which you refer, the question presented was 

whether the Brown County board of education would be liable in an 

action for damages for breach of contract for abolishing the position of 

stenographer to the county superintendent of schools and the position of 

county elementary supervisor. Both positions were created pursuant to 

statutory authority and in each case the positions were abolished during 

the term for which the appointee was employed. The opinion there given 

was that officers and employees appointed by a county board of education 

pursuant to law do not hold their positions by contract, and have no vested 

interest or private right of property in their respective positions. 

In the situation there presented no statutes existed whereby the em­

ployees were to be hired for definite periods of time and in none of the 

authorities cited by my predecessor was there a statute involved which 

required an employee to be hired for a stated term. Since Section 3319.081, 

Revised Code, specifies a minimum and maximum period for which cer­

tain employees are to be hired, the language of this statute must be 

examined to determine what rights, if any, have been created ,·for such 

employees who come within the purview of the statute, and to determine 

whether this statute in effect supersedes Opinion No. 3917 above cited. 

Section 3319.081, Revised Code, provides as follows: 

"In all school districts wherein the provisions of sections 
143.01 to 143.48, inclusive, of the Revised Code do not apply the 
following employment contract system shall control for employees 
whose contracts of employment are not otherwise provided by 
law: 

" (A) Employees, with at least one year of service in the 
school district, provided their employment is continued, shall 
be employed for a period of not less than one year nor more than 
five years. 

"(B) After the termination of the contract provided in di­
vision (A), and thereafter provided their employment is con­
tinued, the contract shall be for not less than two years nor more 
than five years. 

" (C) The contracts as provided for in this section may be 
terminated by a majority vote of the board of education. Such 
contracts may be terminated only for violation of regulations as 
set forth by the board of education. Any non-teaching school 
employee may terminate his contract of employment thirty days 
subsequent to the filing of a written notice of such termination 
with the clerk of the board." 
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This statute specifically provides the minimum and maximum terms 

for which employees with at least one year of service in the school district, 

shall be re-employed if re-employed at all. 

It imposes no duty upon the school board to re-employ such employees 

but if they are re-employed then the provisions of Section 3319.081, Re­

vised Code, must be complied with. In this regard it should also be noted 

that with respect to employees who are ,in their initial year of employment 

in the school district no contractual safeguards are provided by this statute 

and as to these people the proposition of law enunciated in Opinion No. 

3917, Opinions of the Attorney General for 1954, page 294, remains in 

full force and effect. 

However, as to such employees who are re-hired in accordance with 

divisions (A) or (B) of this statute, it clearly appears that new rights 

are created and these people are given a property right in their contract 

of employment which cannot be divested except as provided in said statute. 

In this respect your attention is invited to division (C) of Section 3319.081, 

Revised Code, which designates the condition under which the board of 

education may terminate the contract of employment and the procedure 

which the employee must follow if he wishes to terminate the employment 

agreement. vVith regard to the former it is stated that such contract may 

be terminated by a majority vote of the board of education but only if 

there is a violation of regulations as set forth by the board of education. 

This is the only condition under which the board of education may term­

minate the contract. 

Therefore, it is my opinion and you are advised that: 

1. Pursuant to Section 3319.081, Revised Code, employees with at 

least one year of service in the school district, if rehired, must be rehired 

under a contract of employment as provided in divisions (A) or (B) 

which contract of employment invests in such employees property rights 

which cannot be divested except as provided in said section. 

2. Since the enactment of Section 3319.081, Revised Code, that 

portion of the ruling in Opinion No. 3917, Opinions of the Attorney 

General for 1954, page 294, relating to employees hired as provided in 

divisions (A) and (B) of such section, is no longer declarative of the law. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 


