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3311. 

INSURANCE--TO INDEMNIFY COUNTY FOR LOSS TO BUILDINGS 
THROUGH OPERATION OF STEAM BOILERS COl\fMISSIONERS 
MAY INSURE BUT NOT FOR PUBLIC LIABILITY AND PROPERTY 
DAMAGE. 

SVLLABUS: 

1. A board of county com1mssroners may legally enter into a contract of in­
.wrance "<t•hich would indemnify tire coltnt}! for loss or damage to county owned 
buildings H•hich might result as an ·incident to tire operation of steam boilers iu, 
such coJtnty buildings. 

2. A board of county commissioners cannot legal/~,' enter into a contract of 
iumrance which wo1tld purport to indemnify the county for "public liability" and 
"property damage" resulting from the operating of steam boilers in county owned 
buildings. 

CoLUMBUS, 0Hro, October 16, 1934. 

HoN. GEoRGE L. LAFFERTY, Prosccutilrr1 A ttonre~,o, Lisbon, Ohio. 

DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 
which reads as follows: 

"I enclose a sample form of steam boiler insurance policy. May the 
County Commissioners enter into that part of this contract of insurance 
which provides for indemnifying the County for any loss that they 
may sustain to their own building and property? 

Vv'e arc of the opinion that the way the policy reads the premium 
is based upon damage to third persons or property of third persons, and 
would therefore be unauthorized inasmuch as there could be no liability 
to third persons or the property of third persons in the event of damage 
when the premium is based upon a loss which the County cannot legally 
indemnify against. 

'We feel that the policy should not be entered into as payment of 
some portion of the premium would be unlawful." 

In the first part of your request for my opinion, you inquire as to the author­
ity of a board of county commissioners to insure against loss to county buildings 
that might result from a steam boiler in such buildings. In this connection, l 
call your attention to section 2402, General Code, which reads as follows: 

"Special sessions of the board may be held as often as the commis­
sioners deem it necessary. At a regular or special session, the board may 
make any necessary order or contract in relation to the building, furnish­
ing, repairing or insuring the public buildings or bridges, the employment 
of janitors, the improvement or inclosure. of public grounds, the main­
tenance or support of idiots or lunatics, the expenditure of any fund, 
or provide for the reconstruction or repair of any bridge destroyed by 
fire, flood, or otherwise, and do any other official act not, by law, re­
stricted to a particular regular session." (Italics the writer's.) 
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However, I do not believe you arc so much concerned with the above ques­
tion as you are with the right of a county to enter into a contract for boiler or 
explosion insurance, where such a contract not only indemnifies the county against 
loss to its own property but also consists of "public liabiiity" or "property 
damage" insurance. The following excerpts from the proposed contract of in­
surance which you have inclosed certainly make it evident that the contract of 
insurance includes "public liability" and "property damage" insurance: 

"To PAY, to the extent of any indemnity remaining after payment 
of all loss under Sections I and II, such amounts as the Assured shall 
become obligated to pay by reason of the liability of the Assured for loss 
on the property of others directly damaged by such accident, including 
liability for loss of use of such damaged property of others; * * *" 

"To PAY, to the extent of any indemnity remaining after payment 
of all loss under Secttons I, II and Ill, if loss under Section IV is stated 
above as included but not otherwise, such amounts as the Assured shall 
become obligated to pay by reason of the lia~ility of the Assured for 
damages on account of bodily injuries (including death at any time re­
sulting therefrom) sustained by any person not employed by the As­
sured, * * *" 

The question of whether or not the county could take out such insurance 
would depend on whether or not the county could be liable for such injuries to 
third persons. The law in Ohio is well settled that a county is not liable in tort 
in the absence of an express statute creating such liability. In the case of 
Weiher vs. Phillips, et a/., 103 0. S. 249, it was held as disclosed by the first 
branch of the syllabus; 

"A board of county commtsswners is not liable in its official capacity 
for damages for negligent discharge of its official duties except in so 
far as such liability is created by statute, and such liability shall not be 
extended beyond the clear import of the terms of the statutes." 

In the case of Riley vs. M cNico/, et a/., 109 0. S. 29, Jones, ]., at page 33, 
stated the rule as ·follows ; 

"This court has on various occasions announced the principle that these 
county boards arc not liable in their official capacity for negligent dis­
charge of official duties, unless such liability is created by statute, and 
that 'such liability shall not be extended beyond the clear import of the 
terms of the statutes.' Weiher vs. Phillips, 103 0. S. 249, 133 N. E. 67." 

In an Opinion to be found in Opinions of the Attorney General for 1932. 
Volume IT, page 1098, it was held as disclosed by the syllabus: 

"1. The expenditure of public funds by a board of county commis­
sioners to pay the premium on a policy of insurance purported to imlem­
nify the said commissioners and the county which they represent, for 
public liability and property damage growing out of accidents which may 
occur as an incident to the operation of steam boilers used for the heating 
of a court house or a county home is unwarranted ami unauthorized. 
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2. Neither a boanl of county commissioners, nor the county which 
it represents, is liable in damages for injuries to third persons caused by 
the explosion or the use of steam boilers operated for heating a county 
court house or the buildings of a county home." 

Obviously, if third persons could not secure a judgment from the county for 
injuries received through the operation of a county owned steam boiler, there 
would be no liability against the insurance company. See Section 9510-4, General 
Code; also Opinion of the Attorney General No. 2976, rendered July 31, 1934. 

Without unduly prolonging this discussion, it is my opinion in specific answer 
to your questions that: 

I. A board of county commissioners may legally enter into a contract of 
insurance which would indemnify the county for loss or damage to county owned 
buildings which might result as an incident to the operation of steam boilers in 
such county buildings. 

2. A board of county commissioners cannot legally enter into a contract of 
insurance which would purport to indemnify the county for "public liability" and 
"property damage" resulting from the operating of steam boilers in county owned 
buildings. 

Respectfully, 
JoHN W. BRIGKER, 

A ttor11ey Geueral. 

3312. 

PRIVATE MOTOR CARRIEH'S LAW-CERTAIN SPECIFIC PRACTICES 
NOT "FOR HIRE" WITHIN MEANING OF SECTIONS 614-103, ET 
SEQ. G. C. 

SYLLABUS: 
The applicability of Section 614-103, et seq., General Code, to certain specific 

practices considered. 

CoLu.Mnus, 0Hro, October 16, 1934. 

The Public Utilities Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-My opinion has been requested by your Superintendent of 

1f otor Transportation as to whether or not the so-called private motor carrier 
law enacted by the 90th General Assembly and contained in Section 614-103, et 
seq., General Code, is applicable to certain practices set forth in three hypothetical 
cases described as follows: 

"1. A owns a car and is employed at a mine some distance from his 
residence. He carries B, C, D and E, men who are working at the same 
mine, with him. A, B, C, D, and E share the cost of operation while 
going to work; namely, gas, oil, repairs, tires and license plates. Does 
this constitute 'for hire' under the Private Motor Carrier Act? 

2. A owns a car; works at a mine some distance from his home 
and he carries with him B, C, D and E who work at the same place. 
B, C, D and E each own cars of their own. A operates his the first 

• 


