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OPINION NO. 74-011 

Syllabus: 

The Board of Regents and Controlling Board are not re­

quired to penalize a state university for excess enrollment 

under R.c. 3345.19, by reduction of the discretionary ap­

propriation to the university. 


To: James A. Norton, Chancellor, Board of Regents, Columbus, Ohio; Hollis A 
Moore, President, Bowling Green State University, Bowling Green, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, February 14, 1974 

I have before me your requests for my opinion, concerning 

the same subject, which can most appropriately be answered 

together. 
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The statutory background of your questions may be explained 
as follows. The Appropriations Act for the current biennium 
(Am. Sub. H.B. }:o. 86) contains a series of specific dollar 
amounts designated as the "state support allowance per student." 
Different figures appear in the list for the various types of 
university programs. The Act also contains lump-sum appro­
priations for the respective state-supported institutions of 
higher education. The Board of Regents is vested with discre­
tion to reconcile differences between the amount appropriated 
and the amount which would be due, based on actual enrollment 
multiplied by the appropriate state support allowance. In 
this regard, the Act provides in part as follows: 

"If the product of the actual number of full ­
time equivalent students by program multiplied by 
the appropriate state support allowance is greater 
than a particular state-assisted institution's ap­
propriation, the institution shall be paid at least 
the amount of said appropriation, and the controlling 
board, upon recommendation of the board of regents, 
may direct that all or part of the difference 
between said product and said appropriation 
be received by the institution, so long as the 
total appropriation contained herein for in­
structional su':>sidies is not thereby exceeded." 

The Act also provides that " [ il n defining the number of full ­
time equivalent students for state subsidy purposes, the Ohio 
board of regents shall exclude all undergraduate students who are 
not residents of Ohio." 

R.C. 3345.19 provides in part as follows: 

"In the exercise of their respective pbwers 

of government conferred by Chapter 3345, of the 

Revised Code and other pertinent provisions of 

law, the board of trustees of Bowling Green 

State university, Kent state university, Miami 

university, Ohio university, and the Ohio state 

university shall observe the following enrollment 

limitations insofar as the autUil'n quarter enroll ­

ment on a full-time equivalent basis as defined by 

the Ohio hoard.of regents is concerned: 


Bowling Green central campus 15,000 

"* * * * * * * * *" 

Bowling Green State University has exceeded this number of 
students by 412, because an unexpectedly high number of students 
who were accepted have chosen to attend that University. The 
Board of Regents, then, asks whether the above-cited statutes 
should be read together to authorize, or require, the Board to 
withhold that portion of the appropriation which would be based 
on the 412 students by which the maximum enrollment is exceeded. 
It will be recalled that under the Appropriations Act, t.he Board 
has discretion to award a subsidy greater than the lump-sum 
appropriation, based upon the number of full-time students who 
are Ohio residents, multiplied by a certain dollar figure.
Actually, this authority is shared with the Controlling Board, 
which makes the final decision based on the Board of Regents' 
recommendation. 
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The President of the University, however, contends that 
the maximum enrollment figure has not been exceeded, because 
non-resident students should not be counted for such purpose. 
This contention is based upon the fact that the Board has not 
promulgated a formal rule defining "enrollment on a full-time 
equivalent basis", pursuant to R.c. 3345.19, It has, however, 
formally defined "full-time equivalent students" for purposes of 
calculating the appropriation or subsidy. Such definition ex­
cludes non-resident students, as it must under the terms of the 
statute. The President feels that this definition should also 
be applied to calculations under R.C. 3345.19, and furthermore, 
that it has been in the past. 

Whatever definition has been applied, I must conclude that 
both resident and non-resident students are counted for purposes 
of the enrollment limitation. The evident purpose of that limi­
tation is to restrict the total number of students at each of 
the various state ~niversities. A distinction between resident 
and non-resident students is irrelevant to that purpose. There­
fore, the Board has no authority to exclude non-resident students 
from the definition of "enrollment on a full-time equivalent basis." 
Even if they had attempted to do so, their action w~uld not have 
committed the state to such a definition. The state is not bound 
by the unauthorized actions of its officials. See Ohio ex rel. 
Laskey v. Board of Education, 35 Ohio St. 519 (1880). 

The above conclusion does not dispose of the central question, 
the Board's authority or duty to penalize the University through a 
deduction from its subsidy. It may,be recalled that each state 
university is entitled to a lump-sum appropriation, and, at the 
Board's discretion, a greater amount based upon the number of 
students who are residents of Ohio. The Board has discretion to 
pay "all or part" of the additional subsidy. Therefore, the Board 
does have authority to recommend that additional subsidy funds be 
withheld. So long as it does not abuse its discretion, it may 
recommend the granting or withholding of the additional funds, or 
any part thereof, for any reasons it thinks proper. 

However, I can see no implication in the statutes of a duty 
to impose a penalty in the instant situation. Nothing in the 
terms of either statute requires such a construction. In fact, 
it can easily be demonstrated that the Legislature did not intend 
any mandatory penalty. Had it done so, it would have provided a 
method of calculating the amount of such penalty, Under the 
existing statutes, such a calculation is difficult to make, 
and must be arbitrary to some extent. The reason is that total 
enrollment, for purposes of R.C. 3345.19, is calculated on the 
basis of total full-time equivalent students, both resident and 
non-resident, while the additional subsidy is calculated only 
on the basis of Ohio resident students. Therefore, the subsidy 
based on the excess 412 students should be withheld only insofar 
as tney are residents of Ohio. If it is assumed that all 412 
excess students are nonresidents, no penalty at all would be re­
quired. If it is assumed that all are residents, the penalty 
would have to be based on the full 412, The statutory language 
gives no hint as to whether one of these extremes, or some point 
in between them, would be the correct number. A certain rough 
justice could be achieved by assuming that the percentage of 
nonresident students in those 412 is the same as that in the 
student body as a whole r but there is no indication that tl,e 
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General Assembly intended such a method of culculation, or any 
other. I can only conclude that no mandatory penalty was in­
tended, for if one had been, a method of calculating it would 
also have been provided. 

Evidently, the Legislature chose not to require the Board 
to reduce a university's subsidy as a penalty for excess en­
rollment, based upon a rigid formula. It left the matter to 
the sound discretion of the Board, to be determined on a case··by­
case basis. In exercising its discretion the Board may consider 
a wide range of factors including, but not limited to, the fact of 
excess enrollment. The decision of whether to impose a penalty, 
and for what amount, rests with the Board of Regents and the 
Controlling Board, to be taken in the exercise of their sound 
discretion. 

In specific answer to your questions, it is my opinion and 
you are so advised that the Board t,f Regents and Controlling 
Board are not required to penalize a state university for excess 
enrollment under R.C. 3345.19, by reduction of the discretionary
appropriation to the university. 




