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AMOUNT OF MONEY WITHHELD A'f COMPLETION OF 

CONTRACT SHOULD BE 4% TO BE RETAINED FOR 30 DAYS; 

IF CONTRACT HAS BEEN PERFORMED, NO AMOUNT 

SHOULD BE RETAINED-§§735.071, 735.072, R.C. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Sections 735.071 and 735.072, Revised Code, the amount 
of money withheld at the completion of a contract should be four per cent, which 
amount should be retained for thirty days, after which time, if the contract has been 
faithfully performed, no amount should be retained. 

Columbus, Ohio, August 22, 1961 

Hon. John T. Corrigan, Prosecuting Attorney 
Cuyahoga County, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"I request your opinion respecting the following: 

'Revised Code 735.071 provides in part as follows: 
Partial payment to the contractor for labor performed * * * 
shall be made at the rate of ninety-two per cent of the 
estimates prepared by the contractor and approved by the 
architect or engineer. All labor performed after the pob is 
fifty per cent completed shall be paid for at the rate of one 
hundred per cent of the estimates * * * 

'Section 735.072 of Revised Code in part provides * * * 
from the date of completion or either acceptance or occupancy 
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by the city, village or proper agency thereof, four per cent 
shall be retain,ed as additional security for thirty days * * * 

'Section 735.073 of the Revised Code in substance pro­
vides that ninety-two per cent of the estimated value of all 
material shall be paid upon delivery of the same and the 
balance shall be paid when the material is incorporated into 
and becomes a part of the building * * * 
"My specific request for an opinion concerns the question of 

whether or not the eight per cent withheld as per R. C. 735.071 
for the first fifty per cent of the work is paid after the work is 
more than fifty per cent completed and further the four per cent 
to be retained as additional security provided in R. C. 735.072, 
is that in addition to the eight per cent or a part of the eight 
per cent? 

"To state my question more clearly: 

1. \Vill the total amount of monies withheld at the com­
pletion of the contract be equal to twelve per cent? 

2. Does the language 'additional security' mean four per 
cent plus the eight per cent or four per cent in addition 
to the performance bond? 

3. When is the eight per cent initially withheld paid to the 
contractor?" 

Under the provisions of Section 735.071, Revised Code, partial pay­

ments to a contractor for labor performed are made at the rate of ninety­

two per cent of the estimates until the job is fifty per cent completed, and 

at the rate of one hundred percent of the estimates thereafter until com­

pletion. Ninety-two per cent of the first fifty per cent and one hundred 

per cent of the last fifty per cent equals ninety-six per cent of the total. It 

follows, therefore, that when the job is one hundred per cent completed, 

only four per cent of the total estimates will remain unpaid. 

Under the provisions of Section 735.072, Revised Code, four per 

cent shall be retained as additional security for thirty days from the date 

of completion of the job. 

It was obviously the intention of the legislature that the four per cent 

of the total estimates remaining unpaid pursuant to Section 735.071, 

supra, should be retained pursuant to Section 735.072, supra, for thirty 

clays following the elate of completion of the job, as security for the faithful 

performance of the contract, in addition to the performance bone\. 
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It is my opinion, therefore, and you are accordingly advised that under 

the provisions of Sections 735.071 and 735.072, Revised Code, the amount 

of money withheld at the completion of a contract should be four per cent, 

which amount should be retained for thirty clays, after which time, if the 

contract has been faithfully performed, no amount should be retained. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




