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r. CORONER-OFFICE-NOT INCOMPATIBLE WITH EM­
PLOYMENT AS HEALTH COMMISSIONER-SECTION 
3709.1 I RC. 

2. noARD OF HEALTH-MUST DETERMINE IF HEALTH 
COMMISSIONER EMPLOYED BY BOARD UNDER CON­
TRACT TO GIVE FULL TIME WOULD VIOLATE CON­
TRACT BY SERVING AS CORONER. 

3. CORONER ENTITLED TO RECEIVE COMPENSATION AS 
PROVIDED BY LAW FOR SERVICE AS CORONER WHEN 
PERMITTED BY BOARD TO ENGAGE IN BOTH EM­
PLOYMENTS. 

SYLLA.B'US: 

1. There is no incompatibility between the office of coroner ano employment 
as health commissioner as authorized by Section 3709.11 of the Revised' Code. 

2. Whether a health commissioner employed by a board· of health· under a 
contract wherein the officer is. to give his "full time" to the work· of. such office, 
is violating such contract by serving as· coroner, is a matter for the determination of 
the board of health. 

3. \Vhere a coroner, duly elected and· serving in such office is: employed by a 
board of health as health commissioner "on a full time basis", and: is,. ~rmitted by 
said board to continue, while serving as health commissioner, to perform his duties 
as coroner, he is entitled, in addition to his compensation as health ·commissioner, to 
receive his compensation as provided by law for his service as coroner; 
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Columbus, Ohio, April 23, 1954 

Hon. Robert G. Tague, Prosecuting Attorney 

Perry County, New Lexington, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication, m which you request my 

opinion as to the legal right of a duly elected coroner to act as health 

commissioner of his county and of an adjoining county under contracts 

of employment by such counties which require him to give his full time to 

his duties as health commissioner. The statement of facts reads as follows: 

"Dr. M., the coroner of Perry County, has occupied this posi­
tion for many years and was last elected thereto in 1952. For 
many years prior to 1953, he also served by appointment, as jail 
and county home physician, and prior to July, 1952, he also acted 
again by appointment, as part time health officer for Perry County. 
Until July, 1952, it would seem that there was no conflict among 
these various capacities, and he was accordingly paid from county 
funds. 

"In July, 1952, with the approval of the State Director of 
Health and the federal authorities, the Boards of Health of Perry 
and Morgan Counties concluded an agreement to provide health 
services for the two counties, incident to which Dr. M. was em­
ployed as Health Commissioner, according to July 14, 1952 
minutes of the Perry County Board, '* * * on a full tinw coopera­
ative basis * * *' by the two counties. (Undersc-oring ours). 
Dr. M. entered upon the performance of these duties immediately 
and began receiving the specified salary therefor in August, 1952, 
and this employment has continued uninterruptedly to date. 

"Meanwhile, through December, 1952, Dr. M. also performed 
the functions and drew compensation as Perry County coroner 
and as the county jail and county home physician. In January, 
1953, Dr. M.'s responsibilities as county jail· and county home 
physician were terminated, and, of course, he has drawn no com­
pensation therefor since. However, following his election thereto 
in November, 1952, he qualified as county coroner and has per­
formed the functions and has acted as such official during all of 
1953 and to date, in 1954. 

"As coroner, Dr. M. was paid through February, 1953, at 
which time his pay was suspended * * *.'' 

Your letter appears to me to raise two questions : (A) Whether the 

office of coroner is incompatible with the employment as health commis-
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sioner, and ( B) \Vhether the provisions of the contracts of employment 

as health commissioner calling for "full time" service prevent the officer 

in question from holding the office of coroner at the same time. Your 

letter does not make it clear how the contract or contracts of employment 

are drawn, but since there is no authority in the law for two general health 

districts to enter into a joint contract, I must assume that they have con­

tracted separately, with doubtless an understanding that the person em­

ployed is to act for both districts. 

\Ve may start with the proposition that where either the Constitution 

of the State or the statutes forbid certain specific offices to be held by the 

same person, they are necessarily incompatible. I find nothing in the 

Constitution or in the statutes relative to the two offices here under con­

sideration which expressly forbids them to be held by the same person. 

\Vhile the courts have hesitated to announce a comprehensive definition of 

incompatibility, yet there are certain well recognized principles that are 

inherited from the common law, which by the consensus of authority do 

render certain offices incompatible. Quoting from 32 Ohio Jurisprudence, 

page 908, we find the following statement: 

"It was early held that the test of incompatibility was not 
that it was physically impossible for the officer to perform the 
duties of one office because he was at that time elsewhere per­
forming the duties of the other, but the distinction was in an 
inconsistency in the functions of the office. One of the most im­
portant tests as to whether offices are incompatible is found in 
the principle that incompatibility is recognized whenever one 
office is subordinate to the other in some of its important and 
principal duties, or is subject to supervision or control by the 
other, as an officer who presents his personal account for audit 
and at the same time is the officer who passes upon it, or is in 
any way a check upon the other, or where a contrariety and 
antagonism would result in an attempt by one person to discharge 
the duties of both." 

Virtually the same tests are laid clown in 42 American Jurisprudence, 

page 936. The editor of that work emphasizes the point made by the 

above quotation from Ohio Jurisprudence, that mere physical inability to 

perform the duties of both offices, does not constitute incompatibility. The 

same statement is made in 67 Corpus Juris Secundum, page 135. 

An examination of the statutes relative to the duties of the office of 

coroner and health commissioner fails to reveal any feature which renders 
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these two offices incompatible when the tests above noted are applied. The 

duties of the coroner are set forth in Section 313.01 et seq., of the Revised 

Code, and it appears that his duties relate exclusively to investigations 

into the death of persons under circumstances that may give rise to 

suspicion of foul play or call for criminal action. Such investigation 

frequently requires an autopsy, and necessitates extended hearings, exam­

ination of witnesses, and preparation of findings. 

The duties of a health commissioner of a city or general health dis­

trict are defined in Sections 3701.53 and 3'709.1 I, Revised Code, and clearly 

relate to the conservation and preservation of the health of the community. 

In my opinion there is no incompatibility in the duties of these two offices, 

arising either out of any statutory prohibition or any inconsistency in the 

duties of the two offices, measured by the principles hereinabove stated. 

The question of physical inability of the same person to perform 

both the offices in question, while not having a proper place in the discus­

sion of compatibility, does in my opinion have an important bearing on 

the situation described in your letter, by reason of the fact that the boards 

of health, in the case presented, have in their contracts of employment of 

the health commissioner stipulated that he shall give full time to his work 

as health commissioner. The question, therefore, arises whether a person 

so employed can fulfill this requirement of his contract of employment 

while at the same time holding the office and performing the duties of a 

county coroner. 

What constitutes a full time office or employment has been the subject 

of judicial consideration in several cases. In Industrial compensation 

cases, the question arises as to compensation that is to be granted to "full 

time employes." Thus it was said in the case of Cote v. Bachelder­

Worcester Co. (N.H.) 16o A. 101, 103: 

" 'Full time' in Compensation Law signifies normal and cus­
tomary period of labor per day or week for kind of work em­
ployee performs (Pub. Laws 1926, c. 178, § 19.)" 

In the case of American Tobacco Company v. Grider, 243 Ky., 87, 

which related to workmen's compensation, it was said: 

"The words 'at full time' are defined as necessarily meaning 
a full working day for six days in every week of the year, regard­
less of whether injured employee actually worked for all or part 
of the time. * * *" 
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I do not consider that these cases arising under a workmen's com­

pensation law, satisfactorily dispose of the question that we have before 

us. Plainly, these employes may be considered full time employes, for 

the purpose of workmen's compensation, and at the same time may hold 

a public office or employment, the duties of which do not interfere with 

their working hours. Such, for instance, as mayor or clerk of a village, 

justice of the peace, etc. A case which appears to me to come a little 

closer to the problem here under consideration is Johnson v. Stoughton 

\Vagon Co., II8 Wis. 438, where it appeared that a man was employed by a 

corporation, as its secretary and manager, under a contract whereby "he 

was to give his full time to the company's service." In that case, the court 

used the following language: 

"A provision in a contract of employment by which the 
employee was to give his 'full time to the company's service' is in 
its nature ambiguous. It does not require 24 hours a day nor 
every moment of his waking hours. On the other hand, it 
undoubtedly does require that he shall make that employment his 
business to the exclusion of the conduct of another business, such 
as usually calls for the substantial part of a manager's time or 
attention. Where the managing officer of a corporation devoted 
his entire business days, of approximately nine hours, and about 
one-half of his evenings, to the company's service, it could not be 
said that he failed to give his full time to the company, though 
he at the same time looked after his mother's estate and the 
finances of another company and occupied a place on the directory 
of a bank." 

lt will be noted that that case did not involve any public employment 
and that the officer in question manifestly was able to work in his outside 
interests at such times as suited his convenience and would not in any 
way conflict with the duties of his regular employment. Furthermore, 
neither his position as secretary and manager of the corporation, nor his 
outside interests were in any way subject to regulation by law as to their 
respective duties. 

It appears to me that in the case you present, we have a somewhat 

different situation. The contracts of employment by the two boards of 

health made pursuant to an understanding between the two boards, are 

said to call for the full time of the health commissioner. The provisions 

of law for the appointment of the health commissioner of a general health 

district are found in Section 3709.11, Revised Code. This section provides 

in part, as follows: 
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"The board shall appoint a health commissioner upon such 
terms, and for such period of time not exceeding two years, as 
may be prescribed by the board. Said appointee shall be a li­
censed physician and shall be secretary of the board and shall 
devote such time to the duties of his office as may be fixed by 
contract with the board. * * *'' (Emphasis added.) 

The phrase which I have emphasized, appears to suggest that the 

legislature contemplated that the board of health might either employ a 

health commissioner on part time or exact from him an agreement in the 

contract of employment that he will give his entire time to the duties of his 

position. To that end it might stipulate that he should give up his private 

medical practice, or, in the case before us, that he should resign his office 

of county coroner, either of which might be considered by the board as 

interfering unduly with the duties of his employment as health commis­

sioner. The general character of the duties of the health commissioner is 

indicated by the concluding sentences of said Section 3709.1 r: 

"* * * He shall be charged with the enforcement of all sani­
tary laws and regulations in the district. The commissioner shall 
keep the public informed in regard to all matters affecting the 
health of the district." 

Considering the general scope of the coroner's duties and the per­

emptory acti.on which he must take in case of a death calling for his atten­

tion, it may be that a sudden call to a remote part of the county might 

interfere temporarily with his work as health commissioner, but it would 

not follow, as a matter of law, that he had neglected or failed to perform 

his full duties as health commissioner. 

The question with which we are here dealing was the subject of an 

opinion by one of my predecessors, to wit, No. 790, Opinions of the Attor­

ney General for 1929, page 1208, where it was held: 

"The office of county coroner and commissioner of a general 
health district may be held by one and the same person, except in 
cases wherein the contract of employment of such health commis­
sioner is so drawn, under the provisions of Section 1261-19, 
General Code, as to require such health commissioner to devote 
full time to the duties of his office, which would result in such 
commissioner not being able to perform his duties as coroner." 

In the course of the opinion, after quoting the statutes to which I 

have referred, relative to the employment of the health commissioner, and 

referring to the duties of a coroner, it was said: 
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"* * * Logically, it follows that if a full time contract was 
so drawn as to prevent a coroner from complying with his statu­
tory duties, there would be an incompatibility, since it would be 
physically impossible to perform the duties of the two positions." 

I agree with that opinion, as expressed in the syllabus, in so far as 

it leads to the conclusion that the board of health would have the right to 

consider that their health commissioner in continuing his functions as 

coroner, is violating the terms of his contract with them. I cannot agree 

with any implication that might arise that the offices in question are incom­

pa.tible, or that the officer is unlawfully holding either office, or that he is 

not entitled to his compensation for both offices, so long as the board of 

health is satisfied with his service and permits him to continue. 

As already indicated, "full time service" is a variable and uncertain 

term, and I should hesitate to declare as a matter of law, that the employe 

in the case presented was definitely violating his contract by continuing 

to ,act as coroner, or that he has disqualified himself to receive his com­

pensation for either of his positions. Whether he is fulfilling his contract 

satisfactorily must be left to the discretion and judgment of the boards 

who have employed him. 

It would appear from the statement of facts above quoted, that Dr. M. 

had held the position of coroner for many years prior to his contract of 

employment as health commissioner in August, 1952; that he was re­

elected as coroner in November, 1952; and that he is still performing his 

duties as coroner, in addition to acting as health commissioner for the two 

counties. In so far as your letter discloses, his services have been satis­

factory to the boards which have employed him, but his compensation as 

coroner was suspended at the end of February, 1953, by reason of a letter 

from the Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, in which 

the county auditor was advised that upon the basis of the Attorney Gen­

eral's Opinion of 1929, above referred to, the two offices were "incom­

patible," by reason of the "physical impossibility" of performing the duties 

of both offices. Both the opinion in question and the advice of the Bureau 

were grounded on the often cited case of State ex rel. Attorney General 

v. Gebert, 12 Ohio C. C., 274, where it was held, as indicated by the 

headnote: 

"The offices of mayor and member of Congress are not 
incompatible and may be held by one person." 



221 ATTORNEY GENERAL 

The court in the course of the opinion, made this rather unfortunate 

comment: 

"Offices are considered incompatible when one is subordinate 
to or in any way a check upon the other; or when it is physically 
impossible for one person to discharge the duties of both." 

( Emphasis added.) 

The court hastened to add that there was no element of physical im­

possibility present in the case before it. But that sentence, the latter part 

of which was pure dictum, has been quoted in many opinions of this office 

and given undue weight; but the writers have usually evaded the effect of 

the final clause, by pointing out that "physical impossibility" must be a 

question of fact in each case, and does not really constitute incompatibility 

as a legal proposition. 

In my opinion there was no legal basis for the suspension of the 

coroner's salary, and he should be paid for the period during which he has 

served, since the suspension. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

r. There is no incompatibility between the office of coroner, and 

employment as health commissioner as authorized by Section 3709. r r, of 

the Revised Code. 

2. \i\Thether a health commissioner employed by a board of health 

under a contract wherein the officer is to give his "full time" to the work 

of such office, is violating such contract by serving as coroner, is a matter 

for the determination of the board of health. 

3. Where a coroner, duly elected and serving in such office, 1s em­

ployed by a board of health as health commissioner "on a full time basis" 

and is permitted by said board to continue, while serving as health com­

missioner, to perform his duties as coroner, he is entitled, in addition to 

his compensation as health commissioner, to receive his compensation as 

provided by law for his service as coroner. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




