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OPINION NO. 72-098 

Syllabus: 

A board of county commissioners must provide suitable quarters 
for the county health department either inside the county court­
house or elsewhere. 

To: Herman G. Cartwright, Jr., Clinton County Pros. Atty., Wilmington, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, October 30, 1972 

Your request for my opinion reads as follows: 

"In Clinton County, the Common Pleas Court 
has made a request for more room to house the operation 
of the Common Pleas Court and the Probate and Juvenile 
Courtrooms and offices, and the Commissioners of Clinton 
County, Ohio, have found it necessary to ask several of 
the County offices to remove themselves from the County 
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Courthouse with regard to the request of the Court. 

"The Clinton County Health Department has been 
requested to remove itself and to find other quarters, 
and the question has been posed by the Health Commissioner 
to my office with regard to the necessity of the Commis­
sioners to provide quarters for the Health Department in 
another location and in another building outside of the 
Clinton County Courthouse. 

"I would like to request your opinion with regard 

to the necessity and mandatory action on the part of 

the Commissioners to provide quarters for Clinton 

County Health Department outside of the Courthouse 

structure. It is my interpretation of the Revised Code 

that the Commissioners may provide quarters, but I do 

not find a maadatory section or statement of law 

requiring them to find quarters, but I do find that in 

an attorney general's opinion of 1932, which was followed 

in 1949, saying that the Commissioners must provide 

suitable quarters. 


"I am enclosing a copy of the opinion, anti. would 
appreciate a reply from your office at youc earliest 
convenience. You will note that in the op.inion the 
attorney general pointed out the olrl ~enaral code section 
which is still approximately the sm,,e in the Rev:i.!:ed Code, 
wherein the County Commissioners may farnish quar.ters that 
are suitable, and I do not see br,w the w~::::-d 'm"-.\.'' can be 
construed as 'shall' as set forth in th~ cpinion; however, 
if that is the correct interPretation and the WclV the matter 
is being handled now, I would appreciate yocr report." 

Section 3709.34, Revised Code, which is approximately the 
same as Section 1261-36, General Code, reads as follows: 

"The board of county commissioners or the 

legislative authority of any city may furnish 

suitable quarters for any board of health or health 

department having jurisdiction over all or a major 

part of such county or city." 


This Section was originally enacted in April, 1919, with the 
wording "It shall be the duty of the county commissioners", but in 
December of the same year the Section was amended to provide, "The 
county commissioners may furnish", etc. The need for such quarters 
apparentlv was more acute at that time in some counties than in 
others. · 

Thirteen years later, one of my predecessors, despite this 
legislative history, reasoned as follows in Opinion No. 3989, Opinions 
of the Attorney General for 1932: 

"***It is well settled in the State of Ohio 

that 'The word 'may' when used in statutes which 

confer powers upon officers or official boards is 

construed to be the equivalent of 'shall' or 'must' 

where the public has an interest in the exercise of 

the powers conferred.' State,ex rel. vs. Evans, 

30 O.A. 419. See also State, ex.rel. Myer~ 

Board of Education of Spencer Twp., 95 o.s. 367; 




2-394OAG 72-099 ATTORNEY GENERAL 

Stanton vs. Frankel Bros. Realty Co., et al.,117 
o.s. 345. 

"There is no doubt but that public interest 

requires that a city board of health function and 

that facilities be furnished to the said board to 

carry out the duties imposed upon it by statute." 


This view was followed seventeen years later by the then 
Attorney General in Opinion No. 1085, Opinions of the Attorney 
General for 1949. See also Opinion No. 72-027, Opinions of the 
Attorney General for 1972. 

The latest case of importance dealing with the interpretation 
of the word •may• is The Pennsilvania Rd. Co. v. Porterfield, 25 
Ohio St. 2d 223 (1971). In this case the Court spoke as follows 
(at page 226) : 

"While R.C. 5717.02 employs the word 'may' in 

referring to the power of the Board of Tax Appeals 

to make such investigations 'as it deems proper,' 

that word is to be construed as 'shall,' where a 

matter of public interest is involved. 


"'Where authority is conferred to perform an 

act which the public interest demands, mav is 

generally regarded as imperative.' Coluiiibiis, 

Sprin~field & Cincinnati Rd. Co. v. Mowatt (1880), 

35 Ohio St. 284, 287. In Lessee of Swazey's 

Heirs v. Blackman (1837), 8 Ohio 5, 19, it was 

stated that the word 'may' means 'must' in all 

those cases where the public is interested, or 

where a matter of public policy, and not merely 

of private right, is involved. See, also, Stanton 

v. Frankel Brothers Realty Co. (1927), 117 Ohio St. 
345. 11 

It is my opinion that the reasoning of my predecessors is 
applicable today and contains the answer to your request. An 
Opinion of the Attorney General is, of course, recognized and 
followed as the law until overruled by a court,or by an amendment 
to the statute indicating legislative disapproval. See Richards v. 
State, 110 Ohio St. 311 (1924). Neither event has taken place in the 
forty years since the first Opinion. The public interest in the 
functions of boards of health has vastly increased since this statute 
was first enacted in 1919. 

In specific answer to your question it is my opinion, and you 

are so advised, that a board of county conunissioners must provide 

suitable quarters for the county health department either inside 

the county courthouse or elsewhere. 





