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each probate court of the several counties of the state appoint a con:missioner of in­
solvents. By the terms of Section 11180, General Code, when the office of commissioner 
of insolvents is vacant, the duties of commiosioner temporarily Ehall be discharged by 
a master commissioner. 

2381. 

Respectfully, 
EDWARD C. TURNER, 

Attcrney Gerz(ral. 

MUNICIPALITY-WATER REVENUE-SUilPLCS FUNDS MAY BE AP­
PLIED TO CONSTRUCTION OF PORTION OF MUNICIPAL OFFICE 
BUILDING OCCUPIED BY WATEHWORKS. 

SYLLABUS: 

A municipality may, by proper legislation, use wrplus water revenues for the pur­
pose of constructing that. portion of a city office building to be dedicated and used for water 
works o.ffice 7;urposes. 

CoLUMBus, Omo, July 23, 1928. 

Bureau of Insrection and Suprzi:,ion cf Pu/;/ic O.f!ces, Col1<mbus, Ohio. 

GENTLEMEN:-! am in receipt of your inquiry, as follows: 

"In the case of Cincinnati vs. F:oettingtr, 105 0. S. 145, it was decided 
that the uoe of water works funds was limited to the purposes opecified in 
Section 3959, General Code. 

The syllabus of Opinion No. 3866, to be found at page 1109 of Opinions 
for 1922, reads: 

'Under the provisions of Sections 3958 and 3713, G. C .. the water works 
department of a municipality may enter into an agreement with the city, to 
pay rental for office space occupied by mid department in a public building 
under the control of the city.' 

Question: May water works funds be used to pay a portion of the cost 
of constructing a city office building to house all departments, including the 
water works office?" 

Sections 3958 and 3959, General Code, read as follows: 

Section 3958. "For the purpose of paying the expenses of conducting 
and managing the water works, such director may assess and collect from time 
to time a water rent of sufficient amount in such manner as he deems most 
equitable upon all tenements and premises supplied with water. When more 
than one tenant or water taker is supplied with one hydrant or off the same 
pipe, and when the assessments therefor are not paid when due, the director 
shall look directly to the owner of the property for so much of the water rent 
thereof as remains unpaid, which shall be collected in the same manner as other 
city taxes." 

Section 3959. "After paying the expenses of conducting and managing 
the water works, any surplus therefrom may be applied to the repairs, 
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enlargement or extension of the works or of the reservoirs, the payment of 
the interest of any loan made for their construction or for the creation of a 
sinking fund for the liquidation of the debt. The amount authorized to be 
levied and assessed for water works purposes shall be applied by the council 
to the creation of the sinking fund for the payment of the indebtedness in­
cmTed for the construction and extension of water works and for no other pur­
pose whatever." 

In the case of Cincinnati vs. Roettinger, 105 0. S. 145, the Supreme Court held 
that Section 3959, General Code, is constitutional, the first branch of the syllabus of 
that case reading: 

"Section 3959, General Code, is constitutional and operates as a valid 
limitation upon the uses and purposes for which revenues derived from mu­
nicipally owned water works may be applied. By virtue of the provisions 
of that section, surplus revenues derived from water rents may be applied only 
to repairs, enlargement or extension of the works, or of the reserv~irs, and to 
the payment of the interest of any loan made for their construction, or for 
the creation of a sinking fund for the liquidation of the debt." 

The limitations contained in Section 3959, supra, do not preclude the payment 
of a rental for necessary office space in a municipal office building, for use of the water 
works department, from the amount authorized to be levied and assessed for water 
works purposes. Such rental may be considered a part oi "the expenses of conduct­
ing and managing the water works", and not a part ofthe"surplus revenues", as the 
term is used in the statute. 

In accord with the Attorney General's opinion of 1922, referred to in your inquiry, 
I am of the opinion that such rental may be charged against the water works funds of 
the municipality and credited to the general fund of the municipality, if the water 
works department occupies office space in the city hall, or in a municipal office build­
ing owned and maintained by the municipality. 

The authority to pay rent for office space, either to another municipal department 
or to third parties, or the authority to build quarters for office space, in the first in­
stance, as a part of the necessary "expenses of conducting and managing the water 
works" would, in my opinion, extend to joining with either another municipal depart­
ment or with third parties in the construction of a building for office purposes. 

Although the management and control of both a municipal office building and the 
water works department of the municipality are vested, in non-charter cities, in the 
Director of Public Service, yet the upkeep, repair and running expenses of the city 
building are paid from general revenues, while that of the water works are paid from 
water works funds. 

It becomes pertinent to inquire whether or riot the building of office quarters or 
the joining with the municipality, as such, in the erection of a city hall, to the extent of 
necessary office space for the water works department, would be such an use as would 
come within the clause "repairs, enlargement or extension of the works, or of the reser­
voirs", as the same is used in Section 3959, supra. If the providing of office space for the 
use of the water works department can be said to be a "repair, enlargement or extension 
of the works, or of the reservoirs", then clearly surplus revenues derived from water 
rents may be used for that purpose. 

Office space is without a doubt a necessary and proper part of a municipal water 
department. Rents must be collected and records kept and suitable quarters usually 
spoken of as an office should be provided for that purpose. Such an office could not, 
of course, be classed as a repair and could hardly be said to be an enlargement, but. 
it does, in my opinion, come within the expression "extension of the works". I attach 
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no particular significance to the fact that the word "works" is used in the statute in 
the place of plant or department. The entire department is commonly spoken of as the 
water works. The term "water works" is "t;Sed as descriptive of the system of water 
distribution including all thinrs necessary for such distribution, and has been so used 
in all the legislation on the sub;ect from the earliest times. Reservoirs from which the 
supply of water is obtained, on the other hand, are not generally considered or spoken 
of as a part of the water works and this distinction is made in Section 3959, General 
Code, wherein is used the expression "extension of the works or of the reservoirs". 

Xecessary office space is, in my opinion, as much a' part of the "works" as the 
engines, pumps, water-mains and other equipment necessary for the maintenance of 
the distribution system, and it seems fairly clear, for that reason, that office space 
required for water works purposes may be constructed as "extension of the works" 
from the proceeds of surplus revenues derived from municipally o·wned water works. 
That is to say, I have no difficulty in reaching the conclusion that office work is a neces­
sary incident of the operation of a water works and, hence, these surplus funds may be 
used for the construction of a separate building and likewise, as stated before, suitable 
space may be rented for office purposes, in which case such expenditure would con­
stitute a pro:r-er operating charge and the :r-rovisions of Section 3959, supra, would 
have no application. 

The only ditficulty presented by your inquiry is the fact that, in th~ present in­
stance, instead of the construction of separate buildings, the m"t;nicipality contem­
plates the erection of one municipal building only, a part of which is to be used for 
water works purposes and for the construction of this part it is sought to use sur­
plus water revenues. The contract will, of course, be let as a whole and the amount of 
the water funds to be used for this purpose will, I take it, be appropriated for the purpose 
of the contract. Upon completion the building will, of course, be operated as a municipal 
structure and the question resolves itself into whether or not this comingling of funds 
would be violative of the provisions of the Code, heretofore quoted. 

It must be borne in mind that we are not here confronted with the constitutional 
objection often raised as to the ri!!ht of municipalities to go into partnership with 
private individuals or corporations. That was the question before the court ip the case of 
Alter vs. Cincinnati, 56 0. S. 47, of which the first and second branches of the syllabus 
are as follows: 

"1. Under section six of article eight of the constitution, a city is pro­
hibited from raising money for, or loaning its credit to, or in aid of, any com­
pany, corporation, or association; and thereby a city is prohibited from owning 
part of a property which is owned in part by another, so that the parts owned 
by both, when taken together, constitutes but one property. 

2. A city must be the sole proprietor of property in which it invests its 
public funds, and it cannot unite its property with the property of individuals 
or corporations, so that when united, both together form one. property." 

In this instance no private interests are involved. The municipality is dealing 
purely with municipal funds and the difficulty arises solely from the fact that the 
Legislature has, in the enactment of Section 3059, supra, impressed a trust upon. the 
surplus revenues of the water works by limiting their use to certain purposes. Con­
sequently our question is whether or not the t"Se of the funds for the purpose herein 
questioned constitutes a violation of such trust. 

I am assuming that the proposed use of surplus revenues will be strictlv limited 
to so much as is necessary to construct that portion of the building to be used for water 
works purposes. Clearly the municipality could not under any circumstances devote 
these surplus revenues to the construction of necessary facilities for other departments 
of the municipal government. This rule is settled by the case of Cincinnati vs. Roettinger, 
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supra. With this i.n mind is it possible in any way to carry out la·wfully the proposed 
plan? From what I have heretofore stated, it seems clear that this office space might be 
provided either by lease or by construction of a separate building. If it may be created 
by lease, it may1 of course, be created by a ninety-nine year lease or, perhaps, the 
purchase of a portion of a building. \\'e have many instances in modern practice of 
the ownership in fee of different portions of the same building. Lihwise it is common 
practice for ninety-nine year leases to be executed upon certain floors of a building so 
that a permanent interest is vested, although the fee to the land itself may be elsewhere. 
I see no reason to conclude that office space for water works purposes cannot be sim­
ilarly acquired. Accordingly, if a m·micipality may properly expend surph:s water 
works revenues for the acquisition of a ninety-nine year lease for office space or the 
purchase of the feP of a portion of a building when properly safesuarded in the instru­
ments pertaining thereto, I see no reason why, prior to the construction of a building a 
similar arrangement cannot be made whereby the same result is accomplished. 

If, for example, a private individual were contemplating the erection of a b:rildin1; 
and the city should agree to pay a certain sum toward the construction of that build­
ing, coupled with the annual rental, and thereby acquire suitable office space for water 
works purposes, I think it would be legal. If this may be done with a private indi­
vidual, it follows that the municipality itself may, by proper legislation, accomplish the 
same result. Of course, in this instance there can scarcely be any relationship of lessor 
and lessee or seller and purchaser, since the city is the only party involved. It is, how­
ever, a well recognized rule of the law of trusts that an individual may, by proper action, 
make and declare himself a trustee with respect to certain property and so bind himself 
with respect to the use of that property that the courts will enforce the trust for the 
benefit of the cestui que trust. A municipality may similarly become a tn:stee by 
definite formal action. In this instance the Legislature has already made the munici­
pality a quasi trustee with respect to the s:1rplus water revenues. The provision of 
adequate office space for wat~r works purposes is, in my opinion, no violation of the 
duties of the municipality as such trustee. If, in order to make such provision, the 
municipality, in the exercise of a reasonable discretion, determines that the most ad­
vantageous course to pursue is to include such office space in the municipal building, 
in my opinion it may be done. In the appropriation of the moneys of the surplus water 
revenues for this purpose appropriate language should be used indicating that a certain 
definite portion of the proposed structure is set aside and dedicated for use for water 
works purposes and such dedication, by formal action of council, would constitute a 
declaration of trust so that the m:Inicipality would hold such office space in trust for 
water works purposes, which trust would be enforcible by the courts if violated. 

I shall not attempt to go into detail in outlining the proposed legislation, but 
deem it sufficient to say that any definite formal action on the part of council devoting 
that portion of the building to be constructed from water works funds for water works 
purposes would be sufficient. Of couree, in the event of the subsequent disposition 
of the building an equitable distribution of the proceeds would have to be made and 
the water works fund reimbursed to the extent of its fair proportion. 

In conclusion, and by way of specific answer to your inquiry, I am of the opinion 
that a municipality may, by proper legislation, use surplus water revenues for the 
purpose of constructing that portion of a city office building to be dedicated to and 
used for water works office purpooes. 

Respectfully, 
EDWARD c. TURN~R, 

Attorney General. 


