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Therefore, in specific answer to your question, it is my opinion that 
no part of the business done by a foreign corporation which maintains a 
business office in Ohio where its books of account and corporation 
records are kept and where occasional meetings of stockholders and 
directors are held and at which office the company receives rentals derived 
from the leasing of tank car equipment pursuant to written leases, all of 
which are executed and delivered outside of the state of Ohio, is busi~ss 
done in Ohio within the meaning of the term as used in section 8625-7, 
General Code. 

5653. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

OLD AGE PENSIONER-DIVISION OF AID FOR AGED MUST 
PAY FUNERAL EXPENSES NOT TO EXCEED $100.00-
ALSO COST OF GRAVE PAID BY DIVISION. 

SYLLABUS: 
1. Under the promswns of Section 1359-10, General Code, as 

amended by House Bill No. 605, enacted in the First Special Sessio1h of 
the 91st General Assembly, effective July 16, 1936, it is mandatory that 
the Division of Aid for the Aged make burial awards to defray the 
burial expenses of deceased old age pensioners. If the actual burial ex­
penses are $100.00 or less it is mandatory that the Division of Aid foil 
the Aged make payment of such armount to the proper person entitled 
thereto on the application, under oath, by such person, but in no case may 
the same award for burial expenses exceed $100.00. 

2. Under the provisions of Section 1359-10, General Code, as 
amended by House Bill No. 605, enacted in the First Special Session of 
the 91st General Assembly, effective July 16, 1936, in addition to burial 
expenses, the Division of Aid for the Aged must pay a reasonable 01mount, 
u!hich amount is within their sound discreti011, for the grall.le and the 
opening and closing of the same, to the proper person entitled thereto. 

CoLUMBUS, Omo, May 29, 1936. 

HoN. H. J. BERRODIN, Chief, Division of Aid for the Aged; Department 
of Public Welfare, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR: I am in receipt of your communication which reads as 
follows: 

"On April 2, 1936, the Legislature passed House Bill No. 
605, amending certain sections of General Code 1359, governing 
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the payment of aid to the aged in Ohio. This act was approved 
by the Governor on April 15, 1936, and filed in the office of the 
Secretary of State on April 16, 1936. No emergency clause was 
attached to the bill, therefore it does not become effective until 
July 16, 1936. 

We would like your written opinion, interpreting Section 
1359-10, as amended. The language is somewhat vague in 
respect to the question of whether a funeral grant is mandatory, 
and also as to the amount of the same; also the language pro­
viding for the cost of the grave is not clear as to whether the 
same includes the opening of the grave; also as to whether there 
is any limit as to the cost of the same. 

VIe are very anxious to be advised as to our duty in respect 
to the burial award and the cost of the grave; so that we can 
determine the probable cost which this amendment will entail 
upon the State of Ohio. 

We understand that the Legislature will meet again soon, 
and it may be advisable for us to attempt to secure an amend­
ment to this section. Therefore we shall appreciate very much 
your prompt written opinion in this matter." 

775 

House Bill No. 605, enacted in the First Special Session of the 
91st General Assembly, approved April 15, and filed with the Secretary 
of State on April 16, will become effective as a law ninety (90) days after 
its filing with the Secretary of State, namely, July 16, 1936. The Act, 
among other things, amends Section 1359-10, General Code, which now 
provides: 

"Upon the death of a recipient of aid any monthly install­
ment then accruing, and not. to exceed three additional monthly 
installments under his certificate of aid, may be ordered paid 
to a proper person entitled thereto to defray the burial expenses 
of such deceased person." (Italics ours.) 

This section as amended provides : 

"Upon the death of a recipient of aid, any monthly install­
ment then accruing, and additional installments under his cer­
tificate of aid, not exceeding in the aggregate the sum of $100.00 
shall. within sixty days be ordered paid to the proper person 
entitled thereto to defray the burial expenses of such decease·) 
person. The cost of the grave shall be paid by the division. 

An application, under oath, for such an award for burial 
expenses shall be filed by the proper person entitled thereto. 
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An Itemized sworn statement of the burial expenses must bE 
submitted by the undertaker." (Italics ours.) 

Although the literal meaning of the words "may" and "shall" is not 
always conclusive in the construction of statutes in which they are em­
ployed and one may be regarded as having the meaning of the other 
when that is required to give effect to other language in the statute, or 
to carry out the purpose of the legislature from a general view of the 
statute under consideration, still in view of the mandatory language in 
the amended statute there was an evident intention on the part of the 
General Assembly to effect a change so as to make the burial award 
mandatory. It was stated in the case of State, ex rei. v. County Co:1~­

missioners, 9-1- 0. S., 296, as disclosed by the third branch of the syllabus: 

"3. \;y"hen a section of an existing law is amended by the 
general assembly by striking out therefrom 'may' and inserting 
in lieu thereof 'shall', a clear intent is manifested to thereby 
alter the directory nature of the law and render it mandatory." 

Consequently it is my opinion in answer to your first question that it 
is mandatory for the Division of Aid For the Aged to make a grant for 
burial expenses not exceeding One Hundred ($100.00) Dollars and pay 
such within sixty (60) days to the proper person entitled thereto. 

I come now to the question presented by you \rith reference ·~o tht 
amount of the ·burial award. It should be noted that if the words added 
in the amending statute "not exceeding in the aggregate the sum of 
$100.00" were to be omitted that there would be no limitation as to the 
amount of the burial award that the Division of Aid for the Aged would 
have to make "to defray the burial expenses of such deceased person". 
In other words, in the absence of this qualifying phrase the Division of 
Aid for the Aged would have to actually defray the burial expenses :1t 
whatever cost they might be. The only reason for the addition of thi<> 
phrase "not exceeding in the aggregate the sum of $100.00" is appare11f y 
to provide that although the burial expenses must be totally defrayed l1y 
the Division of Aid for the Aged in the usual run of cases, nevertheless 
the award may never exceed the sum of One Hundred ($100.00) Dollars. 
It is my opinion that the qualifying clause was not meant to give tl1e 
Division of Aid for the Aged discretion as to the amount of the burial 
award so long as it did not exceed One Hundred ($100.00) Dollars, but 
was merely meant to set a maximum limitation of One Hundred ($100.00) 
Dollars in all burial award cases, and the words "not exceeding" were for 
the additional purpose that if the actual burial expenses were less than 
One Hundred ($100.00) Dollars, the burial award could only be for such 
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actual cost even though such amount might, in a particular case, be less 
than the One Hundred ($100.00) Dollars. 

Coming now to your third question relati\·e to the meaning of the 
language in Section 1359-10, General Code, "the cost of the grave shall 
be paid by the Division." In this connection the language employed in 
the first branch of the syllabus of the case of State, ex rel. Brownell v. 
Industrial Commission of Ohio, 131 0. S. 124, reported in Ohio Bar 
Association Report, May 25, 1936, issue, is pertinent: 

"1. In the construction of a statute no part of the language 
employed should be ignored or disregarded." 

vVebster's 20th Century Dictionary defines "grave" as: 

"1. A pit or place excavated for the purpose of burial of 
a dead body; a place for a corpse to be deposited; a tomb; a 
sepulcher. 

Syn. Grave has reference to the hollow made 111 the 
earth; * * *" 
Webster's New International Dictionary defines "grave" as follows: 

"An excavation in the earth as a place of burial; loosely, 
any place of interment ; a tomb; a sepulcher; 

2. An excavation; a pit, ditch or trench." 

It would appear from the above definitions that the cost of the 
"grave" would necessarily include the space in a cemetery, as well as the 
opening and closing of the grave. This was evidently the intention of 
the legislature in the use of the flexible term "grave." Consequently in 
answer to your third question, it is my opinion that, separate and apart 
from the burial expenses, the Division of Aid for the Aged must also 
pay for the space in a cemetery lot and the expense of opening and closing 
the grave. As to the cost of the space in the lot and the opening and 
closing of the same, it is thought that although no maximum limitation 
is expressly provided, that a reasonable amount is to be inferred, and 
that the amount is within the discretion of the Division of Aiel for the 
Aged in the absence of any fraud or abuse of discretion. 

Summarizing, it is my opinion that: 

1. Under the provisions of Section 1359-10, General Code, as 
amended by House Bill No. 605, enacted in the First Special Session 
of the 91st General Assembly, effective July 16, 1936, it is mandatory 
that the Division of Aid for the Aged make burial awards to defray the 
burial expenses of deceased old age pensioners. If the actual burial 
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expenses are $100.00 or less it is mandatory that the Division of Aid for 
the Aged make payment of such amount to the proper person entitled 
thereto on the application, under oath, by such person, but in no case may 
the same award for burial expenses exceed $100.00. 

2. Under the provisions of Section 1359-10, General Code, as 
amended by House Bill No. 605, enacted in the First Special Session of 
the 91st General Assembly, effective July 16, 1936, in addition to burial 
expenses, the Division of Aid for the Aged must pay a reasonable 
amount, which amount is within their sound discretion, for the grave 
and the opening and closing of the same, to the proper person entitled 
thereto. 

5654. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

APPROVAL-BONDS OF SUGAR CREEK TOWNSHIP, STARK 
COUNTY, OHIO, $2,830.00. 

CoLUMBus, Omo, May 29, 1936. 

Retirement Board, State Teachers Retinment System, Columbus, Ohio. 

5655. 

WATER RENTALS-BOARD OF EDUCATION FURNISHED 
WATER BY MUNICIPALITY-LIABILITY OF BOARD OF 
EDUCATION FOR SUCH WATER DISCUSSED. 

SYLLABUS: 
Where assessments of water rentals for water consumed have been 

nuule against a board of education by a municipality or the waterworks 
thereof, located in the Fifth Appellate District comprising the counties 
of Ashland, Coshocton, Delarware, Fairfield, Holmes, Knox, Licking, 
Morgan, Morrow, Muskmgum, Perry, Richland, Stark and Tuscarawas, 
since January 1, 1931, liability of the board of education to the m>Unici­
pality for the payment of said water rents now exists for the full time the 
assessments were made. 


