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1. WELFARE PROGRAMS-SECTION 5101.02 RC-PROVI­
SIONS AUTHORIZE AGREEMENTS BETWEEN DEPART­
MENT OF PUBLIC WELFARE AND BOARDS OF COUNTY 
COMMISSIONERS-CREATION OF SINGLE UNIT WITHIN 
COUNTY TO ADMINISTER CERTAIN WELFARE PRO­
GRAMS-EXPENDITURE OF STATE FUNDS NOT AU­
THORIZED FOR ADDED COST OF ADMINISTRATION IN­
CURRED BY COUNTY COMMISSIONEiRS DUE TO FUNC­
TIONS AND RESPONSIBILITIES TRANSFERRED TO 
COUNTY AUTHORITIES BY AGREEMENTS. 

2. AGREEMENTS HAVE NO EFFE;CT ON PROVISION, SEC­
TION 5105.12 RC THAT PAYMENTS TO RECIPIENTS UN­
DER AID FOR AGED PROGRAM SHALL BE MADE "BY 
THE TREASURER OF STATE UPON WARRANTS DRAWN 
BY THE AUDITOR OF STATE." 

SYLLABUS: 

1. The provisions of Section 5101.02, Revised Code, authoriz.ing agreements 
between the department of public welfare and boards of county commissioners for 
the creation of a s·ingle unit within the county for the administration of certain 
welfare ,programs, dlo not authorize the expenditure of state funds for the added 
cost of administration incurred by the county commissioners attributable to functions 
and responsibilities transferred to the county authorities by such agreements. 

2. Such agreements have no effect on the provision in Section 5105.12, Revised 
Code, that payments to recipients under the aid for the aged program shall be made 
"by the treasurer of state upon warrants drawn by the auditor of state." 

Columbus, Ohio, Decem1ber 9, 1955 

Hon. Henry J. Robison, Director; Department of Public Welfare 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"We would appreciate your opinion on two sections concern­
ing the merging of public welfare services in a county department 
of welfare. At the last session of the Legislature the following 
language was incorporated in Section 5101.02 of the Revised 
Code. 
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"'The director of public welfare may enter into agreements 
with county •boards of commissioners, as provided in section 
329.05 of the Revised Code, to create a single administrative unit 
within the county for the administration of aid for the aged, aid 
to the blind, aid to dependent children, aid to the permanently 
and totally disabled, and for the administration of poor relief.' 

"The sections of the code relating to the administration of 
the program of Aic\ for the Aged by the State Department of 
Public Welfare were not changed. Therefore, we are submitting 
the following questions : 

" ( 1) Does the State Department of Public \,Velfare have 
any legal authority for reimbursing a county department of wel­
fare for performing such administrative responsibilities as may ,be 
provided in an agreement entered into •by the state director of 
public welfare and a county board of commissioners? 

"(2) Since Section 5105.12 in no way changes the re­
sponsibilities of the Auditor of State for the issuing of warrants, 
am I right in assuming that the State Auditor would continue to 
perform that responsibility whether or not certain administrative 
responsibilities were performed by a county department of wel­
fare or by a subdivision office of the Division of Aid for the Aged 
of this Department?" 

I have for consideration also an inquiry on this sulbject from the Hon. 

C. E. Berry, Prosecuting Attorney of Athens County, in which the fol­
lowing questions are presented : 

"Please be advised that the Athens County Commissioners 
have requested me to secure the written opinion of the Attorney 
General's office of the State of Ohio in regard to the interpretation 
of House Bill 915 passed by the 101st General Assembly and 
effective October 6, 1955. This bill in effect makes it permissible 
for the State Welfare Department through its Director to con­
tract with Boards of County Commissioners in various counties 
for the administration of the County Welfare programs on a 
county level. 

"The specific questions involved are: 

"l. Does the word contract in the ,bill mean that the State 
Welfare Director contract with the County Commissioners for the 
administration of the Aid for the Aged including the payment of 
that portion of the administration based on accurate time studies 
from Aid for the Aged funds or shall the cost of the administra­
tion be born by the County? 

"2. Does it permit the Director of the State Welfare De­
partment to contract with County Commissioners for the issuance 
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of drafts through the County Auditor's office after proper certi­
fication ,by the County Welfare Department or shall such drafts 
he issued through the State Auditor's office? 

"In other words, does the word contract mean contract in 
its entirety or just partially?" 

The language quoted in your inquiry from Section 5101.02, Revised 

Code, was enacted therein in House Bill No. 915, 101st General Assembly, 

and reflects the only statutory change effected by such act. 

Section 329.05, Revised Code, to which reference is made in the new 
enactment, reads as follows: 

"The county department of welfare may administer or assist 
in administering any state or local public weHare activity other 
than those mentioned in Section 329.04 of the Revised Code, sup­
ported wholly or in part by public funds from any source pro­
vided by agreement ,between the board of county commissioners 
and the officer, department, 1board, or agency in which the ad­
ministration of such activity is vested. Such officer, department, 
board, or agency may enter into such agreement and confer upon 
the county department of welfare, to the extent and in particulars 
specified in the agreement, the performance of any duties and the 
exercise of any powers imposed upon or vested in such officer, 
board, department, or agency, with respect to the administration of 
such activity. Such agreement shall be in the form of a resolution 
of the board of county commissioners, accepted in writing by the 
other party to the agreement, and filed in the office of the county 
auditor, and when so filed, shall have the effect of transferring the 
exercise of the powers and duties to which the agreement relates 
and shall exempt the other party from all further responsibility for 
the exercise of the powers and duties so transferred, during the 
life of the agreement. 

"Such agreement may be revoked at the option of either 
party, by a resolution or order of the revoking party filed in the 
office of the auditor. Such revocation shall become effective at the 
end of the fiscal year occurring at least six months following the 
filing of the resolution or order. In the albsence of such an ex­
press revocation so filed, the agreement shall continue indefinitely. 

"This section does not permit a county department of welfare 
to manage or control county or district tuberculosis or other 
hospitals, humane societies, detention homes, jails or probation 
departments of courts, or soldiers' relief commissions." 

The provision in this section for revocation of a cooperative agreement 

made thereunder "at the end of a fiscal year" is indicative of some of the 
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difficulties encountered when a statute relating to purely local agencies is 

incorporated in one relating to state agencies, the fiscal year for local sub­

divisions ,being coincident with the calendar year whereas that of the state 

extends from July 1 to June 30. See Section 115.08, Revised Code. That 

Section 329.05, Revised Code, was drafted solely with reference to county 

agencies is apparent from the title of House Bill No. 140, 95th General 

Assembly, in which such section was enacted. Such title is as follows: 

"AN ACT To provide for the consolidation of county wel­
fare activities." 

It is to .be observed that no provision is made, either in the newly en­

acted provision noted a!bove in Section 5101.02, Revised Code, or in Section 

329.05, Revised Code, incorporated therein 1by reference, to any transfer 

of funds or revenues or division of fiscal responsibilities. This, of course, 

was not necessary in the case of transfers of responsiibility relating solely 

to "county welfare activities," for all such activities are agencies of the 

same subdivision, i.e., the county, and all receive appropriations of funds 

by action of the same taxing authority. See Section 5705.38, Revised Code. 

In a somewhat similar statute, Section 307.14, et seq., Revised Code, 

relating to cooperative agreements between difjerent subdivisions, and 

involving separate taxing authorities, this fiscal problem was recognized 

and provided for. In this connection Section 307.16, Revised Code, 
provides: 

"Every agreement entered into under sections 307.14 to 
307.19, inclusive, of the Revised Code, shall provide, either in 
specific terms or by prescribing a method for determining the 
amounts, for any payments to lbe made by the contracting sub­
division into the county treasury, in consideration of the per­
formance of the agreement. In cases where it is deemed practi­
ca!ble, the agreement may provide that payment shall be made by 
the retention in the treasury of the amounts due from taxes col­
lected for the contracting subdivision and the county auditor and 
county treasurer shall be governed by any such provision in set­
tling the accounts for such taxes." 

Section 307.18, Revised Code, provides: 

"Any agreement entered into under sections 307.14 to 
307.19, inclusive, of the Revised Code, may provide for the trans­
fer to the 1board of county commissioners of any property, real or 
personal, used or useful, in the performance of functions or the 
rendering of services under such agreement. Such transfer may 
include the proceeds of bonds issued or to 1be issued by the con-
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tracting subdivision, appropriate to the powers, functions, or serv·­
ices under the agreement, such proceeds to be expended iby the 
board subject to the same conditions as would govern the con­
tracting subdivision. Such transfer may convey the absolute title 
to such property, subject, in the case of the disposal or encum­
brance of such real property 1by the board, to the consent of the 
legislative authority of the contracting subdivision; or may con­
vey its use only, or any estate or title less than absolute; may limit 
the power of the board to dispose of such property; and may pro­
vide for its return, disposition, division, or distribution, in the 
event of the rescission or expiration of the agreement." 

Nothing comparalble to these provisions is found in any of the perma­

nent legislation here pertinent, nor do I find anything in the general 

appropriation act for the current biennium, Amended House Bill No. 929, 

101st General Assembly, which would authorize the expenditure of state 

funds by the department of public welfare to meet the cost of administra­

tion incurred by the county authorities under a cooperative agreement of 

the sort here in contemplation. Such statutory authorization would appear 

to be necessary in view of the limitation on the expenditure of state funds 

as set out in Article II, Section 22, Ohio Constitution. For these reasons 

I conclude that under existing legislation county authorities may not be 

reimbursed from state funds to meet the cost of administrative functions 

which became their responsibility under such agreements. 

As to the method of payment to recipients under the Aid for the Aged 

program, your attention is invited to the following provision in Section 

5105.12, Revised Code: 

"Aid paya:ble under sections 5105.01 to 5105.29, inclusive, 
of the Revised Code, shall be paid monthly 1by the treasurer of 
state upon warrants drawn lby the auditor of state. Warrants shall 
·be delivered to the recipient to whom payable, or his duly qualified 
guardian, by the division of aid for the aged in such manner as 
the division may prescribe except that warrants for the payment 
of medical, dental, optometrical, or hospital care shall ibe, at the 
option of the division, made payable to, and delivered directly to, 
either the recipient or persons or agencies furnishing such care." 

It is here quite plainly provided that payments are to be made from 

the state treasury by the state auditor, and it is equally clear that it would 

be wholly 1beyond the· power of the department of public welfare to provide 

for a transfer to the county authorities, under the statutes here in question, 

of responsibilities other than those reposed by law in the deparment itself. 
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No such agreement, therefore, would have any effect on the provisions of 

Section 5105.12, supra. 

Accordingly, in specific answer to the inquiries here considered, I 

am of the opinion that : 

l. The provisions of Section 5101.02, Revised Code, authorizing 

agreements between the department of public welfare and boards of county 

commissioners for the creation of a single unit within the county for the 

administration of certain welfare programs, do not authorize the expendi­

ture of state funds for the added cost of administration incurred by the 

county commissioners attributable to functions and responsibilities trans­

ferred to the county authorities by such agreements. 

2. Such agreements have no effect on the provision m Section 

5105.12, Revised Code, that payments to recipients under the aid for the 

aged program shall be made ".by the treasurer of state upon warrants drawn 
by the auditor of state." 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




