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1. BOARD OF EDUCATION -REGULAR MEETING-AD­

JOURNED TO MEET IN SPECIAL SESSION-ADJOURNED 
MEETING-ALL MEMBERS PRESENT - VOTED UNANI­

MOUSLY - LEGAL MEETING - ACTIONS LAWFULLY 

TAKEN. 

2. SECTION 3319.07, R. C.-TEACHER-ELECTED BY BOARD 
OF EDUCATION OF LOCAL DISTRICT-PRIOR NOMINA­

TION OF TEACHER BY SUPERINTENDENT OF COUNTY 

DISTRICT REQUIRED. 

SYLLABUS: 

I. Where a board of education at a regular meeting at which -one member was 
aibsent, adopted a motion "to adjourn to meet in special session, on a named date, 
for the purpose of opening bids" for a project, and on the day named for such 
special session all members of the board were present and all voted unanimously 
on each of several items of business, such adjourned meeting was in all respects a 
legal meeting, and actions taken at t,he same, including notices to teachers of the 
intention of the board not to re-employ them, were lawfully taken at such meeting. 

2. Under the provisions of Section 3319.07, Revi,sed Code, the board of edu­
cation of a local school district has no authority to elect a teacher unless such 
teacher has been nominated by the superintendent of the county district of which 
the local district is a :part; and an attempt by the board to employ a teacher subject 
to .the approval of the superintendent would not be in compliance w:ith the law. 

Columbus, Ohio, August 14, 1956 

Hon. Warren F. Sheets, Prosecuting Attorney 

Gallia County, Gallipolis, Ohio 

Dear Sir: 

I have ,before me your request for my opinion, reading as follows: 

"On the 2nd day of April, 1956, the local board of education 
of the Southwestern Local School District in Gallia County, Ohio, 
met in regular session and transacted the official business of the 
school district. Immediately before adjournment, there was a 
motion made by a member of the hoard to have a 'special session 
on April 17, 1956, for the purpose of opening bids', the same was 
approved by the Board. There was one member absent at this 
regular meeting. 
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""Without further notice, the board met in special session on 
April 17, 1956, all members of the board present, stating this 
special session, as a copy of the enclosed minutes will show, was 
for the 'specific purpose of opening bids for the drilling of a well 
on the new building site.' This was clone according to the minutes. 
Before adjournment of this special meeting, there was a motion 
made ·by a member of the board to notify Teacher vV. that she 
would not be reemployed for the school year 1956-57, said notice 
being given in accordance with Section 3319.11 of the Revised 
Code of the State of Ohio. 

"The Southwestern Local School District has an enrollment 
of less than 800 pupils, and this was Teacher W.'s first year to 
teach, never having taught any place ·before, and thereby had a 
one year contract. 

"Further, as the minutes indicate, Teacher B. was employed 
by the board for the school year 1956-57 'provided that she is 
approved by the County Superintendent of Schools'. 

"My questions are: ( 1) Did the board of education, meeting 
in special session, have a specific purpose, to-wit: 'To open bids for 
the drilling of a well on the new building site', have authority to 
notify Teacher Vv. that she would not be reemployed for the school 
year 1956-57? (2) Can the board of education hire a teacher sub­
ject to the approval of the County Superintendent, when Section 
3319.07 of the Revised Code of the State of Ohio says that no 
teacher or principal shall be employed unless nominated by the 
Superintendent of Schools, when said teacher has not been nomi­
nated in the first instance? 

"I am enclosing a certified copy of the board's minutes of 
April 2, 17 and May 7, for your inspection." 

1. Your first question relates to the legality of the action of the board 

above referred to, at a "special session". As a matter of fact, it appears to 

me that the meeting referred to was not a special session, but was rather an 

adjourned session for a stated, specific purpose, to-wit, the opening of bids 

for the drilling of a well. The wording of the motion as shown by the 

minutes, was "to adjourn to meet in special session April 17, for the pur­

pose of opening bids". 

Section 3313.16 Revised Code, 4751 General Code, provides for special 

meetings of a board of education to be called either by the president or clerk 

of the ·board, or by any two members, by serving upon each member of the 

board a written notice of the time and place of such meeting, at least two 

days prior to the date of the meeting. 

In the case you present, one member of the board was absent when the 

resolution was adopted providing for the adjourned meeting. If, therefore, 
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:he second meeting had not been attended by that absent member, and he 

had not been given notice of it there might be some question as to the 

validity of the actions taken at such meeting. However, that member was 

present at the adjourned meeting and took part in all the actions that were 

taken. Accordingly, any question as to the legality of the actions taken at 

that adjourned meeting may be considered as dissipated ·by the fact that 

all members were present and participated. That conclusion is strengthened 

by the facts appearing from the minutes of the hoard that at the next fol­

lowing meeting all members being present the minutes of the adjourned 

meeting were unanimously approved. 

Even if the meeting were to ·be considered as a special meeting such 

as is contemplated by the statute, it would appear that it would be a legal 

meeting if all members were present. 

In Opinion No. 2400, Opinions of the Attorney General for 1930, 

page 1534, it was held: 

"A special meeting of a board of education is a legal meeting 
and the business transacted at said meeting is valid if the meeting 
is attended and participated in by all the members of the board, 
even though such members had not previously thereto been noti­
fied of the time and place of holding such meeting strictly in 
accordance with Section 4751, of the General Code." 

Substantially the same conclusion was announced in Opinion No. 314, 

Opinions of the Attorney General for 1933, page 349, the first syllabui. of 

which reads as follows : 

"l. A meeting of a board of education at which all the mem­
bers are present and in which they all participate, is a valid and 
legal meeting even though it is not held as a regular meeting and 
no notice was given of the meeting, as is provided by Section 4751, 
General Code." 

The same principle is recognized in Corpus Juris Secundum, Volume 

78, Section 123, at page 913, and also in McQuillin on Municipal Corpo­

rations, Section 13.37. 

In the paragraph of Corpus Juris Secundum, above referred to, atten­

tion was called to the fact that a notice of a meeting of the board of educa­

tion or similar boards, required by the statute, is for the benefit of members 

of the board rather than the public. 

The fact that the adjourned meeting m question, was called for the 
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purpose of considering bids for drilling a well, does not, in my opinion 

prevent the board with all members present, from disposing of any other 

matters that may be presented. Even as to "special meetings", there is 

nothing in the statute that requires the notice thereof to specify the purpose 

or limit action to such purpose. 

Accordingly, since all the members of the board were present, and 

participated in this so-called "special meeting" or "adjourned meeting", it 

appears to me that the board was entitled to take any action it saw fit on 

any subject besides the one for which the meeting was arranged. 

Accordingly, action taken notifying a teacher that she would not be 

employed for the succeeding year, was within the power of the board. 

Section 3319.11 Revised Code, provides that any teacher employed under 

a limited contract, will be considered as re-employed for the succeeding 

year "unless the employing board gives such teacher written notice of its 

intention not to re-employ him on or ,before the thirtieth day of April, or 

thirty days prior to the termination of such teacher's school year, whichever 

date occurs the earlier." Assuming that April 17th was at least thirty days 

prior to the closing of the school year, it would appear that the resolution 

was timely adopted. I am assuming that notice was given to the teacher of 

this action. Since the statute does not require such action to be taken at 

any particular meeting or with any particular formality, I see no reason why 

such action should not be regarded as valid. 

2. Your second question relates to the procedure provided in the law 

relative to hiring a teacher. It appears from the transcript of the minutes 

furnished me that the following action was taken : 

"Motion by B. to employ Miss B. S. as teacher in the Perry 
school for the year 1956-1957, provided she is approved by the 
county superintendent of schools." 

This motion was duly seconded and adopted by unanimous vote of 

the board. 

The statute governing the employment of teachers, Section 3319.07, 

Revised Code, reads as follow.s : 

"* * * In local school districts, 110 teacher or principal shall 
be employed unless nominated by the superintendent of schools of 
the county school district of which such local school district is a 
part; by a majority vote of the full membership of such board, the 
board of education of any local school district may, after consider-
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ing two nominations for any position made by the county super­
intendent, re-employ a person ·not so nominated for such position." 

(Emphasis added.) 

If this provision had read, "the board may employ a teacher approved 

by the superintendent," there might be some plausibility in the argument 

that all that the law required was an agreement by the board and the super­

intendent on the same teacher, and that it would make no difference whether 

the board or the superintendent spoke first. However, the legislature chose 

to use language which amounts to a prohibition against any action ·by the 

board in the employment of a teacher excep.t when the superintendent has 

made a nomination. Manifestly, if the board may employ a teacher, as was 

attempted in this case subject to the approval of the superintendent such 

action would have the effect of putting pres.sure on the superintendent and 

embarrassing him in exercising his freedom of choice and in effect forcing 

him to submit to or veto the action of the board. 

I cannot give the language of the statute any other than its natural 

meaning. "No teacher shall be employed unless nominated," appears to me 

to have but one possible meaning, and that is a literal meaning which will 

forbid action by the board unless based on a previous nomination by the 

superintendent. 

Accordingly, in answer to your questions it is my opinion that: 

1. Where a board of education, at a regular meeting at which one 

member was absent, adopted a motion "to adjourn, to meet in special ses­

sion, on a named date, for the purpose of opening bids" for a project, and 

on the day named for such special session all members of the board were 

present and all voted unanimously on each of several items of business, such 

adjourned meeting was in all respects a legal meeting and action taken at 

the same, including notices to teachers of the intention of the board not to 

re-employ them were lawfully taken at such meeting. 

2. Under the provisions of Section 3319.07, Revised Code, the board 

of education of a local school district has no authority to elect a teacher 

unless such teacher has been nominated by the superintendent of the county 

district of which the local district is a part; and an attempt by the board to 

employ a teacher subject to the approval of the superintendent would not be 

in compliance with the law. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


