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OPINION NO. 66-180 

Syllabus: 

Municipalities may require a license for auctions held in 
public places and may establish regulations which pertain to the 
business of auctioneering within their jurisdictions so long as 
such regulations are not in conflict with the general licensing
law as incorporated in Chapter 4707, Revised Code, 

A county may not require another license nor regulate auction-
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eering except insofar as it has an obligation to enforce the pro­
visions of Chapter 4707, Revised Code. 

To: J. Gordon Peltier, Director, Department of Commerce, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, December 20, 1966 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Auctioneer section of our Division of 
Licensing has requested that we secure an opinion
from you as to the legality of county or municipal
governmental agencies charging auctioneers for a 
license or fee to conduct sales within their re­
spective jurisdictions, when by law an auctioneer 
is required to secure a license from the state of 
Ohio, 

"Prior to October 10, 1963, Section 4707.03, 
Ohio Revised Code, designated the court of common 
pleas, or a judge thereof in vacation, as the li­
censing authority for auctioneers. A revision of 
the auctioneer licensing law, effective October 
10, 1963, designated the Department of Commerce 
as the licensing agency for all auctioneers in 
the state of Ohio. (Section 4707.02, Ohio Re­
vised Code.) 

"Your opinion is requested as to whether, 
in view of the above changes of the law, it is 
legal or a valid exercise of police power, for 
counties or municipalities to require auction­
eers to secure a license to conduct business 
within the limits of the counties or municipal­
ities.n 

As you state, Chapter 4707, Revised Code, as revised in 1963, 
designates the Department of Commerce as the licensing agency for 
all auctioneers who wish to operate in the State of Ohio. It es­
tablishes a State Auctioneers Commission within the Department of 
Commerce, sets out qualifications for license, exceptions from 
licensing, and grounds for either suspension or revocation of 
such license or a criminal penalty. 

The power of the state to regulate and to license public
auction sales and auctioneers is derived from the police power
which is, of course, sovereign with the state, and the legislature 
is empowered to pass general laws for this purpose. It would at 
first appear that with the formulation of the revised Chapter
4707, Revised Code, the legislature has preempted the power of a 
municipality to legislate in this area. This assumption, however, 
would be misleading. 

Municiplaities and counties have such police powers as have 
been delegated to them. Section J, Article XVIII, Ohio Consti­
tution, provides: 

"Municipalities shall have authority to 
exercise all powers of local self-government 
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and to adopt and enforce within their limits 
such local police, sanitary and other similar 
regulations, as are not in conflict with gen-
eral laws." (Emphasis added) 

In addition under General Powers relating to municipal cor­
porations we find Section 715.24, Revised Code, entitled "Auction­
eering" which reads as follows: 

"Any municipal corporation may: 

"(A) Regulate auctioneering; 

"(B) Regulate, license, or prohibit the 
sale at auction of goods, wares, and merchandise 
or of live domestic animals at public places 
within such municipal corporation; 

"(C) Regulate, license, or prohibit the 
selling of goods, merchanidse, or medicine on 
the streets." 

Therefore, municipalities have been given specific authority 
to regulate the business of auctioneering, so long as such regula­
tion is not in conflict with the general laws of the state. A 
municipality may not prescribe the qualifications for licensing 
of auctioneers inasmuch as the state has already established 
standards, but they may license auctioneering in public places 
or on the streets and may regulate the business in general. 

In instances where the power to regulate, license, or pro­
hibit a business has been granted to a municipality it may impose 
a fee which is not unreasonable or discriminatory. This fee need 
not be confined to the exact expense of issuing the license but 
may include the reasonable probable cost of supervision, regula­
tion, and inspection which may be requisite as to the business for 
which the license is required. Of course any license issued at the 
local level may not pertain to the qualifications of an auctioneer 
but only to regulation of the business of auctioneering as au­
thorized by the statute. 

Section 715.63, Revised Code, also refers to municipal licens­
ing of auctioneers of horses and other animals, when such auctions 
are held on public grounds and authorizes the charge of a reason­
able fee for such license. 

It also appears to be well settled that a municipal corpora­
tion may be authorized by the legislature to exercise its licensing 
power for police purposes within a reasonable distance outside of 
its municipal limits. 

You also inquire as to the power of a county to license or 
police auctioneers. A county, being a subdivision of the state, 
organized for judicial and political purposes, is generally not 
considered a separate political entity with any inherent attributes 
of sovereignty. The police powers, being sovereign powers, are 
therefore not inherent with county government and a county possesses 
only powers expressly granted to it. The only exception to this 
general conclusion would be when a charter government has been 
formed wherein the charter expressly provides that the county may 
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exercise some of the powers otherwise vested in municipal govern­
ment. In fact, then, the counties enforce the state police power 
but have no authority to legislate their ovm. I find no statutory 
or constitutional authority for a county to license or regulate the 
business of auctioneering or auctioneers except insofar as it has 
a duty to enforce the provisions of Chapter 4707, Revised Code. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that: 

Municipalities may require a license for auctions held in pub­
lic places and may establish regulations which pertain to the bus­
iness of auctioneering within their jurisdictions so long as such 
regulations are not in conflict with the general licensing law as 
incorporated in Chapter 4707, Revised Code. 

A county may not require another license nor regulate auction­
eering except insofar as it has an obligation to enforce the pro­
visions of Chapter 4707, Revised Code. 




