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OPINION NO. 74-076 

Syllabus: 
1. A student who has reached the age of 18 is entitled to 

attend school free in the district of his parents' or guardian's
actual residence, or, if he works to support himself by his own 
labor, in the district in which he is employed. 

2. For purpt>ses of R.C. 3313.64, the term "guardian" must 
be given a liberal construction, and can include a person who 
stands in loco parentia to an adult student. 

To: Robert A. Jones, Clermont County Pros. Atty., Batavia, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney Generai, September 13, 1974 

Your request for my opinion reads as follows: 

"A student who is 18 years of age and in his 

last year of high school is now living in another 

county, but wishes to attend a school district 

within this county this sununer and next year. He 

has stated that he would live with his uncle who 
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is a resident of this county and the school district 

but is not clear as to whether he would be supported

by hi11111elf, his uncle or his family. 


"The issue which aeeJIUI to be apparent in this 
case is what effect Section 3109.01 of the Ohio Revised 
Code, making 18 year olds adults, has on Section 3313.64 
of the Ohio Revised Code which provides free schooling
for residents of the school district? As is defined in 
the above statute a school resident is one who actually
resides in the school district. In this case, the 
student is legally ,mancipated and theoretically can 
choose his own residence. Is our school district 
required to provide him free schooling or will tuition 
be necessary? 

R.C. 3313.64, which provides that the public schools shall 
be free to all residents of school age, reads in part as follows: 

"The schools of each city, exempted village, 
or local school district shall be free to all school 
residents between six and twenty-one years of age,
but the time in the school year at which beginners 
may enter upon the first year's work of the elementary 
school shall be subject to the rules and regulations
of the board of education. School residents shall 
be all youth who are children or wards of actual 
residents of the school district. 

"* * * * * * * * * 
"All youth of school age living apart from 


their parents or guardians and who work to support 

themselves by their own labor, shall be entitled 

to attend school free in the district in which 

they are employed. 


"* * * * * * * * * (Emphasis added.) 

Although the persona included within the scope of the 
statute were previously well defined, recent legislation 
lowering the age of majority has caused confusion in 
determining the operation of R.c. 3313.64. R.c. 3109.0l 
provides as follows: 

"All persona of the age of eighteen years 

or more, who are under no legal disability, are 

capable of contracting and are of full age for 

all purposes. " 


The difficulty results from the fact that school residence 
depends upon the reaidence of the student's parent or guardian, 
not that of the student himself. R.C. 3313.64. No provision
ia made for the emancipated student, except for one who works 
to support himself by his own labor. Such a student is entitled 
to attend school free in the district in which he is employed.
However, no provision is made for the emancipated student who 
does not aupport himself or live with his parents or guardian. 
As an adult, he can chooae his own legal reaidence1 but the 
operation of R.C. 3313.64 does not depend upon hia residence. 
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In order to answer the question you present, I must first 
consider the case of an 18-year old student who continues to 
live with his parent or guardian. R.C. 3313.64 requires a 
free public education for all "school residents" until they
reach the age of 21. However, school residents are defined as 
"children or wards of actual residents of a school district." 
It might be argued that an adult cannot be a "child". However, 
the term "children" is often used to mean issue or adopted
children regardless of age1 it does not necessarily apply only 
to minors. See Meisner v. United States, 295 F. 866 (1924). 

A person may also be the "ward" of another for purposes of 
R.c. 3313.64, even if he is an adult. For one to become the 
ward of another, in the strict sense of tho term, it is necessary
that a guardian be appointed for him by a probate court. In 
order for a guardian to be appointed for one who has reached the 
age of majority, R.C. 2111.02 requires that the ward be incompe­
tent as defined in R.C. 2111.0l(D). Since that procedure is 
obviously inapplicable to the present situation, I must conclude 
that an adult cannot, in the strict sense of the term, be the 
ward of another. 

Previous Opinions of the Attorney General, however, have 
held that technical definitions are not to be applied, and that 
the term "ward" as used in R.C. 3313.64, is to be liberally
construed. An extensive list of these Opinions is contained 
in my Opinion No. 72-030, Opinions of the Attorney General for 
1972. These Opinions held that the resident need only stand in 
loco 1arentis to the student in order for the guardian-ward ~ 
re!at onship to exist. 

However, it can be argued that no one can stand in loco 
parentis to an adult, because that relationship requires custody
of the ward by the guardian. Custody is an integral feature of 
the in loco parentis relationship. Clark v. Biler, 32 Ohio St. 
299 (l877); Wilson v. Wilson, 14 Ohio App. 2d (1968). Custody,
by definition, Involves some degree of control, and one who is 
competent and has reached the age of majority is not legally 
under the control of another. 

It is significant that the parents of a full-time student 
are not relieved of all parental duties when the student reaches 
the age of eighteen. R.C. 3103.03, which prolongs the parental
duty of support, reads in part as follows: 

"Notwithstanding section 3109.01 of the Revised 

Code, the parental duty of support to children shall 

continue so long as the child continuously attends 

on a full-time basis any recognized and accredited 

high school, even when such child has attained the 

age of majority. Such duty of support shall continue 

during seasonal V&Cl\ ': lon periods. " 


Thus, the General Assembly has recognized that although a 
student over eighteen years of age is an adult for all purposes, 
the duty of care continues even though the right to custody has, 
presumably, ended. However, one is usually considered the 
concommitant of the other. Parents and guardians are said to 
have "care and custody" of their children or wards. 

Consequently, the General Assembly has created a relationship 
which has some of the attributes of a parent-child or guardian­



2-317 OPINIONS 1974 OAG 74-076 

ward relationship, but not necessarily all. Consider also R.c. 
5107.03, which provides for aid for needy children, and reads in 
part as follows : 

"Subject to Chapter 5107. of the Revised Code, 

and to the availability of revenues for the purposes 

thereof, a needy chil~ residing in the state shall be 

entitled to aid if the following conditions are ful­

filled: 


"* * * * * * * * * 
"(C) Such child is less than eighteen years of 


age, or such child is less than twenty-one years of 

age and is regularly attending school as defined by 

the Department of Public Welfare." 


Clearly, students who have reached the age of 18 fall into 
a special category, which may be described as sui 1eneris. 
Whether they can qualify as children and, especial y, wards, 
for the purposes of R,,c. 3313.64, is best decided on the basis 
of the purpose of tha:t statute. In Board of Education v. Dille, 
109 Ohio App. 344 (1959), the court stated at 349 as loll~ 

"School attendance is mandatory in Ohio, and 

there is a corresponding powerful public policy 

th~t free attendance at an appropriate public school 

shall be available to every child of school age. 

Such is the primary purpose of Section 3313.64, 

Revised Code. That statute must, therefore, be 

liberally ~onstrued to the accomplishment of its 

intended purpose." 


In Opinion No. 106, supra, rrry predecessor stated in the first 
branch of the syllabus as follows: 

"The term ward, as used in Section 7681. 

General Code (R.c. 3313.64) should not be limited 

to its technical meaning, but should be construed 

liberally in the interests of the education of 

the youth of school age in this state. " 


Consequently, I must favor a liberal interpretation. More­
over, the practical consequences of a strict construction 
preclude its adoption. See R.C. l.49(E). If I were to construe 
the term in a manner which precluded students over eighteen years
of age from being wards, a student who had been attending school 
free in a district as the ward of an actual resident, would no 
longer be entitled to do so upon attaining the age of eighteen. 
Such an anomalous conclusion is clearly at variance with the 
intent of the General Assembly. Therefore, if an eighteen year 
old student resides with his parent or guardian (broadly construed) 
within a school district, such student is entitled to attend 
school in that district without paying tuition. 

The question of whether a student has actually entered into 
a relationship of in loco parentis with a resident of a school 
district has always been considered a factual one. In this 
case, the determination is further complicated by the hybrid 
nature of such a relationship when the ward is an adult. How­
ever, the principles applicable to the ordinary guardian-ward 
relationship should also be applicable to this situation. 
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The question of school residence is one which must be 
decided in the first instance by the board of education. In 
Opinion No. 545, su1rah my predecessor quoted with approval
the second branch o t e Syllabus of Opinion No. 106, supra,
which reads as follows: 

"A determination of the question of whether 
or not a child has been in good faith committed by 
its parents to the care and custody of another for 
the purpose of having a home provided for it, or 
whether such living with another is merely for the 
purpose of evading the law requiring the payment of 
tuition for school attendance, is in all eases a 
question of fact to be determined from a consideration 
of all the facts and circumstances surrounding the 
case." 

In Opinion No. 1534, Opinion• of the Attorney General for 
1918, my predecessor stated as follows at page 1367: 

"***any child who lives in a district 

temporarily, or simply to establish a school 

residence, or who resides in the district only 

during the time school is in session, does not 

establish a residence for school purposes in 

such district." 


See also, Opinion No. 1140, Opinions of the Attorney General 
for 1918, page 543. A sununary of the Opinions discussing this 
question is contained in Opinion No. 1581, Opinion• of the 
Attorney General for 1960, page 539. 

There is no single reliable indication of the presence of 
a genuine guardian-ward relationship. No legal formalities 
are necessary. Spria9s v. School District, 385 F. 2d 254 
(CA 8, 1967). A stu ent may live with a guardian while school 
is in session, and live elsewhere to work at a job in the summer, 
without losing his school residence. Opinion No. 106, supra.
Nor does the fact that some of the coat of a student's care is 
borne by someone other than his guardian, necessarily preclude 
a guardian-ward relationship. See Opinion No. 4864, Opinions 
of the Attorney General for 1932, page 1472. The determination 
is a factual one, which can be made only on the basis of all 
circumstances in the particular case. Therefore, the student 
in question is entitled to free tuition in the dititriet wherein 
his uncle resides, only if his uncle becomes his guardian, as 
the term is used in R.C. 3313.64. If the student lives with 
his uncle for the purpose of establishing a school residence, 
rather than for the purpose of establishing a home, he is not 
entitled to free tuition. However, if the student works to 
support himself by his own labor, he is entitled to attend 
school free in the district in which he is employed, regardless
of the residence of his parents or guardian. 

In specific answer to your question, it is my opinion
and you are so advised that: 

1. A student who has reached the age of 18 is entitled to 
attend school free in the district of his parents' or guardian's 
actual residence, or, if he works to support himself by his own 
labor, in the district in which he is employed. 
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2. For purposes of R.C. 3313.64, the term "guardian" 
must be given a liberal construction, and can include a person 
who stands in loco parentia to an adult student. 




