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the preparation and serving of such meals is exempt from taxation by reason 
of the provisions of Section 5328, General Code. 

2. V•/here an incorporated fraternal lodge or social club incorporated not 
for profit, owns taxable property as defined in Am. S. B. 323, enacted by the 89th 
General Assembly, such corporation is required to file a return, listing such 
property so owned. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

A ttontey General. 

4648. 

ARCHITECT'S LICENSE-PAYMENT OF ARCHITECT'S OCCUPATIONAL 
TAX DOES NOT QUALIFY PERSON TO SUCH LICENSE WITHOUT 
EXAMINATION. 

SYLLABUS: 
1. The Pa:yment of an occupational tax under a municipal ordinance, which 

1·eq1tires everyone who prepares plans and specifications to be filed with an applica­
tion for a building permit to pay an occupational lax as an "architect", does not 
rntitle such penson to a certificate to practice architectJtre in Ohio without exam­
ination pursuant to the provisions of Section 1334-7, General Code. 

2. In order to obtain a license to practice architecture in Ohio without exam­
ination pursuant to the provisions of Section 1334-7, General Code, the applicant 
must show that he has such qualifications as will bring him 1uithin the exemption 
trovided in such section. 

CoLUMBUS, Omo, September 23, 1932. 

HoN. R. C. KEMPTON, Secretar:y, State Board of Examiners of Architects, Colmn­
bus, Ohio. 
DEAR Sm :-This will acknowledge receipt of your request for opinion which 

reads: 

"This Board has been confronted with the problem of carpenter, 
builder, etc., of Cincinnati, who have been paying an occupational tax 
as architects and who are now applymg for a certificate of qualification 
to practice architecture based on exemption under Section 1334-7-C., 
claiming that the payment of this tax is sufficient evidence of the prac­
tice required by law. 

(2) Section 183, of the Cincinn~ti ordinance, reads as follows: 
'Architects. Every person, association of persons, firm or corpora­

tion engaged in the business of architect, or preparing plans and speci­
fications for building and structures, shall pay an annual tax as follows: 

Class I. No employe, twenty dollars ($20.00) per annum. 
Class II. One or more employees, or member of firm, association 

of persons or corporation who are architects, ten dollars ($10.00) per 
annum for each employee or member of firm, association of persons or 
corporation in addition to the tax levied in Class I. of this section. 
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Class Ill. One or more employes other than architects, two dollars 
($2.00) for each such employee in addition to the taxes levied in Class 
I and Class II of this section. 

No plans or specifications shall be examined or approved by the 
building commissioner until the tax levied in this section shall have been 
paid.' 

(3) As can be readily seen, this measure was purely one for raising 
revenue and the question of qualification or ability did not enter into 
the situation. It seems that every person presenting plans for approval 
was an architect whether he wanted to be or not. 

( 4) The ordinance apparently attempted to distinguish between 
architects and others who prepare plans and specifications, but unfor­
tunately they seem to have had but one kind of a card to issue, and 
that carried the name 'Architect' in bold letters. The form of receipt 
issued to those paying the tax, however, is a printed tax form upon which 
the word 'Architect' is written in long hand on a blank space provided 
for the occupational designation. The use of the words 'or preparing 
plans and specifications' shows very clearly that the authors of the or­
dinance recognized that persons other than architects were so engaged 
at least occasionally and should pay the same tax. However, this card 
did not say that the holder was an architect or was qualified to practice 
as such. ln reality it was only a special form of receipt to show that 
a certain kind of tax had been paid for a stated period. 

(5) Any person, no matter what his business or chief occupation 
may have been, who presented plans, etc., for examination and approval, 
was compelled under the ter·ms of this ordinance to pay a certain kind 
of tax. The term 'archi,tcct' therefore in this case was really the name 
.or designation of a specific kind of tax and therefore the term 'archi­
tect' as used on the card or receipt did not in any way refer to the person 
named thereon as being an architect, nor was it intended by the authors 
of the ordinance to imply that he was an architect. 

(6) Inasmuch as the Cincinnati ordinance hereinbefore referred to 
did not in any way require evidence of qualifications as to character, 
practical experience, technical ability, or previous practice in order to be 
eligible to pay the tax required, and as these qualifications arc necessary 
under the architect's registration law (H. B. 282), it does not seem 
equitable that the payment of this tax alone should be sufficient evidence 
of practice and therefore grounds for exemption on which the Board 
would be compelled to grant a certificate of qualification without exam­
ination. 

(7) Your opinion is therefore requested on the following: 
Does the payment of an occupational tax required by every person 

filing plans and specifications for buildings and structures as set forth 
in Section 183 of the Cincinnati ordinance, and during the period required 
by Section 1334-7-C, H. B. 282m establish either: 

1. Qualifications for the practice of architecture, or 
2. A claim for exemption from examination under this section 

of the law?" 

I assume that the persons referred to in your inquiry seek a license without 
examination pursuant to the provisions of Section 1334-7, General Code. 

Such section sets forth five classifications of persons who may be granted a 
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certificate to practice architecture as provided in Section 1334-5, General Code, 
by the state board of examiners of architects without examinat:on. Such section 
reads: 

"The board of examiners may, in lieu o£ all examinations, accept 
satisfactory evidence of any one of the qualifications set forth under the 
following subdivisions of this section : 

A. A diploma of graduation from an architectural school or college 
showing that the applicant has completed a technical and professional 
course of not less than four years duration, which course is approved 
by the board of examiners, and, in addition thereto, has had at least 
three years of satisfactory experience two years of which shall have 
been in the office or offices of a reputable architect or architects meet­
ing all the qualifications for practice under the provisions of this act. 

The board of examiners may require applicants under this subdi­
vision to furnish satisfactory evidence of knowledge of professional prac­
tice and supervision of construction. 

B. Registration and certification as an architect in another state 
or country where the qualifications required are equal to those required 
111 this act at date of application. 

C. The board of examiners shall grant a certificate of qualification 
to practice and shall register without examination any one who has 
been engaged in the practice o£ architecture in this state for at least 
one year immediately previous to the date of approval of this act as a 
member of a reputable firm of architects or under his or her own name; 
provided, that applicants under this subdivision shall present proof of 
competency and qualifications to the board; and provided further, that the 
application for such certificate and registration shall be made within one 
year after the date of approval of this act. 

D. Any architect who has lawfully practiced architecture for a 
period of ten or more years outside this state, except as provided in 
subdivision B of this section, shall be required to take only a practical 
examination the nature of which shall be determined by the board of 
exammers. 

E. Any architect who is a citizen of a foreign country, and who 
seeks to practice within this state, and who has lawfully practiced 
architecture for a period of more than ten years, shall be required to take 
a practical examination as determined by the board of examiners, or, 
if in practice for a period of less than ten years, shall obtain a certificate 
and registration by satisfactorily passing academic and technical exam­
inations as hereinbefore provided or, in lieu of such examinations, by 
presenting diplomas or scholastic credit recognized by the Ohio State 
university and showing achievement satisfactory to the board." 

From your inquiry I assume that the persons are claiming such right under 
paragraph "C" of such section, for such persons could not make even a colorable 
claim under any other paragraph. 

It is evident from the language of the act of which such section is a part, 
_that the. term "architect" was not used in its broad sense, and does not include 
draftsmen, contractors, carpenters, etc., who prepare applications for building 
permits and prepare such drawings as must accompany such applications, for in 
Section 1334-17, General Code, is contained the following language: 
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"This act shall not be construed so as to prevent persons other than 
architects from filing application for building permits or obtaining such 
permits, providing the drawings for such buildings are signed by the 
authors with their true appellation as engineer or contractor or carpenter, 
et cetera, but without the use of any form of the title architect, nor shall 
it be construed to prevent such persons from designing buildings and 
supervising the construction thereof for their own use." 

It is highly improbable that any court would hold that a municipality could 
by ordinance define or limit terms used in a statute enacted by a legislature, if 
it. should attempt so to do. An examination of Section 183 of the Cincinnati 
ordinance as quoted in your inquiry, readily discloses that such legislative body 
has made no such attempt. Such ordinance merely classifies the occupations into 
arbitrary groups for the purpose of levying a privilege tax, one of which arbi­
trary divisions it has designated for the purposes of such ordinance as "Archi­
tects." The intent of such legislative body must be considered; and the language 
of such ordinance does not disclose ,any other design, intent, or purpose. Such 
ordinance itself discriminates between "architects" and persons "preparing plans 
<Jnd specifications for buildings and structures." You will observe that· the dis­
junctive "or" separates these two classes of persons. If such legislative body had 
intended to include only architects under the classification "architects" as desig­
nated in its occupational tax ordinance, there would have been no need of the 
language "or preparing plans and specifications for build:ngs and structures". In 
the interpretation of statutes or ordinances it is never to be presumed that the 
legislative body used a number of meaningless words and it is the duty of the 
court in interpreting statutes and ordinances to give meaning to each and every 
word of the ordinance if possible. Black on Interpretation of Laws, Section 39; 
Ohio Savings & Trust Company vs. Schweider, 25 0. Ap.p., 259. I must therefore 
be of the opinion that the word "Architects" as used in the beginning of Section 
183, of the Cincinnati Occupational Tax Ordinance is an arbitrary designation and 
was not intended by such legislative body to include architects only. 

The remaining language contained in Paragraph "C" would preclude a per­
son skilled only as a carpenter, builder, etc., from becoming licensed without 
examination. Such paragraph provides that in addition to having been engaged 
in the practice of architecture "as a member of a reputable firm of architects or 
under his or her own name" such applicant shall present ~'proof of competency 
and qualifications to the board". The legislature has used an ordinary word, as 
T have hereinbefore pointed out, and there is nothing in the context of the sec­
tion to indicate that other than an ordinary meaning was intended thereby. The 
mere fact that a person pays a tax standing alone scarcely indicates that he has 
ability or qualifications other than financial. 

In the interpretation of statutes it is always to be presumed that the legislature 
knows the ord:nary meaning of the words used and that they intended such mean­
ing to be given them unless the context clearly shows another meaning to be in­
tended. Keifer vs. State, 106 0. S., 285, 289; 2 Sutherland's Statutory Construc­
tion, Section 389; Smith vs. Buck, 119 0. S., 101, 105. 

There is nothing in the Act authorizing the licensing of architects, to show 
that the legislature intended any other meaning for the language. I must there­
fore conclude that the word "architect" must be given its ordinary meaning. 

Specifically answering your inquiries it is my opinion that: 
1. The payment of an occupational tax under a municipal ordinance. which 
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requires everyone who prepares plans and specifications to be filed with an applica­
tion for a building permit to pay an occupational tax as an "architect," does not 
entitle such person to a certificate to practice architecture in Ohio without exami­
nation, pursuant to the provisions of sect'on 1334-7, General Code. 

2. In order to obtain a license to practice architecture in Ohio without exami­
nation, pursuant to the provisions of Section 13334-37, General Code, the applicant 
must show that he has such qualifications as will bring him within the exemption 
provided in such section. 

4649. 

Respectfully, 
GiLBERT BETTMAN, 

Attorney General. 

BOARD OF EDUCATION- TUITION- PUPIL ATTENDING HIGH 
SCHOOL OUTSIDE OF SCHOOL DISTRICT-BOARD NOT LIABLE 
FOR TUITION UNLESS SCHOOL IN DISTRICT OF RESIDENCE IS 
MORE THAN FOUR MILES AND TRANSPORTATION IS NOT 
FURNISHED. 

SYLLABUS: 
Under no cirwmstances is a board of education which maintains a high 

school, liable for the tuition of its resident high school pupils who atle11d school 
in another district, except when those pupils liz•c more than four miles from the 
high school maintained by the board and transportation is not furnished for them 
to that high school. Under those cicumstanccs, the board may be held for their 
tuition if they attend a nearer high school. 

CoLUMBUS, OHIO, September 23, 1932. 

EoN. I. K. SALTSMAN, Pr01scwting Attorney, Carrollton, Ohio. 
DEAR SIR :-This will acknowledge your recent request for my opinion, as 

follows: 

"Your opm1on is respectfully desired upon the question of the liabil­
ity for transportation of two high school pupils, a~d I believe involving 
construction of Section 7749-1, G. C. 

Briefly, the facts are as follows: A. and his family were residents 
of Union Township, Carroll County, Ohio, until April 5, 1932. On and 
after April 5, 1932, A. and his family moved to Perry :rownship, Carroll 
County, Ohio. At the beginning of the 1931-1932 scho6J year·, with the 
consent of Union Township Board of Education (who did not maintain 
a high school) and with the Carroll County Board of Education, his two 
children were sent to Carrollton Village High School in Center Township, 
Carroll County, where they were classed as a junior and a senior, and 
their tuition and transportation was paid up to April 1, by Union Town­
ship. 

The Board of Education of Perry Township, Carroll County, Ohio, 
claim that they are not liable for either tuition or transportation since 
a high school was maintained in their township and these pupils did not 


