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OPINION NO. 71-081 

Syllabus: 

An individual who teaches in a vocational school district which 
comprises more than one county, may file for election to the county 
school board of one of those counties, although he could not be ap­
pointed as that county's representative on the board of education of 
the joint vocational school district. 

To: James D. Ruppert, Warren County Pros. Atty., Lebanon, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, November 29, 1971 

Your request for my opinion reads as follows; 

"May an individual who teaches in the 
Hamilton County Vocational School District, 
and who resides in Warren County, file for 
election to the Warren County School Board, 
when the County School Board participates 
in the Vocational School District?" 

Statutes concerning boards of education are contained in Chapter 
3313, Revised Code. Section 3313.01, Revised Code, which states the 
qualifications of members of county boards of education, reads as 
follows: 

"In county, local, and exempted village 
school districts, the board of education 
shall consist of five members who shall be 
electors residing in the territory composing 
the respective districts and shall be elected 
at large in their respective districts." 

Statutory provisions prohibiting certain persons from being 
members of boards of education are stated in Sections 3313.13 and 
3313.70, Revised Code. Section 3313.13, supra, reads as follows: 

"No prosecuting attorney, city solicitor, 
or other official acting in a similar capacity 
shall be a member of a board of euucation." 

Section 3313.70, supra, states as follows: 

"i'lo member of the board of education in 
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any district shall be eligible to the appoint­

ment of school physician, school dentist, or 

school nurse during the period for which he is 

elected." 


Since the individual in your request meets the statutory quali ­
fications and does not fall within the statutory prohibitions, the 
common law rule will apply. This rule is set forth in State ex rel. 
Attorney General v. Gebert, 12 C.C. (N.S.) 274, at page 275, as fol­
lows: 

"Offices are considered incompatible when 

one is subordinate to, or in any way a check 

upon, the other; or when it is physically impos­

sible for one person to discharge the duties of 

both." 


Since it would not appear to be physically impossible for one 
person to discharge the duties of both teacher in a vocational 
school district and member of a county board of education, such posi­
tions must be compatible unless one is subordinate to, or a check 
upon, the other. Section 3311.19, Revised Code, which provides for 
the management and control of a joint vocational school district, is 
helpful in making this determination. That Section reads as follows: 

"The management and control of a joint 

vocational school district shall be vested 

in the joint vocational school district board of 

education. 


"Where a joint vocational school district 

is composed only of two or more local school dis­

tricts located in one county, or when all the par­

ticipating districts are in one county and the 

boards of such participating districts so choose, 

the county board of education of the county in 

which the joint vocational school district is 

located shall serve as the joint vocational school 

district board of education. lvhere a joint vo­

cational school district is composed of local 

school districts of more than one county, or of 

any combination of county, local, city, or e:: ­

empted village school districts, unless admini­

stration by the county board of education has been 

chosen by all the participating districts in one 

county pursuant to this section, then the board 

of education of the joint vocational school dis­

trict shall be composed of one or more persons 

who are members of the boards of education from 

each of the city, exempted village, or county 

school districts affected to be appointed by the 

boards of education of such school districts. 

* * *" 

Since in this case all the dis.tricts participating in the vo­

cational school district are obviously not from a single county, the 
county board of education could have no possible direct control over 
the vocational school district. Thus, the position of member of a 
county board of education would be neither subordinate to, nor a 
check upon, the position of a teacher in a vocational school dis­
trict, under the facts presented here. The only possible conflict 
would arise if such individual were appointed by the county boa!.·d 
of education, pursuant to Section 3311.19, supra, to serve on the 
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board of education of the joint vocational school district. How­
ever, it would appear that such an appointment could be challenged 
at that time, and that this possibility should not prevent such an 
individual from serving on the county board of education. 

It may be argued that, if the teacher becomes a member of the 
county board, he may be in a position to exert some indirect control 
over the vocational school board since he will have a vote in naming 
his county's representative on the vocational school board. It 
seems quite c·1ear, however, from those parts of Section 3311.19, 
supra, which follow the passages quoted, that the county board and 
the vocational school board are completely independent entities; 
that the county board has no power to remove its representative 
until he has completed his term; and that the vocational school board 
has the same powers, within its own proper jurisdiction, as the 
county board exercises over the county school system. Under these 
circumstances I think the suggested conflict is too remote and 
speculative to be given any weight. 

In specific answer to your question it is my opinion, and you 
are so advised, that an individual who teaches in a vocational 
school di.strict which comprises more than one county, may file for 
election to the county school board of one of those counties, al­
though he could not be appointed as that county's representative 
on the board of education of the joint vocational school district. 




