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r. LEVIES-ADDITIONAL FOR SPECIFIC PURPOSES-AP­
PROVED BY VOTE OF ELECTORS IN YEAR OF REAS­
SE·SSMENT OR IN ANY YEAR PRIOR THERETO-APPLI­
CABLE THROUGHOUT LIFE OF SUCH VOTED LEVY­

SECTION 5548-2 GC. 

2. EXISTING ADDITIONAL LEVY FOR SPECIFIC PURPOSES 
-RENEWED BY VOTE OF ELECTORS OF TAXING SUB­
DIVISJON -YEAR SUBSEQUENT TO YEAR OF REAS­
SESSMENT-LEVY DEEMED TO BE SEPARATE AND 
DISTINCT FROM PREVIOUSLY EXISTING LEVY - PRO­
VISIONS, SECTION s,548-2 GC, NOT APPLICABLE TO RE­
NEWED LEVY THROUGH FACT PROVISIONS WERE AP­
PLICABLE TO PREVIOUSLY EXISTING LEVY. 

3. NO STATUTORY REQUIREMENT RESOLUTION PROPOS­
ING ViOTE ON ISSUE OF ADDITIONAL LEVY FOR SPE­
CIFIC PURPOSE SHOULD CONTAIN STATEMENT OF 
TOTAL DOLLAR AMOUNT TO BE RAISED-BALLOT­
FORM - NOT REQUIRED TO CONTAIN STATEMENT, 
TOTAL DOLLAR AMOUNT PROPOSED TO BE RAISED 
BY LEVY-SECTIONS 5625-16, 5625-17 GC. 

SY:LJLABUS: 

1. The provisions of Section 5548-2, General Code, are applica,ble to additional 
levies for specific ,purposes approved by a vote of the electors in the year of reassess­
ment or in any year prior thereto and are applicable ,throughout the life of such voted 
levy. 

2. Where an existing additional levy for specific -purposes is "renewed" by a vote 
of the electors of a taxing subdivision in a year subs·equent to the year of reassessment, 
such levy is deemed to .be one separate and distinct from the ,previously existing levy, 
and the provisions of ,Section 5548-2, General Code, a,re not applicable to such "renewed 
levy" solely by reason of the fact that such provisions were applicable to the previously 
existing levy. 

3. T'here is no statutory requirement that a resolution ,proposing a vote on the 
issue of an additional levy for specific purposes, adopted under the provisions of Sec­
tion 5625-15, General ,Code, should contain a statement of the total dollar amount 
propos·ed to be raised by such levy, or that the ballot to be used at the election at which 
such issue is submitted, the form of which ballot is prescribed in Section 5625-17, 
General •Code, should contain such statement of the total dollar amount proposed to be 
raised by the levy. 
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Columbus, Ohio, September 2·1, 1953 

Hon. C. Watson Hover, Prosecuting Attorney 

Hamilton County, Cincinnati, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion as follows: 

"On behalf of our local Auditor, we are requesting your 
opinion on the following questions relative to the general tax re­
appraisement program since we feel the questions raised have 
general statewide significance. 

"r. Levies heretofore voted outside the ten mill limit are re­
quired to be reduced proportionate to increased duplicates occa­
sioned by the re-appraisal orders of the Board of Tax Appeals. 
Should such reduction be effected only in the year of re-appraisal 
upward or should the reduced figure be carried throughout the life 
of the levy? 

"2. \,\/hen a renewal of an existing levy is approved by the 
voters subsequent to a re-assessment year or subsequent to a re­
valuation ordered by the Board of Tax Appeals, is the renewal 
levy subject to the proportionate reduction required by statute? 

"3. Is it required that the resolution proposing a vote on an 
outside levy carry the total amount proposed to be raised by the 
levy in addition to carrying the proposed amount in millage and 
per hundred dollars of valuation? 

4. Is it necessary that the ballot to be voted specify the 
total amount proposed to be raised by the extra levy? 

"'vVe feel rather certain that the answer to the two last ques­
tions is in the negative, but since the questions are intimately 
involved with the two preceding questions, it seems desirable to 
consider them together.'' 

The statutory prov1s1011 for a proportionate reduction in the rate 

of voted additional tax levies is found in .Section 5548-2, General Code, 

Section 5713.II, Revised Code, which reads as follows: 

"When the people of any taxing subdivision have voted ad­
ditional levies for specific purposes in the year of re-assessment 
or any year prior thereto, and said additional levies are effective 
in the year of re-assessment or therea.f ter and are to be calculated 
on a total valuation of property higher than that of the year before 
re-assessment, the rate of said additional levy shall be reduced 
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in the same proportion in which the total valuation of property 
in said taxing subdivision is increased by the re-assessment over 
the total valuation of the year preceding the re-assessment." 

(Emphasis added.) 

The statutory language emphasized above indicates to me quite 

clearly that the proportionate reduction is to apply to any such additional 

levies as are effective in the year of reassessment or are effective therea.f ter. 

This whole section is indicative of the legislative notion that where the 

voters of a taxing subdivision have voted additional levies for specific 

purposes, they wi'11 have been able, by reason of having constructive knowl­

edge of the ourrent property valuations, to estimate the approximate dollar 

amounts which will be realized from such levies. Furthermore, it seems 

to be the scheme that where the voters, with this estimate in mind, have 

approved a particular levy, such approval should not be deemed to justify 

the realization by the taxing authorities of a greater amount of revenues 

than would have been realized had no increase in valuation occurred. It is 

apparent, of course, that this scheme would be defeated by a construction 

of this statutory language in such a way as to make the proportionate 

reduction applicable only in the year of reassessment and not applicable 

"thereafter" throughout the life of the voted levy. For this reason I con­

clude that such proportionate reduction, if applicable to a particular levy, 

is applicable throughout the life of such levy. 

'Ne next come to the question of instances where the voters approve 

the renewal of existing levies, to which existing levies the provisions of 

Section 5548-2, General Code, had been applicable. It is true that Section 

5625-17. General ,Code, refers specifically to the "renewal of an existing 

levy" but I do not regard this language to have the effect of constituting 

such renewed levy as a mere extension of the old. Having in mind the 

legislative scheme and purpose above indicated, it will be observed that 

when the voters are asked to approve the "renewal of an existing levy., 

they then have constructive knowledge of the current property valuations, 

valuations which have been increased in prior years by way of reassess­

ment, and by reason of such knowledge they can form an estimate of the 

approximate dollar amount which will be realized by the proposed re­

newal levy. Accordingly, a vote of approval on such issue clear-ly would be 

one in favor of the application of the full amount of the proposed rate to 

such current property valuations. For this reason I conclude that where 

there has ,been a favorable vote on the renewal of an existing levy sub-
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sequent to the year of reassessment, the provisions of Section 5548-2, 

General Code, would not be applicable to such levy. 

\i\Tith respect to your third and fourth questions, we may refer briefly 

to Sections 5625-15 and 5625-17, General Code. The pertinent portion 

of the former section relative to the resolution of the taxing authority in 

the matter of a proposed levy is as follows : 

"Such resolution shall be confined ,to a single purpose, and 
shall specify the amount of increase in rate which it is necessary 
to levy, the purpose thereof and the number of years during ,.,,,hich 
such increase shaH be in effect which may or may not include a 
levy upon the duplicate of ,the current year. The number of years 
shall 'be any number not exceeding five, except that when the 
additional ra,te is for the payment of debt charges the increased 
rate shall ,be for the life of ·the indebtedness." * * * 

I find nothing in this language which would indicate a necessity for 

a statement of the total amount in dollars proposed to be raised by the 

levy and so conclude that such statement is not necessary. 

The form of ballot to lbe used at an election at which the issue of the 

approval of additional levy is submi,tted, is prescribed by Section 5625-17, 

General Code, which section in pertinent part is as follows: 

"* * * 
"The form of the lballots cast at such election shall be : 

"'An additional tax for the benefit of (name of subdivision 
........ for the purpose of (purpose stated in the resolution 
........ aJt a rate not exceeding......mills for each one dollar 
of valuation, which amounts to (rate expressed in dollars and 
cents) .............. for each one hundred dollars of valua-
tion, for .......... (life of indebtedness or number of years 
the levy is to run.' 

For the Tax Levy 

Against the Tax Levy 

"Provided, however, if the levy submitted is a proposal to 
renew, increase, or decrease an existing levy, the form of the 
ballot herein specified may •be changed by substituting for the 
words 'An additional' at the beginning of the form the words 
'A renewal of a' in the case of a proposal to renew an existing 
levy in the same amount, the words 'A renewa•l of. .....mills 
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and an increase of ......mills to constitute a' in the case of an 
increase, or the words 'A -renewal of part of an existing levy, 
being a reduction of. .....mills, to constitute a' in the case of 
a decrease in the proposed levy. 

''The question covered by such resolution shall tbe sub­
mitted as a separate proposition, hut may be printed on the same 
ballot with any other proposition submitted at the same election 
other than the election of officers. More than one such question 
may be submitted at the same election." 

Here again I find no requirement for a statement on the 'ballot of a 

total dollar amount proposed to be raised by the additional levy and so 

conclude that such statement on such ballot is not necessary. 

For these reasons, and in specific answer to your inquiry, it 1s my 

opinion that : 

I. The provisions of Section 5548-2, General Code, are applicable 

to additional levies for specific purposes approved by a vote of the elec­

tors in the year of reassessment or in any year prior thereto and are 

applicable throughout the life of such voted levy. 

2. \I\There an existing additional levy for specific purposes 1s "re­

ne,ved" by a vote of the electors of a taxing subdivision in a year subsequent 

to the year oi reassessment, such levy is deemed to be one separate and 

distinct from the previously existing levy, and the provisions of Section 

5548-2, General Code, are not applicable to such "renewed levy" solely by 

reason of the fact that such provisions were applicable to the previously 

existing levy. 

3. There is no statutory requirement that a resolution proposing a 

vote on the issue of an additional levy for specific purposes, adopted under 

the provisions of Section 5625-15, Generail Code, should contain a state­

ment of the total dollar amount proposed to be raised iby such levy, or 

that the ballot to be used at the election at which such issue is submitted, 

the form of which ballot is prescribed in Section 5625-17, General Code, 

should contain such statement of the total dollar amount proposed to be 

raised by the levy. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


