
91 

42 OPINIONS 

TOWNSHIPS-CHANGES IN BOUNDARIES-BOARD OF 

COUNTY COMMISSIONERS-DISCRETION IN GRANTING 

APPROVAL-§503.07 R.C.-SECOND PARAGRAPH OF SYLLA­

BUS, 4642 OAG 1954, OVERRULED; 12 INFORMAL OAG 1957, 

2686 OAG 1958, MODIFIED. 

SYLLABUS: 

The provision in Section 503.07, Revised Code, that the board of county com­
missioners "may" change township boundaries in the circumstances therein stated 
is not mandatory and such board may act in its discretion in such matters. Second 
paragraph of the syllabus in Opinion No. 4642, Opinions of the Attorney General 
for 1954, p. 648, overruled; Informal Opinion No. 12, Informal Opinions of the 
Attorney General for 1957, and Opinion No. 2686, Opinions of the Attorney General 
for 1958, modified. 

Columbus, Ohio, February 6, 1959 

Hon. Earl W. Allison, Prosecuting Attorney 

Franklin County, Columbus 15, Ohio 

Dear Sir: 

I have for consideration your request for review of the ruling in 

Opinion No. 2686, Opinions of the Attorney General for 1958, to the 

effect that under Section 503.07, Revised Code, there is a mandatory 

duty on the county commissioners to effect a change in township bound­

aries when petitioned to do so as therein provided. The 1958 opinion, 

supra, was merely in affirmation of Opinion No. 4642, Opinions of the 

Attorney General for 1954, p. 648, the syllabus in which reads in part: 

"* * * 2. Section 503.07, Revised Code, is mandatory to the 
extent that where the legislative authority of a municipal corpora­
tion properly petitions the board of county commissioners for a 
change in township limits, in order to make them identical, in 
whole or in part, with the limits of a municipal corporation, or to 
erect a new township out of the portion of the township included 
within the limits of the municipal corporation, said board must, 
upon the presentation of such petition and in regular or adjourned 
session, change the limits of the township or erect a new township 
as provided by Section 503.14, Revised Code. * * *" 
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The reasoning by which this conclusion was reached is found in the 

following language in the body of that opinion : 

"* * * Although Section 503.07, supra, uses the permissive 
'may' with respect to the change of the boundaries of the town­
ship upon the petition of the legislative authority of the municipal­
ity I am nevertheless of the opinion that such a boundary change 
is mandatory upon the board of county commissioners if as and 
when a proper petition is presented by the municipal corporation. 
My conclusion in this respect is based largely on the provisions 
of Section 503.14, Revised Code, which provides as follows : 

'When the change of boundaries of townships is required 
by reason of the extension of the limits of a municipal corp­
oration, such change shall be made by annexation to the 
township in which the municipal corporation or the greater 
part of it was previously situated, of such parts of other town­
ships as are covered by such extension.' 

"The section above quoted was originally enacted as section 
482 of the Municipal Code in 70 Ohio Laws, 4. As originally 
enacted it provided substantially the same as present Section 
503.14, Revised Code, except that after the word "required" the 
words 'under Section 480' appeared. Section 480 of the former 
Municipal Code is now substantially Section 503.07, Revised 
Code. Notwithstanding that this section reference was eliminated 
upon the incorporation of the Municipal Code into the General 
Code and subsequently upon the incorporation of the General 
Code into the present Revised Code, I am nevertheless convinced 
that no substantial change was intended and that the use of the 
word "required" was intentional and not accidental, and indicated 
a legislative understanding that when a petition was duly pre­
sented to the Board of County Commissioners for an appropriate 
change in the township boundaries, that such change was then a 
'required' one and was therefore mandatory. * * *" 

In State, ex rel. Contie v. Kuhn, et al., an unreported decision of the 

Court of Appeals of Stark County, Case No. 2782, decided October 7, 

1957, the precise question here presented was under consideration. The 

court in the opinion by Putnam, J., referred to Opinion No. 4642, Supra, 

and rejected the conclusion therein reached. Commenting on the Attorney 

General's ruling the court said: 

"* * * The Relator herein base their contention primarily 
upon an opinion of the Attorney General appearing in 1954 
Attorney General Reports, at Pg. 648, and being Opinion No. 
4642, in which the Attorney General holds that in this Section 
the word "may" means "shall" and upon the presentation of a 
proper petition by the City, the change must be made. In our 
judgment there are several things wrong with this pronouncement. 
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"In the first place, the same is obiter dictum. It was not 
necessary in the decision of the question before the Attorney 
General at that time. In the second place, the decision is based 
entirely upon the wording of Section 503.14 R. C., above quoted, 
and the interpretation of the word "required" in this Section. The 
Attorney General thinks that this Section is in pari materia and 
is controlling. 

"We do not follow that reasoning. In the first place, if, in 
reading this Section the emphasis is placed upon the word 
''when", a different meaning can be obtained than when the 
emphasis is placed upon the word "required". In the second 
place, the word "required" can just as easily be interpreted as 
referring to a situation which exists after the Board of County 
Commissioners passes favorably upon the petition of the City, 
under Section 503.07. It would be at that point when a change 
would be required. 

''The interpretation which the Attorney General gives it, 
to our mind, is strained and is contrary to the rules of legisla­
tive construction heretofore commented upon. 

'·For all of these reasons the demurrer to the petition is 
sustained and the Relator not desiring to plead further, the 
petition is dismissed." 

This decision was not appealed and that being so we cannot consider 

that it definitely establishes the law of Ohio on the point here involved, 

and I should not hesitate to reject this ruling and to adhere to the 1954 

Opinion, supra_. if, in my view, the latter were clearly correct and the 

former were plainly unsound. These views I do not entertain, although 

I regard the question as one which is honestly debatable. In deference 

to the judicial process, therefore, I am impelled to regard the Contie 

decision as declarative of the law until such time as the point in question 

has been more authoritatively decided. 

Accordingly, you are advised that the provision 111 Section 503.07, 

Revised Code, that the board of county commissioners "may" change 

township boundaries in the circumstances therein stated is not mandatory 

and such board may act in its discretion in such matters. Second para­

graph of the syllabus in Opinion No. 4642, Opinions of the Attorney 

General for 1954, p. 648, overruled; Informal Opinion No. 12, Informal 

Opinions of the Attorney General for 1957, and Opinion No. 2686, Opin­

ions of the Attorney General for 1958, modified. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 


