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OPINION NO. 66-128 

Syllabus: 

1. Pursuant to Section 307.02, Revised Code, a board of 
county commissioners may lease a building for a courthouse or 
for other county business by other than a "lease-purchase" 
agreement for a numher of years, so long as such term is reason­
able. To be reasonable, such a lease must be entered into with 
the proper intent, for a necessary and proper purpose, and sub­
ject to such terms and rental as to make such a lease advanta­
geous to the county. 

2. Pursuant to Sections 715.01 and 715.011, Revised Code, 
a municipality may lease a building for city offices by any of 
three arrangements: "lease", "lease with privilege of purchase" 
and pursuant to a "lease-purchase" plan. The lease-purchase 
agreement is subject to a forty-year maximum limitation accord­
ing to Section 715.011, supra. When other than a lease-purchase 
plan is employed, no specific maximum period is imposed and the 
lease is limited only in that it must be for a reasonable term 
as determined by such factors as apply to a lease by a county. 

To: John D. Sears, Jr., Crawford County Pros. Atty., Bucyrus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 25, 1966 

Your request for my opinion reads: 

"Section 307.02 of the Revised Code gives 
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the Board of County Commissioners of any County 
the authority to lease a building to be used 
for a Courthouse, County offices and other 
facilities and according to 1939 Attorney Gen­
eral's Opinion, this lease may be for a period 
of 10 years at a rental for such term, reason­
able in amount, if in the use of its discretion, 
such lease is advantageous to the County. 

"According to Section 3(f(.02, effective 
October 13, 1965, the Board of County Commis­
sioners may lease for a period not to exceed 
40 years pursuant to a contract providing for 
the consideration thereof under a lease pur­
chase plan with certain other provisions such 
as at the end of the lease period, the build­
ing shall become the property of the County 
without cost. 

"I have two questions which I would re­
spectfully request your opinion on: 

"l. Can the Board of County Commissioners 
lease a building for a Courthouse or other County 
business for a period of 40 years without any pro­
vision as to a lease purchase plan, and 

"2. Does the municipality have the authority 
to lease a building for city offices and if so is 
there any limitation as to the length of the term 
of the lease." 

An Answer to your first question requires study of a portion 
of Section 307.02, Revised Code, which reads: 

"The board of county commissioners of any 
county, in addition to its other powers, may 
***enter into lease-purchase agreements, 
lease with option to purchase, liase, ***a 
courthouse, county offices, * * and other 
necessary buildings, * * * 

"* * * * * * * * * 
"The board of county commissioners of 

any county may lease for a period not to 
exceed forty years, pursuant to a contract 
providing for the construction thereof under 
a lease-purchase plan, * * *." 

(Emphasis added) 

It seems obvious from a reading of the statute that a board 
of county commissioners has the power to lease a building for 
permitted purpose by other than a lease-purchase agreement, This 
power existed even before the 1965 amendment to this section. 
The forty-year limitation, of which you speak, is found only in 
the paragraph quoted above and refers specifically to the lease­
purchase plan, not to other leases authorized by the statute. 
There is no specific limitation upon the permissible duration of 
any lease authorized by this section other than a lease-purchase 
agreement. 
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Opinion No. 1062, Opinions of the Attorney General for 1939, 
to which you have made reference, deals with your question as far 
as a ten-year lease is concerned. The syllabus to that opinion 
states at page 1497: 

"A board of county commissioners in good 
faith and without fraudulent intent may, under 
the authority of Section 2433, General Code 
Lnow Section 307.02, Revised CodeJ, enter 
into a lease of a building necessary and con­
venient for the housing of such county offices 
as may not be housed in the courthouse, for a 
period of ten years at a rental for such term 
reasonable in amount, if in the use of its 
discretion such lease is advantageous to the 
county." 

The 1939 opinion does not attempt to decide whether any 
lease for a period of more than ten years would be reasonable 
or permitted, but merely answers a specific question concerning 
a ten-year lease. The factors used in determining whether that 
lease was permissible should also be used to determine whether 
a forty-year lease would be reasonable. These factors are: 
(1) whether the commissioners entered into the lease in good 
faith and without fraudulent intent; (2) whether the building 
to be leased is and will continue to be necessary and convenient 
for the purposes for which it is being leased; (3) whether the 
rental for the term will be reasonable in amount; (4) whether 
such lease will be advantageous to the county; and (5) whether 
the board of county commissioners has not abused its discretionary 
powers in entering into such a lease. 

An answer to your second question requires a study of Sec­
tions 715.01 and 715.011, Revised Code. Section 715.01 reads: 

"Each municipal corporation is a body 
politic and corporate, which shall have 
perpetual succession, may*** acquire 
property by*** lease, or lease with the 
privilege of purch~for any authorized 
municipal purpose, * * *" 

(Emphasis added) 

Whether or not a city may enter into a lease for city offices 
depends upon whether such offices will be used for "any authorized 
municipal purpose." Section 715.01, supra. It is assumed that 
the offices in question will be so used. 

Section 715.01, supra, authorizes the municipality to lease 
a building for city offices by two different types of lease 
arrangements: (1) "lease" and (2) "lease with the privilege of 
purchase." There is no specific time limitation imposed on either 
of these arrangements. The only qualification that might apply to 
such leases is that they must be of reasonable duration as deter­
mined by factors such as those discussed above. 

Section 715.011, supra, gives the municipality authority to 
enter into a third type of lease arranWement: a contract for con­
struction of a building pursuant to a' lease-purchase" plan. This 
section specifically imposes a forty-year limitation on this type 
lease only. 
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It should also be noted in passing that while there is no 
requirement that it do so, the municipality has express authority 
under Section 715.16, Revised Code, to lease suitable quarters 
from county buildings for various purposes. This section states: 

"Any municipal corporation may: 

"* * * * * * * * * 

"(B) Agree with the board of county 
commissioners of any county in which such 
municipal corporation is located for the 
lease of suitable quarters in county build­
ings, existing or to be erected, for police 
and municipal courts, police stations, po­
lice prosecutors' offices, probation offi­
cers• quarters, and other similar municipal 
purposes." 

Therefore, in answer to your specific questions, it is my 
opinion that: 

1. The board of county commissioners may lease a building, 
pursuant to Section 307.02, Revised Code, for enumerated purposes 
including a courthouse and county offices by other than a lease­
purchase agreement. If other than a lease-purchase agreement is 
employed, then the forty-year limitation pertaining to lease-pur­
chase agreements does not apply, and no specific maximum period 
is imposed. A "lease" or a "lease with option to purchase" is 
limited only in that it must be for a reasonable term as deter­
mined by such factors as: (a) whether the commissioners enter into 
the lease in good faith and without fraudulent intent; (b) whether 
the building to be leased is, and will continue to be, necessary 
and convenient for the purposes for which it is being leased; 
c~ whether the rental for the term will be reasonable in amount;~ d whether such lease will be advantageous to the county; and 
e whether the commissioners abuse their discretionary powers in 

entering into such a lease. 

2. A municipality has the authority, under Sections 715.01 
and 715.011, Revised Code, to lease a building for city offices 
by any of three arrangements: "lease", "lease with privllege of 
purchase" and pursuant to a "lease-purchase" plan. Only the 
lease-purchase agreement is subject to the forty-year limitation 
of Section 715.011, supra. If other than a lease-purchase agree­
ment is employed, no specific maximum period is imposed and the 
lease is limited only in that it must be for a reasonable term 
as determined by such factors as discussed above. 




