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Sections 10510-6 ,10510-16, 10510-37 and 10510-39, General Code, contain wide au­
thority for the Probate Court to authorize the sale of real estate of a ward held by a 
guardian. 

In my opinion to be found in Opinions of the Attorney General for 1934, Vol. III, 
page 1725, the third branch of the syllabus of which I quoted supra, it was held that a 
so-called trust deed to the Division of Aid for the Aged was an instrument in the na­
ture of a mortgage. Sections 10506-59, 10506-60 and 10506-63, General Code, quoted 
supra, contain express authority for the Probate Court to authorize the encumbrance by 
mortgage of the real estate of a ward held by a guardian. It would seem to follow that 
this power vested in the Probate Court to authorize a guardian to mortgage the real 
estate of his ward would impliedly give authority to, execute a so-called trust deed to 
the Division of Aid for the Aged, as this would in effect be, the borr{)wing of money 
within the contemplation of Sections 10506-59 and 10506-60, General Code, quoted su­
pra. 

Consequently in specific answer to your inquiry it is my opinion that in the event 
the Probate Court has appointed a guardian for an applicant for an Old Age Pension, 
and if by virtue of Section 1359-6 the Division of Aid for the Aged requires as a con­
dition precedent to the granting of an Old Age Pension to such applicant a transfer of 
his real estate, the Probate Judge, has authority to authorize the guardian of such ap­
plicant to transfer real estate in trust to the Division of Aid for the Aged. 

4339. 

Respectfully, 
JOHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

TOWNSHIP TRUSTEES-AUTHORIZED TO PURCHASE LAND CONTAINING 
GRAVEL ,FOR USE ON TOWNSHIP ROADS ONLY PURSUANT TO AU­
THORITY OF ELECTORS. 

SYLLABUS: 
1. A board of tO'Wnship trustees may purchase land containing gra'Vel for use on 

the township roads, and machinery to operate such land, only pursuant to authority of 
the electors, notwithstanding the fact that sufficient a'Vailable funds may be on hand 
for such purpou. 

2. Township trustees are without authority to acquire such land by lease for a 
period of years at a yearly rental. 

COLUMBUS, OHio, June 15, 1935. 

HoN. GEORGE N. GRAHAM, Proucuting Attorney, Canton, Ohio. 

DEAR StR:-Your letter of recent date is as follows: 

"Following is a statement of facts and we respectfully request your opinior. 
on the questions thereafter presented: 

The township trustees of Lake Township in Stark County, Ohio, do not 
now own or operate a sand and gravel bank nor do they own any machinery 
for operating such bank. Said trustees have sufficient money in their general 
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fund to purchase or lease for a period of ten years a gravel bank or land con­
taining gravel and sand in said township. They also have sufficient money in 
their general fund to purchase the necessary machinery and equipment to oper­
ate the same. 

The question of acquiring such real estate by purchase or lease and the 
necessary machinery to operate it has never been presented to the electors of 
the township. Said trustees desire to operate such bank and use the gravel and 
sand for the maintenance of roads in said township and it may be they will 
desire to sell some of the sand and gravel not needed for the roads. 

QUESTIONS 

1. May the township trustees purchase land for such purpose and if so, 
how may it be done and how may it be paid for? 

2. May the township trustees lease such land for such purpose for a per­
iod of ten years more or less? 

3. May the township trustees purchase machinery and equipment and pay 
for it out of their general fund with cash on hand to operate a gravel bank 
they control under a lease for a period of ten years more or less? 
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4. .May the township trustees purchase machinery and equipment and 
. pay for it out of their general fund with cash on hand to operate a gravel bank 
which they purchase and acquire the title to? 

5. If the trustees may purchase such land and acquire title thereto, may 
they pay for it out of cash on hand in their general fund, or may 'they pay the 
consideration under the lease out of cash on hand in their general fund? 

6. May any or all of these matters above mentioned be done by the trus­
tees without submitting the question to the electors in the township?" 

I shall first consider the power of the township trustees to purchase land contain­
ing gravel, and machinery a·nd equipment to operate the same, with moneys on hand in 
the general fund available for such purpose. In so far as the purposes of the general 
fund are concerned, moneys in such fund may be used for the purchase of such lands as 
a subdivision is authorized to purchase. Sections 2293-1 and 5625-5, General Code. 

Section 7214, General Code, as enacted in its present form in 1915, provides in so 
far as pertinent: 

"The county commiSSIOners or township trustees may contract for and 
purchase such material as is necessary for the purpose of constructing, improv­
ing, maintaining or repairing any highways, bridges or culverts within the 
county, and also appropriate additional land necessary for cuts and fills to­
gether with a right of way to or from the same for the removal of material. 

n- * *" 

Section 3298-20, General Code, prior to amendment by the 87th General Assembly, in 
the enactment of the Uniform Bond Act, authorized township trustees to purchase real 
estate containing ston!! and gravel, and necessary machinery to operate same in the fol­
lowing language: 

"The trustees of a township may levy a tax in such amount, as they de­
termine, to purchase real property, containing suitable stone or gravel, and the 
necessary machinery for operating the same, when deemed necessary for the 
construction, improvement, or repair of the public roads within the township, 
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to be under the control of the trustees or a person appointed by them. The 
question of levying such tax, for such purpose, and the amount asked there­
for, shall be submitted to the qualified electors of the township at a general 

election. * * *." 

These sections were under consideration in an opinion appearing in Opinions of the At­
torney General for 1923, page 33, the syllabus of which is as follows: 

"Trustees of a township, owning a stone or gravel quarry, cannot purchase 
additional lands for such quarry without the submission of the question to the 
voters of the township and their approval thereof." 

After quoting Sections 7214 and 3298-20, supra, the then Attorney General said: 

"Thus there is under sections 3298-20 and 3298-23 G. C. provision made 
for township trustees to purchase stone or gravel quarries and this provision is 
only after a vote of qualified electors of the township. 

To say that trustees could buy quarries under section 7214 G. C. without 
a vote would render useless sections 3298-20 and 3298-23 G. C. No such in­
terpretation can be placed. 

Land can only be taken by township trustees under section 7214 G. C. for 
'cuts and fills'. If stone or gravel quarries are to be purchased it must be un­
der section 3298-20 or 3298-23 G.C." 

Section 3298-20, General Code, in its present form as amended by the Uniform 
Bond Act, provides: 

"No tax shall be levied or bonds issued by the trustees of a township to 
purchase real property containing suitable stone or gravel and the necessary 
machinery for operating the same, unless approved by a vote of the people in 
the manner provided by law." 

In 1928, this office held in an opinion reported in Opinions of the Attorney General 
for 1928, Vol. II, page 1071, as set forth in the second branch of the syllabus: 

"Township trustees may purchase additional machinery for use in the op­
eration of a stone quarry owned by the township out of the levy of a tax or an 
issue of bonds, as provided in Section 3298-20, General Code. The authority 
to levy such tax must first be obtained by a vote of the electors and the ques­
tion of levying such tax must be submitted to the electors in the manner pre­
scribed by Sections 5625-15, et seq., General Code. The authority to issue such 
bonds must first be obtained by a vote of the electors and the question of issu­
ing such bonds must be submitted to the electors in the manner prescribed in 
sections 2293-19, et seq., General Code." 

While not directly concerned with the question of purchasing land or machinery with 
available funds on hand, here again this office seemed to take the unqualified position 
that such lands or machinery may be purchased only pursuant to authority of the elec­
tors. After quoting Section 3298-20, as it existed prior to its amendment, as well as in 
its present form, the then Attorney General said at page 1073: 
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"In both forms of Section 3298-20, General Code, that is, before and after 
its amendment in The Uniform Bond Act, the inhibition against township trus­
tees levying a tax or issuing bonds without a vote of the people is on the pur­
chase of real estate and machinery. This section is clearly limited to the initial 
expenditure, that is, the original acquisition of real estate and the machinery 
necessary to quarry stone or gravel, and does not cover the operation of the 
stone quarry or gravel pit, once it has been acquired, or the repair or replace­
ment of machinery necessary to such operation. A favorable vote of the people 
authorizing the purchase of real estate and machinery for operating the same 

. establishes a definite policy, that is, it authorizes the purchase of said real es­
tate and authorizes the trustees to purchase machinery and operate the quarry. 
Once this policy has been established the authority to operate continues and 
carries with it the power to replace parts of machinery that have been broken 
and to purchase new machinery to replace that which has become worn out in 
the course of such operation." 

An analogous question was under consideration in an opmton reported in Opinions 
of the Attorney General for 1933, Vol. III, page 1707, wherein was considered the ques­
tion of the authority of a township and village to unite in the erection of a public build­
ing without submitting the question to the electors. After quoting Sections 3399, 3400, 
3401 and 3402, General Code, which provide for submitting to the electors a tax levy 
for such purpose, it is said in the opinion at page 1708: 

"The township trustees, of course, have only such powers as are expressly 
granted to them, and such as are necessarily implied from those expressly giv­
en. Section 3399 authorizes the erection of such a joint building as 'hereinafter 
provided' if the electors of both the township and the village so determine. 
Clearly, such a building cannot be erected without the vote of the electors there­
on, regardless of the necessity of a tax levy, since there is no authority there­
for. The method outlined in these statutes of having the electors vote upon 
such a proposition is to submit the question to them as to whether or not a tax 
shall be levied for such improvement. In the case of the erection of a town 
hall by the township trustees alone, sections 3395 and 3396, General Code, pro­
vide for a submission to the electors of the question of making such improve­
ment, and the trustees then are authorized to levy such taxes which may be nec­
essary to pay the cost thereof. That procedure does not apply to a .building 
to be erected by both the township and village. The only method which the 
statutes provide for securing the approval of the electors of such an improve­
ment, is by submitting! to them the question of a tax levy therefor. While 
upon the approval of two-thirds of the dectors of both the township and vil­
lage the township trustees and the village council are authorized to make 
such a tax levy, I am of the view that, if it then appears that the cost of said 
improvement can be paid out of the general funas of said subdivisions with­
out the necessity of an extra tax levy, the taxing authority of such subdivisions 
would not be required to levy any additional tax." 

In a later opinion appearing in Opinions of the Attorney General for 1934, Vol. T, page 
341, the first branch of the syllabus is as follows: 

"A township hall cannot be built, remov,ed, improved or enlarged at a cost 
to the township greater than two thousand dollars without submitting the 
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question to the electors of the township, even though there are sufficient unen­
cumbered funds in the general fund of the township to pay such entire cost." 
Section 3298-20, 'General Code, here under consideration, is, of course, couched in 

somewhat different language than some of the sections under consideration in the forego­
ing opinions and it should also be observed that there is no express machinery provided 
for submitting to the electors the sole policy question of purchasing such land or machin­
ery; but the same may be said as to the statutes under consideration in the 1933 opinion, 
supra. While questions of this nature are not without difficulty, this office has long ad­
hered to the policy of strict construction of such statutes authorizing the expenditure of 
public funds. That construction has, of course, ample support by the courts. In State, 
ex rei. vs. Pierce, 96 0. S. 44, the third branch of the syllabus is as follows: 

"In case of doubt as to the right of any administrative board to extend 
public money under a legislative grant, such doubt must be resolved in favor 
of the public and against the grant of power." 

It is my opinion that a board of township trustees may purchase land contmmng 
gravel for use on the township roads, and machinery to operate such land, only pur­
suant to authority of the electors, notwithstanding the fact that sufficient available funds 
may be on hand for such purpose. 

You next inquire as to the authority to lease such land. The General Code con­
tains no authority wh;ereby township trustees may expend public funds in the acquisi­
tion of land for the use of the township by lease. Section 18, General C:ode, authoriz­
ing township trustees to accept lands by gift or devise, provides that such gift or de­
vise may be in fee simple or any lesser estate. This is, of course, no authority to ex­
pend the taxpayers' money in payment of rentals. Section 3244, General Code, provides 
that townships shall be capable of receiving or holding real estate by devise or deed, 
but does not authorize the receiving of real estate by lease. 

Section 3298-20, supra, relat<es to the "purchase" of real property containing stone 
or gravel. The word ''purchase" was construed in Hackett vs. School District, 150 Pa. 
220, as inc! uding all modes of acquisition except that of descent. This case was com­
mented upon in my opinion appearing in Opinions of the Attorney General for 1934, 
Vol. II, page 829, holding that township trustees could not use the township's share of 
the proceeds of motor vehicle tax to pay the cost of leasing stonie crushers. Even if the 
word "purchase" as used in Section 3298-20, 'General Code, were to be construed as in­
cluding the acquisition of such land by lease, then it would still be necessary to submit 
the question to the electors in view of the conclusion I have reached as to what I have 
treated as your first question. I do not think that such a construction of the word "pur­
chase" is bene authorized. It was obviously not the legislative intent to provide for an 
election upon the matter of entering into such a lease and it is my opinion that such 
land may. not be so acquired. 

It is believed that you will find the foregoing conclusions and the authorities here­
inabove cited dispositive of each of your six questions. 

Respectfully, 
jOHN W. BRICKER, 

Attorney General. 


