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BUILDING AND LOAN ASSOCIATIONS - PERMITTED IN­

VESTMENTS - OHIO TURNPIKE REVENUE BONDS NOT 

PERMITTED - §§1151.34, 5537.01 et seq. R.C. 

SYLLABUS: 

Under the prov1s1ons of Section 1151.34, Revised Code, a building and loan 
association, chartered under the laws of the state, is not authorized to invest its 
assets in bonds issued under the provisions of Section 5537.01, et seq., relating to the 
establishment of the Ohio Turnpike Commission. 

Columbus, Ohio, January 7, 1959 

Hon. George R. Hoellrich, Superintendent of Building 

and Loan Associations 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

You have requested my opinion on the question whether building 

and loan associations, chartered under the laws of Ohio, are authorized 

to invest their funds in bonds issued under the Ohio Turnpike Act, 

Sections 5537.01 to 5537.23, inclusive, Revised Code. 

Section 1151.34, Revised Code, referred to in your letter, relating to 

investments by building and loan associations reads in part as follows: 

" (A) A building and loan association may invest any of 
its idle funds in bonds or interest-bearing obligations of the 
United States or for which the faith and credit of the United 
States are pledged for the payment of principal and interest. 

"(B) Such association may invest not more than ten per 
cent of its assets in bonds or interest-bearing obligations of the 
District of Columbia, of this state, of any county, township, school 
district, or other political division of this state, or of any 
municipal corporation in this state * * *." (Emphasis added) 

Section 5537.08, Revised Code, being a part of the Act establishing 

the Ohio Turnpike Commission, reads, in pertinent part, as follows: 

"The Commission is hereby authorized to provide by resolu­
tion, at one time or from time to time, for the issuance of 
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turnpike revenue bonds of the sta.te for the purpose of paying any 
part of the cost of any one or more turnpike projects. The 
principal of and the interest on such bonds shall be payable 
solely from the funds provided by sections 5537.01 to 5537.23, 
inclusive, of the Revised Code, for such payment." 

It is further provided in this section: 

"All bonds issued under sections 5537.01 to 5537.23, inclu­
sive, of the Revised Code, shall have all the qualities and 
incidents of negotiable instruments under the negotiable instru­
ments law of this state." 

The one question raised by your inquiry is whether the bonds issued 

by the turnpike commission, pursuant to the statutes above noted, are 

"bonds or interest bearing obligations of the State of Ohio." If we may 

give to the words used by the legislature enacting Section 5537.08, supra, 
their natural meaning, they are bonds of the state, for the language of 

the statute is "turnpike revenue bonds of the state." 

The fact that they are designated as "turnpike revenue bonds," does 

not alter the fact that they are characterized as bonds of the state. 

It may be noted further that is is provided in Section 5537.11, 
Revised Code, that: 

"Turnpike revenue bonds issued under sections 5537.01 to 
5537.23, inclusive, of the Revised Code, do not constitute a debt, 
or a pledge of the faith and credit, of the state or of any political 
subdivision thereof, but such bonds shall be payable solely from 
the funds pledged for their pay111ent as authorized by such 
sections * * *." (Emphasis added) 

The word "bond" implies that someone is bound; that the maker of 

the same binds himself to a definite obligation. If we refer to the ordinary 

definition of "bond" as given by vVebster's dictionary, we find the 

following given as a definition from the standpoint of "law": 

"A writing under seal by which a person binds himself to 
pay a certain sum on or before a future date appointed." 

The use of the word "bond" as an evidence of debt appears to 

imply at least as definite an obligation as a promissory note. A promissory 

note is defined by Bouvier's Dictionary as follows: 

"A written promise to pay a certain sum of money at a 
future time, unconditionally." 

It is made very clear by the above quotation from Section 5531.11, 

Revised Code, that in authorizing the issuance of these "turnpike bonds" 
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the state does not obligate itself to pay a certain sum at a definite date. 

On the contrary, it is clearly and specifically stated that the state shall 

not be bound, that these bonds do not constitute a debt, and are not 

to be considered as a pledge of the faith and credit of the state. The 

only ground upon which we could argue that the legislature intended 

to authorize a building and loan association to invest the funds entrusted 

to it by its patrons in these turnpike bonds, would be the fact that the 

legislature used the words "bonds of the state," and that in authorizing 

the issuance of "turnpike revenue bonds," it added the words "of the 

state." 

It appears to me that an alternative view 1s equally logical, namely 

that the words "bonds of the state" may be given a conservative or 

liberal construction, depending on the surrounding circumstances, and 

the manifest purposes behind the law. 

Consider that we are here dealing with the savings of a large number 

of people who have entrusted such savings to the custody of an institution 

chartered by the state, in full faith that their savings will be preserved 

and safely invested for their benefit. It appears to me that we must ascribe 

to the words authorizing investment of these funds in "bonds of the state," 

if possible, a meaning which will afford these depositors the greatest 

security. If we are to take the other alternative and conclude that the 

building and loan association may invest in so-called "revenue bonds" 

such as are authorized by the Turnpike Act, we would be forced to go 

further and sanction their investment in any of the revenue bonds or 

mortgage bonds issued by a municipality under the provisions of Section 

12 of Article XVIII of the Constitution, many of which could scarcely 

be deemed conservative investments. 

YVe find that the legislature has 111 some cases authorized semi-public 

bodies to invest their funds in these less conservative securities. Examples 

of this are found in the statutes relating to the Public Employees Retire­

ment System, the State Teachers Retirement System and the School 

Employees Retirement System. 

Take for example the State Teachers Retirement System. Section 

3307.15, Revised Code, authorizes the trustees of that system to invest 

its funds among others in the following securities : 

"(B) The following state, county, and municipal obliga­
tions: 

" ( 1) Bonds, notes, certificates of indebtedness, or other 
obligations issued, assumed or guaranteed by this state, any 
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authority, board of trustees, commission or other agency of this 
state, any county, city, village or other municipal corporation, 
any township, school district, conservancy district, sanitary dis­
trict, or other legally constituted taxing or bond issuing authority, 
political subdivision or public corporation now or hereafter 
organized under the laws of this state, whether such bonds, notes, 
certificates of indebtedness or other obligations are secured by the 
general taxing powers, by pledge of or lien upon a designated tax 
or taxes, levy or levies, impost or imposts, excise or excises, 
singly or in combination, by pledge of or lien upon the revenues 
derived from a publicly owned facility or facilities for the use or 
services of which charges are or are to be made, or by other 
means now or hereafter authorized under the laws of this 
state." (Emphasis added) 

The General Assembly has not seen fit to grant expressly, any such 

indulgence to building and loan associations in the investment of their 

assets and funds. It is notable that the statute governing investments of 

trust funds (Section 2109.37, Revised Code) while offering a large 

range of investments, confines itself to absolute obligations, and in no 

respect countenances revenue bonds of any public or private body. A 

building and loan association, has in my opinion, as high a duty as 

trustee of its depositors' funds, as has a fiduciary trustee with reference 

to the funds of his estate. I call attention further, to the provisions of 

Section 1105.15, Revised Code, prescribing the securities in which banks 

chartered under the laws of the state, may invest their bonds. They are 

strictly limited, so far as bonds of the state or its subdivisions are con­

cerned, to those "for which the full faith and credit" of the issuing 

authority are pledged. 

I am convinced that in choosing between the conservative and liberal 

definitions of "bonds of the state", as applied to investment of building 

and loan association assets, we should choose the conservative, and it is, 

therefore, my opinion that under the provisions of Section 1151.34, Revised 

Code, a building and loan association, chartered under the laws of the 

state, is not authorized to invest its assets in bonds issued under the 

provisions of Section 3537.01, et seq., relating to the establishment of the 

Ohio Turnpike Commission. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 


