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view of that construction of the word "any", it follows that under section 24 
(section 6064-24, General Code) no person holding a manufacturing or whole­
saling permit can have any interest in, either directly or indirectly, or be con­
nected with the business, the permit or the premises of any one authorized to sell 
or dispense beer, wine or spirituous liquor at retail by the package or drink. 

The inhibition of section 24 (section 6064-24, General Code) likcwis.e pre­
cludes any holder of an A or B permit from owning or operating a pbcc of busi­
ness where beer, wine or spirituous liquor is sold or dispen:ed at retail. 

Specifically answering your questions, it is my opinion that: 
1. Under section 24 of House Bill No. 1 (section 6064-24, General Code), 

enacted in the second special session of the 90th General Assembly, no person 
holding any A or B permit can have any financial interest, directly or indirectly, 
in the establishment, maintenance or promotion of the business of any person 
authorized to sell beer, wine or spirituous liquor at retail in Ohio. 

2. No holder of any A or B permit can own, operate, establish or maintain 
any place of business where beer, wine or spirituous liquor is sold at retail, which 
privileges arc conferred under C and D permits issued by the Department of 
Liauor Control. 

2946. 

Respectfully, 
JoHN vv. BRICKER, 

Attomey General. 

IWAI~D OF EDUCATION-l'dOTlON TO RECONSIDER ACTION OF PHE­
VTOUS MEETING-VESTED lnGHTS-TEACHER NOT EMPLOYED 
'\VHEN MOTION TO RECONSIDER ADOPTED AT ADJOURNED 
SESSION. 

SYLLABUS: 
1. A motion to reconsider the action taken by a board of education may be 

made by a member thereof who voted with the majority at any time during the 
same session at which the original vote ~uhich it is sought to reconsider ~(·as taken} 
provided no rights ha·ve vested thereunder in the meantime, although it be 
done at an adjourned meeting of the sc1ssion. 

2. vVhere a motion has been made and carried and at the same meeting or an 
adjourned session thereof, a motion is dul::>' made to rescind the former action or 
reconsider the same, which motion, carries by a majorit3• vote, the teacher is not 
employed, regardless of the fact that between the time of the passage of tlze orig­
inal motion and its reconsideration one of the memberts of the board notified the 
person in qucstio11 that he has bee11 employed as a teacher. 

Cm.UMBUS, OHIO, July 20, 1934. 

HoN. PAUL A. FLYNN, Prosecuting Attomey, Tiffin, Ohio. 
DEAR Sm :-You have requested my opinion concerning the effect o( the action 

of a certain board of education in your county school district with respect to the 
employment of a certain teacher. The £acts as stated by you are as follows; 
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"The board received applications for teaching positions 111 the 

schools for the next school year, and among them was the application 
of the person in question. At a regular meeting one of the members 
moved that the application be accepted and the applicant hired. It was 
carried by three to two vote, and then the meeting was adjourned to 
meet at the call of the clerk. On the evening of the same day, after 
the meeting was held, one of the members informally notified the ap­
plicant that he had been hired. The clerk, however, never notified the 
applicant officially or in writing of the acceptance of the application. 
There was no board rule as to the method of notifying the teacher or 
any machinery whatsoe,·er set up for the completion of the matter, ex­
cept, of course, as provided by the Ohio statute. There was some dis­
sension over the hiring of this teacher, so that two days after the pre­
vious session the clerk called a meeting, which was denominated an 
adjourned session of the previous meeting, and at this meeting a motion 
was made to rescind the motion of hiring the fourth grade teacher for 
further consideration. 

What the board meant by wording a motion in such a manner I do 
not know, but that is the exact wording of the motion. On this motion 
three of the members voted yea, and two remained silent, and the 
motion was declared carried and the meeting then adjourned. 

Now the applicant is declaring that he has been hired and that he 
will insist upon filling the position, or if not allowed to do so, will 
institute proper action against the board. 

At the original meeting the application was accepted unconditionally, 
but the applicant was never formally notified." 

It is a principle of parliamentary law upon which many of the rules ,and 
proceedings with respect thereto are founded that, when a question has once 
been put to a deliberative assembly and decided, whether in the affirmative or the 
negative, that decision is the judgment of the assembly, and cannot be brought 
in question. 

The inconvenience of this rule, which is still maintained in :111 its strictness 
in the British Parliament, although divers expedients are there resorted to, as, for 
instance, explanatory or amendatory acts to contradict or evade the rule, has led 
to the introduction into the parliamentary practice in this country of the motion 
for reconsideration, which, while it recognizes and upholds the rule in all its 
strictness, yet allows a deliberative assembly, for sufficient reasons, to relieve 
itself of the embarrassment and inconvenience which would accordingly result 
from a strict enforcement of the rule in a particular case. 

In Reed's Parli"amentary Rules, Chapter 12, page 147, it is said: 

"Even after a measure has passed the ordeal of consideration, of 
debate and amendment, and of final passage by the assembly, it has 
not yet, in American assemblies, reached an end. It is subject to a motion 
to reconsider. In England the motion to reconsider is not known. If 
any error has been committed, it is rectified by another act. * * 

A motion to reconsider, if agreed to, reopens the entire question for 
further action, as if there had been no final decision. * * 
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A motion to reconsider must be made on the day on which the action 
sought to be revised was had, and before any action has been taken by 
the assembly in consequence of it. * *" 

It is usual, i11 legislative assemblies, to regulate by rule, the time, manner 
and by whom a motion to reconsider may be made. In the National Congress and 
most State Legislatures the rule has been adopted that a motion to reconsider must 
be made on the same day that the motion was made which it is sought to re­
consider, or on the next succeeding legislative day, and in some instances it is 
provided by rule that it must be made at a time when there are as many members 
present as there were when the original vote which it is sought to reconsider, was 
taken. 

Boards of education are authorized by Section 4750, General Code, to adopt 
such rules as they may deem necessary for their government. Where there is no 
rule, as there probably is not with the board of education to which you refer, 
when reconsideration of actions once taken may be had, it is quite generally held 
that reconsideration of the action of such boards may be taken at any time be­
fore interests involved become vested or rights of third persons intervene. 

In Cushing's Manual of Parliamenta~y Practice, Section 257, it is said: 

"Where there is no special rule on the subject, a motion to reconsider 
must be considered in the same light as·any other motion, and is subject 
to no other rule." 

In State ex rei. McClain vs. M cKissoa et al., 15 0. C. C., 517, affirmed by the 
Supreme Court without report, 54 0. S., 673, it is held with respect to the power 
of a city council to reconsider its action after rejecting all bids submitted. for a 
pumping engine for the waterworks, as stated in the headnote: 

"The council has the power, after having once voted to reject all 
bids offered for a public contract, to reconsider its action and acoept 
one of the bids where no rights have vested under the first action of the 
council, or where its first action has not so fully disposed of the matter 
that council could not take any further action in the matter." 

See also Adkins vs. Toledo, 27 0. C. C., 417, and Dillon on Municipal Cor­
porations, Fifth Edition, Section 539. 

A leading case, frequently referred to by the courts and cited with approval 
in Cushing's Manual, Section 254, is State vs. Foster, 7 N. J. Law Repts., 101, in 
which it is said: 

"All deliberative assemblies have a right during the same session 
to reconsider any votes which they have taken, and only the final result 
is operative." 

After an exhaustive search, I have found no case in which the right of a 
deliberative assembly or of any board or committee to reconsider its action at 
the same meeting in which the action was taken, has been denied. In the instant 
case the board, after taking the action spoken of, did not finally adjourn, but 
continued the session to a later date. It is well settled that under those circum­
stances the later session is but a continuation of the same meeting. 

In Dillon on Municipal Corporations, Fifth Edition, Section 535, it is said: 
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"A rcgul.1r meeting, unless special pronswn is made to the contrary, 
may adjourn to a future fixed day; and at such meeting it will he 
lawful to transact any business which might have been transacted at 
the stated meeting, of which it is, indeed, but the continuation." 

In ~IcQuillin on ~Iumcipal Corporations, Section 633, it is said: 

"An adjourned meeting of either a regular or stated or special or 
called meeting is but a continuation of the same meeting." 

Sec also Young vs. Village of Rushsylvania, 8 0. C. C., 75, and Opinions of 
the Attorney General, 1917, page 1393. Also ~[cQuillin on ~Iunicipal Corporations, 
Second Edition, Secticns 642 ct seq. 

My predece3sor in the opinion which will be found in the reported Opinions 
of the Attorney General for 1929, page 682, held with respect to a matter very 
similar to the one submitted by you, as follows: 

"1. A motion to reconsider the action taken by a board of educa­
tion may be made by a member thereof who voted with the majority at 
any time during the same session at which the original vote which it is 
sought to reconsider was taken, provided no rights haYe vested there­
under, in the meantime, although it be done at an adjourned meeting of 
the session. 

2. The adoption by a board of education of a resolution to employ 
a superintendent, or teacher, janitor or other employe, by authority of 
Section 7705, General Code, and in accordance with Section 4752, General 
Code, docs not have the effect of making such employment, but merely 
authorizes the employment. The resolution is subject to the implied 
condition that it may be reconsidered in accordance with the ordinary 
parliamentary practice at any time before rights become vested there­
under." 

The motion to rescind, spoken of ty you, if made by a member of the board 
,,·ho had previously voted with the majority, was a proper motion and should be 
regarded as a motion to reconsider the previous motion to employ the teacher in 
question, as manifestly that was the intent of the mover although his motion was 
not couched in the technical language of a motion for reconsideration. 

In State ex rei. vs. E·va11s, eta/., 90 0. S., 243, at pag2 251, Judge \Vanamaker 
said: 

"Obviously the proceedings of boards of education, of county com­
missioners, township trustees and the like must not be judged by the 
same exactness and precision as would the journal of a court." 

1IcQuillin in the second edition of his work on :\Iunicipal Corporations, 
1 ecently published, Section 636, quotes with approval the language of the Supreme 
Court of vVisconsin in Hark vs. Gladwell, 49 vVis. 172, 177; 5 N. \\'. 323, where 
m speaking of county boards, it is said: 

"It will not do to apply to the orders or resolutions of such bodies 
nice verbal criticism and strict parliamentary distinctions because the 
business is transacted generally by plain men not familiar with par-
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liamentary law. Therefore, their proceedings must be liberally construed 
in order to get at the real meaning and intent of the body." 

Instances where the reconsideration of motions to employ teachers and super­
intendents of schools at the same meeting of a board of education, or an a~\­

journed session thereof, have been uphld by the courts will be found in the fol­
lowing cases: Board of Education vs. 1ll cFadden, 6 0. N. P., 227; Reed vs. Barton, 
176 Mass., 473, 57 N. E., 961; Wood vs. Cutter, 138 ::\1ass., 149. 

The only other question involved in your inquiry is whether or not any rights 
had vested in or on behalf of the person whose employment as a teacher was 
involved before reconsideration was had of the original motion to employ him 
as a teacl~er by reason of the notification given to him of the action taken by one 
of the members of the board. This notification was unofficial and entirely un­
authorized. The statute, Section 7699, General Code, provides that notification, 
in cases of this kind shall be made by the clerk of the board of education, and 
until that notification is given and it is accepted by the person whose employ­
ment is involved no contract exists. Even notification by the clerk of a board 
of education can not be given and regarded as official until he is duly authorized 
to communicate the notification. In the light of the opinion of my predecessor 
which is referred to above, even the clerk would not be authorized to officially 
notify a person whose employment was being considered by a board of educa­
tion that he had been so employed until the meeting at which a motion had been 
made to employ him had finally adjourned, as all such motions are subject to 
the implied condition that they may be reconsidered at the same m~eting or an 
adjourned session thereof. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your question that under 
the facts stated by you, the person in question has not been employed by the 
board of education to which you have referred, and that he does not, by reason 
of the proceedings taken, have a legal and enforcible contract to teach in the 
schools of the district. 

2947. 

Respectfully, 
JoHN Vv. BRICKER, 

Attomcy General. 

APPIWVAL, CONTRACT BETWEEN THE STATE OF OHIO AND THE 
WEISS HEATING AND PLUMBING CQ!I.fPANY OF CLEVELAND, 
OHIO, FOR THE CONSTRUCTION AND COMPLETION OF HEAT­
ING CONTRACT AT BROADCASTING STATION AND BARRACKS 
FOR STATE HIGHWAY PATROL, l\'fASSILLON, OHIO, AT AN EX­
PENDITUI<E OF $2,26600, CONTRACT BOND EXECUTED BY HART­
FOJW ACCIDENT AND INDEMNITY COMPANY. 

CoLuMnus, OHIO, July 21, 193-L 

HoN. T. S. BRINDLE, Sut,erilltendent of Public Works, Columbus, Ohio. 
DEAR Sm :-You have submitted for my approval, a contract between the 

State of Ohio, acting by the Department of Public \Vorks, for the Department 


