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SCHOOLS-WHERE l\fEETIXG OF DISTRICT PRESIDENTS HELD TO 
ELECT MEMBER OF COUNTY BOARD OF EDUCATION-MORE 
SECRET BALLOTS THAN DISTRICTS ENTITLED TO VOTE-NO 
LEGAL ELECTION-HOW MEMBER ELECTED. 

On the statement of facts appearing in this case, at a meeting of the district 
Presidents held to elect a member of the county board of education, where more 
secret ballots were cast than the number to which the districts were entitled, there 
would be no legal election and ,the district presidents should be called together again 
to elect a membe1· of the county board of education. 

CoLUMBUS, OHio, March 9, 1921. · 

HoN. J. F. V ANDENBROEK, Prosecuting Attorney, Napoleon, Ohio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment is made of the receipt of your request for an 

opinion of this department upon the following statement of facts: 

"In the election of members of the county board of education, as per 
section 4728-1, 104 0 L., p. 136, the president of the board of education met 
to elect one of their number for member of the county board. There were 
present fifteen qualified electors. It developed two votes were cast by a 
school district othe't than village and city school districts within a civil 
township which, as per above section, entitled him to but one vote. At this 
election there were three candidates for board members, of which A. re­
ceived eight votes, B. received five votes, and C. received three votes on the 
first four ballots cast. On the fifth ballot B. received nine votes which was 
a majority. Now then, as stated above, on school districts, if the township 
voting had cast its single instead of double separate ballots, A. would have 
been chosen, as both votes cast in the township were cast for B. Would the 
fact that affidavits were procured subsequent to the election, as to those 
voting in favor of A., have any bearing as to the proof of A's election, and 
if so what effect would it have on same? 

1. Is B. a legal or de facto board member? 
2. Is election void as to all candidates? 
3. Can B. be ousted by quo warranto? 
4. If election is null and void what procedure must be had to qualify 

on the board to fill the vacancy? 
5. Is A. qualified to act as board member from the fact that both 

illegal votes were cast against him and if thrown out would leave A. with 
a majority on the first four ballots?" 

In response to our request you submit the following additional facts: 

" * * * there were present fourteen presidents and vice presidents 
of the boards of education, either qualified to act for their district or 
selected to act for the same, as set forth in section 4728-1, not considering 
the civil township casting the two ballots There had been no meeting of 
the presidents of the boards of education in the latter district to decide who 
was to cast the vote for their district for county board of education. How­
ever, the pr.esident of the board having the largest tax valuation appeared 
and voted; also the president of another board of the same civil township. 
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The ballots cast were secret, but subsequent to the election affidavits 
were procured showing, as per the affidavits, the results which we think is 
of little or no value." 

Pertinent sections of the statutes bearing upon this question are as follows: 

"Section 4728. Each county school district shall be under the super­
vision and control of a county board of education composed of five mem­
bers who shall be elected by the presidents of the various village ·and rural 
boards of education in such county school district. Each district shall have 
one vote in the election of members of the county board of education except 
as is provided in section 4720-1. At least one member of the county board 
of education shall be a resident of a village school district if such district 
is located in the county school district and at least three members of such 
board shall be residents of rural school districts, but not more than one 
member of the county board of education shall reside in any one viiJage or 
rural school district within the county school district." 

"Section 4728-1. All school districts other than village and city school 
districts within a civil township shall be jointly entitled to one vote in the 
election of members of the county board of education. The presidents of 
the board of education of all such districts ·in a civil township shall meet 
for the purpose of choosing one from their number to cast the vote for 
members of the county board of education. If no such meeting is held in 
any year for the purpose of choosing one from their number to cast the 
vote of such boards, the president of the board having the largest tax 
valuation shall represent aiJ such districts of the civil township at the elec­
tion of the county board members. A board of education of a rural district 
having territory in two or more civil townships shaiJ vote with the boards 
of education of the districts of the civil township in which the greater part 
of its taxable property is located." 

"Section 4729. On the second Saturday after the first Monday in 
January, 1920, and each year thereafter, the presidents of the various village 
and rural school districts in each county school district shall meet and elect 
one member of the county board of education for a term of five years, such 
term to begin on the third Saturday of January of the year of such elec­
tion. * * *" 

"Section 4730. The call for the meeting provided for in section 4729 
shaiJ be issued by the county superintendent. The meeting shall organize 
by electing a chairman and clerk. The v_ote of a majority of the memhers 
present shall be necessary to elect a member of the county board. The 
member of the county board so elected, may or may not be a member or 
officer of any viiJage or rural board of education. The result of the election 
of the member of the county board of education shall be certified to the 
county auditor by the chairman and clerk of the meeting, and a certificate 
of election signed by such chairman and clerk shall be mailed to the member 
so elected on the same day the meeting is held." 
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Reference to section 4728 shows that these presidents, representing the various 
districts entitled to vote, "shaiJ elect" a member of the county board of education 
and the section does not provide as to whether this election shaiJ be by roll call or 
by baiJot. At the election in this instance, upon roll caiJ of those qualified to vote 
instead of by secret baiJot, this question would more than likely not have been 
raised because any illegal votes cast by roll call are easily discovered and their 



222 OPINIONS 

individual legality questioned. But where the election is by secret ballot, the votes 
of all who are permitted to act are commingled together and in most instances 
thereafter there would be little opportunity to discover for whom any illegal vote 
might have been cast. It is true that tais gathering of presidents from the various 
districts is not a school board but it would appear to be only proper that this 
gathering would take notice of the provisions of section 4752, governing their con­
duct in their own board of education, where officers are to be elected or appointed. 

"Sedion 4752. Upon a motion * * * to elect or appoint an officer 
* * * the clerk of the board shall publicly call the roll of the members 
composing the board and enter on the record the names of those voting 
'aye' and those voting 'no.' * * *" 

"A distinction in respect to secrecy is drawn between voting by ballot 
at general elections as opposed to voting viva voce in legislative bodies. In 
the latter case it is regarded as desirable that the individual's vote should 
become a matter of public knowledge, while in the former the contrary 
result is-preferred." (Ruling Case Law-Elections, par. 64.) 

In the election provided for in section 4728 G. C. for member of the county 
board of education, it must be remembered that it is the district which is voting 
through its representative and not the president or vice-president, who appears vot­
ing in his own individual capacity. 

"It seems to me it was not the intention of the legislature to designate 
a particular person to act upon a particular matter, but rather, using the 
language of section 4728 G. C., that 'each district shall have one vote'; that 
is, provided the district composing approximately an entire civil township, 
and if there was more than one board of education in a civil township, then 
the word 'district' seems to have included not only the individual school 
district, but the entire township, as a district entitled to one vote. (Opinion 
~ o. 173, Opinions of the Attorney-General, Vol. 1, p. 456, 1917.)" 

The question really bdore us is whether an election would be legal where secret 
ballots were cast and on all ballots taken there appeared a number in excess of the 
legal votes that should be cast. 

From your statement of facts it appears that there were fifteen qualified persons 
present to cast the vote of fifteen school districts entitled to one vote each. A 
majority of fifteen presidents qualified to vote would be eight votes. There appears 
to be no question about the right of fourteen of these presidents to cast fourteen of 
the votes, but there was a question as to the fifteenth vote representing the fifteenth 
district, because two persons appeared in behalf of that district, both being presi­
dents in that district. In this particular township district the presidents of the board 
of education of such district did not call the meeting provided for in section 4728-1 
for the purpose of choosing one from their number to cast the vote of that district. 
vVhen no meeting of this kind is held for that purpose, section 4728-1 provides that 
~he president of the district having, the largest tax valuation shall cast the vote oi 
such district. In your statement of facts you indicate that from this district there 
came the president of the board of education of the district, having the largest tax 
valuation. As no meeting had been held in that district to cast the vote of that 
district for member of the county board of education, then this president who came! 
from the district having the largest tax valuation was the person qualified to cast 
the vote of that district, and; the other president who appeared from such district 
had no right to cast any vote for member of the county board of education, and the 
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vote cast by this latter president is an illegal vote not representing any district at all 
under the law. But he was ·allowed to vote one of the secret ballots on all ballots 
taken, thus throwing the entire proceeding open to question. 

In your statement of facts you indicate that A., on the first four ballots, received 
eight votes, B. received five votes and C. received three votes, making a total of 
Eixteen votes cast, including the illegal vote appearing from the district under con­
sideration. Beginning with the first ballot and continuing thereafter a false personnel 
in its total was allowed to mingle their secret ballots on every ballot taken. A. re­
ceived eight votes, but if the illegal vote was cast for A. in order to give him these 
eight votes instead of seven, then A. did not receive eight legal votes participating in 
the election. In your statement of facts you say: 

"If the township (district) voting had cast its single instead of double 
separate ballots, A. would have been chosen, as both votes cast in the town­
ship (district) were cast for B." 

However, there is little evidence to show this in a strict sense because the ballots 
would not show (if available) who cast any particular ballot in the sixteen per­
mitted to vote. As long as the illegal vote appeared, no candidate had a true un­
questioned total. The illegal vote might be here, it might be there. 

It must be held, therefore, that there was no legal election for member of the 
county board of education in your county when more secret ballots were tabulated 
than there were districts legally represented, and the district presidents should be 
called together again to elect a member of the county board of education, as set 
forth in an opinion of. the Attorney-General, appearing on page 696, Vol. 1, Opinions 
of the Attorney-General, 1916. 

1903. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

TOWNSHIP TRUSTEES, NORWALK TOWNSHIP, HURON COUNTY, 
OHIO-CANNOT DISPOSE OF CERTAIN LANDS EXCEPT BY PRO­
VISIONS OF SECTION' 3281 G. C. OR BY SPECIAL ACT OF LEGIS­
LATURE. 

The township trustees of N orwall~ township, Huron county, Ohio, holding the 
title to lands by virtue of a special act ofl the legislature (72 Ohio Laws, p. 245), 
cannot dispose of same except under the provisions of section 3281 G. C., unless 
granted special authority b}' an act of the legislature. 

CoLUMBUS, OHIO, March 9, 1921. 

HoN. ALLAN G. AIGLER, Prosecuting Attorney, Norwalk, Ohio. 
DEAR SrR :-Your recent communication is as follows: 

"We desire your opinion concerning the title to a certain parcel of land 
in Norwalk township, Huron county, which is to be used for county fair 
purposes by our newly organized agricultural society. 

On the 30th day of March, 1875, a special act was passed by the legisla­
ture of Ohio, entitled 'An act for the relief of Norwalk township, Huron 
county,' and found in Vol. 72, page 245, Ohio Laws, which reads as fol­
lows: 


