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1 . HOURLY BASIS - PER DIEM BASIS WORK - COUNTY 

EMPLOYES - IN ABSENCE OF SPECIFIC STATUTORY 

PROVISION AUTHORIZING PAYMENT, NOT ENTITLED 

TO PAY FOR LEGAL HOLIDAYS ON WHICH THEY DO 

NOT WORK. 

2. COUNTY ENGINEER-NO AUTHORITY TO GRANT 

HOURLY EMPLOYES PAY FOR LEGAL HOLIDAYS ON 

WHICH THEY DO NOT WORK-SECTION 325.17 RC. 

SYLLABUS: 

1. In the a>bsence of a specific statutory prov1s10n authorizing such payment, 
county employes working on au hourly basis are not entitled to pay for legal holidays 
on which they do not actually work. 

2. A county engineer has no authority under the provisions of Section 325.17, 
Revised Code, to grant hourly employes in his d~partment pay for legal holidays on 
which they do not work. 

Columbus, Ohio, November 24, 1954 

Hon. Robert L. Perdue, Prosecuting Attorney 
Ross County, Chillicothe, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for opinion stating the following questions: 

" ( 1) Are the hourly paid employes of the Ross County 
Engineering Department entitled, as a matter of right, to New 
Years, Memorial Day, July Fourth, Labor Day, Thanksgiving 
and Christmas as paid holidays? 

" ( 2) In the event that you are of the opinion that these 
hourly paid employes are not entitled, as a matter of right, to be 
paid for the holidays set forth, may the County Engineer, under 
authority of Section 325.17 of the Revised Code, grant and pay 
his hourly employes holiday pay for New Years, Memorial Day, 
July Fourth, .Lab(?r Day, Thanksgivi~g and· Christmas?" 

The statute which fixes vacations for county employes, Section 325.19, 

Revised Code, provides- that "each employe 111 the several offices and de­

partments of ~he county service, after service of one year, shall be entitled 
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during each year thereafter to two calendar weeks, excluding legal holidiays, 

vacation leave with full pay. * * * In the case of an employe working on 

an hourly basis, one day vacation shall be granted for each one hundred 

seventy-thr,ee and one-third hours worked by such employe." A similar 

provision is made for employes working on a per diem basis, one day 

vacation for each twenty-four days worked. 

At first impression it would seem that the phrase "excluding legal 

holidays" may have indicated a general policy or intent on the part of the 

General Assembly to accord to all employes in the county service vacation 

with pay for legal holidays. But a closer scrutiny of the statute will dis­

close two distinct modes of computing vacation periods, one applicable to 

employes "after service of one year," or yearly employes, and another to 

per diem or hourly workers, based on the number of days or hours 

"worked by such employe." Construing this statute in Opinion No. 528, 

Opinions of the Attorney General for 1949, page 247, it was observed that 
in the computation of leave in the case of per diem or hourly employes, 

"the fewer hours or days worked, the less vacation." In the case of a full­

time employe, however, a fixed amount annually is allowed, i.e., two 
calendar weeks. 

\,Vhile :there 1s no specific statutory provision which entitles hourly 

county employes to pay for legal holidays, such allowances have been made 

for state employes. Section 121.16, Revised Code, provides that "employes 

in the several departments of the state service * * * working on an hourly 

basis shall be entitled to eight hours of holiday pay for New Years Day, 
Memorial Day, Independence Day, Labor Day, Thanksgiving and Christ­

mas Day of each year, if they are regular employes with at least six months 

full time state service prior to the month when such holiday occurs." 

The application of this statutory provision in the case of county 

employes could be justified only by adoption of the view that the county 

is a "department of the state service." The statute does not lend itself 

to such interpretation, however. While counties are subdivisions and 

agencies of the state in the nature of constituent parts of the scheme of the 

permanent organization of ithe government of the state, they are not neces­

sarily departments of the state service. Moreover, it is to be observed 

that the term here involved is not regarded as sufficient even to compre­

hend all state employes. Thus, in Opinion No. 830, Opinions of the 

Attorney General for 194-6, page 224, it was held that the word "depart-
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ment" did not include the Industrial Commission, because not named as 

one of the state departments designated by Section 121.02, Revised Code. 

The opinion states : 

"Where the legislature has seen fit to exercise its power to 
define the sense in which words are employed in a statute, the 
legislature's own construction of its language should be followed 
in th,e intenpretation of the section to which it is intended to 
apply." 

This principle is similarly applicable in the case of a county which is 

not included among the several state administrative departments by statu­

tory designation. 

As to your question whether the county engineer may grant such 

allowances to employes of his department under the provisions of Section 

325.17, Revised Code, you will observe that the section authorizes the 

county officers specified in Section 325.17, Revised Code, ( which includes 

the county engineer,) to "fix the compensation" of their employes and to 

file certificates of such action with the county auditor, suoh compensation 

not to exceed in rt:he aggregate for each office the amount fixed by the 

board of county commissioners. The provisions of this section, to the effect 

that the county commissioners shall fix an "aggregate sum" to be expended 

during the period fixed by law for the compensation of employes of the 

respective county officials, has been held not to confer upon the county 

commissioners the power ro fix the compensation of such employes and 

deputies, and that each county officer may fix the compensation of his 

employes and deputies, provided that such compensation does not exceed 

the aggregate amount fixed by it:he county commissioners for such office. 

County Commissioners v. Rafferty, 19 N. P. (N. S.). To like effect are 

Opinion No. 3429, Opinions of the Attorney General for 1926, page 253, 

and Opinion No. 1339, Opinions of the Attorney General for 1927, page 

243-2. 

The word "fix" has been held to authorize the naming of the amount 

of compensation, the establishment of a definite rate of wages. Morse v. 

Delaney, 218 N. Y. S., 571. But it cannot be construed to carry with it 

the power to allow pay for days not worked, or for legal holidays, except 

when specifically authorized by statute. 

Construing this section in Opinion No. 549, Opinions of the Attorney 

General for 1919, page ¢9, it was held that an allowance to employes in 
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excess of the amount fixed and certified, purporting to be made in consid­

eration of extra work or for extra hours, was unauthorized. The opinion 

stated: 

"The manifest purpose and policy of the statute governing 
the employment of deputies, clerks, assistants, etc., in the various 
county offices, would be circumvented and the way opened for the 
practice of fraud and imposition by the recognition of a liability 
against the public treasury on account of services of the character 
under consideration incurred otherwise than in faithful compliance 
with the provisions of the statute." 

The statute confers no legislative power upon the county or the heads 

of county departments to grant hourly workers pay allowances for legal 

holidays. And although the right of a municipality, or similarly a metro­

politan housing authority, to fix vacation allowances has been recognized, 

Opinion No. 1536, Opinions of the Attorney General for 1950, page 138, 

the rule is different in the case of a county which is governed by specific 

statutory provisions. Section 325.19, Revised Code, fixes vacation allow­

ances for county hourly employes on the basis of "hours worked," and 

there is no way for the county or its officers to depart from that limita­

tion. T,he principle applicable is stated in 14 American Jurisprudence, 

page 203: 

''.Since a oounty derives its authority from the legislature, it 
ought not to be inferred, in the absence of dearly expressed terms 
in the act under which the county is organized, that the legis­
lature has delegated to it the power to legislate concerning its 
local affairs in such way as to supersede general laws or render 
them unnecessary." 

Accordingly, in specific answer to your questions, it 1s my opinion 

that: 

I. In the absence of a specific statutory provision authorizing such 

payment, county employes working on an hourly basis are not entitled to 

pay for legal holidays on which they do not actually work. 

2. A county engineer has no authority under the provisions of Sec­

tion 325.17, Revised Code, to grant hourly employes in his department 

pay for legal holidays on which they do not wor~. 

Respectfully, 

C. w ILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


