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SYLLABUS: 

1. Pupils engaged in drawing need not wear eye protective devices unless 
they are close enough to the equipment or activities enumerated in Section 
3313.643, Revised Code, to be injured thereby. 

2. Eye protective devices need not be used, under Section 3313.643, Revised 
Code, when explosive solutions are not in use or being handled. 

3. By force of Section 3313.643, Revised Code, eye protective devices must 
be used by pupils using hand saws, hand planes, or other hand wood or metal 
working tools. 

4. Pupils temporarily away from a welder or other metal working machine 
need not, under Section 3313.643, Revised Code, wear eye protective devices as 
long as such machines are not in operation. 

Columbus, Ohio, September 26, 1963 

Hon. E. E. Holt 
Superintendent of Public 

Instruction 
Department of Education 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

"House Bill #492 which was passed by the current 
General Assembly enacted Section 3313.643 of the Revised 

Code which reads as follows: 

" 'Every pupil and teacher in any public school par­
ticipating in any of the following courses: 

(A) Vocational or industrial arts shops or labora­
tories involving experience with: 

(1) Hot molten metals ; 

(2) Milling, sawing, turning, shaping, cutting, 
or stamping of any solid materials; 

(3) Heat treatment, tempering, or kiln firing 
of any metal or other materials; 

(4) Gas or electric arc welding; 

(5) Repair or servicing of any vehicle ; 
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(6) Caustic or explosive materials; 

(B) Chemical or combined chemical-physical lab­
oratories involving caustic or explosive chemicals or hot 
liquids or solids; is required to wear industiral quality 
eye protective devices at all times while participating in 
such courses or laboratories. A board of education may 
furnish such equipment for all visitors to such classrooms 
or laboratories. A board of education may purchase such 
devices in large quantities and sell them at cost to pupils 
and teachers.' 

" 'Industrial quality eye protective devices,' as used 
in this section, means devices meeting the standards of· 
the American Standard safety code for head, eye, and 
respiratory protection, Z2, 1-1959, promulgated by the 
American standards association, incorporated. 

"The Department of Education has received a number 
of inquiries relative to this bill and we anticiapte many 
more. The chief problem is that the school authorities can­
not determine when pupils are required to wear the eye 
protective devices. The following are some examples of 
situations and activities where it is not clear whether the 
pupil should wear such devices: 

1. In a large industrial arts shop there are pupils 
engaged in several varied activities. Some are working 
with wood working tools and machines, others are work­
ing with metal working tools and still others are engaged 
in drawing in one corner of the room. Must the pupils 
engaged in drawing wear the eye protective devices? 

2. There are explosive materials stored in containers 
in a school printing shop which are used only for cleaning 
the type and equipment. Must the protective eye devices 
be used when the explosive solutions are not in use? 

3. Must the eye protective devices be used when 
pupils are using a hand saw, a hand plane or other hand 
wood or metal working tools? 

4. A pupil is using a welder or other metal working 
tool and is temporarily away from the machine. Perhaps 
he has gone to another portion of the same room for sup­
plies, to look at a drawing, etc. Is it required that such 
pupil wear such eye protective device while away from 
the machine? 

"Perhaps you can suggest some guide lines to follow 
so that school authorities will know when to require 
pupils to wear the prescribed eye protective devices." 

On its face this statute appears to be free from ambiguity and 
a literal reading thereof would require that every pupil and teacher 
participating in courses, which involve experience with the enum-
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erated materials or activities, wear eye protective devices at all 
times while participating in such courses. In other words, the 
requirement of eye protective devices is not determined by the 
activity engaged in but by the course or laboratory. 

A latent ambiguity is revealed, however, by reference to Sec­
tion Z2, 1-1959 American Standard safety code which is incor­
porated by reference in this section. It is ambiguous because the 
American Standard safety code does not set standards for a single 
protective device but sets different specifications for eye protective 
devices, depending on the activity engaged in. Thus there are 
devices to protect against (1) flying objects, (2) fine dust particles 
and liquid splashes, and (3) glare and radiation. 

It is readily apparent then that there is no single eye protective 
device, by American Standard safety code specifications, that may 
be worn by pupils and teachers on all occasions in the designated 
courses or laboratories. Further, it is apparent that an eye pro­
tective device, to protect against glare and radiation for instance, 
would not be practical in blue print drawing. 

Because of the ambiguity in Section 3313.643, Revised Code, 
and because there are, for apparent good reason, varying specifica­
tions for eye protective devices in the American Standard safety 
code depending upon the activity engaged in, I am of the opinion 
that the legislature intended that eye protective devices be worn 
only when engaging in, or in close proximity to, the activities 
enumerated in this section; or when handling or being in close 
proximity to those handling the materials listed in this section. 
Some discretion will have to be used by school authorities in deter­
mining when pupils or visitors, not engaged in a particular activity, 
are nevertheless in sufficient proximity thereto to require the use of 
eye protective devices. In addition to nearness to an activity, the 
school authorities will of course take into consideration any other 
protective devices such as walls, screens, etc. 

Applying this conclusion to the specific questions you propound, 
I am of the opinion and you are advised: 

1. That pupils engaged in drawing need not wear eye protec­
tive devices unless they are close enough to the equipment or activi-
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ties enumerated in Section 3313.643, Revised Code, to be injured 
thereby. 

2. That eye protective devices need not be used, under Section 
3313.643, Revised Code, when explosive solutions are not in use or 
being handled. 

3. By force of Section 3313.643, Revised Code, eye protective 
devices must be used by pupils using hand saws, hand planes, or 
other hand wood or metal working tools. 

4. Pupils temporarily away from a welder or other metal 
working machines need not, under Section 3313.643, Revised Code, 
wear eye protective devices as long as such machines are not in 
operation. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 
Attorney General 




