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OPINION NO. 75-015 

Syllabus: 

A board of education may not adopt a rule or regulation 
requiring a physician's statement to justify the use of sick 
leave by an employee of that board, since such a rule would 
conflict with the provisions of R.C. 3319.141 which do not 
require such a doctor's statement. 

To: William Meikle, Mercer County Pros. Atty., Celina, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, March 17, 1975 

I have before me your request for my opinion which reads 
in part as follows: 

"Your formal opinion is hereby requested 
on the legality of the sick leave policy of the 
Celina City Schools as stated in the Master 
Agreement, Section 2, Paragraph E, which em­
powers the superintendent with the discretion 
to require a physician's statement of illness 
to justify the use of sick leave." 

That part of the master agreement to which you refer re4ds 
as follows: 

"* * *Employees may use sick leave upon ap­
proval of the bullding principal (or his desig­
nated represP.ntative, in casa of his absence) 
for absence due to illness, injury, pregnancy 
(in accordance with provisions of Maternity 
leave, Paragraph XIII-A-1) or expoaure to con­
tagious disease which could be conununicated to 
students and/or employees. 

The sick leave rights of an employee of a board of educa­
tion are now covered by R.c. 3319.141 which was originally 
enacted in 1970 and provides in pertinent part: 

"Each person who is employed by any board 

of education in this state shall be entitled to 

fifteen days sick leave with pay, for each year 

under contract, which shall be credited at the 

rate of one and one-fourth days per month. 

Teachers and nonteaching school employees, upon 

approval of the responsible administrative of­

ficers of the school district, may use sick 

leave for absence due to personal illness, 

pregnancy, injury, or death in the employee's 

immediate family. ***A board of education 
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shall require a teacher or non-teaching school 

!,!!!Eloyee to furnish a written, signed statement 

on forms prescribed by such board t, justify the 

u·ae of sick leave. If medical attention is re­

quired, the employee's statemPnt shall list the 

name and address of the attending physician and 

the dates when he was consulted. * * * Falsifi ­

c~tion of a statement is grounds for suspension 

or termination 1.,f employment * * *." 


(Emphasis added.) 

Prior to the enactment of the above section, the sick leave 
rights of all public employees, including board of education em­
ployees, were governed by the provisions of R.c. 143.29 [now R.C. 
124.38), which at that time read in part as follows: 

"***The responsible administrative au­

thority or personnel officer of the employing 

unit may require the employee to furnish a 

satisfactory affidavit, or a certificate from 

a licensed ph&sician, as to the nature of his 

illness or ot er acceptable reason for his ab­

sence as provided in this section. * * *" 


(Emphasis added,) 

In 1969 Op. Att'y Gen. No. 69-164, my predecessor set forth 
the requirements for a "satisfactory affidavit" within the mean­
ing of R,C, 143.29. The syllabus of that opinion reads: 

"A 'satisfactory affidavit', as the phrase 

is used in Section 143.29, Revised Code, as 

amended, requires a written or printed statement 

under oath administered by a notary public pur­

suant to Section 147.07, Revised Code, containing 

sufficient facts so that the appointing authority 

is satisfied that the use of sick leave is justi ­

fied. II 


One year after the issuance of the above quoted opinion, the 
legislature amended R.C. 143.29 and enacted R.C. 3319,141. The 
amended R.C. 143.29 read In pertinent part: 

"Each employee whose salary or wage is paid 
in whole or in part by the state, each employee 
in the various offices of the county service and 
municipal service, and each employee of any board 
of education for whom sick leave is not provided 
by section 3319.141 of the Revised Code, shall be 
entitled for each completed eighty hours of ser­
vice to sick leave of four and six-tenths hours 
with pay. Employees may use sick leave, upon 
approval of the responsible administrative of­
ficer of the employing unit, for absence due to 
personal illness, injury, exposure to contagious 
disease which could be communicated to other em­
ployees, and to illness, injury, or death in the 
employee's immediate family. ***The appointing 
authority of each employing unit shall require an 
employee to furnish a satisfactory written, sif'ed 
statement to justify the use of sick leave. I 
medical attention is required, a certificate stating 
the nature of the illness from a licensed physician 
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shall be required to justify the use of sick leave." 
(Emphasis added.) 

It is obvious that the General Assembly, by amending R,C, 
143.29 and by enacting R.C. 3319.141, intended to relieve all 
employees from the necessity of providing a sworn affidavit"""" 
of the reason for use of sick leave. !tis alao obvious that 
the General Assembly intended to relieve board of education 
employees of the requirement of a physician's certificate, 
although this was retained for other employees. Both the 
new section and the amendment of the old were effected by a 
single Act, Amended H. B, No. 1008. 133 Ohio Laws 2884-2887. 
If the General Assembly had intended to continue the require­
ment of a doctor's certificate for board of education em­
ployees it would certainly have used the same language in 
both sections. 

Furthermore, in 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-129, I held 
that a board of education may not, pursuant to its general 
regulatory power under R.C. 3313.20, adopt a rule denying school 
personnel the authority to inflict corporal punishment which 
was spe~ifically granted to them under R.C. 3319.41. In that 
opinion, the following statement was made, 

"It follows from the wording of these two 

provisions that for the board of education to 

adopt a rule under R.C. 3313.20 which prohibits 

the use of corporal punishment allowed under 

R.c. 3319.41 would be an abuse of discretion, 
for such a rule would conflict with the statute. 
It has frequently been hell ~hat a board of educa­
tion has a wide discretion to adopt such rules and 
regulations as it deems necessary for the conduct 
of the schools. ~ v. R } r, 145 Ohio St. 243,
249 (1945); Opinion No. 71-04, Opinions of the 
Attorney General for 1971; Opinion No. 71-026, 
Opinions of the Attorney General for 1971. Specific 
statutory limitations on the board's authority must 
not, however, be exceedt!d. Where, for instance, a 
board of education adopted a rule requiring its 
employees in the classified service to retire at 
sixty-five the Court held the rule arbitrary and 
unjustified in view of a Section of the General 
Code fixing seventy as the age for mandatory re­
tirement. Verber; v. Board of Education, 135 
Ohio St. 246 (l93 )," 

Here, the rule making power of the board of education similarly
is limited by the expressed intent of the legislature. The 
adoption of a rule requiring a physician's certificate to 
justify the use of sick leave conflicts with the language of 
R.C. 3319.141 and is thus beyond the powers of the board. 

In specific answer to your question it is my opinion, and 
you are so advised, that a board of education may not adopt a 
rule or regulation requiring a physician's statement to justify 
the use of sick leave by an employee of that board, since such 
a rule would conflict with the provisions of R.C. 3319.141 
which do not require such a doctor's statement. 




