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OPINION 65-231 

Syllabus: 

It would be an unlawful exercise of discretion for a town­
ship board of park commissioners to levy a tax under Section 
511.27, Revised Code, where the property so taxed already is 
taxed in excess of one per cent of its true value, without sub­
mitting such levy to a vote of the people of the taxing district 
and any such levy ordered without a vote would be unconstitu­
tional and void. 

To: Everett Burton, Scioto County Pros. Atty., Portsmouth, Ohio 
By: WIiiiam B. Saxbe, Attorney General, December 17, 1965 
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Your letter requesting my opinion reads as follows: 

"We have received a request from the Board 
of Trustees of Porter Township, Scioto County, 
Ohio, inquiring whether or not the Board of 
Park Commissioners under Section 511.27 are per­
mitted to levy a tax not to exceed one mill on 
each dollar valuation without the necessity of 
submitting such question to the electors. This 
Section seems to authorize such procedure but 
the Township has already exceeded the ten mill 
limitation as set forth in Article 12, Sec-
tion 2 of the Ohio Constitution. It, there­
fore, would appear despite the wording of this 
Section that it is necessary even if the levy 
is to be one mill or less that a vote of the 
people be obtained. However, we request that 
you reri.der your opinion concerning this matter." 

Section 511.27, Revised Code, reads as follows: 

"To defray the expenses of purchasing, 
appropriating, and improving lands for park 
purposes, and maintaining them as a free public 
park or parks, the township board of park com­
missioners may, each year, levy a sufficient 
tax, not to exceed one mill on each d0llar of 
valuation on ~11 real and personal property, 
including property within any municipal cor­
p.oration within the township, over and above 
all other taxes and limitations thereon au­
thorized by law, unless the question of in­
creasing such levy is submitted to and ap­
proved by a vote of the electors of such town­
ship at a general election. Such vote shall 
be taken on the order of the board, which order 
shall specify the additional levy the board de­
sires to mak~ and the purpose for which it is 
desired." 

This section is not inconsistent with Article 12, Section 
2, Ohio Constitution. The fact that Section 511.27, supra, 
does not set forth when an election shall be held but"""Teaves 
the determination to the discretion of the township board of 
park commissioners, does not mean that the discretion is abso­
lute or may be exercised without regard to other fixed rules of 
law. Article 12, Section 2, Ohio Constitution, reads in pertinent 
part: 

"No property, taxed according to value, shall 
be so taxed in excess of one per cent of its true 
value in money for all state and local purposes, 
but laws may be passed authorizing additional taxes 
to be levied outside of such limitations, either 
when approved by at least a majority of the electors 
of the taxing district voting on such proposition, 
or when provided for by the charter of a municipal 
corporation. 

(Emphasis added) 

"* * * * * * * * *" 
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In the situation posited in your letter, the exercise of 
the Board's discretion is clearly controlled by the above rule. 
For the board to do otherwise than order a vote on the park levy 
would be an unconstitutional exercise of power and any levy of 
tax so ordered would be void. See Opinion No. 4211, Opinions 
of the Attorney Genera~ for 1932, page 475. 

In conclusion then it is my opinion and you are so ad­
vised that it would be an unlawful exercise of discretion for 
a township board of park commissioners to levy a tax under Sec­
tion 511.27, Revised Code, where the property so taxed already
is taxed in excess of one per cent of its true value, without 
submitting such levy to a vote of the people of the taxing dis­
trict and any such levy ordered without a vote would be uncon­
stitutional and void. 




