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any rule of admission to practice such vocation which would require such 
applicants for certificates either to be educated in the diagnosis or treatment of 
brain or nervous disorders. I am further informed that osteopathic physicians 
are not examined in the diagnosis or treatment of brain or nerve disorders as 
a condition precedent to the issuance of their license by the medical board. 

Since the certificate evidencing the license of an osteopathic physician does 
not purport to authorize him to practice medicine and further, since the medical 
board has not required an applicant for an osteopathic physician's license to be 
examined as to his knowledge of mental and nerve disorders or the general prac­
tice of medicine, I am not persuaded that the opinion of my predecessor is in­
correct. 

Specifically answering your inquiry it is my opinion that an osteopathic 
physician is not a registered physician, having at least three years experience in 
the practice of medicine, within the meaning of Section 1956, General Code, 
and is therefore, not qualified to act as a medical witness in lunacy proceedings 
held pursuant to Sections 1954 et seq. General Code. Opinion of a former Attorney 
General appearing in Opinions of the Attorney General for 1917, Vol. 3, page 
1994, followed. 

1675. 

Respectfully, 
JoHN W. BrucKER, 

Attorney General. 

BOARD OF EDUCATION-MAY BUT IS NOT REQUIRED TO PROCURE 
LIABILITY AND PROPERTY DAMAGE INSURANCE COVERING 
SCHOOL WAGON, MOTOR VAN AND PUPILS. 

SYLLABUS: 
1. Under the provisions of section 7731-5, General Code, a board of educatio11 

may, but is not required to, procure liability and property damage insurance. 
2. A board of education, by virtue of this section, may take out insurance 

coveri11g pupils who are transported in school busses which are owned by the board 
of education, or are transported in busses which are not owned by the board of 
education. 

CoLUMBUS, OHio, October 5, 1933. 

HoN. W. J. ScHWENCK, Prosecuting Attorney, Bucyrus, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 

which reads as follows: 

"The Legislature enacted a law, effective September 25, 1933, which 
law has been numbered 7731-5 G. C. 

This is the Section of the Statute that authorizes Boards of Educa­
tion to procure liability and property damage insurance, covering each 
school wagon or motor van. 

One of our local school boards has asked me whether or not this 
law is mandatory. 
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Question No. 2: Whether or not this law would apply in a case 
where the school district does not own the busses in which the children 
are transported." 

Section 7731-5, General Code, enacted by the 90th General Assembly, reads 
as follows: 

"The board of education of each school district may procure lia­
bility and property damage insurance covering each school wagon or 
motor van and all pupils transported" under the authority of such board 
of education. This insurance shall be procured from a recognized in­
surance company authorized to do business of this character in the state 
of Ohio, and shall include compensation for injury or death to any pupil 
caused by any accident arising out of or in connection with the opera­
tion of such school wagon, motor van or other vehicle used in the trans­
portation of school children. The amount of liability insurance carried 
on account of any school wagon or motor van shall not exceed one hundred 
thousand dollars." 

Your first question relates to whether the procuring of such insurance is 
mandatory- or permissible. The statute here in question uses the word "may." 
The ordinary and accepted use of that word is that it indicates permission to 
do an act rather than a mandate to perform some act. The word "may" is often 
said to be the opposite of "must" or "shall." Hence, the word should be given 
its ordinary meaning unless the plain import of the statute or some rule of 
statutory construction requires an opposite conclusion. There has grown up 
in the law a well established rule that in certain cases the word "may" in a 
statute is to be interpreted as "must." This rule is stated in 2 Lewis' Sutherland 
Statutory Construction at page 1149 as follows: 

"Permissive words in respect to courts or officers are imperative 
in those cases in which the public or individuals have a right that the 
power so conferred be exercised. Such words, when used in a statute, 
will be construed as mandatory for the purpose of sustaining and en­
forcing rights, but not for the purpose of creating a right or determining 
its character; they are peremptory when used to clothe a public officer 
with power to do an act which ought to be done for the sake of justice, 
or which concerns the public interest or the rights of third persons. 
A direction contained in a statute, though couched in merely permissive 
language, will not be construed as leaving compliance optional, when the 
good sense of the entire enactment requires its provisions to be deemed 
compulsory." 

The courts of Ohio have followed this rule. In the case of Stanton vs. Realty 
Company, 117 0. S. 345 at page 355, the following is stated by Marshall, C. J.: 

"It is urged in this case that it was discretionary on the part of 
the court of common pleas whether it would call witnesses and consider 
other evidence. With this argument we cannot agree. It is a settled 
rule of law that the word 'may' will be construed as 'shall' in a certain 
class of cases. In Lessee of Swazey's Heirs vs. Blackman, 8 Ohio, 5, it 
was held, at page 18: 
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'May' means 'must', in all those cases where the public are inter­
ested, or where a matter of public policy, and not merely of private 
right, is involved." 

The following is found in the case of Columbus, Springfield & Cincin11ali Rail­
way Company vs. Mowatt, 35 0. S. 284 at page 287: 

"Where authority is conferred to perform an act which the public 
interest demands, 'may' is generally regarded as imperative." 

See also State, ex rei. Myers, vs. Board of Education, 95 0. S. 367; Opinions 
of the Attorney General, No. 1142, rendered July 26, 1933. 

However, I do not believe the public interest requires that the word "may" 
in section 7731-5 be interpreted as "must." It is significant to note that the word 
"shall" is used throughout the entire section, with the exception of the first sen­
tence. Obviously, the legislature in enacting this section i~tended to authorize 
boards of education to take out the insurance only if they cared to do so. If this 
statute makes boards of education liable for the negligent transportation of 
school children, there would be a stronger reason for construing the statute as 
mandatory, since boards of education would be permitted to insure against such 
liability. However, this statute does not create such liability against boards of 
education. In my opinion No. 1438, rendered August 25, 1933, I held as dis­
closed by the syllabus of that opinion: 

"1. Section 7731-5, General Code, does not create any liability 
upon the part of boards of education for accidents resulting from the 
negligence of such boards in the transportation of school children under 
their authority. 

2. Said section contemplates what is commonly known as accident 
insurance as well as liability insurance." 

While the public does have a great interest in the safety of their children, 
I do not feel that it can be said to be such as to require boards of education to 
spend public funds for accident insurance. The expenditure of public funds 
should be closely guarded and a public officer or board should not be required to 
spend public money unless such duty clearly exists. Section 7731-3, General Code, 
requires that the driver of a ·school bus furnish a "satisfactory and sufficient 
bond" and, to a certain extent, this. bond will give pupils being transported some 
protection. 

Without further extending the discussion of this question, I am of the opinion 
in answer to your first question that the provisions of this section as to procuring 
insurance are not mandatory. 

You next inquire whether or not section 7731-5, supra, applies if the board 
of education does not own the busses in which the children are transported. 
You will note that this section reads in part as follows: 

"The board of education * * * may procure * * * insurance covering 
each school wagon or motor van and all pupils transported under the 
authority of such board of education." (Italics, the writer's.) 

The language of the statute indicates that it applies to situations in which 
the board of education does not own the busses. It is to be noted that the statutes 
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relating to the duties of boards of education make it the duty of a board of 
education, under certain circumstances, to provide for the transportation of pupils. 
It is well recognized that in the performance of this duty boards of education 
may purchase busses and transport the pupils, or they may contract with a third 
party to transport the pupils. In an opinion to be found in Opinions of the At· 
torney General for 1930, Vol. III, page 1716, the following appears: 

"Boards of education are authorized by statute to furnish transporta­
tion for school children attending the public schools, under certain cir­
cumstances. In some instances the duty to furnish such transportation 
is mandatory. There is no specific statutory direction as to whether this 
transportation be furnished by contract or whether the board purchase 
vehicles and employ drivers and provide the transportation under the 
direct supervision of the board instead of having it provided by an in­
dependent contractor. Either method has always been recognized as 
lawful." 

See also Opinions of the Attorney General for 1930, Vol. II, page 1133. The 
legislature when they enacted section 7731-5 must be presumed to have known that 
boards of education very often do not own the busses that are used in the trans­
portation of pupils. City of Cincinnati vs. Connor, 55 0. S. 82 at page 89. 

Hence, it is my opinion, in specific answer to your questions: 
1. Under the provisions of section 7731-5, General Code, a board of educa­

tion may, but is not required to, procure liability and property damage insurance. 
2. A board of education, by virtue of this section, may take out insurance 

covering pupils who are transported in school busses which are owned by the 
board of education, or are transported in busses which are not owned by the 
board of education. 

1676. 

Respectfully, 
}OHN w. BRICKER, 

Attorney General. 

BEER-CLASS A PERMITTEE CANNOT SELL OR SHIP BEER MANU­
FACTURED IN OHIO FROM BRANCH WAREHOUSE OR PLANT 
WITHOUT SECURING CLASS B PERMIT. 

SYLLABUS: 
By virtue of the provtstons of Section 6212-54, General Code, as amended in 

Amended Senate Bill No. 380, a class A permittee cannot sell or ship beer manu­
factured in Ohio from a branch warehouse or from a branch plant wherein beer is 
only sold and shipped but not manufactured, without first sewring a class B permit. 

CoLUMBus, OHIO, October 5, 1933. 

HoN. L. L. FARIS, Director, Ohio Liquor Control Commission, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR:-This will acknowledge your letter requesting my opinion as to 

whether the Ohio Liquor Control Commission can adopt the following rule and 
regulation: 


