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1. "MEMBER OF FIRE DEPARTMENT" DEFINED SECTION 
521.01 R. C.-TOWNSHIP FIREMEN'S RELIEF AND PEN­

SION FUND DOES NOT INCLUDE MEMBERS OF PRI­

VATE VOLUNTEER FIRE COMPANY. 

2. LIMITATION ON LIABILITY FOR NEGLIGENCE-SEC­

TION 701.02 R. C.-NOT APPLICABLE TO PRIVATE VOL­

UNTEER FIRE COMPANY. 

SY•LLABUS: 

1. Only a "member of the fire department" as defined in Section 521.01, Revised 
Code, may become a member of a township firemen's relief and ,pension fund estab­
lished as provided in Ghapter 521., Revised Code. Members· of a .private volunteer 
fire company which has contracted with a township to provide fire protection service 
within such township are not "members" of a fire department. 

2. Where a board of township trustees has contracted for fire vrotection service 
within the township with a private volunteer fire company composed of residents 
of such township, the provisions of Section 701.02, Revised Code, establishing a 
limitation on the liability for negligence on the part of members of a municipal fire 
department, have no application to the members of such private company rendering 
fire protection service under such contract. 

Columbus, Ohio, November 29, 1956 

Hon. Calvin 'vV. Hutchins, Prosecuting Attorney 

Ashtabula County, Jefferson, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"The Township Trustees of the Township of Pierpont in 
Ashtabula County, have entered into a contract with a group of 
residents of the Township organized as a Volunteer Fire Com­
pany for the furnishing of fire protection in the township. 

"The Fire Equipment and the building in which it is housed, 
have been purchased from funds subscribed from the residents 
of the township. The Township, as such, has no legal interest 
in either the equipment or the building in which it is kept. 

"'vVill you please advise whether or not members of the 
Volunteer Fire Department furnishing fire protection to the 
Township come within the provisions of Chapter 521. 
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"\i\Till you please advise also whether or not Section B of 
Sec. 701.02 of the Revised Code is applicable to the Volunteer 
Firemen, who are operating the vehicles owned by their organiza­
tion under contract with the Township." 

As to your first question we find certain definitions in Section 521.01, 

Revised Code, as follows: 

"As used in Sections 521.01 to 521.12, inclusive, of the 
Revised Code : 

"(A) 'Member of the fire department' means: 

"(1) Any person who, on April 1, 1947, was employed by 
a township as a full-time regular fireman in a township fire 
department, established pursuant to sections 505.37 to 505.44, 
inclusive, of the Revised Code ; 

"(2) Any person over twenty-one and under thirty years 
of age who, after April 1, 1947, is employed by a township as a 
full-time regular fireman in a township fire department. 

" (B) 'Member of the fund' means any ,person who is con­
tributing four per cent of his annual salary to the township fire­
men's relief and pension fund." 

Nowhere in this chapter do I find any clear statement as to what 

persons may or shall become "member(s) of the fund." The nearest 

approach to such a statement appears in Section 521.06, Revised Code, 

as follows: 

"In each township in which there is a township firemen's 
relief and pension fund, the township clerk shall deduct from the 
salary of each member of the fund an amount equal to four per 
cent of his sa·lary for each payroll period. * * *" 

Neither this provision nor the statutory definition of "member of the 

fund" gives the slightest aid in ascertaining the qualifications required of 

persons who may participate as members in the 1benefits of the relief and 

pension system in question. 

In Se-ction 521.02, Revised Code, it is provided: 

"Each township having a fire department supported in 
whole or in part at public expense, and employing two or more 
full-time regular firemen, shall establish and maintain a township 
firemen's relief and pension fund." * * *" 

(Emphasis added.) 
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This provision considered in relation to the fact that it was thought 

necessary to provide the statutory definition of "member of the fire 

department," as noted above, is strongly suggestive of a legislative intent 

that the benefits of the fund were to be ,limited to "full-time regular fire­

men in a townshi,p fire department." 

Of much significance in support of such a view are the several pro­

visions set out in Section 521.11, Revised Code, for the payment of specific 

benefits from the fund. In division (A) of t!lis section it is provided, in 

part: 

" (A) A member of the fund who has completed twenty­
five years of active service in the fire department and has attained 
fifty-two years of age may, at his election, retire from the 
department and upon notifying the board in writing of such 
election shall receive an annual pension, payable in twelve 
monthly installments, in an amount equal to two per cent of 
his average annual sa:lary for the five year period immediately 
preceding the date of his retirement multiplied by the number of 
years he was in the active service of such department, or an an­
nual pension of twelve hundred dollars, whichever is the greater.
* * *" (Emphasis added.) 

In division (B) of this section it is provided: 

" (B) A member of the fund who is permanently and 
totally disabled as a result of the performance of his official duties 
as a 1ne111-ber of the department, shall be paid annual disability 
benefits until death, payable in twelve monthly installments, in an 
amount equal to ·sixty-five per cent of his annual salary for the 
last year he was in the active service in the department." 

(Emphasis added.) 

In division (C) we find this provision: 

" ( C) A member of the fund who is partially disabled as a 
result of the performance of his official duties as a member of 
the department, and such disability prevents his from performing 
such duties and impairs his earning capacity, shall be paid 
monthly disability benefits in an amount to be fixed by the 
board. * * *" (Emphasis added.) 

In division (D) we find the following provision: 

" (D) A member of the fund who has completed five or 
more years of active service in the department and has incurred 
disability not caused or induced by the actual performance of his 
official duties as a member of the department, or by his own 
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negligence, and such disability prevents him from performing 
such duties and impairs his earning capacity, shall receive 
monthly benefits in an amount to be fixed by the board. * * *" 

(Emphasis added.) 

In division (E) of this section it is provided: 

" (E) A member of the fund who has served fifteen or 
more years as an active member of the department and is dis­
charged therefrom for any reason other than dishonesty, cow­
ardice, intemperate habits, or conviction of a felony shall receive 
an annual pension, .payable in twelve monthly installments, in an 
amount equal to one and one-half per cent of his average annual 
salary for the five year period immediately preceding such dis­
charge multiplied by the number of full years he has in the active 
service of the department. Such pension payments shall not 
commence until the member has attained the age of fifty-two years 
and until twenty-five years have elapsed from the date on which 
he became a full-time regular fireman in the department." 

(Emphasis added.) 

I find it impossible to conclude that a member of a private fire 

company which has contracted, as provided in Section 505.44, Revised 

Code, to provide fire protection to a subdivision, could be regarded as a 

"regular full-time fireman in a township fire department," e,ven though 

such individuals are regarded as "township employees for the purposes of 

workmen's compensation insurance," as expressly provided in Section 

505.41, Revised Code. This being so, it necessarily follows that members 

of such private fire companies could not be paid the benefits provided in 

divisions (B), (C), and (E) of Section 521.11, supra. Moreover, in 

view of the option :provided in Section 505.37, Revised Code, whereby 

townships may either (1) "employ one or more persons to maintain and 

operate fire-fighting equipment," or (2) "enter into an agreement with 

a volunteer fire company for the use and operation of such equipment," 

I am impelled to the view that members of such private fire companies 

cannot ,be regarded as in "the active service of the fire department" 

within the meaning of divisions (A) and (D) of Section 521.11, Revised 

Code. 

Although certain other benefits are provided in Section 521.11, supra, 

for the survivors of deceased "members," it is highly significant that no 

provision is made in this chapter for varying amounts of members' con­

tributions, as might be expected in cases where "members of the fund" 

were eligible for certain listed benefits but not so eligible for others. 
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For these reasons, therefore, I conclude that the members of the 

private fire company here in question are not eligible as such to become 

members of the relief and pension fund established by the township under 

authority of Section 521.02, Revised Code. 

As to your second question, we may initially note that Section 701.02, 

Revised Code, provides in part: 

"Any municipal corporation shall be liable in damages .for 
injury or loss to persons or property and for death 1by wrongful 
act caused by the negligence of its officers, agents, or servants 
while engaged in the operation of any vehicle, upon the public 
highways of the state, under the same rules and subject to the 
same limitations as apply to private corporations for profit, but 
only when such officer, agent, or servant is engaged upon the 
business of the municipal corporation. 

"The defense that the officer, agent, or servant of the munici­
pal corporation was engaged in performing a governmental func­
tion, shall be a full defense as to the negligence of: 

"(A) * * * 
"(B) Members of the fire department while engaged in 

duty at a fire, or while proceeding toward a ,place where a fire is 
in progress or is believed to be in progress, or in answering any 
other emergency alarm. 

"Firemen shall not be personally liable for damages for injury 
or loss to persons or property and for death caused while en­
gaged in the operation of a motor vehicle in the performance of a 
governmental function. 

"Policemen shall not be personally liable for damages for 
injury or loss to persons or property and for death caused while 
engaged in the operation of a motor vehicle while responding to 
an emergency call." 

In Section 505.44, Revised Code, we find these provisions: 

"In order to obtain fire protection, or to obtain additional 
fire protection in times of emergency, any township may enter 
into a contract, for a period not to exceed three years, with one 
or more townships, municipal corporations, or private fire com­
panies, upon such terms as are agreed to by them, for services of 
fire departments, or the use of fire apparatus, or the interchange 
of the service of fire departments or use of fire apparatus, within 
the several territories of the contracting subdivisions and private 
fire companies, if such contract is first authorized 1by the respec­
tive boards of township trustees or other legislative bodies. 

"Section 701.02 of the Revised Code, so far as it is applic­
able to the operation of fire departments, applies to the con-
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tracting political subdivisions and fire department members when 
such members are rendering service outside their own subdivision 
pursuant to such contract." * * * (Emphasis added.) 

The second paragraph in the section quoted above would suggest 

that the legislative draftsmen were under the impression that Section 

701.02, supra, would be applicable where township "fire department mem­

bers" were rendering fire protection service within the township by which 

they are employed. However, Section 701.02, supra, does not by its 

terms so provide nor do I find any other statutory provision which oper­

ates to make such section applicable in the case of township fire depart­

ments, or in the case of volunteer fire companies providing fire protection 

service under contract with townships, while such a department or com­

pany is rendering a fire protection service within the township which has 

established such department or which has contracted for such service with 

such company. 

It is well established, of course, that the provisions of Section 5571.10, 

Revised Code, imposing liability on a board of township trustees :by 

reason of its negligence, is limited to roads and the discharge of the board's 

duties in relation thereto. Accordingly, townships and boards of trustees 

of townships are not liable for negligent operation of township fire equip­

ment, such operation being an essential governmental function, with 

respect to which no liability has been imposed by statute. In this con­

nection, see Opinions of the Attorney General for 1933, p. 217, No. 180; 

Opinions of the Attorney General for 1950, p. 730, No. 2498; and 39 

Ohio Jurisprudence, p. 338, section 88. 

I know of no principle, however, by which a governmental immunity 

of this sort can :be extended to employees, agents or contractors of a gov­

ernmental unit. It was for this reason, no doubt, that the legislature was 

impelled to enact in Section 701.02, supra, the exemption from liability 

on the part_ of members of a municipal fire department, for it has ,long 

been established that fighting fires is a governmental function, and that, 

in the absence of a statute imposing such liability, municipal corporations 

are not lia:ble for the negligence of their firemen when so employed. See 

Wheeler v. Cincinnati, 19 Ohio St., 19. 

The provision noted above in Section 505.44, Revised Code, for a 

limited application of the provisions of Section 701.02, Revised Code, to 

"contracting" political subdivisions and fire department members "when 

such members are rendering services outside their own subdivision" quite 
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strongly suggests a misconception of the law on the part of the legislative 

draftsmen as to the application of that section where such services are 

rendered within "their own subdivision"; but such misconception cannot 

alter the plain and unambiguous terms of the statute. See Slingluff v. 

Weaver, 66 Ohio St., 621. 

I conclude, therefore, m specific answer to your inquiry, that: 

1. Only a "member of the fire department" as defined in Section 

521.01, Revised Code, may become a member of a township firemen's 

relief and pension fund established as provided in Chapter 521., Revised 

Code. Members of a private volunteer fire company which has contracted 

with a township to provide fire protection service within such township 

are not "members" of a fire department. 

2. Where a board of township trustees has contracted for fire pro­

tection service within the township with a private volunteer fire company 

composed of residents of such township, the provisions of Section 701.02, 

Revised Code, establishing a limitation on the liability for negligence on 

the part of members of a municipal fire department, have no application 

to the members of such private company rendering fire protection service 

under such contract. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




