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OPINION NO. 77-058 

Syllabus: 
1. 	 The Ohio Boa=d of Building Standards has 

jurisaic~ion under R.C. 3781.06 over 
trailer type mobile educational units 
whic~ ~e purchased by a school district 
pursuanc to R.C. 3317.06. 

2. 	 Trailer type mobile educational units 
are industrialized units under R.C. 
3781.10 and OAC 4101:2-19-08 and are 
therefore subJect to the jurisdiction of 
the Ohio Board of Building Standards. 

T'J: J~mes R. Unger, Stark County Pros. Atty., C::mton, Ohio 
By: 11':iiliarn J. crown, .\ttotney General, Oct.i~ar 11, i9i7 

I ha~~ bPtore me your request for my opinion on cer~ain 
questious: ra.i.so;;!d by township s1,;hool districts in Stark County. 
R.C. 3317.05 provides Euncting to scnoo1 distric--.,, fo!.· auxi:;.iclry 
sarvicei~, Hu1.:h as guidance counseling program:; and aclul t basic 
l1te~~~y e-ucation. Your request states that to~n&hip school 
dls~r.i.c ...s in !:it..:. . .:;..; County wish to purchase mobile education 
uniti:; unJ..ar the authority granted them by R.C. 3317.06. 

You hdvt:l rla!':!ues t;ea my opinion as to the following: 

l. 	 Whether an educa'don m:>bile uai-..: F-lr~n.:.::..,,d 

puzsuant to O.R.C. Section 3217.Jv by a 

scnool district with tne intended purpos~ 

of pcoviding instruction wi~hi~ chat unit 

i.s !'nt-j, ~t to tne ju:-isdiction a:1d c1.1ni:.~0J 
of tn= BoaLd of ijuilding Standards und~r 
O.R.C. Section 3781.06? 

2. 	 Whetll!a!r ,m educaci,:in mooilf:! 1mit purcha::.o:d 

pursuant to O.R.C. Section 3317.06 bv a 
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school district with the intended purpose 
of providing instruction within that unit 
can be considered an industrialized unit 
and thereby subject to O.R.C. 3781.10? 

From further information provided by you it is my understanding 
that the types of units which the township school boards are 
contemplating purchasing are not self-propelled, but of a trailer 
type which must be hitched to a vehicle in order to move them 
from place to place within the school district. 

R.C. 3781.lO(A), in pertinent part, requires the Ohio 
Board of Building Standards to: 

Formulate and adopt regulations governing 
the erection, construction, repair, alter­
ation, and maintenance of all buildings or 
classes of buildings specified in Section 
3781.06 of the Revised Code, including land 
area incidental thereto, the construction of 
industrialized units, the installation of 
equipment, the standards or requirements for 
materials to be used in connection therewith, 
and ot~er requirements relating to the safety 
and san~t.ation of such buildings. 

The regulations promulgated by the Board of Building Standards 
comprise the 0:1io Building Code which is part of the Ohio 
Administrative Code. 

Because R.C. 3781.10 grants jurisdiction to the Board of 
Building Standards over buildings specified in R.C. 3781.06, 
your question requires an evaluation of the definition of 
"building" as set forth in R.C. 3781.06 and an analysis as to 
whether the mobile units which the township school boards are 
contemplating purchasing fall within this definition. 

R.C. 3781.06(B) p:ovides, in pertinent part, as follows: 

"A building" is any structure consisting 

of foundations, walls, columns, girders, beams, 

floors, and roof, or a combination of any 

number of these parts, with or without other 

parts or appurtenances. 


In interpreting any statutory enactment, it is necessary 
to first look to the actual words used by the General Assembly 
in its definition. Where the General Assembly defines terms 
that are used in a statute, the well-settled rule is that such 
definitions must control in the application of the statute. 
Baltimore & O.R. co. v. Board of Revision, 152 Ohio St. 521, 
(1950). In light of the broad nature of the definition 
of "building" set forth in R.C. 3781.06, it is apparent that 
the scope of structures subject to the coverage of Chapter 3781 is 
also quite broad. 

I must conclude that the mobile units you describe are 
buildings as defined by R.C. 3'781.06, since they have floors, 
walls, roofs, etc. and thus are subject to the jurisdiction of 
the Ohio Board of Building Standards. 

The Ohio Board of Buildinq Standards, however, would 

http:3'781.06
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appear to have jurisdiction over such mobile units also under 
R,C, 3781.lO(H) which provides in pertinent part as follows: 

{H) ••• "industrialized unit" means an assembly 

of materials or products comprising all or part 

of a total structure which, when constructed, is 

self-sufficient or substantially self-sufficient, 

and when installed constitutes the structure or 

part of a structure, except for preparations for 

its placement. 


The scope o:: tb..is statutory definition is addressed by 
the Ohio Admi~istrative Code 4101:2-19-08 (formerly Ohio Building 
Code 19-08): 

The inherent concept of the industrialized 
unit involves completion or substantial completion 
or fabrication of a unit or assembly of closed 
construction at a location remote from the site 
of intended use and requires transportation, pro­
visions and preparation for its placement at a 
building site for its subsequent use as an occupancy 
regulated by OBC. 

OAC 4101:2-19-08 clarifies this definition and lists the 
following characteristics of industrialized units: 

(1) 	 Fabrication remote from site of intended 

use; 


(2) 	 Assembly or construction which obviates 

normal inspection for code compliance 

at the site of intended use; 


(3) 	 Requiring transportation to the site of 

intended use; 


(4) 	 Requiring preparation at the building 

site for acceptance and incorporation 

to form a complete structural entity. 


The mobile units in question thus seem to be within the 
scope of the definition set forth by R.C. 3781.lO(H) and OAC 
4101:2-19-08. The units are fabricated away from the site of 
intended use; their assembly in such a location rules out normal 
inspection for code compliance at the site; they do require 
transportation to the site of intended use, since they are not 
self-propelled; and they require preparation of some sort at 
the building site to form a complete structural entity. This 
preparation could arise from the necessity of a solid and/or 
level surface upon which the unit will rest, or possibly the 
laying of some sort of foundation for the unit. At least some 
sort of preparation is required for the unhitching of the unit 
from its towing vehicle. 

In the case of Ed~cation Eauioment Research and Manufactur­
ing Company vs. Ohio Beard of B~ilding Standards, Franklin County, 
Case No. 77-cv-c:-3:j7 (:-!arch 1977), the Court of Common Pleas 
held that the C~io 3oard of Building Standards has no jurisdiction 
over self-cont~i.~ec., self-sufficient, and self-propelled mobile 
units which are distributed pursuant to the authority granted 
by R.C. 3317.06, These mobile units were found not to be indus­
trialized units by the Franklin County Court of Common Pleas. 

January 1978 Ad\', Sheets 
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The mobile units in question in the Franklin County case 
were different from those i,wolved in your question, in that the 
former were self-propelled and self-contained needing no prepar­
ation at the site of intended use, whereas the latter r·equire that 
preparation specified in R.C. 3781.10. I express no opinion as to 
the jurisdiction of the Board of Building Standards where mobile 
units are, in fact, self-propelled. 

In specific answer to your questions, it is my opinion and 
you are so advised that: 

(l) 	 The Ohio Board of Building Standards has ~11ris­
diction under R.C. 3781.06 over trailer type 
mobile educational units which are purchased by 
a school district pursuant to R.C. 3317.06. 

(2) 	 Trailer type mobile educational units are in­
dustrialized units under R.C. 3781.10 and OAC 
4101:2-19-08 and are therefore subject to the 
jurisdiction of the Ohio Board of Building Stan­
dards. 




