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2241. 

DEGREES AND HONORS CONFERRED BY A COLLEGE, UNI­
VERSITY OR OTHER INSTITUTION OF LEARNING - PUR­
POSE -TO PROMOTE EDUCATION, RELIGION, MORALITY 

OR THE FINE ARTS-AUTHORITY OF TRUSTEES TO CON­
TINUE SUCH GRANTS SUBSEQUENT TO EFFECTIVE DATE, 
AM. SUB. S. B. 299, 92ND GENERAL ASSEMBLY, i.e., JULY 25, 

1937 - CORPORATE CHARTER - LIMITATIONS AND RE­
STRICTIONS. 

SYLLABUS: 

A college, university or other institution of learning incorporated for the 

purpose of promoting education, religion, morality, or the fine arts, which 

had been empowered. to grant degrees and honors con/ erred by colleges and 

universities of the United States prior to the effective date of A mended Sub­

stitute Senate Bill No. 299, of the 92nd General Assembly of Ohio (July 

25, 1937), by for,e of Sections 9922 and 9923 of the General Code of 

Ohio, as they existed prior to the effective date of said act, and ichich offered 

instruction or granted degrees u·ithin two years or more prior to the said 

effective date of said act, may thereafter, on the recommendation of its faculty, 

grant such degrees and honors as are conferred by colleges and universities of 

the United States as may be deemed proper by the trustees of such institution, 

subject, of course, to such limitations and restrictions that may be contained 

in its corporate charter or the instruments of its endoivments, if any. 
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Columbus, Ohio, May 1, 1940. 

Hon. E. N. Dietrich, Director of Education, 
Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

This is to acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows: 

"At a conference with officials from---- College, the fol­
lowing question was raised, and an opinion from your Department 
is requested: 

---- College has not granted degrees since 1930. Senate 
Bill No. 299, Section 5, states: 'Any corporation previously author­
ized to grant degrees, but which has not offered instruction or 
granted degrees within two years or more prior to the effective 
date of this act, shall, before resumption of instruction and the 
granting of degrees, meet all of' the requirements of this act.' 

--- College since 1930 has continued to give instruction. 
The question now is: Are they entitled to grant degrees? Our de­
partment would approve the work of the college only to the extent 
of meeting the standards for a degree in elementary education." 

Prior to the enactment of Amended Substitute Senate Bill No. 299, 

of the 92nd General Assembly ( 11 7 0. L. 265), matters relating to the 

right of colleges and universities to confer degrees were controlled by former 

Sections 9922 and 9923, of the General Code of Ohio. These statutes pro­

vided as follows: 

"Sec. 9922. When a college, university, or other institutions of' 
learning incorporated for the purpose of promoting education, re­
ligion, morality, or the fine arts, has acquired real or personal 
property, of twenty-five thousand dollars in value, has filed in the 
office of the secretary of state a schedule of the kind and value of 
such property, verified by the oaths of its trustees, such trustees 
may appoint a president, professors, tutors, and any other necessary 
agents and officers, fix the compensation of each, and enact such 
by-laws consistent with the laws of this state and the United States, 
for the government of the institution, and for conducting the af­
fairs of the corporation, as they deem necessary. On the recom­
mendation of the faculty, the trustees also may confer all the de­
grees and honors conferred by colleges and universities of the United 
States, and such others having reference to the course of study, and 
the accomplishments of the student, as they deem proper." 

"Sec. 9923. But no college or university shall confer any degree 
until the president or board of trustees thereof has filed with the 
secretary of state a certificate issued by the superintendent of pub-
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lie instruction that the course of study in such institution has been 
filed in his office, and that the equipment as to faculty and other 
facilities for carrying out such course are proportioned to its prop­
erty and the number of students in actual attendance so as to war­
ra~t the issuing of degrees by the trustees thereof." 

It will be observed from the provisions of law quoted above, that dur­

ing the time those provisions were in force, any college, university or insti­

tution of learning incorporated for the purpose of promoting education, re­

ligion, or the fine arts, w·hich had acquired the requisite amount of property 

as fixed by statute, and had filed a statement thereof under oath with the 

Secretary of State, might elect officers and appoint a president, professors, 

tutors and other necessary agents and of'ficers, fix their compensation and 

enact such by-laws consistent with law, as might be necessary for the gov­

ernment of the institution. Its trustees thereby became authorized to confer 

degrees upon the recommendation of its faculty, provided the president or 

board of trustees had filed with the Secretary of State a certificate issued 

by the Superintendent of Public Instruction stating that the courses of study 

in such institution had been filed in his office and that in his opinion the 

equipment of the institution as to faculty and other faclities for carrying 

out such course of study were proportioned to the property of the institution 

and the number of students in actual attendance so as to warrant the issuing 

of degrees by the trustees thereof. 

I am advised that the college to which you refer in your inquiry had 

met the requirements of law as they then existed a number of years ago and 

that its trustees had conferred degrees by authority of law for a number of 

years until 1930, but had not, for reasons of its own, conferred degrees since 

that time, but had continued to offer courses of study and functioned other­

wise with approximately the same number of students since 1930 as it had 

for a great many years prior thereto. Many years prior to 1930, the proper 

certificate of the Superintendent of Public Instruction, in accordance with 

the then existing Section 9923, General Code, was filed with the Secretary 

of State, and has never been cancelled or withdrawn, and is now on file. 

The regulations with respect to the conferring of degrees by institutions 

of learning as contained in the statute referred to were for a great many 

years the only legal limitation on the power of institutions of learning to con­

fer degrees. Had it not been for these statutory limitations, the power of 

trustees of colleges, universities and institutions of learning to confer de• 



429 ATTORNEY GENERAL 

grees would have been unlimited except as they might have been restricted 

by the tem1S of their respective corporate charters or the endowments under 

which they operated and the Superintendent of Public Instruction nor any 

other agency woud have had any control over the matter whatever. When 

Amended Substitute Senate Bill No. 299 was enacted the then existing Sec­

tions 9922 and 9923, of the General Code were by Section 7 of said Act, 

expressly repealed, and the result is that no statutory regulations or limita­

tion,s now exist with respect to the conferring of degrees by institutions of 

learning, except as they are contained in the said Amended Substitute Senate 

Bill No. 299. 

Said Amended Substitute Senate Bill No. 299 was enacted April 22, 

1937. It became effective ninety days thereafter. It was codified as Sections 

9922 to 9923-4, inclusive, of the General Code of Ohio. The title of the 

Act is: 

"An Act providing for the regulation of new institutions of 
higher education and to repeal sections 9922 and 9923 of the Gen­
eral Code." 

Upon examination of the content of the Act, it clearly appears that its 

provisions apply exclusively to new institutions, as its title directs, except 

Section 5 thereof•, which is codified as Section 9923-3, General Code, and 

which will be hereafter noted. 

In substance, the kct provides with respect to a new institution of learn­

ing, that it shall not be, 

"permitted to offer instruction, confer degrees or diplomas or other 
written evidences of proficiency or achievement, until it has received 
from the director of education a certificate of authorization, which 
shall specify the field or fields of training permitted and the di­
ploma or degree or degrees authorized to 1be given, and a copy of 
which shall be filed with the secretary of state." 

( Section 9923, General Code.) 

Section 9923-1, General Code, sets forth the prerequisites for the certi­

ficate of authorization referred to above, to be issued by the Director of Edu­

cation and Section 9923-2, General Code, provides that said certificate shall 

be subject to revocation. 
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Section 5 of the Act (Section 9923-3, General Code) provides as fol­

lows: 

"Any corporation previously authorized to grant degrees, but 
which has not offered instruction or granted degrees within two 
years or more prior to the effective date of this act, shall, before 
resumption of instruction and the granting of degrees, meet all of 
the requirements of this act." 

Inasmuch as the college, which is the subject of your inquiry, has of­

fered instruction continuously for a great many years prior to the effective 

date of Amended Substitute Senate Bill No. 299 and had continued to offer 

instruction all the time within two years and more prior to the effective 

date of the Act, it is not required by the plain provisions of Section 9923-3, 

General Code quoted above, to meet the requirements of the Act. As it is 

not required to meet the requirements of the Act, and former Sections 9922 

and 9923, General Code, which had during their existence contained the 

only statutory requirements of law limiting the right of an institution of 

learning to confer degrees, were repealed when the new Act was enacted, I 

am of the opinion that the college in question may, through its trustees, grant 

such degrees as the trustees may on the recommendation of its faculty, in 

their discretion deem proper, subject, of course, to such limitations or re­

strictions that may be contained in its corporate charter or the instruments 

of its endowments if any, and that the Director of Education nor any other 

agency except the said faculty and trustees has any control over the matter 

whatever. 

Respectfully, 

THO:\IAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




