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OPINION NO. 71-072 

Syllabus: 

While the superintendent of an institution operated by the Depart­
ment of Mental Hygiene and Correction has no duty to provide for the 
support of a patient after final discharge, the circumstances may be 
such as to require that, as a part of his examination to determine the 
patient's fitness for discharge, the superintendent should inquire into 
and make sure that an arrangement for his support exists if such sup­
port is necessary for his continued mental health. 

To: James T. Welsh, Acting Director, Ohio Dept. of Mental Hygiene and Cor­
rection, Columbus, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, November 3, 1971 
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I have before me your request for my opinion, which reads as 
follows: 

"When the superintendent of an institution 

operated by the Department of Mental Hygiene 

and Correction determines that the conditions 

which justified the involuntary hospitalization 

of a patient no longer obtain, what is the 

legal duty of the superintendent to inquire into 

and to arrange for the support of the patient 

after discharge when: 


"l. 	Patient has very limited means or 

none whatever? 


"2. 	Patient has substantial means? 

"3. 	Patient himself, his relative, his 
friend, or the guardian of his per­
son and estate object to discharge?" 

It is clear that such a patient must be frequently re-examined, 
and that the superintendent is obliged to release him when his con­
dition no longer warrants hospitalization. Section 5122.21, Revised 
Code, reads, in part, as follows: 

"The head of a hospital shall as frequently 

as practicable examine or cause to be examined 

every patient and whenever he determines that the 

conditions justifying involuntary hospitalization 

no longer obtain, discharge the patient not under 

indictment or conviction for crime and immediately 

make a report thereof to the division of mental 

hygiene. 


"After a finding pursuant to section 5122.15 

* * * that an individual is*** subject to hos­

pitalization*** no continuing jurisdiction 

remains in the probate court. Plenary power is 

granted to the officers of a public hospital to 

grant a discharge. * * *" 


It is also clear that the superintendent has a legal duty under 
Section 5123.03, Revised Code, to arrange for the support of patients 
while they are hospitalized. That Section also implies that the super­
intendent has a similar duty \·Ii th respect to a patient who is released 
on trial visit, for it provides: 

"***Such head shall also be guardian of 

the person of the patient for the purpose of re­

lease on trial visit and shall retain the right 

of custody during the period of such trial visit. 

Such head may determine the place of abode of such 

patient while on trial visit irrespective of the 

existence of a guardian of the person appointed by 

the probate court.·, 


And 	 Section 2111.06, Revised Code, reads, in part, as follows: 

"***A guardian of the person shall 

***provide for the maintenance of the 

ward, * * *." 
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Consequently, the superintendent is required to arrange for the sup­
port of a patient released on trial visit. See Sections 5121.04 
to 5121.06, Revised Code. 

The superintendent is, of course, relieved of his duties as 
guardian of the person of a patient discharged under Section 5122.21, 
supra, because Section 5122.36, Revised Code, provides that"*** 
TfTTnal discharge pursuant to section 5122.21 of the Revised Code op­
erates as a restoration of legal competency***." Branch No. 2 of 
the Syllabus in Opinion No. 3342, Opinions of the Attorney General for 
1931, reads as follows: 

"The discharge of a patient, who is not 

under guardianship, from a state hospital under 

the provisions of section 1964 [General Code, 

now Section 5122.21, Revised Code], will re­

store such patient to his original status." 


Since the superintendent is no longer the guardian of a person who 
has been discharged, he has no duty to provide support for such an 
individual. 

The question of support after discharge may, however, under cer­
tain circumstances, be a crucial one in the superintendent's examin­
ation to determine whether the conditions which required involuntary 
hospitalization of the patient still obtain. That determination is 
primarily a forecast of the patient's present ability to cope with 
the stresses and strains of society, and to ignore the question of 
his support after discharge would be to neglect a factor important to 
his continued mental health. If, for example, financial difficulties 
lay at the root of the original mental disorder, and the superin­
tendent's examination reveals that, if discharged, the patient will 
find himself in much the same situation, the superintendent might 
well determine that under such circumstances the patient's present 
condition would not justify a discharge. It is, therefore, the 
superintendent's duty, at least to this extent, to inquire into the 
patient's means of support before making a determination that he 
should be discharged. 

The General Assembly has suggested one method of conducting such 
an inquiry, and, indeed, of arranging for the patient's support after 
discharge, in providing for the trial visit. Section 5122~23, Re­
vised Code, reads, in pertinent part, as follows: 

"When the head of a hospital deems it in 

the best interest of a patient, he may permit 

such patient to leave the institution on a trial 

visit, for such period of time and under such 

conditions as are proper and in the best in­

terest of the patient and the public \·1elfare. 

***Prior to the end of the year on trial 

status, and r.ot less frequently than annually there­

after, the head of the hospital shall reexamine the 

facts relating to the hospitaliz~tion of the patient 

on trial visit status, and, if he determines that 

in view of the condition of the patient hospitali ­

zation is no longer necessary, he shall c!ischarge 

the patient, * * *." 


It is clear that such a visit, if feasible, affords the superintendent 
a means of ascertaining \·Jhether the arrangements for the patient's sup-­
port are such as to justify a forecast that he will be able to cope 
\'7ith the demands of ordinary life. 
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What has been said above applies in all three of the situations 
mentioned in your questions. In large part, the scope of the super­
intendent's examination of the patient's fitness for discharge must 
rest within his own sound discretion. Limited means are clearly rele­
vant to a patient's ability to cope with the demands of society. While 
substantial means would elir.linate the stress of financial need, the 
superintendent muse nevertheless give some consideration to the effect 
of the patient's particular means of supp~rt on his mental' health. 
Finally, where objections are raised to the patient's discharge, the 
whole point may be that inability of relatives to provide adequate 
support is likely to lead to a relapse. On the other hand, if there 
is evidence that relatives are opposed to the patient's restoration 
to his proper place in society because they want to retain control of 
his estate, there is a domestic situation which could endanger the 
patient's mental health, and the superintendent must decide how best 
to further his rehabilitation by choice and timing of the techniques 
at his disposal. See, e.g., Section 5122.23, supra. 

In specific answer to your questions it is my opinion, and you 
are so advised, that while the superintendent of an institution op­
erated by the Department of Mental Hygiene and Correction has no duty 
to provide for the support of a patient after final discharge, the 
circumstances may be such as to require that, as a part of his ex·· 
amir.ation to determine the patient's fitness for discharge, the super­
intendent should inquire into and make sure that an arrangement for 
his support exists if such support is necessary for his continued mental 
health. 




