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COUNTY COMMISSIONERS-EDUCATION; OFFICE SPACE 

AND FURNITURE, COUNTY BOARD OF EDUCATION AND 

COUNTY SUPERINTENDENT-§3319.19 R.C.-581 OAG 1951, p. 

350, Approved and followed. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 3319.19, Revised Code, the board of county 
commissioners is required to furnish offices in the county seat for the use of the 
county superintendent of schools, together with the necessary furniture and equipment, 
even though the county school district does not include the entire territorial area 
of the county. Opinion No. 581, Opinions of the Attorney General for 1951, p. 350, 
approved. 

Columbus, Ohio, July 7, 1958 

Hon. G. William Brokaw, Prosecuting Attorney 

Columbiana County, Lisbon, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication requesting my opinion and 

reading as follows : 

''I have been requested by the board of county commissioners 
of Columbiana County to secure your further opinion on Section 
3319.19 of the Revised Code on the proposition of the said board 
providing and furnishing offices in the county seat for the use of 
the county superintendent of schools. I am familiar with the above 
mentioned section of the Revised Code, and am also familiar with 
the then Attorney General's opinion, 1951 OAG No. 581. This 
Attorney General's opinion seems to be quite unequivocal in stat­
ing that the commissioners must provide not only the physical 
quarters for an office, but also that the commissioners shall fur­
nish such office with such furniture and equipment as are appro­
priate to the nature of the superintendent's statutory duties and 
functions. 

"The above mentioned Attorney General's opinion was writ­
ten at the request of the bureau of inspection and supervision of 
public offices. It does not contain any mention of the point which 
we feel should be clarified. The tax money under the control of, 
and which is appropriated and spent by the board of county com­
missioners of this county is derived from a general property levy 
on all of the real estate within Columbiana County. The tax 
money for the support of the office of the county superintendent 
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of schools is derived from an apportionment, made in Columbus, 
among the various school districts under the supervision of the 
county superintendent of schools and the county board of educa­
tion. In Columbiana County there are four city school districts 
of considerable size, which do not come under the supervision or 
control of the county superintendent or the county board of 
education. Nor do the city and exempted village school districts 
pay anything toward the support of the office of the county super­
intendent of schools. 

'·Your opinion is respectfully requested as to whether or not 
it would be proper or legal to expend moneys derived from a 
county-wide property levy for the benefit of the office of the county 
superintendent of schools. In particular can such money legally 
be spent to purchase desks, typewriters, mimeographs, and the 
like for said office by the board of county commissioners?" 

The organization and control of counties and school districts are mat­

ters which are placed directly by the constitution in the hands of the 

general assembly. 

As to counties, we find 111 Section 1, Article X, Ohio Constitution, 

the following provision : 

"The General Assembly shall provide by general law for the 
organization and government of counties, and may provide by 
general law alternative forms of county government. * * *" 

As to the public school system, Section 3, Article VI, Ohio Constitu­

tion, provides: 

"Provision shall be made by law for the organization, admin­
istration and control of the public school system of the state sup­
ported by public funds : * * *" 

This language of the constitution 111 both cases is very explicit and 

appears to place the control of both counties and the school organization 

entirely within the discretion of the legislature, which may determine the 

powers and responsibilities both of county officers and boards of education. 

Section 3311.02, Revised Code, defines a city school district as follows: 

"The territory within the corporate limits of each city, ex­
cluding the territory detached therefrom for school purposes and 
including the territory attached thereto for school purposes, con­
stitutes a city school district. * * *" (Emphasis added) 

Here it will be observed that the boundaries of a city school district are 

not necessarily coextensive with the city limits. Such school districts may 
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include an indefinite amount of territory lying outside of its corporate 

limits, and may exclude any amount lying within the city. Such outlying 

territory may be attached to the city school district by the procedure set 

out in the statutes or it may be that portions of a city district are by like 

proceedings detached from the city district and attached to local or other 

districts outside of the city. 

A county school district is defined by Section 3311.05, Revised Code, 

as follows: 

"The territory within the territorial limits of a county, exclu­
sive of the territory embraced in any city school district, exempted 
village school district, and excluding the territory detached there­
from for school purposes and including the territory attached 
thereto for school purposes constitutes a 'county school district'." 
( Emphasis added) 

By the provisions of Section 3319.01, Revised Code, a superintendent 

of a county district is appointed by the county board of education. His 

salary is fixed by the county board. The general operating expense of a 

county board under the provision of Section 3317.13, Revised Code, is 

provided in part by state funds, the balance being apportioned to the 

several local districts constituting the county district; but, as stated in 

your letter, Section 3319.19, Revised Code, places upon the county com­

missioners the obligation to furnish offices in the county seat for the use 

of the county superintendent. That section reads as follows: 

"The board of county commissioners shall provide and fur­
nish offices in the county seat for the use of the county superin­
tendent of schools. Such offices shall be the permanent headquar­
ters of the superintendent and shall be used by the county board of 
education when it is in session." 

It appears at the outset that the general assembly was acting within 

the broad scope of its constitutional powers in placing this burden of 

furnishing an office for the superintendent upon the county commissioners. 

The only argument that can be adduced against that conclusion is that it 
appears to be unfair. I may call attention to the fact that in many other 

instances we may find provisions in the statutes which appear to those 

affected to be unfair, but if they are within the powers given by the con­

stitution to the general assembly, we must accept them. Even the courts 

will not allow themselves to be swayed in construing or applying a statute 
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by substituting their judgment for that of the legislature. Slingl-uff v. 

Weaver, 66 Ohio St., 621. 

In this connection I might direct your attention to Section 3313.35, 

Revised Code, which provides : 

"Except in city school districts, the prosecuting attorney 
of the county shall be the legal adviser of all boards of education 
of the county in which he is serving. * * * In city school districts 
the city solicitor shall be the legal adviser and attorney for the 
board thereof, and shall perform the same services for such board 
as required of the prosecuting attorney for other boards of the 
county. * * * No compensation in addition to such officer's regu­
lar salary shall be allowed for such services." 

That statute was the subject of an opinion of my immediate predeces­

sor, to-wit, Opinion No. 3644, Opinions of the Attorney General for 1954, 

p. 135. The facts involved, as shown by the request, were as follows: 

''The 'B' city school district is composed of the city of 'B', 
the villages of 'BP' and 'MR' and a portion of the 'WV' village. 
In the case of the 'B' city school district, approximately ,½ the 
population and 4/Sths of the tax duplicates lie outside the boun­
daries of the city of 'B'. The city of 'B' feels that since a sub­
stantial part of the population served by the district and 80% of 
the tax duplicate, which supports the school district, is outside the 
city corporation limits, that the city of 'B' should not be required 
to furnish, through its City Solicitor, the legal services required 
by the school district." 

Notwithstanding the seeming unfairness that resulted from the appli­

cation of the law in that situation, it was held, that in the absence of a 

charter provision limiting the duties of the city solicitor, the statute in 

question must be followed. 

In State ex rel Ramey v. Davis, 119 Ohio St., 596 the constitutionality 

of Section 1579-279, General Code, was challenged. That was part of the 

act establishing the municipal court of Toledo. The claim made was made 

that the provision therein requiring the city to provide court rooms, fur­

niture and supplies for such court invaded the sovereign rights of the 

municipality guaranteed to it by Article XVIII, Section 3, Ohio Consti­

tution, granting to municipalities all powers of local home rule; that the 

court was a part of the state judicial system, and was endowed with 

jurisdiction extending beyond the territory of the city. The court held, 

as shown by the 5th and 6th branches of the syllabus: 
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"5. The imposing of the burden of housing the courts cre­
ated for the jurisdiction of a designated political subdivision 
upon such subdivision, is in accordance with the practice of the 
state from its inception, is an equitable distribution of the burdens 
of state government among the political subdivisions of the state 
and violates no provision of the Constitution of the state. 

"6. Where the legislature confers upon a court certain minor 
extraterritorial jurisdiction and the state contributes substantially 
toward the maintenance of such court, the requirement that the 
political subdivisions, of the jurisdiction of the court, house such 
court does not amount to an imposition upon such political sub­
division of a burden that ought to be borne by the state at large, 
where the expense of such extraterritorial jurisdiction is not out 
of proportion to such contribution." 

That case is not a clear parallel to the situation which you present; 

but the following extract from the opinion by Judge Robinson, shows, 

as I believe, that the court had in mind the proposition that I have 

asserted, viz., that the legislature, acting within its constitutional authority, 

may impose upon one of its created political subdivisions a certain burden 

which could more fairly be imposed upon another. The opinion at page 

601 contains the folowing language: 

"* * * It has been the practice of the state from the date of 
the organization of the state, to require counties to provide court­
houses, with courtrooms and other suitable facilities for the hous­
ing of the respective courts of the respective county political 
subdivisions ; and such has been the practice, in so far as we know, 
in all other jurisdictions. vVhether it amounts to an imposition 
of a burden upon a political subdivision of the state which ought 
to be borne by the state alone is a question of policy rather than 
of power, and violates no provision of the state Constitution." 

It is accordingly my opinion that under the provisions of Section 

3319.19, Revised Code, the board of county commissioners is required to 

furnish offices in the county seat for the use of the county superintendent 

of schools, together with the necessary furniture and equipment, even 

though the county school district does not include the entire territorial area 

of the county. Opinion No. 581, Opinions of the Attorney General for 

1951, p. 350, approved. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 


