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used for the purpose oi paying disability or superannuation allowance:;, 
the conclusion must be reached that the provisions of the Public Em­
ployes' Retirement System Act arc not applicable to employes oi public 
libraries not maintained by public iunds. 

Therefore, in specific answer to your question it is my opinion 
that, "employes of libraries within the State of Ohio who call themselves 
'public libraries' and who serve public interests but who are not actually 
maintained by tax funds" do not come within the amended provisions 
oi the 1\etirement Ll\L 

Respectfully, 
riERBERT S. DL'FFY, 

/1 ttorney General. 

2854. 

l\I I~Millm BOARD OF EDUCATION-WI-lER!~ ElVIPLOYI~ OF 
COH.PORATlO~ SUCH COl\'IPANY CAN N 0 T SUBMTT 
SEALED IHDS FOR CONTRACTS TO FUl\NISH SUPPLIES 
TO BOARD-SEE SECTIONS 4757 A~D 12910, (;!·:~ERA!. 

CODE . 

. C,'Vf.L//HUS: 
.·1 contf'all_)' whose local 11wna.r;cr ·is also a 11/CII!hcr of the lJoard of 

cducalioll can11ot submit scaled bids for col//racts to funtish suf'f'lics to 
the board of education <c•hcn C011tf'ctitive biddin.r; on such contract is no/ 
required hy law, as a contract made under such circumstances comes 
H•ithi11 the f>rovisiolls set forth i11 Sectio11s 4757 and 12910, General Code. 

Cou:~rnus, Omo, August 22, 1938. 

lloK. THEODORE TILDEN, Prosecuting AttontCJ, Ravc1111a, Ohio. 
DEAR S1R: This wil1 acknowledge your recent communication. 

Your letter reads as foilows: 

"A member of the City noarcl of Education is employed 
as branch manager of a corporation, operating a retail lumber 
yard in the city. The Board of Education, in purchasing lum­
ber, takes sealed bids for all lumber purchased, and a\\'ards the 
sale to the lo\\'est bidder. So long as this manager is a member 
oi this Board of Education, can this lumber company legally 
file bids to sell the City Board of Education material, and bt.: 
a \\'arcled the sale, if they are the low bidder? 
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The local manager oi the company is not a stockholder of 
the corporation, dues not have any bonus arrangement with 
the corporation, and \\·orks on a straight salary basis.'' 

There are t\\'o sections of the General Code which expressly pro­
hibit the interest oi school board members in school boanl contracts. 
Sections 4757 and 12910, General Code, provide as follows: 

Section 4757. "Conveyances made by a board of education 
shall be executed by the president and clerk thereof. .\' o mem­
ber of the board shall have directly or indirectly any pecuniary 
interest in any contract of the board or be employed in any 
manner ior compensation by the board of which he is a member 
except as clerk or treasurer. ~o contract shall be binding upon 
any board unless it is made or authorized at a regular or special 
meeting of such board." 

Section 12910. "Whoever, holding an office oi trust or 
profit by election or appointment, or as agent, servant or employe 
of such officer or oi a board of such officers, is interested in 
a contract for the purchase of property, supplies or fire insur­
ance for the use of the county, township, city, village, board oi 
education or a public institution with which he is connected. 
shall be imprisoned in the penitentiary not less than one year 
nor more than ten years." 

You will observe that neither oi the statutes in question creates any 
exception in case of competitive bidding. I assume from your question 
that the contract to \\'hich you refer is one involving less than the 
amounts fixed in Section 7623, General Code, for which no competitive 
bidding is required by law. 

There have been many rulings issued by this office in regard to 
matters coming within the sections above quoted and other related sec­
tions which prohibit the interest of public employees and officers in 
public contracts. 

The code sections in question employ clear and definite language. 
They are, moreover, so d1·awn as to include by their words practically all 
officers and all types of contracts. In applying these sections· this office 
has been faced with many hard situations. llowever, where legislative 
intent is clearly and definitely expressed, this office is bound to give effect 
to it and cannot, however liberal it may wish to be, nullify, change or 
amend by its rulings the express provisions of a statute. 

In all the long list of cases and situations occasioning application oi 
these sections to public contracts made with corporations or firms whose 
officials and employes are public officials, there has been on\ one basis 
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upon which the Courts have been willing to create an exception and this 
is in the instance where competitive bidding is required by law. The 
history of this exception and the logic which lies back of it, may be 
found in Nichardso11 vs. Trustees, 6 ~. P. ( ~. S.) 505. A revie\\' of 
this case and of the rulings of Attomeys General based upon it \\'ere 
discussed in an Opinion oi the Attorney General for 1937, Xo. 1649. 

I i 1\'e are to accept this authority given in the opinion and the ]Wac­
lice derived from it. the exceptions to the statutes discussed can be per­
mitted only in cases \\'here competitive bidding is required by bw. It 
then iollows that where competitive bidding is not required by law, no 
legal exception is created. 

In an Opinion of the Attorney Ccneral for 1934, Volume I, X o. 
2.1-fl, the effect of advertisement and competitive bidding· not required by 
statute is discussed. This opinion holds that when no provision of law 
rl'quires advertisement and competitive bidding· the iact that it is actually 
(lone does not take a contract out oi the section which prohibits interest of 
officials in public contracts exceeding $50.00 in amount, unless duly 
:tdvertised as provided by law. 

The section under discussion in the Opinion is 12911. General Code. 
a part of the group of sections prohibiting interest oi public officials in 
public contracts and in that sense a sister section to Sections -1-757 and 
12<) I 0, supra, now under consideration. 

A recent ruling irom this office given in an Opinion oi the ,\ttorney 
General for 1938, )Jo. 2273, further ali'irms the ruling given in \:o. 2.)-1-1. 
supra. The second syllabus of \:o. 227~ provides as iollows: 

"2. A member of a board of education ,,·ho serves :1s 
director of a bank ,,·hich is a depository ior active school iunds 
violates the pro\'isions of Section -+757, Ceneral Code, since the 
Uniform Depository 1\ct does not require advertisement or 
competitive bidding for such contracts." 

]n view of these former rulings ancl the unmoclil-ied precedent of 
decision back of them the very plain prohibition given in Sections 4757 
and 12910, supra, cannot be ignored or altered by this office. 

·1 t is therefore my opinion that a company whose local manager is 
also a member of the board of education cannot submit scaled bicls fm 
contracts to furnish supplies to the board of education when competitive 
bidding on such contract is not required by law; as a contract made 
under such circumstances comes \\'ithin the provisions set forth in 
Sections 4757 and 12910, General Code. 

Respectfuliy, 
]lERBEI<T S. lkFFY, 

/I ltorncy (;,·11craf. 


