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1. A municipality may legally purchase and install parking meters 
along the curb lines of a street for the purpose of regulating and control­
ling the parking of automobiles on such street, and may require that the 
person parking his automobile at designated places on such street pay a 
fee which is reasonably commensurate with the cost of enforcing such 
parking ordinance. 

2. A municipality may not legally enter into an arrangement with a 
manufacturer whereby the manufacturer installs the parking meters, allow­
ing the municipality a percentage of the revenue therefrom, and retains 
the balance until the total cost of the meters has been earned, at which 
time the title to the meters is transferred to the municipality. 

3. A municipality may not legally use its proportion of the motor 
vehicle license tax and the gasoline tax receipts for the purchase and 
installation of such parking meters. 
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Respectfully, 
JoHN VI/. BRICKER, 

Attorney General. 

SALES TAX-PURCHASES OF MATERIAL BY BOARD OF 
EDUCATION FOR STADIUM OR PLAYGROUND-NOT 
TAXABLE ALTHOUGH FUNDS USED ARE VOLUNTARY 
SUBSCRIPTIONS. 

SYLLABUS: 
Sales of materials made to the board of education of a school district 

for the construction of a stadium on the athletic field altd playground of 
a school in the district, are e:re'»'tPt from. the sales tax provided by section 
5546-2, General Code. although a part or all of the moneys used by the 
board of education in purchasing such materi<Jls were paid into the treas­
ury of the school district on voluntary subscriptions for this purpose. 

CoLuMBUS, OHio, June 26, 1936. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public 0 ffices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN: This is to acknowledge the receipt of your recent com­
munication in which you request my opinion upon a question stated therein 
as follows: 

"When a board of education proceeds to build a stadium on 
its athletic field and a large part of the cost of materials is being 
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paid out of money raised by popular subscription, while the labor 
is being furnished by the Federal Government, is the purchase of 
materials, paid for by money so subscribed and paid into the 
school treasury, subject to the sales tax?" 
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In the. consideration of the question here presented, I assume that the 
materials referred to in your communication were purchased directly by 
the board of education from lumber dealers and other material men and 
were installed in the construction of the stadium by means of labor which, 
you state, was furnished by the federal government. In other words, it 
is assumed that this improvement was not constructed by a contractor 
acting under a contract with the board of education which required him 
to furnish the materials which were used in the construction of this im­
provement. 

Subject to certain exemptions therein stated, Section 5546-2, General 
Code, provides for the levy of an excise tax on retail sales of tangible 
personal property which includes all sales of such property except those 
excluded by the provisions of Section 5546-1, General Code, defining the 
term "retail sale." The term "sale", under the definitive provisions of 
Section 5546-1, General Code, includes all transactions whereby title or 
possession or both of tangible personal property is or is to be transferred 
for a consideration in any manner, whether absolutely or conditionally, 
whether for a price in money or by exchange or barter, and by any means 
whatsoever. Inasmuch as the transaction or transactions in and by which 
the materials for the construction of this stadium were delivered to the 
board of education or to its authorized agents in the construction of this 
improvement, were clearly sales of this property made by the material men 
to the board of education, and since, further, such sales were not such as 
under the provisions of Section 5546-1, General Code, are excluded from 
the meaning of the term "retail sales", the sales of these materials were 
retail sales and were subject to the incidence of the sales tax provided for 
by Section 5546-2, General Code, unless these sales come within one or 
more of the exemptions provided for by this section. Section 5546-2, 
General Code, provides that "The tax hereby levied does not apply to the 
following sales: 1. When the consumer is the state of Ohio or any of 
its political subdivisions." The term "consumer", as used in this connec­
tion, "means the person to whom the transfer effected * * * by a sale 
is or is to be made or given." (Sec. 5546-1, G. C.) It appears, therefore, 
on the facts stated in your communication, that the board of education 
therein referred to is the consumer with respect to the sales of the ma­
terials here in question, and that under the above quoted provisions of 
Section 5546-2, General Code, the sales of such materials thus made to 
the board of education of the school district as a political subdivision of 
the state are exempt from the sales tax, unless the fact that these materials 
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were paid for in part out of moneys raised by popular subscription ami 
paid into the school treasury, in some manner affected the application of 
the exemption above noted. 

As to this, it is noted that Section 4755, General Code, provides that 
a board of education may accept gifts .upon conditions connected with such 
gifts and that for the purpose of enabling the board to carry out the con­
ditions upon which the gifts are made, such board may make rules and 
regulations required to carry into effect the conditions upon which the 
gifts were made. The moneys subscribed and paid into the school treasury 
in this case were so made and paid, I assume, upon the express or implied 
condition that these moneys were to be used for the purpose of purchasing 
materials to be used in the construction of the stadium. In any view, it 
may be said that when the moneys subscribed for this purpose were paid 
into the school treasury they became the property of the school district 
as much as any other moneys in the school treasury appropriated for the 
purpose of constructing this stadium, and the purchases of materials for 
the construction of the stadium made by the board of education out of 
moneys thus paid into the treasury were as clearly exempted from the 
incidence of the sales tax provided for by Section 5546-2, General Code. 
as if all of the moneys used by the board of education in the purchase of 
these materials had come into the school treasury as the proceeds of taxes 
or otherwise. I am of the opinion, therefore, by way of specific answer 
to the question presented in your communication that the sale or sales of 
the materials therein referred to are not subject to the sales tax provided 
for by the section of the General Code above referred to. 

Respectfully, 
JOHN w. BRICKER, 
· Attorney General. 
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APPROVAL-CONTRACT FOR HIGHWAY IMPROVEMENT IN 
UNION COUNTY, OHIO. 

CoLUMBUS, Omo, June 26, 1936. 

HoN. JoHN J. JASTER, JR., Director of Highways, Columbus, Ohio. 


