
Note from the Attorney General’s Office: 

1934 Op. Att’y Gen. No. 34-2596 was overruled 
by 1982 Op. Att’y Gen. No. 82-022.
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2596. 

PROBATE JUDGE-FEE COLLECTED FOR SELLING MARRIAGE CER­
TIFICATES PERSONAL NOT OFFICIAL ACT-SUCH SALE NOT 
PROHIBITED BY STATUTE-COUNTY l\IAY NOT RECOVER FUNDS 
SO COLLECTED WHEN. 

SYLLABUS: 
1. Any fee or money collected by the person filling the office of Probate Judge 

for selling so-called marriage certificates, is a fee collected for a personal and tiot 
an official act, and there -is 110 statutory inhibition against the sale of such mar­
riage certificates. 

2. In the ei1ent that such marriage certificates are sold to the public by the 
person filling the office of Probate htdge, and are purchased voluntarily, the re .. 
muneration received could not be recovered for the use of the county treasury. 

COLUMBUS, Omo, April 28, 1934. 

HoN. FRAZIER REAMS, Prosernting· Attorney, Toledo, Ohio. 
DEAR Srn :-I am in receipt of your request for my opinion which reads as 

follows: 

"Section 10501-42 of the General Code of Ohio provides for a fee 
of $1.00 to be charged by the probate court for services rendered 'for 
administering oath to application for marriage, and granting marriage 
licenses under seal, recording the certificate of marriage, filing and in­
dexing.' 

In 1906 the legislature, for the purpose of abolishing the fee system 
of compensation, passed the salary act which (as amended in 1909), 
requires public officials to pay all fees into the county treasury and 
to receive certain salaries in lieu of such fees. 

G. C. 2977 provides that all fees etc. 'collected or received by law 
as compensation for services by a * * * probate judge', shall be held 
as public money. 

G. C. 2978 provides that the probate judge 'shall charge and collect 
the fees * * * allowed by law'. 

G. C. 2983 provides that each county officer shall pay into the county 
treasury all fees of whatever kind collected by his office 'for official 
services'. 

G. C. 2996 provides that the salaries received by county officials 
shall be instead of all fees, etc. 'which any such official may collect and 
receive'. 

Question: 
( l) Under the above code sections can the Probate Judge legally 

charge an additional fee for selling lithographed or printed marriage 
certificate and retain this fee himself? (It is assumed that the purchase 
of this certificate by one procuring a license is entirely optional.) 

(2) In the event that this additional service by way of a marriage 
certificate is demanded by the public and it is legal for the Probate Court 
to furnish this service, can the revenue so obtained be recovered for the 
use of the county treasury? 
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(3) Have the County Commissioners, under their general right of 
control o,;er the building, or otherwise, the right to prohibit the use 
of the building for the sale by the Probate Judge of these certificates?" 

The so-called "marriage certificate" to which you refer in your inquiry is, 
as I understand it, a printed or lithographed ornamental paper which is usually 
signed by the officiating minister and also by the witnesses to the marriage 
ceremony. There are no statutes providing for the issuance of any such marriage 
certificates, provision being made only for a fee of one dollar to be charged by 
the Probate Court for services rendered for administering oath to applicants for 
marriage, granting the marriage license under seal, and for the filing and in­
dexing of the same. This is prescribed by Section 10501-42, General Code, and 
reads in part as follows : 

"The fees enumerated 111 this section shall be charged and collected, 
if possible, by the probate judge and shall be in full for all services 
rendered in the respective proceedings. 

* * * * * * * * * 
23. For administering oath to application for marriage license, and 

granting marriage licenses under seal, recording the certificate of mar-
riage, filing and indexing ................................................................................ $1.00 

* * * 
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For a number of years, these so-called marriage certificate, were furnished 
by the officiating ministers, the cost of the certificate being included in the fee 
charged for performing the marriage rites. At present many of them are sold 
by Probate Judges contemporaneously with the issuance of the marriage license. 
The only document or paper which the law requires the Probate Judge to issue 
or give to the parties to be married is the license and after the marriage the law 
neither provides for nor requires a Probate Judge to issue or give to them any 
document or paper whatsoever. In the sale of such certificates the Probate Judge 
is acting in a private capacity and not in his official capacity, as there is no 
provision made by the General Code of Ohio for the issuance of such certificates, 
and public boards and officers have only those powers and duties as are imposed 
by law. Elder vs. Smith, 103 0. S. 369,370; State, ex rel. Copeland vs. State Medi­
cal Board, 107 0. S. 20. 

The Probate Judge could not be compelled to furnish such marriage cer­
tificates, and if the person who fills the office of Probate Judge does furnish such, 
it is not his official act but a personal act and the charge for such certificate is 
not an official charge; nor are these marriage certificates "certified copies" of 
the records of the Probate Court or official documents which may be admitted 
in evidence. 

It is not within the province of my office to judge or pass upon the propriety 
of the sale of such marriage certificates. Suffice to say that in some instances 
there is a demand for these certificates inasmuch as some persons are desirous of 
having a more elaborate document evidencing the fact of their marriage, either 
for display or sentimental reasons, while other persons purchase such certificates 
under the erroneous impression that such are required by law. Thus, the sales 
practice may be either pernicious or beneficial, depending upon the facts of each 
particular case. However, if there were a fraudulent representation made by 
the vendor, the law makes provision for the recovry of the money so paid by 
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the applicant l::y rescission of such contract of sale. Your request, however, states 
that it may be assumed that the purchase of this certificate by one procuring 
a marriage license is entirely optional, the payment being, in the legal sense, 
voluntarily made without duress or actual fraudulent representation, so I shall 
not treat further this aspect of the case. The General Assembly has passed no 
express statutory inhibition against the sale of these so-called marriage certifi­
cates by the Probate Judge and if social policy is inimical to such practice, it is 
their province so to do. 

In Opinion No. 149, rendered under date of February 18, 1933, to the 
Prosecuting Attorney of Henry County, I held that a county recorder is not 
prohibited by the statutes of Ohio from obtaining or disseminating among busi­
ness men information concerning the filing of chattel mortgages and liens and 
any remuneration so received is not required to be paid into the county treasury. 
The reasoning of that opinion is applicable to the present inquiry, it reading in part: 

"I find in the statutes with reference to the duties of the county 
recorder, no legislative inhibition against his· right to engage in other 
occupations than that of County Recorder." 

My examination of the statutes with respect to Probate Judges fails to 
disclose any inhibition against the right of a Probate Judge to engage in other 
occupations than that of Probate Judge except Section 1706, 12854 and 12856, 
General Code, prohibiting him from practicing law. See Annual Report of the 
Attorney .General for 1913, Vol. II, page 1142. 

The question narrows itself down to whether or not the county is entitled 
to the money received from this salesmanship practice of one of its officers 
acting in a purely private capacity. This question has already been decided 
by court decision in the case of State of Ohio, on relation of Thomas L. Pogue, 
Posernti11g Attorney of Hamilton County, Ohio vs. Leuders, Judge of the 
Probate Court of Hamilton County, being case No. 152667, Common Pleas Court 
of Hamilton County, decided February 10, 1913. The right of the Probate Judge 
to sell these marriage certificates in his personal capacity was necessarily involved 
in that case and was a~sumed in the opinion. Judge Cushing in the course of his 
opinion interpreted Section 2977, General Code, to which you refer in your request. 
This section provides : 

"All the fees, costs, percentages, penalties, allowances an<l other 
perquisites collected or received by law as compensation for services 
by a county auditor, county treasurer, probate judge, sheriff, clerk of 
courts, surveyor or recorder, shall be so received and collected for the 
sole use of the treasury of the county in which they are elected and 
shall be held as public moneys belonging to such county and accounted 
for and paid over as such as hereinafter provided." 

Concerning the interpretation of this section, the court stated: 

"The language of the section clearly indicates that the fees, costs, 
percentages, penalties and other perquisites are those provided by law. 
The sole power to fix what fee shall be charged by officials and the 
amount that such officials shall collect for a specified service, is vested 
in the legislature." Italics the writer's.) 

The court further states: 
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"The only document or paper therefore which the law requires the 
Probate Judge to issue or give to the parties to be married is the license, 
and after the marriage the law neither provides for nor requires the 
Probate Judge to issue or give to them any document or paper whatever. 

The ornamental paper ( referring to the so-called marriage certifi­
cates) in question which has been given in some cases at the request of 
the parties, is an unofficial paper. It is not provided for by law. The 
Probate Judge could not be compelled to furnish it, and if the person 
who happens to be filling the office of the Probate Judge does furnish 
it, it is his personal and not his official act." (Parenthesis the writer's.) 

The conclusion of the court is as follows: 

"(I) The law does not provide for issuing an ornamental paper 
such as the one under examination. 

(2) The Probate Judge could not be compelled by law to furnish 
such a paper. 

(3) The statute provides for no fees for furnishing such a paper. 
( 4) Any fee or money therefore collected by the person filling the 

office of Probate Judge for furnishing such a paper is a fee or money 
collected for a personal and not an official act. 

( 5) The law requires only fees, charges, etc., provided by law 
to be turned into the public treasury, and as the fees for this ornamental 
paper are not provided by law, it necessarily follows that the money 
collected therefrom is 110/ to be turned into the public trea;mn•. but is 
the property of the person receiving the same." (Italics the writer's.) 
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A careful examination of the cases in Ohio fails to disclose any other case 
on the subject, nor am I able to find any decision on the particular subject matter 
outside the state, so consequently my opinion is based upon. the above co11,t 
decision, although I do find substantiating cases in other states. For example, 
it is stated in State vs. Holm, 70 Neb. 606: 

"A county officer is· not required to account for and pay over to 
his county money received by him in payment for services performed 
for another, by private agreement, which are no part of the duties of 
his office, and which arc not incompatible with, and arc not included 
within, his official duties." 

Also sec Bell vs. Marlin, County Auditor, 64 Ore. 519, 130 Pac. 1126. 
I come now to a consideration of your third question with respect to whether 

or not the county commissioners, under the general right of control over county 
buildings, or otherwise, have the right to prohibit the use of the building for the 
sale by the Probate Judge of these marriage certificates. I assume that the sa1e 
of these certificates is in the courthouse in the rooms designated by the building 
commission to the Probate Judge. The board of county commissioners has, 
under the law, the general control and custody of public buildings of the county, 
and is charged with the care and maintenance thereof. Dittrick vs. Barr, 22 
0. L. Rep. 289, motion to certify record overruled in 22 0. L. Rep. 241. 

However, in Vol. 11 of Ohio Jurisprudence, pages 505 and 506, it is stated: 

"There is a distinction, in respect to the question of control, between 
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courthouses and other public buildings. (See State, ex rel. Bittikofer 
vs. Babst, 97 0. S. 64, 119 N. E. 136.) The county commissioners have foll 
control over offices provided by them for the other county officers, but the 
judicial power is a separate and independent department of government, 
and when a building is erected, and the whole or a part thereof is pro,·ided 
or assigned by the building commission to the use of this independent 
departme11t of government, such building, or such part as may be w 
assigned, naturally and neces.sarily comes within the control of that de­
partment; * * *. But they (referring to the county commissioners) 
have 110 discretion or authority to deprive the court of the use of a11y 
part of the building provided by the building com111ission f vr the ad­
ministration of justice. (Dittrick vs. Barr, supra) And where courts 
for the purpose of administering justice, as,sert a claim of necessity for 
the 1tse and ocrnpation of certain rooms, this right of the courts is 
supreme, and must prei·ail." (Italics and parenthesis the writer's.) 

There is no question in my mind but that the county commisswncr~ ::1<1y not 
interfere with the portion of the courthouse ass:gned to the use of the jud'cial 
branch of the government as long as snch space is devoted to the administration 
of justice. The basis upon which this principle is predicated was clearly recog­
nized by the Supreme Court in its per curiam opm10n in the case of State, ex 
rel. vs. Babst, cited by Ohio Jurisprudence, supra. At page 66, the court said: 

"The judicial power is a separate and independent department of 
government, and when a building is erected, and the whole or a part 
thereof is provided or assigned ty the building commission to the use of 
this independent department of government, such building, or such part 
as may be so assigned, naturally and necessarily comes within the con­
trol of that department, otherwise a conflict of authority might seriously 
impede the administration of justice." 

It does not follow, however, that if a portion of the space assigned to the 
judicial branch of the government for the administration of justice were to 
cease to be used for that purpose, if such portion of space were not necessary 
for that purpose, and used for some purpose entirely foreign to the purposes 
of the judicial branch of the government, the commissioners would have no 
control whatsoever over that space. 

In the instant case if the sale of these so-called marriage certificates is 
incidental and conducted in the probate court rooms or a portion thereof primarily 
used for carrying on the official work of the probate court, it is very probable 
that the courts would hold that the commissioners are powerless to interfere 
therewith. On the other hand if a portion of the space allotted to the probate 
court were to be definietly set off and used entirely for the bus;ness of selling 
these so-called marriage certificates, in my judgment it could be very validly 
contended that that space so set off ceased to be space allocated to the probate 
court for the administration of justice and had accordingly become space under 
the jurisdiction of the county commissioners. It is believed that a more specific 
answer to your third question may not be given. 

Summarizing, it is my opinion that: 

1. Any fee or money collected by the person filling the office of Probate 
Judge for selling so-called marriage certificates, is a fee collected for a personal 
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and not an official act, and there is no statutory inhibition against the sale of 
such marriage certificates. 

2. In the event that 5uch marriage certificates are sold to the public by the 
person filling the office of Probate Judge, and are purchased voluntarily, the 
remuneration received could not be recovered for the use of the county treasury. 

Respectfully, 
JOHN \V. BRICKER, 

Attorney General. 

2597. 

DEPOSITS-TAXABLE IN BANK UNDER CONSERVATORSHIP WHEN 
-CONSERVATOR AUT:fIORlZED TO PAY SUCH TAXES AND DE­
DUCT SAME FROM DEPOSITOR'S RESTRICTED ACCOUNT. 

SYLLABUS: 
vVhen there are deposits ill a banking i11stitittion, which has been placed in, 

the custody of a consen1ator, pursua11t to the authority of Section 710-88a, General 
Code, 011 the day fixed by the Ta.r: Commission of Ohio for listing deposits. 
at which time such deposits were restricted by order of the Superintendent of" 
Banks, pursuant to the aitthority co11tai11cd in Section 710-107a, General Codel; 
such conservator is authori:::ed by reason of the provisions of Section 5673-1 and 
5673-2 General Code to pay such taxes and charge or deduct from the restricted 
account of each such depositor an amount equal to the ta.1: paid by him thereon. 

COLUMBUS, Omo, April 30, 1934. 

HoN. I. J. FULTON, Superintendent of Banks, Columbus, Ohio. 
· DEAR Srn :-1 am in receipt of your rcque:t for my opinion, which reads: 

"With especial reference to Sections 5673-1, 5673-2, 5406 and 5324, 
each of the General Code of Ohio, I would appreciate your opinion as to 
whether or not deposits in banks under conservatorship on the day fixed 
by the Tax Commission of Ohio for the listing of deposits, and the pay­
ment of which said deposits was re,tricted by order of the Superintendent 
of Banks, are subject to taxation. l f so, am I correct in the assumption 
that the Conservator should charge the restricted account of each such 
depositor with an amount equal to the tax thereon?" 

Section 5324 General Code defines deposits as follows: 

"The term "deposits" as so used, includes every deposit which the 
person owning, holding in trust, or having the beneficial interest therein 
is entitled to withdraw in money, whether on demand or not, and whether 
evidenced by commercial or checking account, certificate of deposit, sav­
ings account or certificates of running or other withdrawable stock, or 
otherwise, excepting (I) unearned premiums and surrender values under 
policies of insurance, and (2) such deposits in financial institutions out-




