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BOARD OF EDUCATION-VILLAGE OR LOCAL SCHOOL DIS­

TRICT MAY BE DECLARED TO BE A CITY SCHOOL DISTRICT 

WHEN VILLAGE ADVANCES TO CITY STATUS-DECISION 
TO DECLARE SUCH CHANGE DISCRETIONARY WITH 

BOARD-§3311.07 R.C. 

SYLLABUS: 

Where a village had advanced to city status and where the major portion of the 
territory of such municipal corporation lies within the boundaries of a local or ex­
empted village school district, the board of education of such district may declare, as 
provided in Section 3311.07, Revised Code, that such district shall become a city school 
district, but decision to do so is discretionary with such board. 

Columbus, Ohio, March 6, 1958 

Hon. John T. Corrigan, Prosecuting Attorney 
Cuyahoga County, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Westlake Board of Education has requested me to 
refer the questions listed below to you for an opinion. 

"Westlake became a city with 5000 population on January 1, 
1958. Immediately prior thereto it was a village and the village 
school district was an exempted village school district. Under 
Ohio Revised Code Sec. 3311.07 the board of education of such 
a school district may, by majority vote of its board of education, 
change to a city school district if and when the municipality has 
become a city. The statute cited uses the word 'may' in regard 
to the majority vote. 

"First question: if such vote is not taken what kind of school 
district results? 

"Second Question: if the required majority is not attained 
on vote taken, what result? 

"Third Question : does such vote have to be taken under 
such facts?" 

Prior to June 1, 1954, Section 3311.07, Revised Code, read in part: 

https://BOARD-�3311.07
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"When a local or exempted village school district contains 
within its territorial boundaries the major portion of the territory 
lying within the corporate limits of a village advanced to a city, 
such school district shall become a city school district. * * *" 

By the enactment of House Bill No. 128, 100th General Assembly, this 

language was changed to read as follows : 

"When a local or exempted village school district contains 
within its territorial boundaries the major portion of the terri­
tory lying within the corporate limits of a village advanced to a 
city, such school district may by a majority vote of the full mem­
bership of such board of education, declare that such local or 
exempted village school district shall become a city school district. 
* * *" (Emphasis added) 

It is thus to be seen that under the earlier statute the transition to a 

,city school district was automatically effected by operation of law upon the 

advancement of a village to city status. Some effect must be given the new 

enactment noted above, and the only possible effect which can be given it 

is by regarding it as providing the board concerned with a choice of becom­

ing a city school district or remaining a local or exempted village district. 

I conclude that this was the legislative intent, and is the legal effect of such 

enactment. 

Although the point was not discussed in Opinion No. 5852, Opinions 

of the Attorney General for 1955, p. 523, the writer of that opinion 

evidently entertained a similar view of this provision, for in the second 

paragraph of the syllabus therein is the following statement: 

"* * * 2. The right of the electors of a city which has passed 
from its status as a village by virtue of Section 703.06, Revised 
Code, to vote at all township elections, is in no way affected by 
such transition. The right of such electors to vote for members 
of a county board of education is in no way affected until the 
board of education of the district in which it is situated proceeds 
under the authority of Section 3311.07, Revised Code, to declare 
such district to be a city district. * * *" (Emphasis added) 

Concluding as· I do that action under this section is discretionary with 

the board, it follows ( 1) that if the board fails to act, whether by ignoring 

the matter or bJfailure to attain a majority vote for the change, the school 

district remains in statu quo ante, and (2) that there is no necessity for 

the board to put the matter to a vote. 
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Accordingly, in specific answer to your query, it is my opinion that 

where a village has advanced to city status and where the major portion 

of the territory of such municipal corporation lies within the boundaries 

of a local or exempted village school district, the board of education of 

such district may declare, as provided in Section 3311.07, Revised Code, 

that such district shall .become a city school district, but decision to do so 

is discretionary with such board. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




