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OPINION NO. 74-108 

Syllabus: 

1. A state university may not give the option to take com­
pensatory time off in lieu of pay for each holiday worked to an 
employee who is classified below pay range 22, step 1. 

2. A state university must calculate ov·ertime payments for 
employees after forty hours in active pay status, in all cases, 
pursuant to R.C. 124.18, 

To: Harry B. Crewson, Pres., Ohio University, Athens, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, December 31, 1974 

I have before me your predecessor's request for my opinion, 
which raads in part as follows: 

"Ohio University wishes to request your 

opinion regarding the proper interpretation to 

be given Section 124.18 of the Ohio Revised 

Code, which was recently revised by Amended 

Substitute House Bill 301, Your opinion is 

requested on two separate questions raised by 

Section 124,18. These questions deal with the 

subjects of holiday pay and overtime pay. 


"* * * * * * * * * 
"1. May Ohio University give an employee 


an option to take compensatory time off rather 

than receive pay for work performed on a holi ­

day when the employee who is paid less than 

pay range 22, step 1, is required to work on 

a day observed as a holiday? 


"* * * * * * * * * 
"2. Should Ohio University calculate over­


time payment after forty hours 'actually worked' 
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in a week or after forty hours 'in active pay 

~tatus', such 'status' to include time off 

during paid sick leave and vacation leave, for 

example?" 


R,C, 124.18, which was amended by Arn, Sub. H.B. No, 301, 
effective April 8, 1974, reads in part as follows: 

"Forty hours shall be the standard work 

week for all employees whose salary or wage is 

paid in whole or in part by the state. When any 

employee is required by an authorized adminis­

trative authority to be in an active pay status 

more than forty hours in any calendar week, he 

shall be compensated for such time over forty 

hours, except as otherwise provided in this sec­

tion, at one and one-half times his regular rate 

of pay, or at the rate equivalent to pay range 

32, step 1, whichever is the lesser, unless the 

provisions of the 'Fair Labor Standards Act of 

1938,' 52 Stat. 1060, 29 u.s.c. 201, as amended, 

are applicable. 


"* * * * * * * ... * 
"* * * When an employee whose rate of pay 


for a normal biweekly pay period is less than a 

rate equivalent to pay range 22, step l, is re­

quired by his responsible administrative author­

ity to work on the day observed as a holiday, he 

shall be entitled to pay for such time worked at 

one and one-half times his regular rate of pay, 

or at the rate equivalent to pay range 32, step 

1, whichever is the lesser. In addition to his 

regular pay, payment at 9Uch rate shall be ex­

cludecl in the calculatim1 of hours in active pay 

status. 


"When an employee whose rate of pay for a 

normal biweekly pay period is equivalent to pay 

range 22, step 1, or more is required by his re­

sponsible administrative superior to work on the 

day observed as a holiday, he shall be granted 

compensatory time off at time and one-half within 

thirty days thereafter." 


Your first question is whether a state university may give 
an employee the option to take compensatory time off or receive 
pay for work performed on a holiday when such employee is classi ­
fied below pay range 22, step 1, Prior to the passage of Arn. Sub, 
H.B. No, 301, R.C. 124.19 provided that the employees of state 
universities could be compensated for each holiday worked by 
being granted compensatory time off or by being paid, at the 
option of the employee, However, that language was repealed by
Am. Sub, H.B. No, 301, and R,C, 124.18 now provides that those 
employees who are classified below pay range 22, step 1, are en­
titled to pay for each holiday worked, while those employees who 
are classified at or above pay range 22, step 1, shall be granted 
compensatory time off for each holiday worked. Thus I must con­
clude that a state university may not give the option to take 
compensatory time off in lieu of pay for each holiday worked to 
~n employee who is classified below pay range 22, step 1, 
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Your second question is whether a state university must use 
the hours "actually worked" or the hours "in active pay status" 
for purposes of calculating overtime payments pursuant to R.C. 
124.18. Prior to the enactment of Am. Sub. H.B. No. 301, employees 
were required to work more than forty hours in a calendar week to 
qualify for overt~pay; now, R.C. 124.18, which was amended by 
chat Act, requires only that employees be in active 1ay status 
for more than forty hours in a calendar week to qua! fy for over­
time pay. Thus the General Assembly changed the requirement from 
hours actually worked to hours in active pay status for calculating 
overtime payments, thereby permitting any type of paid leave to be 
used in such computation. 

While R.r.. 124.18 contains a reference to the Fair Labor 

Standards Act of 1938, this reference has no application to your 

inquiry. The standard of hours in active pay status prescribed 

by R.C. 124.18 is more liberal than the requirements of the Fair 

Labor Standards Act and is not prohibited by the Act. Therefore, 

I must conclude that R,C, 124.18 requires overtime compensation 

for all hours in excess of forty hours in active pay status in a 

calendar week. 


In specific answer to your questions it is ~y opinion, and 

you are so advised, that: 


1. A state university may not give the option to take com­

pensatory time off in lieu of pay for each holiday worked to an 

employee who is classified below pay range 22, step 1. 


2. A state university must calculate overtime payments for 

employees after forty hours in active pay status, in all cases, 

pursuant to R.C. 124.18. 





