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cation to transport pupils to the schools, provided the board of education determines 
that it is physically po!;sihlc for :;uch teacher sati.~factorily to perform both duties. 

2675. 

Respectfully, 
EDWARD c. Tt:"RXER, 

Attornry Genrral. 

l\fEl\IORIAL BUILDING-AFl'HOHITY OF TRL'STEES TO RE~T, DIS­
l:HE - EXPENSE CUSSED- MILITARY ORGANIZATIO~S ~fAY 

CHARGES DISCUSSED. 

SYLLABUS: 
1. A board of trustees of a memorial building is without authority to charge a Tental 

for the use of a memorial building, when such building is being used for a public 7Jurpose. 
2. Inasmuch as the Legislature has, by the language used in Section 8068, General 

Code, expressed its intent that military organi:ations, as such, e:L'ist for a public purpose, 
a board of trustees of a memorial building is without authority to charge a bona fide militwy 
organi;ation rental for the use of a memorial building. Such board of trustees, how­
ever, may exact from such organizations wch charges as are necessary to pay for th~ cost 
of heating, lighting, janitor .serz•ice, etc., which charges must be reasonably conunensurate 
with the cost of such items. 

CoLUMBus, Omo, October.'), 1928. 

Hox. JAY H. :\;[cDEVITT, Prosecuting Attonwy, 1111. Yernon, Ohio. 

DEAR Sm:-This will acknowledge your letter dated September 19, 192R, which 
reads a~ follows: 

"Upon a former occasion I have written to your office regarding certain 
questions relative to a county ~Iemorial Building which we have in Knox 
County and which was built by a special tax levy. The building of the 
::\Iemorial Building was done in accordance with law by a board of trustees, 
and after the completion of said building the trustees formally transferred 
the title to the building and site to the county and the same was formally 
accepted by the then president of the Board of County Commissioners. 
Whereupon the court later appointed three men as permane,nt trustees of 
the grounds and building. So far as I have been able to learn there have 
been no regular rules or regulations adopted by the Board of Trustees and 
submitted to the court for approval. 

The Trustees have a policy of charging certain rental for the use of said 
building. One part of this building is used for theatre purposes but I atn 
not concerned about that in this particular question. There is a large roum 
known as the lodge room in the Memorial Building which is used for the regular 
meeting place of certain patriotic organizations, including the G. A. R., Sons 
of Veterans, Sons of Vet~rans Auxiliary, Daughters of Veterans, "'omen's 
Relief Corps, American Legion, American Legion Auxiliary, and Daughters 
of the American Revolution. These organizations are charged an annual 
rent based on the per capita membership which makes the charge run from 
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a minimulll of 815.00 to the Daughters of the American Revolution up to 
S50.QO p<'r annum which is paid by the Sons of \' eterans and by the American 
Legion. · 

In Section :3068 of the General Code of Ohio the last p~rn@":aph reads 
as follows: 

'Such memorial building shall be for the use of the general public, mili­
tary or)!;anizations to be given the preference.' 

The qu,estion which has arisen here and which I wish to ask your office 
for an opinion is whether or not the trustees of said :\Iemorial Buildi~.g can 
lawfully chat'ge military or patriotic organizations a rental for the use of 
any part of said building. I might also add that the Red Cross has been 
granted the use of certain rooms ~nd portions of the building free of charge." 

The purpose fot· which memorial buildings are constructed is, as expressed m 
Section 30.59, General Code, 

"To commemorate the services of the soldiers, sailors, marines and 
pioneers of the county." 

By the terms of Section 3067-1, General Code, 

"There shall be provided in such building suitable apartments of suf­
ficient dimensions, to commemorate the soldiers, sailors and marines of the 
county who have lost their Lives while in the service of the country, and 
suitable tablets shall be maintained with the names of such soldiers, sailors 
and marines inscribed thereon and said building may be otherwise devoted to the 
purposes of a community center, 7mblic library, or other public purpose." (Italics 
the writer's.) 

Section 3068, General Code, provides in part that: 

"* * * Such memorial building shall be for the use of the general 
public, military organizations to be given.the preference." (Italics the writer's.) 

From the provision's of the foregoing sections you will note that memorial build­
ings are constructed to commemorate the services of the soldiers, sailors, marines 
and pioneers of the county, and when so constructed, are dedicated to the use of the 
general public, military organizations to be given the preference. In other words, 
the Legislature has clearly expressed its intention that tnilitary organizations, as such, 
exist for a public purpose, and are entitled to a preferred use of such a building. Built 
with public funds, and dedicated to the use of the general public, it would seem that 
it was not the intention of the Legislature that a board of trustees in charge thereof, 
might exact a "rental" when such a building is being used for a public purpose. By 
this I do not mean that a board of trustees, which has the sole control, management 
and supervision of such a memorial building, may not, when such building is being 
used by a military organization, charge a reasonable fee in order to cover the cost of 
heating, lighting, janitor service, etc. The amount of such charges, however, must 
be reasonably commensurate with the cost of such items. Obviously, such a charge 
is in no sense a rental charge, but is in the nature of a reimbursement for the neces­
sary heating, lighting, janitor service, etc., incident to such use. 

On :\larch 7, Hl2S, this office rendered its opinion to the Bureau of Inspection 
and SupetTision of Public Offices, being Opinion Xo. 1818, upon certain questions 
presented regarding the power and authority of the board of trustees of the Knox 
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County :\1emorial Building to lease or rent the memorial building, or a part thereof, 
for a lawful private purpose. The first three paragraphs of the syllabus of this opinion 
read as follows: 

"1. Section 3068, General Code, does not require a board of permanent 
trustees of a memorial building to adopt rules and regulations as a condition 
precedent before such board may assume sole control, management and 
supervision of such memorial building and grounds. 

2. A board of permanent trustees, appointed by virtue of t:lection 3068, 
General Code, has authority to lease or rent a memorial building under such 
terms and conditions as it deems proper for any lawful, private purpose, when 
the same does not interfere with the public use of such building. 

3. Upon the appointment by the Court of Common Pleas of a board 
of permanent trustees of a memorial building, as provided by Section 3068, 
General Code, such board has the sole control, management and supervision 
of such memorial buildings and grounds." 

You will note that the opinion just referred to is confined to the power and author­
ity of a board of trustees to lease or rent such a building for a private purpose, and 
does not .discuss the power and authority of such a board of trustees to rent the same 
for a public purpose. 

In view of the foregoing, and answering your question spe<iifi,cally, it is my opinion 
that a board of trustees of a memorial building is without authority to charge a rental 
for the use of a memorial building, when such building is being used for a public pur­
pose. Inasmuch as the Legislature has, by the language used in Section 3068, Gen­
eral Code, expressed its intent that military organizations, as such, exist for a public 
purpose, a board of trustees of a memorial building is without authority to charge 
a bona fide military organization rental for the use of a memorial building. Such 
board of trustees, however, may exact from such organizations such charges as are 
necessary to pay for the cost of heating, lighting, janitor service, etc., which charges 
must be reasonably commensurate with the cost of such items. 

I am enclosing herewith a copy of Opinion Xo. 1818, supra. 

2676. 

Respectfully, 
EowARD C. TcRXER, 

Attorney General. 

APPROVAL, FIXAL RESOLUTIONS ON ROAD DIPROVE:'IIEXTS IX JEF­
FERSON COUNTY. 

CoLUMBus, Omo, October 5, 1928. 

Hox. HAURY J. KIRK, Director of Highways, Columbus, Ohio. 


