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TAXATION-PROPERTY USED FOR PURPOSE TO ENTITLE 

IT TO EXEMPTION-NO AUTHORITY IN LAW TO REFUND 

TAXES REGULARLY LEVIED AND PAID PRIOR TO ORDER 

OF BOARD OF TAX APPEALS WHICH PLACED PROPERTY 
ON EXEMPTED LIST-SECTIONS 319.36, 5713.08 RC. 

SYLLABUS: 

Where property is used for a pur•pose which would entitle it to be exempted 
from taxation, neither Section 5713.08 nor Section 319.36 of the Revised Code, nor 
any other provision of the law authorizes the refund of taxes regularly levied thereon 
and paid prior to an order of the board of tax appeals placing such property on the 
exempted list. 

Columbus, Ohio, May 13, 1955 

Hon. Harry Friberg, Prosecuting Attorney 

Lucas County, Toledo, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your letter requesting my op1111on and reading as 
follows: 

"We would appreciate your advice regarding a matter that 
has recently been presented to us. It is a claim for refund of taxes 
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paid by the District Board of Presbyters of the East Central Dis­
trict of the Pentecostal Church, Inc. for property that was later 
exempted by the Board of Tax Appeals in accord with Sec. 
5713.08. \Ve have been requested to approve the refund of the 
taxes that were paid while the property was being used for exempt 
purposes. 

"It is our opinion that Sec. 5713.08 provides that the auditor 
may remit taxes, penalty and interest which have accrued after 
the property began its use for exempt purposes, but in no case 
prior to the date of acquisition of the title to said property. Said 
remitter by the auditor, however, is subject to the consent of the 
Board of Tax Appeals. vVhen this matter was called to the at­
tention of the Board of Tax Appeals they insisted that the remitter 
should be made under authority of Sec. 319.36 of the Revised 
Code. 

"We have at hand the opinion of the Attorney General issued 
in 1939, No. 1634, which states that the county auditor is not 
authorized by this section to remit taxes previously collected. As 
there was no error in the payment of these taxes, they having 
been paid on the advice of the county treasurer who, in turn, was 
following Sec. 5713.08, we cannot agree that these taxes were 
erroneously paid. Therefore, we are writing you for an opinion 
as to how this church may receive the refund of the taxes which we 
believe the statute authorizes." 

Section 5713.08, Revised Code, requires the auditor to make a list of 

all property exempted under certain sections of the Code, including 

Section 5709.07, hereinafter referred to. Section 5713.08 requires the 

revision of the list annually, and further provides: 

"No additions shall be made to such exempt lists nor addi­
tional items of property exempted under such sections without the 
consent of the board of tax appeals, * * *" 
The section then concludes with the following: 

"The board shall not consider an application for exemption 
of property under such sections unless the application has 
attached thereto a certificate or affidavit executed by the county 
treasurer cert1fying that taxes, assessments, penalties, and in­
terest levied and assessed against the property sought to be 
exempted have been paid in full to the date upon which the 
application for exemption is filed. 

"Taxes, penalties, and interest which have accrued after the 
property began its use for the exempt purpose, but in no case 
prior to the elate of acquisition of the title to said property by 
applicant, may be remitted by the auditor, with the consent of the 
board." ( Emphasis added.) 
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Section 5709.07, Revised Code, mentioned m the above section, 

provides among other things, that "houses used exclusively for public 

worship" are to be exempted from taxation. 

It would appear from your letter that the property m question, has 

been duly placed on the exempted list. I am informed by the office of the 

board of tax appeals that the application for exemption was filed on 

October 14, 1953, and the exemption was granted by the board on April 7, 

1954. Thereby, in accordance with the provision of Section 5315.27, 

Revised Code, 5616, G. C., which requires the application for exemption to 

be filed on or before the 31st day of December in the year for which 

the exemption is claimed, the property was exempted from taxation for 

the year 1953, the taxes prior thereto, including those for the year 1952 

having been paid. I am further informed that the property in question 

was purchased in June, 1945, and that its use for church purposes began 

at that time. There was no reason, so far as I can learn, why the owner of 

this property should not have applied for and obtained the benefit of 

exemption at an earlier date. 

It will be observed that the only authority that is given by Section 

5713.08 supra, is to "remit" the taxes which have "accrued" after the 

property began its use for the exempt purpose. Nothing is said about a 

refund of taxes paid. The word "remit" does not, by any definition, so far 

as I can find, carry with it the idea of a refund. According to Webster's 

New International Dictionary, it is synonymous with "excuse, cancel, 

abrogate, suspend." Furthermore, "accrue" does not convey any idea of 

''payment"; rather, it means "become due." Accordingly, I must conclude 

that Section 5713.08 supra, authorizes no procedure whereby the county 

auditor or treasurer may refund taxes which have been paid prior to the 

time the property is placed on the exempted list; it only authorizes the 

cancellation of those that may have become due and payable, but remain 
unpaid. 

As to the refunds provided for by Section 319.36, Revised Code, 

2589, G.C., it is to be noted that that section relates only to taxes which 

have been "erroneously charged," or "erroneously charged and collected." 

It was held in Christ v. Commissioners, 13 N.P. (N.S.), 457, that the 

error or mistake to which this statute refers is a mere clerical error and 

not a fundamental error. It can not be said that the taxes which have been 

regularly assessed against property prior to its exemption were erroneously 
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charged. It was held by my predecessor in Opinion No. 1634, Opinions of 

the Attorney General for 1939, page 2463: 

"2. The provisions of section 2588, General Code, refer 
to the correction of clerical errors only, consequently, the county 
auditor is without authority thereunder to declare real property to 
be exempt from taxation because of its use and ownership, he 
being directly precluded from making such determination by 
section 5570-1, General Code. 

"3. vVhere property which is entitled to be exempted from 
taxation has not yet been declared exempt, the county auditor, 
commissioners and treasurer are not authorized by section 2589, 
General Code, to remit taxes previously collected." 

I concur in his conclusion. It was suggested in that opinion that a 

person might obtain relief by way of refund of such taxes by resort to 

Section 12075, General Code, now Section 2723.01, Revised Code. That 

section reads as follows : 

"Courts of common pleas may enjoin the illegal levy or col­
lection of taxes and assessments and entertain actions to recover 
them when collected, without regard to the amount thereof, but 
no recovery shall be had unless the action is brought within one 
year after the taxes or assessments are collected." 

It will be noted that courts are given jurisdiction to enjoin the illegal 

levy or collection of taxes and to "entertain actions to recover them." 

Unquestionably those taxes which can be recovered must also have been 

illegally levied or collected. In my opinion, the taxes which were paid on 

property which was afterwards placed on the exempted list, were not illegal 

merely because the property was entitled to exemption, and could not be 

recovered by action filed under Section 2723.01 supra. I have found no 

other provision in the law authorizing a refund of taxes paid prior to 

its formal exemption. 

In specific answer to your question it 1s my opm1on that where 

property is used for a purpose which would entitle it to be exempted from 

taxation, neither Section 5713.08 nor Section 319.36 of the Revised Code, 

nor any other provision of the law authorizes the refund of taxes regularly 

levied thereon and paid prior to an order of the board of tax appeals placing 

such property on the exempted list. 

RespectfuUy, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




