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unencumbered balances in the appropriation account sufficient in amount 
to pay the rental under this lease for the months of July, August and Sep­
tember, 1939. This is a sufficient compliance with the provisions of sec-. 
tion 2288-2, General Code of Ohio. This lease is accordingly approved 
by me and the same is herewith returned to you. 

898. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

BUREAU OF INSPECTION AND SUPERVISION OF PUBLIC 
OFFICES-EXAMINERS-WITHIN CLASSIFIED SERVICE, 
STATE OF OHIO-CIVIL SERVICE-APPOINTMENT 
MUST CONFORM TO LAWS GOVERNING CLASSIFIED 
SERVICE. 

SYLLABUS: 
Exanviners in the Bureau of Inspection and Supervision of Public 

0 ffices are within the classified civil service of the state of Ohio and must, 
therefore, be appointed in conformity with the l(]JWs governing the classi­
fied civil service of the state of Ohio. 

CoLuMBUS, OHio, July 19, 1939. 

HONORABLE JosEPH T. FERGUSON, Auditor of State, Colttmbus, Ohio. 

DEAR SrR: Your request for an opinion relative to the status of 
state examiners in the Bureau of Inspection and Supervision of Public 
Offices, which has been previously acknowledged, puts before me the 
question of the meaning of the following words in Section 276 of the 
General Code: "The chief inspector and supervisor shall determine the 
grade of each examiner and assistant state examiner," and more particu­
larly your right to appoint and classify such examiners in a manner which 
would constitute an exception to appointment of employes under the clas­
sified civil service. 

Though not directly stated in your letter, your position appears to be 
taken on the following bases: ( 1) the duties of such examiners are such 
that they become "deputies" under Section 486-S(a), clause 9, of the Gen­
eral Code and consequently are not within the classified civil service; (2) 
the words of Section 276, above quoted, operate to remove the positions 
concerned from the classified civil service. 

Section 276, General Code, in so far as is pertinent, reads as follows: 

"The chief inspector and supervisor shall appoint such as­
sistants as he deems necessary, who shall be known as state 
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examiners, and assistant state examiners. State exammers and 
assistant state examiners shall receive the following compensa­
tion for each day necessarily employed by them in the discharge 
of such duties as may be assigned to them and for each day ab­
sent on leave, not exceeding twelve days in each year: grade one 
A examiners, fifteen dollars; grade one B examiners, fourteen 
dollars; grade one C examiners, thirteen dollars; grade two A 
examiners, twelve doilars; grade two B examiners, eleven dol­
lars; grade two C examiners, ten dollars ; grade three A exam­
iners, nine dollars; grade three B examiners, eight dollars; grade 
one A assistant examiners, seven and one-half dollars; grade one 
B assistant examiners, seven dollars; grade one C assistant ex­
aminers, six and one-half dollars; grade two A assistant exem­
iners, six dollars; grade two B assistant examiners, five and one­
half dollars; grade two C assistant examiners, five dollars. The 
chief inspector and supervisor shall determine the grade of each 
state examiner and assistant state examiner. Each state exam­
iner and assistant state examiner shall be allowed mileage at the 
legal rate of railroad transportation when traveling on official 
business under orders of the chief inspector and supervisor or 
the deputy inspectors and supervisors. * * *" 

Substantially the same question you present was asked of the then 
Attorney General and answered in Opinions of the Attorney General for 
1914, No. 694. The syllabus of such opinion reads as follows: · 

"The state examiners appointed by the bureau of inspection 
and supervision of public offices are within the classified service 
and subject to examination, unless the civil service commission 
shall determine that as a matter of fact is is impracticable to 
determine the merit and fitness of state examiners by competitive 
examination." 

Likewise in Opinion No. 49 of Opinions of the Attorney General for 
1915, the same question was determined in the same manner. The syl­
labus of the last mentioned opinion reads: 

''It cannot be held, as a matter of law, that the state exam­
iners of the bureau of inspection and supervision of public of­
fices are within the unclassified service." 

Considering first the question of whether or not such examiners, by 
reason of their duties, are "deputies" within the meaning of Section 
486-8( a), clause 9, and therefore not within the classified civil service, 
I find that Section 276, supra, as it now exists, imposes upon such exam-
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mers the same duties they were performing at the time the above opin­
ions were given. The test applied to reach the results of such opinions 
is the same now as then existed. In the absence of new factors, which 
in no way appear, no reason is apparent to me why the conclusions of the 
above opinions should be disturbed. 

I am not diverted from this conclusion by the cases to which you 
direct my attention: State of Ohio ex rei. vs. Smith, 101 0. S., 203, and 
State, ex rei. Day, vs. Emmons, 126 0. S., 19. In each of these cases 
special facts were presented to the court which led the court to believe 
that in these individual cases it was impractical to determine the qualifi­
cation for the positions involved by examination. The court in announc­
ing such decisions did not inaugurate any new policy or rule of law. It 
merely reaffirmed the rule applied in the above opinions, in which I concur. 

ln the case of State, ex rei. Emmons, vs. Guckenberger, 131 0. S., 
466, the Supreme Court was considering the question of "deputies" as 
used tin Section 486-8(a), clause 9, supra, as applied to employes of a 
county auditor. A reading of that case will illustrate that the court, in 
construing the term "deputies," laid down such a strict rule as would 
preclude the opinion that the state examiners in the Bureau of Inspection 
and Supervision of Public Offices are such deputies. 

Briefly stated, two factors determine whether or not employes are 
entitled to the status of deputies. They are-( 1) the authority and abil­
ity ~f such employes to perform all and singular the acts of their prin­
cipals, and (2) an intimate personal fiduciary relationship with such 
principals. 

Upon applica!Jion of this test to the state examiners in the Bureau 
of Inspection and Supervision of Public Offices, it becomes obvious that 
they are not such deputies as would fall within the provisions of Section 
486-8 (a), clause 9. It definitely cannot be claimed that each examiner 
can perform all and singular the acts that may be performed by you as 
auditor, and it appears equally obvious that they may not perform all and 
singular the acts of the state auditor, as chief inspector of the Bureau of 
Inspection and Supervision of Public Offices. This last statement is given 
force by a reading of Section 285, General Code, and that section will 
illustrate that before such examiners may perform certain acts they shall 
first receive the approval of yourself, as chief inspector. The part of 
Section 285 which so provides reads: 

'·* * * The chief inspector, and, subject to his approval, each 
deputy inspector and each state examiner, shall likewise have 
authority to employ such experts * * * ." (Italics ours.) 

I cannot come to the conclusion, therefore, that any showing has 
been made requiring a departure from the opinions of the former attor­
neys general which conclude that examiners here concerned are, by their 
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duties and relationship to you, as auditor or as chief inspector; brought 
within the meaning of the word "deputies," as used in Section 486-S(a), 
clause 9, of the General Code, and therefore not within the classified civil 
servtce. 

Coming now to the meaning of the words in Section 276, General 
Code, "the chief inspector and supervisor shall determine the grade of 
each state examiner and assistant state examiner," I find that whatever 
meaning may be intended thereby, I cannot ascribe to such words the 
meaning advanced by you, which, as before stated, is that such words 
remove the examiners from the usual means of appointment in the clas­
sified civil service. 

Standing alone, the words appear to grant to you authority without 
qualification to classify employes within the department concerned. It 
might well be that, viewed in the light of constitutional limitations con­
cerning civil service, these words are vitiated, but such reference becomes 
unnecessary in the light of subsequent legislative enactments which have 
the same effect. 

I am naturally influenced, however, in these considerations by the 
fact that the constitution of the state of Ohio provides (Article XV, 
§ 10) that: 

Appointments and promotions in the civil service of the 
state, * * * shall be made according to merit and fitness, to b~ 
ascertained, as far as practicable, by competitive examina­
tions. * * *", 

and that, in obedience to such constitutional direction, the legislature of 
Ohio has passed general laws for competitive examination for state em­
ployment and for classification of state employes. 

In House Bill No. 674, 93rd General Assembly, filed with the Sec­
retary of State June 1, 1939, and which is the current appropriations bill, 
on page 154, under section heading 10, I find the following words which 
have been included in each appropriation bill for many years past: 

"So much of the appropriation made for personal service as 
pertains to the compensation of employes in the following groups 
and grades of the classified civil service, * * * may be expended 
only in accordance with the classification and rules of the state 
civil service commission at the following rates or annual salaries 
in the respective groups and grades***." (Italics the writer's.) 

Thereafter are enumerated the examiners and assistant examiners of 
the Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices. 

Two important facts stand out on a reading of the above quoted 
section: First, the section contains a legislative declaration that such 
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examiners are within the classified service and, second, the compensation 
for such persons must be in accord with the classification and rules of the 
civil service commission. 

It is a rule of law, established and supported by long usage and the 
pronouncements of the courts, that where statutes or parts of statutes 
cannot be reconciled, the latest in point of time is of necessity the last 
expression of legislative will, which would, in the absence of other factors, 
be controlling. See 37 0. J., p. 400. 

The position, therefore, that examiners in the Bureau of Inspection 
and Supervision of Public Offices are not within the classified civil service 
in so far as such might be supported by Section 276, General Code, and 
which, if so viewed, is inconsistent with House Bill 674, supra, and that 
such examiners may be appointed without the laws governing the classi­
fied civil service, becomes untenable. 

I therefore conclude, and it is my opinion, that examiners in the 
Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices are within the 
classified civil service of the state of Ohio and must, therefore, be ap­
pointed in conformity with the laws governing the classified civil service 
of the state of Ohio. 

899. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

1. FORFEITED LAND SALE- COURT COSTS- COUNTY 
LIABLE IN TAX LIEN FORECLOSURE WHERE NO BID­
DERS AND LAND FORFEITED TO STATE-SECTION 5744 
G.C.-COSTS PAID FROM COUNTY GENERAL FUND-EX­
CEPTION, FEES TO COUNTY OFFICIALS-SECTION 2983 
G.C. 

2. HOW PROCEEDS OF SALE APPLIED-SECTION 5757 G.C. 
-OWNERS OF LAND-COSTS OF PRIOR FORECLOSURE 
PROCEEDINGS CANNOT BE DEDUCTED- TREASURER, 
UPON DEMAND, SHALL PAY ANY EXCESS TO OWNERS. 

SYLLABUS: 
1. A county is liable for court cosots in tax lien foreclosure pro­

ceedings where lands are not sold for want of bidders and are thereafter 
forfeited to the state as provided in section 5744, General Code. These 
costs may be paid from the county general fund except such portion as 
constitutes fees charged by county officials which section 2983, General 
Code, provides shall not be collected from the county by such officers. 

2. When forfeited lands are sold at forfeited land sales, section 
5757, General Code, provides that the proceeds are first to be applied · 


