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TOWNSHIP-NO MUNICIPAL CORPORATION WITHIN ITS 

LIMITS-REDUCED IN TERRITORY TO LESS THAN TWEN­

TY-TWO SQUARE MILES-CHANGE IN BOUNDARIES 

EFFECTED UNDER SECTION 503.07 RC-BOARD OF COUNTY 

COMMISSIONERS - UPON PETITION OF MAJORITY OF 

HOUSEHOLDERS IN TERRITORY MAY ERECT REDUCED 

TOWNSHIP INTO NEW TOWNSHIP WITHOUT ADDITION 

OF ANY TERRITORY FROM CONTIGUOUS TOWNSHIPS­

SECTION 503.08 RC. 

SYLLABUS: 

Where a •township not having a municipal corj)Oration within its limits is reduced 
in territory to less than twenty-two square miles by a change in ,boundaries effected 
under the provisions of Section 503.07, Revised Code, the hoard of county com­
missioners may, uj)On the petition of a majority of the householders in such territory, 
erect such reduced towrrship into a new township as authorized in Section 503.08, 
Revised Code, without the addition of any territory from contiguous townships. 
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Columlbus, Ohio, June 30, 1955 

Hon. Charles W. Ayers, Prosecuting Attorney 

Knox County, Mount Vernon, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The City Council for the City of Mount Vernon, Ohio, under 
Section 503.07 of the Revised Code of the State of Ohio has 
petitioned the Board of County Commissioners for Knox County, 
Ohio, for a change in the township lines of Clinton Township, 
Pleasant Township, Morris Township and Monroe Township in 
order to make such townshi•p lines identical with the corporate 
limits of the City of Mount Vernon, Ohio. 

"Only a very small portion of Pleasant, Morris and Monroe 
Townships are involved but a large portion of Clinton Township 
lies within the corporate limits of the City of Mount Vernon, 
Ohio. It is my opinion that there would be less than twenty-two 
square miles in Clinton Township outside the corporate limits of 
the City of Mount Vernon, Ohio, after such change in township 
lines. The inhabitants of Clinton Township outside the corporate 
limits of the City of Mount Vernon, Ohio, I am advised iby the 
Commissioners, want to remain in Clinton Township. 

"Therefore, your opinion is respectfully requested in response 
to the following question. 

"As a part of granting the request ofthe City Council of the 
City of Mount Vernon, Ohio, to change the township lines of the 
four previously named townships to make them identical with the 
corporate limits of the City of Mount Vernon, Ohio, can the terri­
tory outside the City of Mount Vernon, Ohio, which was for­
merly in Clinton Township continue to be a part and parcel of 
Clinton Township even though it contains less than twenty-two 
square miles? 

"I refer you to 1949 O.A.G. 687 in your reply to my ques­
tion." 

Section 503.07, Revised Code, referred to m your inquiry, reads as 

follows: 

"If the limits of a municipal corporation do not comprise the 
whole of the township in which it is situated, or if by change of the 
limits of such corporation include territory lying in more than 
one township, and the legislative authority of such municipal 
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corporation, by a vote of the majority of the members of such 
legislative authority, petitions the board of county commissioners 
for a change of township lines in order to make them identical, 
in whole or in part with the limits of the municipal corporation, 
or to erect a new township out of the portion of such township 
included within the limits of such municipal corporation, the board, 
on present2tion of such petition, with the proceedings of the leg­
islative authority authenticated, at a regular or adjourned session, 
may change the boundaries of the township or erect such new 
township." 

The disposition of township territory remammg after a change in 

boundaries as thus authorized is provided for in Section 503.08, Revised 

Code, which reads : 

"In making a change of boundaries as provided by section 
503.07 of the Revised Code, if any township not having a munici­
pal corporation within its limits is reduced in territory to less than 
twenty-two square miles, it may thereupon 1be annexed by the 
board of county commissioners to any contiguous township, or the 
'board may annex thereto territory from an (sic) contiguous 
township and erect a new township. If a majority of the house­
holders of such reduced township, outside the limits of a municipal 
corporation, petition for such annexation, the board may erect such 
reduced township into a new township." 

The provisions of this section very clearly authorize at least two 

alternative courses where no municipal cor,poration is situated within the 

remaining territory and where such territory is less than twenty-two square 

miles in area. These courses are, first, annexation of such reduced terri­

tory to a contiguous township, and, second, erection of a new township 

by the annexation to such reduced territory of portions of contiguous town­

ships. Presumably, the objective in either case is to make any resulting 

township at least twenty-two square miles in area. 

That these two courses were the only possible alternatives was seem­

ingly the view of the writer of Opinion No. 687, Opinions of the Attorney 

General for 1949, page 33, mentioned in your inquiry. In this opinion 

the following statement is found: 

"* * * I shall assume that the remaining territory con­
tains less than twenty-two square miles and has no city or village 
within its confines. In direct answer to your first question you 
are advised, therefore, that the county commissioners may annex 
the remaining territory outside of the new township of Chagrin 
Falls to that of any contiguous township or townships within the 
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county, or may annex territory from any contiguous township 
or townships to such remaining territory and create a new town­
ship therefrom." 

This statement fails, of course, to give any separate significance to 

the final sentence in Section 503.08, supra. As this sentence is phrased 

in the Revised Code, it offers some difficulty in interpretation for the 

reason that the words "such annexation" would appear to refer back to 

one of the two alternative actions noted a·bove rather than to a third 

possible course of action. These words were inserted in this sentence, 

however, in the recodification of 1953, the prior analagous language in 

Section 3250, General Code, reading as follows : 

"* * * If a majority of the householders of such reduced 
township outside the limites (limits) of such municipal cor,pora­
tion petition therefor, the commissioners may erect such reduced 
township into a new township." (Emphasis added.) 

By reason of the provisions of Section 1.24, Revised Code, we may 

disregard the ambiguity seemingly wrought by the change in this language 

through recodification; and since the term "therefor," as used in former 

Section 3250, General Code, very clearly refers, not to one of the two alter­

natives ,}.uthorized earlier in the section, but to the erection of "such 

reduced township into a new township," it would apepar that a third 

alternati 1:e is contemplated. 

The precise question at this point ts whether such third alternative 

may involve the erection of a new township having an area of less than 

twenty-two square miles or whether the general prohibition in this regard 

as set out in Section 503.03, Revised Code, is applicable. This section 

reads as follows : 

"No township shall -be laid off containing less than twenty-two 
square miles, or have its boundaries so changed as to reduce 
its territory below that quantity, unless it includes a municipal 
corporation, except as provided by sections 503.09 or 503.13, 
inclusive, of the Revised Code. In case of division or partition of a 
township, the funds in the treasury thereof shall be apportioned 
to the townships to which portions thereof are attached, or to the 
new townships established, to the extent they are collected from 
such territory." 

This general prohibition was first enacted in 1865, 62 Ohio Laws 172, 

as a part of an act relating to the incorporation of townships. The pro-
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vision now found in Section 503.08, supra, former Section 3250, General 

Code, was first enacted in 1873, 70 Ohio Laws 4, as a part of an act 

relating to the adjustment of township lines following the annexation of 

territory by a municipal corporation. As originally enacted, it plainly 

contemplated only the first two alternative courses hereinbefore referred 

to, but by an amendment in 1892, 89 Ohio Laws 64, this provision was set 

out in Section 1381, Revised Statutes, as follows: 

"If, in making such change, any township not having within 
its limits a city or village is reduced in territory to less than 
twenty-t:wo square miles, such township may be by the commis­
sioners thereupon annexed to any contiguous township or town­
ships, or the commissioners may annex thereto territory from 
any contiguous township or townships, and erect a new town­
ship, as in their opinion will best promote justice and public 
convenience; but if the 1najority of the householders of such 
reduced township outside the limits of such 111.unicipal corporation 
petition therefor, the commissioners may erect such reduced toir.m­
ship into a new toir.mship." (Emphasis added.) 

The language emphasized above is clearly such as to indicate that a 

proviso was intended and an alternative course at!thorized in which no 

action would be taken to increase the area of the territory involved to a 

point where it was equal to or greater than twenty-two square miles. Al­

though this language underwent some slight changes in the recodification 

of 1910, I perceive no evidence of intent to effect a substantive change, 

the presumption being, of course, to the contrary. Crawford on Statutory 

Construction, 663 et seq., Section 324. 

Accordingly, since the term "such reduced township," as used in 

Section 503.08, supra, clearly refers to the territory remaining after a 

change in boundaries as authorized in Section 503.07, Revised Code, which 

remaining territory (l) contains no municipal corporation and (2) is 

less than twenty-two square miles in area, it ·becomes quite clear that a 

third alternative course is authorized in cases where the householders con­

cerned petition for it; and I conclude that Opinion No. 687, supra, to the 

extent that it suggests the existence of only two alternative courses of 

action, should :be and is hereby modified. 

In reaching this conclusion I am not unmindful of the seeming conflict 

between the language just examined in Section 503.08, Revised Code, and 

that in Section 503.03, Revised Code, which prohibits in general terms 

the reduction of a township to an area of less than twenty-two square 
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miles "except as provided by sections 503.09 to 509.13." It will be noted 

that this language was inserted in this section in the 1953 recodification, 

the analogous expression in former section 3246, General Code, 1being 

"except as hereinafter provided." This language was added to this section 

in 1935 with the enactment of House Bill No. 130, 116 Ohio Laws 197, 

by which enactment Section 3246, General Code, was amended and Sec­

tions 3250-1 3250-2, 3250-3, 3250-4, and 3250-5, General Code, were 

enacted. This presents the question, then, whether the term "hereinafter 

provided" refers solely to House Bill No. 130, supra, or to the chapter 

in the General Code relating to the organization of townships in which 

both Section 3246 and Section 3250, General Code, now Section 503.08, 

Revised Code, were placed at the time of this enactment. See Section 3244 

et seq., General Code. It is to be presumed that the legislature was aware, 

at the time of this enactment, of the plain provision in Section 3250, General 

Code, for ~ third course of action whereby a township with an area less 

than twenty-two square miles in extent could be erected. From this one 

might infer that the reference in question was designed to include that 

provision among the exceptions thus provided. Certainly there is a pre­

sumption against implied repeals or amendment by indirection, and for 

these reasons I am impelled to the conclusion that it was not the legisla­

tive inter;t, ;by the 1935 enactment above noted, to effect any change in 

the plain meaning of the provisions of Section 3250, General Code. In 

this connection we may, of course, regard as controlling the language 

actually used in House Bill No. 130 in stating the exception rather than the 

analogous language in Section 503.03, Revised Code, this in view of the 

legislative disclaimer of intent to effect substantive changes in the recodifi­

cation process. See Section 1.24, Revised Code. 

Accordingly, it is my opinion, in specific answer to your inquiry, that 

where a township not having a municipal corporation within its limits 

is reduced in territory to less than twenty-two square miles 1by a ohange 

in boundaries effected under the provisions of Section 503.07, Revised 

Code, the board of county commissioners may, upon the petition of a 

majority of the householders in such territory, erect such reduced town­

ship into a new township as authorized in Section 503.08, Revised Code, 

without the addition of any territory from contiguous townships. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




