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OPINION NO. 95-022 

Syllabus: 

1. 	 In RC. 3113.33(C), which states that a "'[s]helter for victims of domestic 
violence' or 'shelter' means a facility that provides temporary residential 
service or facilities to family or househoJd member who are victims of 
domestic violence," the word "facility" may be construed to mean the 
organization that provides the residential service or facilities, and is not 
limited in meaning to a building or structure. 

2. 	 A provision of hotel rooms on a temporary basis to victims of domestic 
violence and to children of victims, instead of using a particular building 
or structure dedicated to the shelter of such persons, qualifies as 
"residential service or facilities" within the meaning of RC. 3113.33(C) 
and R.C. 3113.36(A)(4). 

To: David A. Sams, Madison County Prosecuting Attorney, London, Ohio 
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, September 22, 1995 

You have requested an opinion regarding what constitutes a shelter for domestic violence 
for purposes of RC. 3113.33-.39, governing financial assistance to such shelters. Pursuant to 
R.C. 3113.34, the proceeds of a seventeen dollar marriage license fee and a thirty-two dollar 
fee collected as costs in annulment, divorce, or dissolution actions are placed in a fund for 
financial assistance to shelters. These monies are allocated to shelters by boards of county 
commissioners, RC. 3113.35, and the Attorney General, RC. 3113.37. In order to qualify for 
financial assistance, an entity must be a "shelter," as defined at RC. 3113.33(C), and satisfy 
the requirements set out at RC. 3113.36. See also R.C. 3113.38 (establishing priorities for 
allocating funds if more than one qualified shelter applies). 

Your specific request involves the meaning of the terms "facility" and "facilities" as used 
in RC. 3113.33(C) and RC. 3113.36(A)(4). R.C. 3113.33(C) states that a "[s]helter for 
victims of domestic violence" or "shelter" means afacility that provides temporary residential 
service or facilities to family or household members who are victims of domestic violence. 
(Emphasis added.) R.C. 3113.36 states, in pertinent part: 

(A) To qualify for funds under section 3113.35 of the Revised Code, a 
shelter for victims of domestic violence shall meet all of the following 
requirements: 

(4) Provide residential service or facilities for children when accompanied 
by a parent, guardian, or custodian who is a victim of domestic violence and who 
is receiving temporary residential service at the shelter. (Emphasis added.) 
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You relate that there is, in your county, a nonprofit corporation that "provides a crisis 
line, referrals, advocacy, transportation, and hotel rooms for up to four or five days" to victims 
of domestic violence. You are concerned that, because this org~nization utilizes hotel rooms and 
lacks "one centralized facility to serve victims," it does not meet the statutory criteria established 
in R.C. 3113.33(C) and R.C. 3113.36(A)(4). In essence, you question whether a shelter, in 
order to be "a facility" or to provide "residential service or facilities," must be located in and 
perform its services in a specific building. 

The terms "facility" and "facilities" are not defined for purposes of R.C. 3113.33-.39. 
In other statutory schemes where the word "facility" appears undefined, it has been construed 
in accord with the context of the particular statute and the common meaning of the word. See 
Physicians'Services, Inc. v. City OjWillOllghby, 37 Ohio App. 3d 130,133,524 N.E.2d 515, 
518 (Lake County 1987) ("considering the ordinary definition of the word 'facility' as well as 
the context of the word in the statute in question, we find that the trial court correctly interpreted 
R.C. 2907.28"); Village of Warrensville Heights v. Bowers, 25 Ohio Op. 2d 101, 105, 188 
N.E.2d 85, 90 (C.P. Franklin County 1961) (noting that because the word 'facilities' is not a 
word of art, it should be accorded its "common everyday meaning as found in any standard or 
legal dictionary" for purposes of interpreting a statute governing pari mutuel wagering); see also 
1980 Op. Att'y Gen. No. 80-021 (interpreting the word "facility" for purposes ofR.C. 2907.28 
by considering the common definitions of the word in the context of the statute). See generally 
R.C. 1.42 (providing that in the absence of any "technical or particular meaning," words in a 
statute "shall be read in context and construed according to the rules of grammar and common 
usage"). 

Although the word "facility" can be used narrowly to mean "a building, special room, 
etc. that facilitates or makes possible some activity," the word is also commonly used in a 
broader sense to denote "the means by which something can be done." Webster's New World 
Dictionary 501 (2nd college ed. 1984); see also Random House Dictionary oj the English 
Language 509 (unabridged ed. 1973) ("something designed built, installed, etc. to serve a 
specific function affording a convenience or service ... something that permits the easier 
performance of an action, course of conduct, etc. "); Black's Law Dictionary 591 (6th ed. 1990). 
When used in the broader sense, the terms "facility" or "facilities" can include animate means 
of accomplishing an action, such as persons or groups of persons. Black's Law Dictionary 591; 
Op. No. 80-021 at 2-88; see, e.g., Physicians' Services, 37 Ohio App. 3d at 132-33, 524 
N. E. 2d at 517-18 (holding that a private corporation that provided physicians to perform 
emergency medical care at two county hospitals and which billed patients directly for such care 
was a "private facility" for purposes ofR.C. 2907.28, which requires a municipality to pay the 
costs incurred by a "private facility" in conducting medical examinations of certain sexual assault 
victims). Instances in which the General Assembly has expressly defined the term "facility" for 
a particular statutory purpose demonstrate the same flexibility .of meaning. Compare R.C. 
3750.01(D) (for purposes of emergency planning statutes, "'[t]acility' means all buildings, 
equipment, structures, and other stationary items") with prior R.C. 3701.90(E) (for purposes of 
radiation control statutes, "'[flacility' means the state, any individual, corporation, partnership, 
association, trust, estate, public or private institution, group, political subdivision ... but does not 
include the federal government").' 

R.C. 3701.90 was recently been recodified as R.C. 3748.01 and the definition of 
"facility" deleted from the statute. See Sub. S.B. 19, 121st Gen. A. (1995) (eff. Sept. 8, 1995). 

September 1995 
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Because the terms "facility" and "facilities" are capable of more than one meaning and 
are not expressly defined fol' purposes of R.C. 3113.33-.39, it is necessary to examine the 
statutory context in which these words appear. I note first that R.C. 3113.33(C) defines a 
shelter for victims of domestic violence as a "facility." RC. 3113.35(A) provides that "[a] 
shelter for victims of domestic violence may apply to the board of county commissioners" for 
funding. Similarly, pursuant to R.C. 3113.37, "[a] shelter located in this state may apply to the 
attorney general for funds." RC. 3113.36 requires that a shelter "be incorporated in this state 
as a nonprofit corporation." In these statutes, a shelter is an entity that performs specified 
actions, thus the word shelter cannot be limited in meaning to a building or physical structure. 
Since, pursuant to R.C. 3113.33(C), '''shelter' ...means a facility," clearly in this statutory 
context the word "facility" may be construed to mean the organization itself, and is not limited 
in meaning to a building or physical structure. See generally Physicians' Services, 37 Ohio App. 
3d 130, 524 N.E.2d 515; Op. No. 80-021. 

The term "facilities" appears in the statutory descriptions of what a shelter is required 
to provide. A shelter "provides temporary residential service or facilities" to qualified victims 
of domestic violence, R.C. 3113.33(C), and "residential service or facilities for children" of 
qualified victims under specified circumstances, RC. 3113. 36(A)(4). You indicate that the 
organization involved in your question provides motel rooms on a temporary basis. In this 
situation, it appears unnecessary to distinguish between the various meanings of the term 
"facilities." A hotel room can be characterized as "a building, special room, etc. that facilitates 
or makes possible" the sheltering of victims of domestic violence and their children, or as "the 
means by which [the sheltering of victims] can be done." Either one of these characterizations 
satisfies a common definition of "facilities." See Webster's New World Dictionary 501. It is 
also possible to characterize providing hotel rooms as a "temporary residential service," thereby 
avoiding altogether the issue of whether the hotel rooms qualify as facilities. Regardless of 
which interpretation I utilize, ,the provision of hotel rooms on a temporary basis to victims of 
domestic violence and to children of victims, instead of use of a particular building or structure 
dedicated to the shelter of such persons, qualifies as the provision of "residential service or 
facilities" within the meaning of R.C. 3113.33(C) and R.C. 3113.36(A)(4). 

It is therefore, my opinion, and you are hereby advised that: 

1. 	 InRC. 3113.33(C), which states that a "'[s]helterfor victims of domestic 
violence' or 'shelter' means a facility that provides temporary residential 
service or facilities to family or household member who are victims of 
domestic violence," the word "facility" may be construed to mean the 
organization that provides the residential service or facilities, and is not 
limited in meaning to a building or structure. 

2. 	 The provision of hotel rooms on a temporary basis to victims of domestic 
violence and to children of victims, instead of use of a particular building 
or structure dedicated to the shelter of such persons, qualifies as the 
provision of "residential service or facilities" within the meaning of R.C. 
3113.33(C) and R.C. 3113.36(A)(4). 

Nonetheless, the prior definition demonstrates that the General Assembly recognizes the differing 
meanings of the word facility. 
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