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OPINION NO. 78-0!H 

Syllabus: 

1. A township trustee may opt to participate in a 
group health insurance plan paid for in whole, or 
in part, by the township under R.C. 505.60, during 
his existing term in office, without violating Art. 
II, §20, Ohio Const., even though he had previously 
declined to participate in the plan, provided that 
participation in the plan was available to him at 
the commencement of his term in office. 

2, A township trustee, who is appointed to fill an 
unexpired term in office, may opt to participate 
in a group health insurance plan paid for in whole, 
or in part, by· the township under R.C. 505.60, 
without violating Art. H, §20, Ohio Const., even 
though the previous holder of the office did not 
participate in the plan, provided that the plan is 
available to township trustees prior to actual 
commencement of his holding of the office. 

To: James R. Unger, Stark County Pros. Atty., Canton, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General. October 2, 1978 

I have before me your request for my opinion which raises the following 
questions: 

1. Can a township, or other political subdivision 
which has in effect a policy of insurance pay the cost of 
all of the premiums thereof for an elected official who 
did not participate in such coverage at the beginning of 
his term but now desires to participate in such coverage 
during his term where the premiums for such insurance 
have not increased? 

2. Can a township or other political subdivision pay 
the premiums of medical care insurance for an 
appointed official who succeeds an elected official 
during his term of office which elected official did not 
participate in such coverage where there was in effect 
in the subdivision a policy of medical care insurance 
where the premiums for such insurance have not 
increased during the term of office? 

Township trustees are authorized to procure health and hospitalization 
coverage for themselves under R.C. 505.60. That section states: 
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The board of township trustees of any township may 
procure and pay all or any part of the cost of 
hospitalization, surgical, major medical, or sickness and 
accident insurance or a combination of any of the 
foregoing types of insurance provide uniform coverage 
for township officers and employees and their 
immediate dependents from the funds or budget from 
which said officers or employees are compensated for 
services, • • • Any township officer or employee may 
refuse to accept the insurance coverage without 
affecting the availability of such insurance coverage to 
oth(!_r township officers or employees. • • • 

Under the Ohio Constitution, officers may not receive an increase in 
compensation during an existing term of office. Specifically, the state constitution 
provides: 

The General Assembly, in cases not provided for in this 
constitution, shall fix the term of office and the 
compensation of all officers; but no change therein shall 
affect the salary of any officer during his existing term, 
unless the office be abolished. Ohio Const. art. II §20. 

The provision applies to township trustees. State, ex rel. Artmayer v. Board of 
Trustees, 43 Ohio St. 2d 62 (1975). 

As you indicate in your letter, there is no question that payment of insurance 
premiums by a political subdivision for one of its officers is "compensation" within 
the purview of Ohio Const. Art. II, §20, State, ex rel. Parsons v. Ferguson, 46 Ohio 
St. 2d 389 (1976), Therefore, the sole issue raised by your first question is whether 
the trustee's refusal to accept insurance at the commencement of his term, even 
though the insurance was available, prevents that trustee from acceptance of the 
insurance at a later point during that term. 

There appears to be no precedent on this precise issue, however, the 
authorities which touch upon Art. II, §20, consistently rely upon the fact that any 
increase in compensation must be in existence must be effect prior to the 
commencement of a term in order to be proper. For example, in 1972 Op. Att'y 
Gen. No. 72-059, I concluded that: 

The payment of hospitalization benefits for a municipal 
official by an ordinance adopted after the beginning of 
the official's term is contrary to Article II, Section 20 
of the Constitution of Ohio . • • . (Emphasis 
added.) 

A similar rationale supported 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-061, which dealt with 
group life insurance. 

In construing a provision of the constitution, the primary objective is to 
effectuate the intended result. The goal of Art. II, §20, is clearly to prevent 
officeholders from voting themselves a "raise" during an existing term. Protection 
of public funds is, of course, the result. Where, as here, the officeholder at first 
declines to accept a portion of the compensation available to him, the public 
treasury is better off. The officeholder should not be penalized for declining 
insurance which was properly available to him at the beginning of his term. Indeed, 
the officeholder is asking for nothing more than would have been available to him 
all along. Therefore, the intended result of Art. II, §20, is achieved. Accordingly, 
it is my opinion that a township trustee, or any other officer of the state or 
political subdivision, may exercise an option to accept insurance paid for in whole 
or in part by the entity of which he is an officer during an existing term, without 
violating Art. II, S20, Ohio Const., even though he had previously declined such 
insurance, provided that the insurance was available to him at the commencement 
of the term in office. 
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Your second question involves a situation in which a township trustee was 
appointed to fill an unexpired term. Apparently, the former officeholder decided 
not to participate in the township's health insurance plan, even though it was 
available to him, however, the appointee wishes to participate. You ask whether 
Art. II, 520, prevents such participation. The issue appears to be resolved by Ntate, 
ex rel. Glander v. Fel'llUson, 148 Ohio St. 589 (1947). In that case, it was hel that 
the word "term" as used in Art. II, 520, applies only to the duration of the 
officeholder's stay in office, and not to the statutory term for the office. Thus, the 
Supreme Court held in Fe~n that it was permissible to pay a salary increase to 
an appointee who took ofTceafter the effective date of the legislation granting 
the increase, even though it became effective during the first portion of the 
statutory term for that office. Applied to your question, it is clear that the 
township trustee may exercise the option to participate in the health insurance 
plan, even though his predecessor did not participate. 

Accordingly, it is my opinion, and you are so advised that: 

1. 	 A township trustee may opt to participate in a 
group health insurance plan paid for in whole, or 
in part, by the township under R.C. 505,60, during 
his existing term in office, without violating Art. 
II, 520, Ohio Const., even though he had previously 
declined to participate in the plan, provided that 
participation in the plan was available to him at 
the commencement of his term in office. 

2. 	 A township trustee, who is appointed to fill an 
unexpired term in office, may opt to participate 
in a group health insurance plan paid for in whole, 
or in part, by the township under R.C. sos.so, 
without violating Art. II, 520, Ohio Const., even 
though the previous holder of the office did not 
participate in the plan, provided that the plan is 
available to township trustees prior to actual 
commencement of his holding of the office. 
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