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TRANSPORTATION-PUPILS FROM ONE SCHOOL DISTRICT 
TO ANOTHER-CONTRACT FOR ADMISSION OR TRANS­
PORTATION OR BOTH-MAY BE MADE FOR ANY REASON­
ABLE PERIOD-PERIOD MAY EXTEND BEYOND TERMS OF 
OFFICE OF SOME OR ANY OF MEMBERS OF SUCH BOARDS 
OF EDUCATION-SECTION 3327.04 RC. 
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SYLLABUS: 

A contract made pursuant to Section 3327.04, Revised ·Code, for admission or 
transportation, or both, of pupils from one school district to another district, may be 
made for any reasonable period, even though such period may extend beyond the terms 
of office of some or all of the members of such boards of education. 

Columbus, Ohio, April 10, 1956 

Hon. Harold D. Roth, Prosecuting Attorney 

Wyandot County, Upper Sandusky, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"The County Board of Education has requested that I secure 
an opinion from you in connection with contracts between school 
boards under authority of Revised Code Section 3327.04. 

"This section of the law provides that the Board of Educa­
tion of any exempted village or local school district may contract 
with the Board of another district for the admission or transpor­
tation or !both of pupils into any school in such other district 
on terms agreed upon by such Boards. 

"There appears to ,be no limitation with reference to the 
time element of such a contract. Our local Board would there­
fore like to know whether or not a local board might enter 
into a contract with another local board or exempted village 
board for a term of more than one ( 1) year-possibly even 
a term of twelve ( 12) years. 

"I find nothing in these sections of the law which limit the 
time of such a contract." 

Section 3327.04, Revised Code, to which you refer, m so far as 

pertinent, reads as follows: 

"The board of education of any city, exempted village, or 
local school district may contract with the board of another 
district for the admission or transportation, or ·both, of pupils 
into any school in such other district, on terms agreed upon :by 
such boards. * * *" 

I find no provision m this statute or elsewhere which places any 

limitation on the period for which such contract may be made. It ap­

pears to me, therefore, that the only question we have to consider is 
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whether a contract for such period as would extend beyond the terms 

of the members of the board of education would ,be held invalid as bind­

ing or limiting the discretion of future boards. 

It is well recognized that some contracts are of such character that 

it is highly desirable that they be for a period far beyond the term of 

the officers or board members making them. The power of public officers 

and boards to enter into such contracts is discussed in 43 American 

Jurisprudence, page 101, as follows: 

"The power of public officers to enter into contracts which 
extend beyond the terms of their offices depends primarily on 
the extent of their authority under the law. A distinction has 
been drawn !between two classes of powers-governmental or 
legislative and proprietary or business. In the exercise of the 
governmental or legislative powers, a board, in the absence of 
statutory provision, cannot make a contract extending beyond 
its own terms. But in the exercise of business or proprietary 
powers, a board may contract as an individual, unless restrained 
1by statutory provision to the contrary. Obviously, contracts 
extending beyond the terms of the officers executing them will 
·be held invalid where the making of the contracts tends to limit 
or diminish the efficiency of those who will succeed the incum­
bents in office, or usurp power which was clearly intended to be 
given to the successors. 

"Contracts pertaining to the ordinary ,business affairs of a 
municipality or county, such as contracts for water supply, street 
lighting, and the leasing of municipal property to private parties, 
are ordinarily upheld, although extending beyond the term of the 
officer making them, in the absence of fraud or other inequitable 
circumstances." 

This statement 1s substantiated by a large number of cited cases 

from various jurisdictions. Substantially the same language is used in 

32 Ohio Jurisprudence, p. 942; but there is added the following, which 

I consider important : 

"A contract of this kind, however, must be reasonaible 111 

length of time to which it is to extend." 

In an annotation found in 70 A. L. R., p. 794, the same proposition 

is stated as set forth in the above quotation from American Jurisprudence, 

and is supported by a long list of cases from various states. The cases 

cited in support of the rule as to contracts concerning proprietary or 

business functions, include contracts relating to purchase of water or 

gas, to public printing, to leases, etc. 
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In the case of Vincennes v. Citizens Gaslight Co., 132 Ind., 114, a 

contract for furnishing the city a supply of gas and water for a period of 

twenty-five years was upheld, that being considered by the court a reason­

able time. 

Contracts for appointment of officers and employment of an attorney 

are noted as :partaking of the -legislative or governmental character, and 

accordingly not to be extended into the terms of future boards. 

The only Ohio case which I found that appears to touch the subject 

under consideration is Board v. Ranck, 9 C. C., 301, in which the appoint­

ment of a janitor for the court house was involved. The court did not 

mention the distinction pointed out in the foregoing ,~itations, but ren­

dered the following decision as stated in the headnote: 

"A contract for the employment of janitors made ·by a board 
of county commissioners, for a period of time extending beyond 
the time when a change is certain to occur in the persons com­
posing the board, unless made in good faith, in the interest of the 
public and for a time reasonable under the circumstances, is 
against public policy, and void." '(Emphasis added.) 

It seems difficult to apply the rule above discussed to contracts which 

a board of education must make in the course of the conduct of the schools. 

It certainly cannot be said that a determination by a ,board of educa­

tion to 1build or not build a school house is in the exercise of its pro­

prietary or business functions, as contrasted with its legislative or govern­

mental functions. The ,board may be confronted with an important choice 

between providing a new school building and financing the same, or 

sending its pupils to another district. If there is such a thing as a legis­

lative or governmental function for a hoard of education, certainly this 

is one. In like manner the employment of teachers, and the determina­

tion of their salaries, and the length of their term are important legisla­

tive acts. 

If, therefore, we conclude that a contract such as you mention 1s 

made in the exercise of the board's legislative function, is the board 

to be •bound ,by the general rule which I have above discussed? If so, 

what could a board of education do in the spring of a given year, in 

planning for the schools for the coming school years, when confronted 

by the fact that the term of some or all of the members will expire in 

January of the next following year? If the local school facilities am 



305 ATTORNEY GENERAL 

1inadequate to take care, of the pupils, the board must contract for their 

attendance 111 another district, and doubtless for at least the full school 

year. 

If on the contrary, we should concede their right to contract for a 

long period, say five years, or twelve, as you suggest, then it is obvious 

that they would tie the hands of future boards in case the public demand 

and the interests of the pupils made it highly desirable to build one or 

more school buildings, and keep the children in their own district. 

My inclination is to get away from the above mentioned rule if 

possible and leave the board free to exercise a sound discretion, keeping 

within reasonable limits. In 47 American Jurisprudence, page 378, I 

note the following : 

"In contrast with the general rule applicable to contracts by 
public officers extending beyond their terms of office, in the 
absence of an express or implied statutory limitation, it is gen­
erally held that a school board may contract with a teacher for 
a term extending beyond that of the board itself, although the 
statutory provisions of a few states are such that a contract for 
a period •beyond the term of the board cannot be upheld. Such 
a contract, if made in good faith and without fraud or collusion, 
binds the succeeding board." 

In 70 A. L. R., 802, I find the proposition stated thus: 

"In the aibsence of statutory provision, it is generally held 
that a school 1board may contract with a superintendent or teacher 
for a period extending :beyond the term of the board." 

This statement is supported by a large number of citations. Among 

others, is the case of Tate v. School District reported in full in 70 A. L. R., 

page 771, decided by the Supreme Court of Missouri, the headnote read­

ing as follows: 

"1. In the absence of an express or implied statutory lim­
itation on its powers, or of fraud and collusion, a school board 
may enter into a contract to employ a teacher for a reasona;ble 
term extending beyond that of the board itself." 

The court quoted from Wait v. Ray, 67 N. Y. 36, where the New 

York Court of Appeals said: 

"School districts are quasi corporations, and trustees are 
officers of them, and when they act officially and within their 
jurisdiction they bind the corporation which they represent, and 
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their legal contracts can be enforced against their successors in 
office. * * * This power is general and unlimited. If it had 
,been intended that the contracts which they are authorized to 
make should not extend beyond their term of office, this general 
language would have been limited." * * * 

While I have not found any cases where the question presented by 

your letter was involved, I cannot see why the same principle should 

not apply. It is nearly, if not quite as important in carrying out the 

duties placed upon a board of education, to provide school rooms m 

which the pupils may ibe instructed, and facilities for getting them to 

their schools as it is to provide them with teachers, and requires at 

least as much freedom of action on the part of the 'board. 

Accordingly, it is my conclusion that in providing for the educa­

tion of the pupils for whom it is responsible, a board of education, if it 

finds it necessary, may contract for the admission or transportation of 

its pupils to another district even though the term of such contract would 

extend beyond the term of part or all of the members of the board ; 

but such period must be reasona,ble in its duration and not such as would 

embarrass or handicap a succeeding board in making other provisions 

for the education of its pupils. 

In specific answer to the question submitted, it is my op11110n that 

a contract made pursuant to Section 3327.04, Revised Code, for a_dmission 

or transportation or both, of pupils from one school district to an­

other district, may ibe made for any reasonable period even though such 

period may extend beyond the terms of office of some or all of the 

members of such boards of education. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




