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OPINION NO. 70-061 

Syllabus: 

1. Under Section 3315.06, Revised Code, a county board of ed­
ucation has express authority, in the case of educational meetings, 
and implied authority, in the case of discussion meetings, to pay 
the reasonable expenses of such meetings. These expenses may in­
clude rental of a meeting place, if absolutely necessary, printing 
and mailing cost for notices or bulietins, and other similar ex­
penses necessary for the proper administration of such a meeting. 
It would also include payment for an outside speaker, but only for 
an educational meeting. 

2. A county board of education has no authority to pay for 
the cost of food or drink served at the educational or discussion 
meetings provided for in Section 3315.06, Revised Code. 

To: J. Warren Bettis, Columbiana County Pros. Atty., Lisbon, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, June 2, 1970 

I have before me your letter asking for my opinion as to 
whether or not Section 3315.06, Revised Code, or any other statute, 
would allow the county board of education to pay for the cost of a 
dinner meeting to include dinners, speaker and other expenses, for 
all local board members and their superintendents. 

This question involves determining whether the board has the 
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authority to pay the expenses for such a meeting and, if so, what 
expenses are allowable. 

Section 3315.06, Revised Code, reads in pertinent part: 

"***The board of education of each 
county school district may pay the expense 
of all educational meetings called by such 
board and may call a meeting of the members 
of the boards of all local school districts 
within the county at least once each year 
for the purpose of discussing the matters 
relating to the schools***·" 

Paragraph one of the syllabus of Harrison v. Board of Education 
60 Ohio App., 45 (1938), states: 

"Boards of education are creatures of 
statute and as such have only such po•.ve:::s 
as are expressly conferred and such implied 
powers as are reasonably necessary to 
effectuate expressed powers." 

You will note that Section 3315.06, supra, provides for two 
types of meetings~ educational meetings and discussion meetings 
of the members of the boards of all local school districts. This 
statute expressly grants the county board of education the power 
to pay the expenses of all educational meetings called by it, but 
no similar power is given as respects the discussion meetings. 

However, since the statute does grant the county board of ed­
ucation the power to call a discussion meeting, it is my opinion 
that, under the authority of the Harrison case, supra, the board 
has the implied power to expend the funds necessary for the admin­
istration of such a meeting. 

Although the county board has the power to pay the expenses 
of both educational and discussion meetings, what expenses may be 
included? 

Opinion No. 511, Opinions of the Attorney General for 1919, 
page 864, held that a county board of education had the implied 
authority to pay for the rental of a hall if absolutely necessary 
for holding the annual discussion meeting. 

And, in Opinion No. 512, Opinions of the Attorney General for 
1919, it was held that a county board calling an educational meet­
ing could pay expenses such as printing, sending of notices to 
members and rental of a meeting place, if absolutely necessary. 

Opinion No. 2333, Opinions of the Attorney General for 1925, 
held that there was no authority for a county board of education to 
pay for a speaker at a discussion meeting since such meeting was 
for the purpose of discussing school problems, and, accordingly, 
did not contemplate the presence of an outside speaker. 
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I am of the opinion, however, that in the case of an educa­
tional meeting, the county board of education has the authority to 
pay the reasonable cost of engaging a speaker for such a meeting. 
Having an outs.ide speaker would seem to contribute to the purposes 
for which such meetings are called. 

I also direct attention to paragraph three of the syllabus of 
The State, ex rel. The A. Bentley & Sons Co. v. Pierce, 96 Ohio St. 
44 (1917), which reads: 

"In the case of doubt as to the right 
of any administrative board to expend pub­
lic moneys under a legislative grant, such 
doubt must be resolved in favor of the pub­
lic and against the grant of power." 

I am certainly well aware that in many cases the serving of a 
dinner or refreshments may result in greater attendance at a meeting 
and I do not wish to discourage persons from attending the educa­
tional or discussion meetings provided for in Section 3315.06, 
supra. However, it is extremely doubtful that the legislature in­
tended to authorize a county school board to pay for the cost of 
food or drink at such meetings and in view of the holding in the 
Bentley case, supra, any doubts must be resolved against such 
expenditures. 

Accordingly, it is my opinion and you are hereby advised: 

1. Under Section 3315.06, Revised Code, a county board of 
education has express authority, in the case of educational meet­
ings, and implied authority, in the case of discussion meetings, 
to pay the reasonable expenses of such meetings. These expenses 
may include rental of a meeting place, if absolutely necessary, 
printing and mailing cost for notices or bulletins, and other 
similar expenses necessary for the proper administration of such 
a meeting. It would also include payment for an outside speaker, 
but only for an educational meeting. 

2. A county board of education has no authority to pay for 
the cost of food or drink served at the educational or discussion 
meetings provided for in Section 3315.06, Revised Code. 




